Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je rekonstrukcí posledních let legendárního velitele Kedyw (Kierownictwo Dywersji - velitelství diverzních akcí) polské Zemské armády (Armia Krajowa) brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa pseudonym "Nil". Tento velký polský vlastenec a vynikající velitel vedl nejvýznamnějsí vojenské a diverzní akce v Němci okupované Varšavě, včetně odvážného atentátu na velitele SS a police Varšavskeho distriktu Generálního gouvernementu Franze Kutscheru. Příběh zapomenutého hrdiny začíná v okamžiku jeho návratu z vyhnanství z hlouby Sovětského svazu, kam byl deportován po zatčení NKVD v roce 1945 a končí výkonem trestu smrti v komunistickém žaláři na Mokotówie v zimě 1953. (kamals)

(více)

Recenze (54)

verbal 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po zhlédnutí jsem nabyl dojmu, že nám pšontci sprostě vyčórovali Heliodora Píku, aby mohli taky frajeřit, že jim jejich zkurvení komanči zařízli významného generála a válečného hrdinu. Historické zásluhy a poválečné osudy Cheliodora a tu tego Emila jsou totiž skoro jako přes kopírák. Ale naše rudé kurvy byly první, heč! Čili jejich rudé kurvy jen o čtyři roky později skopčili nouhau a trapně se opičili. Každopádně je z toho takové to klasicky šablonovité, solidně natočené i zdramatizované životopisné drama o zrůdnostech levotočivých pamrdů a jejich obětech, jakých už bylo uplácáno minimálně několik desítek. Ale zjevně je to pořád málo a my ne a ne se z historie poučit, ač inicializační metody novodobých vypočítavých neomarxistických sviní a jejich zmanipulovaných přitroublých pohůnků, kteří v masově šířené patoideologii kolektivního myšlení nacházejí své místo na slunci i sysel života, jsou naprosto totožné s jejich předchůdci, a je jen otázkou času, kdy od potlačování svobody slova, cenzury a veřejné dehonestace a ostrakizace jiných názorů přejdou zase do masitější fáze dvě. Načež věční gaučoví bojovníci budou opět pár dekád s jhem a kravským zvoncem na krku obětavě orat na 120 % pro „blaho lidu“ a unisono bučet eurointernacionálu ve jménu těch, co „byli ničím a teď jsou vším“. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zpočátku na mě film působil příliš interně a ztrácel jsem se jak v dění, tak v postavách, ale postupně film nabýval na síle a konec, to už jsem zvládal jen těžko, přetěžko. Nedávno jedna současná česká komunistka říkala, že jí uráží, že komunismus je srovnán s nacismem, tak pro tuhle komouškou píču mám vzkaz, to porovnat nejde, nacisti vraždili všechny, vy, zmrdi komunistický jste vraždili "pouze" vlastní národ, pro nic za nic. Brali jste vlastním lidem důstojnost, ničili jim životy, mučili jste je a nakonec jste mnohé z nich zavraždili na základě lží a demagogie, neváhali jste vraždit u nás, v Polsku, v Maďarsku, všude kde se vaše krvavý pozoury dostaly k moci. Vraždili jste lidi, kterým jste nedosahovali ani na úroveň jejich hoven a proto jste je vraždili. Na vás platí jediný, byli jste, jste a budete lidský kreatury ke kterým cítím doživotní odpor. Tenhle příběh je jeden z tisíců, který každým slušným člověkem zacloumá . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci už se cítí i na dobové historické životopisné příběhy. A jdou jim skvěle. Jen u filmu Generál Nil jsem měl trošku problém s tím, že jsem se příběhově těmi různými časovými flashbacky a přeskoky poměrně dost ztrácel. Nakonec jsem ale smysl všeho pochopil a docela se podivil. Vlastně nepodivil. Jen utvrdil v tom, že padesátá léta minulého století byla hnus nejen u nás, ale i v Polsku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDO ALE UVĚŘÍ, FIELDORF, KTERÝ PROLIL TOLIK NĚMECKÉ KRVE A SPÁCHAL TOLIK ÚSPĚŠNÝCH ATENTÁTŮ, BYL ZRÁDCE A KOLABORANT?…“  Byl jednou jeden polskej hrdina, kterej věřil, že jeho (hrdinský) skutky soudruzi ocení i po válce… Historickej film, kterej potvrdí, že z Ruska nikdy nic dobrýho nevzešlo (Jen počkej, zajíci?... inu dobrá…). A taky, že hrdinů jsou plný hřbitovy. Nejde jen o vyšetřovací metody, ale o onu absurdně morbidní situaci, kterou může vytvořit (asi) jen totalitní režim!  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) V roce 1989 byl generál Fieldorf zproštěn obvinění a rehabilitován. V roce 2006 mu prezident Lech Kaczyński udělil Řád bílého orla.. 2.) Film je závěrem trilogie sestávající z „Výslechu“ (1982) a televizní inscenace z roku 2006 „Smrt Witolda Pileckého“. Trilogii spojuje témata odporu proti útlaku komunistických úřadů. 3.) Thx za titule „KenoL“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou filmy, kde slova nestačí popsat tu hrůznost a hnus, kterou jsem pociťovala po celou dobu. Je to jeden z nejsilnějších životopisných filmů, co jsem měla možnost v poslední době vidět i když rozhodně nebude patřit mezi ty, které bych si chtěla zopakovat. Škoda, že se o něm téměř neví, protože si pozornost v každém případě zaslouží. Určitě doporučuju. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nespravedlnost, hněv, marnost. Další z řady polských filmů vyrovnávající se s národními dějinami. A zároveň příběh o tom, že naše minulost nás nakonec vždy dostihne, a to ať už byla jakákoliv. Hlavní hrdina je dostatečně charismatický (zajímavé sledovat, jak se 1 ze 2 hlavních představitelů Sexmise proměnil) a děj, i když divák předem zná konec, nenudí. Jen bych asi ocenil víc než jednu akci pod generálovým vedením (ten všudypřítomný respekt by byl uvěřitelnější). Vidím to na solidní 4*. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Velmi silná zápletka - poválečná léta v Polsku, okupace Sověty, umělé procesy, popravy, nesvoboda, napětí, paranoia, pronásledování, teror, odboj, soudruzi komunisti, tajná služba... Herec Olgierd Lukaszewicz a generál August Emil Fieldorf se stali na 2 hodiny jednou osobou. Tady už jsou superlativy málo, Oscar trapná cena. Když si manželé pustili ve svém "novém" lodžském bytě gramofon, oddychli si, že je po válce a vzpomněli na smrt blízkého, tekly mi slzy. /// Vězeňská atmosféra je vykreslena tíživě, hudba se střihem tvoří dokonale sehraný pár, rytmus scén je téměř neměnný, což slouží k dobru filmu, herci výborní a téměř ani jeden zbytečný dailog. To vše + další komponenty vytváří vynikající film, který si můžete pustit, až vás omrzí třeba Schindlerův seznam nebo budete chtít někomu demonstrovat, jaká zvěrstva se děla i řadu let po válce. /// Poslední tři záběry jsou naprosto zdrcující. Spoiler: Natažené lano, vůz s mrtvolami, házení anonymních těl do díry a polévání vápnem. Vzhledem k faktu, že se dodnes neví, kde je generálovo tělo, vás bude ještě dlouho po filmu mrazit po celém těle. Kompozice scény mi připomenula nedávnou Katyň. Při mučení u výslechů jsem jenom zatínala prsty, protože jsem cítila obrovský odpor k té odporné zvůli a naprosté bezmoci vezňů, kteří musí čelit nepředstavitelné fyzické i psychické bolesti a kteří mnohdy i podlehnou - a poté křivě svědčí. Silnější film jsem dlouho neviděla, téma není už mnohokrát zpracované, historicky je film dosti věrný... Škoda jen trochu natáhnutého prostředku. Kéž by u nás tento film vyšel alespoň na dvd! Tohle je poklad, zatím ovšem zakopaný... 90% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Fieldorf, Fieldorf...Kto to jest Fieldorf?"...Súhlasím so všetkým, čo napísal užívateľ Big Bear a ďakujem mu za tip. Svěrák vážne túto tému v Tmavomodrom svete nadhodil a paradoxne bola tým najlepším v jeho filme o letcoch. Tu je príbeh úplne iný, ale vyrovnávanie sa s tými, ktorí trochu pričuchli k Londýnu a západnej kultúre je takmer rovnaké. Aj u nás mnoho ľudí skončilo takto, ale nenašiel sa nikto, kto by o tom natočil film. Zato hovadiny točíme jedna radosť. Keď vás v cele začnú mučiť, trhať nechty kliešťami, držať vás v mokrej cele a nútiť vás podpísať nepravdivý zdrap papiera, začnete uvažovať nad tým, prečo a začo sme to vlastne v tej vojne bojovali...Veď tie komunistické svine nie sú o nič lepšie ako tie fašistické... Príbeh generála Nila je výborný, o pravdivosti nezapochybujete ani na chvíľu. Film mi celý čas pripomínal knihu Rozhovory s katom. Veľmi podobný príbeh, s tým rozdielom, že autor to zázrakom prežil a napísal o tom skvelú knihu. Odporúčam ju všetkým, ktorých film zaujal. Už roky čakám na jej zfilmovanie, ale Generál Nil z veľkej časti naplnil moje čakanie na neho, aj keď je príbeh trochu odlišný. Ľudia ako A. E. Fieldorf boli pravý hrdinovia, bohužiaľ komunistické kurvy presne vedeli ako na nich. 100%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ufff to mělo sílu... Svině komunistický, svině a kurvy - to jsem si pořád říkal... Říkám a říkat budu, nejen za polské generály, ale hlavně za naše hrdiny... A budu to říkat svým dětem a budu chtít aby to věděly a znaly a budu jim pouštět takovéhle filmy. Polsko to mělo oproti nám horší v tom, že oni zažívali prakticky další okupaci... Stejně jako se našim komančům a rudejm sviním nehodila odvaha těch co se postavili fašistům (co kdyby se postavili proti nim?) a hlavně ruskejm mocipánům a poradcům z Kremlu, nehodilo se to bolševikovi v Polsku. Stalin to tak dobře na Jaltě zařídil, Amíci i Britové nechali rudému moru napospas velký kus Evropy, no tak aby jim doma eště tak začali dělat binec nějaký hrdinové protifašistického odboje... To co Svěrák lehce naťukl v Tmavomodrém světě, kdy se v komunistickém kriminálu sejde nacistický lékař s hrdiny co proti Němcům bojovali na jedné cele, v Nilovi bylo předvedeno v celé své hrůznosti. Nacistický válečný zločinec se na cele Fieldorfovi směje, že oba jsou odsouzeni k trestu smrti a mají stejný paragraf. Das ist komisch! - Lukazsewicz odvedl skvělý výkon. Bylo vidět, že plně pochopil svoji postavu. U tohohle filmu se budete třást, třást emocemi a třást vztekem... A budete si říkat - jak je sakra možné, že ta rudá čeládka je pořád v parlamentu naší země???? Po tom všem??? To jsme opravdu tak blbí, tak nepoučitelní??? ---- Vzdávám čest generálu August Emil Fieldorfovi a všem dalším statečným umučeným nejen v Polsku a nejen u nás.... je absurdní, že řada z nich přežila odboj, koncentráky, kruté boje na souši, ve vzduchu i na moři.... aby pak zemřela rukou vlastních lidí. Lidí národa za nějž cedili krev a nasazovali život. A já se ptám ! Kdy někdo u nás natočí podobný životopisný film o našich hrdinech? Nemyslím TV seriál či inscenaci, ale regulérní film. Nemáme těch hrdinů málo a málo se jejich jména zdůrazňují ! Armádní generál Heliodor Píka, Josef Mašín, stíhač Josef Bryks ad..... jsou jich stovky.... ///// * * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutná výpoveď pochmúrnej doby, začiatok novovekej éry temna v Poľsku (ale nie len tam). Z môjho pohľadu bol generál Nil rozporuplná bytosť. Na jednej strane si zasluhuje úctu a obdiv, ako vojak a nadaný veliteľ nemal žiadnu chybu, no v čase "relatívneho" mieru jednal pomerne hlúpo a skratkovito. Akoby vôbec nevedel alebo nechcel vedieť čo sa okolo neho deje. Stále do neho všetci hučali nech odíde, nech odíde, no a on radšej asi tú oprátku... Odhliadnuc od postavy, film poskytne aj výborný atmosferický zážitok a mnoho informácií o tomto smutnom období. Vrelo odporúčam! 85/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Poláci zřejmě neumí natočit průměrný film, buď se jim velmi vyvede, nebo vznikne něco takhle blábolivě nudného. Hrdina odboje, o němž se dozvíme, že tak trochu vymyslel jednu akci, tomu prostě ani při nejlepší vůli nedokážu říkat životopisný snímek. Podivuhodné zakomponování flashbacků také nepatřilo zrovna k vrcholům filmařského umění. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie je to prvý, ani posledný film, ktorý som o stalinistických procesoch videl. Filmy majú spoločné, že akonáhle o niekom sa v mene vyššieho záujmu rozhodne, že bude zlikvidovaný, tak zlikvidovaný bude. A nikto z tých, ktorí priložili roku k dielu nebude nikdy potrestaný. A spolu s ostatnými hlupáčikmi budú donekonečna nosiť Stalinove obrazy na zhromaždenia nepoučiteľných, mumlať "robili sa aj chyby" a spomínať na mlieko za korunu sedemdesiat. Možno to tak v prírode, milujúcej priemer, funguje. Špičky sa likvidujú, aby ich miesto mohla zaujať amorfná, tvárna masa. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ďalšia zaujímavá hodina dejepisu za mnou. Tentoraz poľského. Rozbeh a niektoré scény pomerne nezáživné, ale keď išlo do tuhého, tak v človeku vrela žlč. Dúfam, že karma všetkých tých sviniarov dostihla. Hrozná doba .. brat brata dokáže zabiť bez mihnutia oka. Poliaci zase nesklamali. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohnutý příběh statečného a čestného muže, který v době a na místě kde se odehrává ani nemohl skončit jinak než skončil - Armija Krajowa vedla nerovný ozbrojený boj proti nastupující komunistické moci ještě dlouho po skončení války a její členové za to většinou velmi draze zaplatili... Olgierda Lukaszewicze jsem měl vždycky rád, ale jestli nepodal svůj životní výkon právě zde, tak potom už nevím kde. ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

nic nového. naprosto nic. film-pomník bez špetky invence, další díl do mozaiky o ublíženeckých nacionalistických Polácích. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle bohužel známe i z našich krajů. Bojujete za svobodu svojí země jen pro to, aby jste se nakonec v cele smrti sešli se svými nepřáteli. Polákům se ve mě povedlo vyvolat pocit vzteklé bezmoci, kdy mi nezbývalo než cedit skrze zuby "Svině, svině, svině!". Smrt bolševikům! 85% ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Hodně kvalitní film založen především na hodně kvalitním životopisném příběhu. Kromě příběhu zde byly excelentní také herecké výkony, tedy především herecký výkon Olgierda, který ztvárnil onu hlavní postavu Generála Fieldorfa. A samozřejmě, ke konečnému výsledku přispěla i atmosféra a nespravedlnost tehdejší doby. 80%. Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Ve filmu jsem se konečně dozvěděla, kdo vlastně byli ti strašní soudci a prokurátoři, kteří posílali nejlepší syny národa na šibenici. Kdo byli hlavní komunisté, kteří po válce převzali moc v Polsku i u nás. Tento film je skvělý, protože na stůl položí všechny karty a na nic si nehraje. Ano, takto zemřeli nejlepší vlastenci, a toto jsou lidé, kteří je popravili a nikdy za to nebyli potrestáni. Bravo, Poláci. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Umělecky je to slabé jak čaj. Svého druhu takový pomník, jakých jsou všude mraky a míjíme je bez zájmu. Ale jsem ochoten připustit, že je to faktograficky přesné. Z toho pohledu je dobré si povšimnout, jak to měli Rusové v Evropě těžké. Evropané jsou neukáznění, pořád mají pocit, že policajti by pokud možno neměli mlátit děti a stařenky, že věznění by mělo mít nějakou souvislost s čímsi jako soudní proces, ... rozumíte - nejen odpůrci, ale dokonce i sluhové systému jsou nakažení liberální a humanistickou nekázní. To snad aby popravili rovnou všechny. V Rusku je to jiná. Tam by si nikdo nedovolil zkomolit nacvičenou výpověď a Nejvyšší soud by na neveřejném zasedání nevedl žádné zbytečné řeči. --- Ve filmu jsou dvě nápadné narážky na roli Židů v provozování okupačního bolševického teroru. Je to v zájmu přesnosti, anebo se v Polsku otevírá jistá tabuizovaná otázka? Já bych byl vcelku pro, aby se o Židech směla říkat a psát plná pravda. Jenže to by se hned vyrojila taková spousta kravin a "důmyslných" teorií... ()

Reklama

Reklama