Reklama

Reklama

V jedné zapadlé brdské hospodě, kde odpradávna sídlili čerti, se usadí dva vykutálení podvodníci - Berta (M. Hádek) a Vitouš (P. Zedníček). Spolu s nimi tu tráví čas i čert snad té nejnižší kategorie, čertovský učeň a outsider Záprtek (J. Mádl). Když ale hospodu navštíví pekelná inspekce, vydávají se oba vykutálení podvodníčci za čerty. Ovšem čerti to nejsou, a tak váženou pekelnou institucí důrazně požadovaný úpis ani nemají, ani ho nedokážou sehnat. Pošlou pro něj tedy nešťastného Záprtka. Smůla je, že také Záprtek nevyniká žádnou z pekelných dovedností a s úkolem si neumí poradit. Právě v tom čase v Jílovém jistá velice bohatá milostpaní (N. Konvalinková), která miluje nade vše zlato, zatouží po zlatých očích. Ty ovšem nedokáže vyrobit ani zlatnický mistr, a tak pro oči ze zlata musí jít služebná Anička (T. Pauhofová), tak trochu za trest, protože jí milostpaní neprávem podezřívá z krádeže. Jenže - kde se dají najít oči ze zlata, to nikdo neví. Snad jedině v pekle by mohli něco tušit. A tak se zoufalá Anička ocitá před pekelnou branou. Naštěstí se tu setkává se stejně zoufalým a nešťastným čertem Záprtkem. Jak už to v životě bývá, když se dva, kterým osud zatím nepřál, potkají, nejspíš v sobě najdou zalíbení. A stejné je to i s Aničkou a Záprtkem. A tak si s úkoly poradí společně... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot 2

Recenze (350)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem nic moc, ale některé podařené scény jsem si vychutnával. A líbí se mi, že se tady někdo pokusil propašovat do filmové pohádky chytré, aktuálně satirické nápady i opravdu hlubší nekýčovité myšlenky. Autor scénáře nazval tuto svou prvotinu Zlatý voči. Protože je to ale "nespisovné", název mu v TV zamítli a přes jeho protesty přijali dementní nápad nějaké pipky "Láska rohatá". Scénář má dobrou zápletku a vyniká nejedním silným či vtipným motivem (neobvykle nepovrchní pojetí lásky, peklo jako byrokracie, čert svádějící duši jako makléř přes půjčky...), ale na jiných místech je to zase plytce přeslazené v klopotné snaze po "laskavé pohádkovštině". Jako celek to má sice promyšlenou kompozici, postrádá to však soudržnost a spád a vyznívá tak nějak nic moc. Za celkově rozpačité vyznění pohádky ale může i režisér. Nechce se věřit, že je to autor kultovního Máchale tebe čeká šibenice. Spousta míst působí odfláknutě, rozbředle. (Scénárista chtěl film točit sám, čehož se v české televizi báli - škoda, asi by to dopadlo líp.) Střih, kamera - všechno odbyté. Pohádce dost škodí i příšerná hudba, což je obzvláštní zklamání, neboť od Uhlíře jsem byl zvyklý na kvalitu. Samotná ústřední písnička (Uhlíř+Svěrák) je sice hezká, ale zase její konkrétní umístění úplně rozbíjí děj. Představitelka Aničky působila velmi sympaticky, vesměs se mi herci celkem líbíli asi všichni, ale nejvíc pekelný byrokrat. A taky Mádl (jehož jsem v žádném jiném filmu dodneška neviděl). Pozici roztomilého nešikovného čerta, která je silně ohrožena pádem do přiblblého kýče, zvládl velmi sympaticky a při proměněně v elegána svádějícího Markétu k podpisu "výhodné smlouvy" je bravurní. Teprve v závěru (už jako člověk) mi připadal dost nepřesvědčivý. Vůbec celý ten závěr byl sice vymyšlen velmi dobře, ale proveden slabě. Ještě jedna výtka scénáři: Dost jsem byl frustrován tím, že chybí jakákoli závěrečná reflexe zlomyslné nány Markéty, která ke své záchraně přišla jako slepá k houslím. Takže konečný signál pro zájemce o "výhodnou půjčku": ono to nakonec nějak dopadne. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Úpadek od dob Čertů, s nimiž nejsou žerty, je bohužel vidět úplně ve všem. Nejhorší je asi scénář, kde se střídá nuda, plytkost a nelogičnost (ze tří čertů potrestán jen jeden? A ještě ten jediný pravý?). Hned za ním jsou herecké výkony. Strašnější než prkenná Pauhofová byla ještě ta druhá služka, co vypadala trochu jako Bočanová před 40 lety. K humoru: určitě by pomohlo přidat i jiný prvek než Mádlovu vadu řeči, asi spojenou s mentální retardací. Shrnutí: Bočane, Bočane, tudy fakt ne. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

No Češi se zase vyznamenali. Nacpat do pohádky jen tak bubny a elektrickou kytaru spolu s tolika nesmyslnými dialogy. Zase motiv láska hory přenáší a pravděpodobně se asi dám spíše na pohádky od bratří Grimmů, jelikož ty jejich alespoň nekončí všudypřítomným překaramelizovaným happy endem. Matěj Hádek(jelikož je z rodiny Hádků, kterou považuji za perfektní herce)byl jediný perfektní na celé pohádce a zbytek se může jít zahrabat s Jiřinou Bohdalovou v čele. Pan Hynek Bočan toho stihl za svou kariéru hodně ovšem nutno říct v jaké kvalitě... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Přesná ukázka toho, jak naše novodobé pohádky naprosto nefungují a vůbec nevadí že jde pouze o televizní tvorbu. Jejich kvalita se postupně ocitá na opravdu katastrofální úrovni. A to je možná i jeden z důvodů proč naše televize o Vánočních svátcích recyklují nestále ty stejné klasiky, zkrátka proto, že nová tvorba není dostatečně kvalitní. Láska rohatá je naprosto nezajímavou pohádkou podle typického mustru s neuvěřitelně debilním Mádlem, kterého nedokáže vyvážit ani Táňa Pauhofová. ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Poslední půl hodina to mírně vylepšila, ale i jako kulisa to bylo celkem špatné. Zoufala jsem si nad demencí čerta Záprtka, ale pak mi došlo, že čertík "populární" v dobách mého dětství (Blanarovičová) snesitelněji nepůsobil. Tady je to ale o to horší, že Záprtek je hlavním hrdinou, který se nakonec ožení. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Pohádka se původně měla jmenovat Zlatý voči. (ČSFD)
  • Když je Anička (Tatiana Pauhofová) u brány do pekla, tak ve skutečnosti stojí před jeskyní U ještěra, která je součástí Harfenice. Dveře do pekla (jeskyně) museli tvůrci přidělat digitálně. (JT19)

Reklama

Reklama