Reklama

Reklama

5. dimenze

(seriál)
  • Německo Dimension PSI

Obsahy(1)

1. Vymítání ďábla Německo, 1977. 23letá Anneleise Michel jako oběť posledních smrtelných křečí katolické tradice podstoupila starobylý obřad vymítání ďábla a zemřela v rukou těch, kdo měli být jejími zachránci. Byla skutečně příbytkem démonů? Tento dokument nás zavede do tajemného světa exorcismu, odhalí nám historii posedlosti, od starověku po současnost. Dnes dokáže moderní věda léčit taková onemocnění, jako je epilepsie, Tourettův syndrom a schizofrenii, ale v minulosti se lidé domnívali, že pacienti, postižení těmito chorobami, jsou posedlí ďáblem. Čekaly je takové praktiky jako exorcismus a ještě horší věci. Tak proč dnes, ve dvacátém století, zemřela Anneleise Michel v rukou svého exorcisty?

2. Mysl ovládající hmotu Dokáže vědomí člověka ovlivňovat hmotu? Mnoho lidí v průběhu dějin tvrdilo, že tyto úžasné schopnosti mají. Od Uriho Gellera k Davidu Copperfieldovi - ale nejsou to jen kouzelnické triky? V šedesátých letech v Rusku jedna žena popřela vědeckou logiku tak, že hýbala předměty pouze silou své mysli. Ve Francii ovládají roboty spící pokusné osoby. Dosud nikdo nebyl schopen dokázat existenci těchto podivných sil. Vědci v laboratořích Princetonské university, pracující na projektu Globálního vědomí, možná získají klíč ke skrytým silám mysli na celosvětové úrovni.

3. Duchové Už jste někdy cítili přítomnost ducha? Nevysvětlitelný strach, svírající váš žaludek nebo postavu, zahlédnutou koutkem oka? Straší vás trpící duch, může věda pomoci najít odpověď? V tomto původním průvodci světem duchů a démonů vám představíme práci vědců, kteří se snaží odhalit pravdu o některých nejslavnějších příbězích o strašidlech, od poltergeistů po tabulky Ouija, od ektoplasmy po podivné úkazy. Dokonce i když věda boří hranice paranormálního světa, existují stále záhady, které nedokážeme vysvětlit...

4. Telepatie Je to schopnost číst myšlenky, pohybovat na dálku předměty a vidět do budoucnosti. Je telepatie vědeckou skutečností nebo fikcí? Při pátrání po Saddámu Husseinovi byl použit přísně tajný program CIA. Jeho cílem bylo určit, kde se Saddám Hussain nachází pouze silou mysli. Tajný útvar, jehož činnost byla známa jako Operace Stargate, byl více než dvacet let financován americkou vládou. Vstupte do světa tajných psychologických agentů a objevte bizarní a nebezpečný zápas, který sváděly sovětské a americké tajné služby v pokusu vyhrát studenou válku tajemnými prostředky ovládání mysli.

5. Blízkost smrti Co můžete vidět na prahu smrti? Zrychlený průběh svého života? Světlo na konci tunelu? Nepřekonatelný klid a mír? Takto popisují lidé všech staletí a kultur své zkušenosti. Dokážeme skutečně vidět život po životě? Nebo jo to pouze chemická reakce našich mozků? Budeme sledovat jedince, jejichž životy změnila zkušenost blízké smrti. Tento dokument odhalí vědecká fakta o světle na konci tunelu. (Codi)

(více)

Recenze (11)

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Absolútne nevedecký pseudoanalytický šarlatánizmus. Pár blbcov si myslí, že môže niečo vysvetliť a pritom sú menší jak mravci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé dokumety, které ovšem nic moc nového neukáží. Jde vlastně jen o jakýsi souhrn všeobecně známých faktů, které lze najít různě po netu či televizi. Přesto jsem se s chutí dodíval na každý díl až do konce. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem a hodnotím jen díl o Vymítání ďábla. Kdo o dané problematice něco ví, asi se nic nového nedozví. Díl se zabývá hlavně německým případem Annelise Michel a obecně vztahem a postojem věda/víra/náboženství. Docela šílené věci se klem toho případu děly. Až mě to občas zvedalo ze židle. Říct přede mnou nějaký pánbíčkář, že Annelise musela být posedlá ďáblem proto, že vyťala facku knězi (ta opovážlivot a troufalost, to si přeci normální člověk nedovolí), asi by mu zůstala má bota zaražená hluboko v zádeli, a to bych ani nemusel být poseldý ďáblem. Inu, náboženství je opravdu opium lidstva. 3,5* ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Poměrně hodnotný dokument pojednávající o některých záhadných jevech, různých teoriích při pokusech o jejich vysvětlení a výsledcích jejich výzkumů. Některé části vyznívají dosti do prázdna a nic objevného nepřinášejí (např. Duchové), jiné poměrně uceleně shrnují to, co je o určité problematice známo a nechávají pracovat dedukci samotného diváka. Oceňuji, že zejména v částech o telepatii nebo psychokinezi vystupují na kameru přímí účastníci výzkumů a pokusů a konkrétní zainteresované osoby včetně lidí, kteří se na veřejnosti asi příliš často nevyskytují (tehdejší šéfové tajných služeb či vojenských složek, bývalí špioni apod.). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Vybral jsem si : 5 - Blízkost smrti pro mě nové informace, třeba to že spousty lidí mají ze zážitku nejen doping ale i trauma nutící je si pobyt zde krátit (včetně suicide)..Asi to není vždycky dar podívat se za oponu...Přízraky*** ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Dobre spracovaný dokument.Informácie, ktoré hľadajú riešenia pro a proti po vedeckej, či laickej stránke. ()

Wopat 

všechny recenze uživatele

Nic nového pod sluncem. Tato zajímavá témata by se dala rozhodně zfilmovat zajímavěji. Navíc jsem se nedozvěděl žádná nová fakta. Jediné, co se mi líbilo, byl racionální pohled na věc a pokus vysvětlit vše konvečními teoriemi. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

já na tohle moc nevěřim(sem skeptik !!!), samozřejmě nevíme zdaleka vše.....a možná na tom něco bude.......ale bohužel sem neměl to štěstí se s ničim paranormálním dosud setkat, vyjma nějakech menších předtuch...ale to si myslim, že je prostě spíš náhoda....kdy si člověk zpětně něco spojuje apod.....no...prostě mě nebaví pokaždý výpovědi kdovíjakejch maníků...ale to je pro tyhle dokumenty prostě typické.....a hlavně..nikdo nidky nepořídí žádnej pořádnej důkaz.....obraz..zvuk.......víte co.....svědectví sou pro mě celkem nic....teda myslim....na videu.........telepatie..bezva....já nevim...když to bylo tak tajný.....tak pochybuju, že s koncem SSSR by najednou se uplně všecko začlo uvolňovat.....takže.......no.............ikdyž...kdoví..............zatím pořádné důkazy nepřines nikdo...nikdo..nikdy....ehm...__je fajn, že tam je i ta kritika......já teda moc tyhle dokumenty ani nevyhledávám.....několik dokumentů o ufo mě už dost zklamalo....ikdyž.....asi 2 byly celkem zajmavý.....no...neni to moc záživný dokument......Amíci na tohle věří víc......tam je to víc součástí jejich kultury.... ()

Reklama

Reklama