Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horory nemají nic společného s logikou. Jsou o temných trhlinách hluboko v lidské duši, o strachu a obavách, ukrývajících se v neproniknutelných stínech poraněných lidských myslí. A italský režisér, scenárista a mistr šokujících úderů na lidský klid Frederiko Zampaglione si toho je vědom. Jeho autorský horor z roku 2009 je příběhem Davida, v podání Jakea Muxworthyho, mladého vojáka, který se po odsloužení své mise v Iráku vrací domů a rozhodne se, že tíživé vzpomínky na válku nejlépe zažene menším dobrodružstvím v podobě cesty po celé Evropě na sedle horského kola. Na své pouti pak uprostřed lesů potkává sympatickou Angelinu, a protože si padnou do oka, vydají se poznávat místní ponurou krajinu spolu. Brzy jim ale zkříží trasu legenda, lokální mýtus, který se sice na první pohled jeví jako povídačka pro děti, ale záhy začne doznávat děsivě reálných rozměrů. Všechny hrůzy prožité ve válečné zóně se rázem stanou ničím proti setkání s tajemným Mortisem, který je jen důkazem toho, že realita svou krutostí mnohdy předčí jakoukoli noční můru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Než mi zase nějaký skalní fanoušek zasere poštu svými zvratky, rád bych, aby nejprve pozorně prostudoval tento odkaz. *** Milí slaboduší komentátoři, upřímně Vámi pohrdám! Neměli byste sledovat hluboké, myšlenkově bohaté filmy, které nejste sto ve své amatérské neerudovanosti pochopit! Naštěstí jsem nad takovéto blahoslavené povznesen, na chvíli Vám dovolím prozřít a vnesu trochu světla do Vašich ubohých, omezených müslí. Nuže, milé slepé děti, cožpak žádné z Vás opravdu nepostřehlo tu sofistikovanou, alegorickou paralelu s velmistrem intelechtuální nudy??!! Cožpak Vám opravdu nedošlo, jak velkolepé ambice pana Zampaglioneho boří hluboce zakořeněné mýty hnusných, dementních, amatérských sraček a směle překračují hranice žánru??!! Ano, Vy bláhoví!! Ten anorektický, plešatý debil je opravdu Ingmarova zmrdka, která po matu Blockovic Toníkovi dosáhla v šachu svého maxima a vrhla se na jiné druhy zábavy! Tak se poučte a plačte! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Renesance italského hororového filmu? Ano i ne. Pokud chtěl Zampaglione svojí domovině navrátit zašlou slávu, měl natočit giallo, či horor s démony, kanibaly nebo zombíky. Ale určitě ne hixploitation, tedy subžánr převážně americký, který se v posledních letech sice úspěšně aklimatizoval i v (jiho)evropském prostředí (např. zde), nicméně pro italskou poetiku nablblých scénářů, divně vybrané hudby a naprosto nekauzálně způsobeného násilí poměrně nevhodný. Shadow je horor relativně slušně natočený, místy si drží uspokojivou atmosféru, no co je mu to platné, když se v něm vraždí kvůli vyplašené srnce, v závěru se chudák divák dočká nejprofláklejší pointy filmového světa vůbec a hlavní záporák se pohybuje v mantinelech "fuj to je hnusák" a "heh ten je k smíchu". Nekonzistentní, nefungující film, bohužel. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Začalo to skvěle. Ona a on vyrazí na výlet na kolech do hor. Stojí a koukají na krásná panorámata. „ÓCH“,…říká ona : „JELEN A SRNKY“. „ÓU“..:říká on, „LOVCI!“. Nato milá zvolá „KŠÁ, KŠÁ“. Ale to neměla dělat. Lovnou zvěří se nyní stávají oni. Začíná naháněčka v lese. A já řvu: „Baví mne to“  Jenže v lese je ještě něco nebo spíš někdo. Lidi pochytá a baví se jejich mučením. Skvělé. Pak ale nastal zkurvený konec. Takže dáváme jen 60%. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina bola bravúrna. Výborné naháňačky po lesoch, atmosféra by sa dala krájať. Druhá polovica bola už taká priemerná: Naháňačka sa nám zmení na mučeníčko ala Hostel. Tu už šla atmosféra z kopca a aj keď sa mi tam páčili nejaké veci (elektrická posteľ, spálené mŕtvoly), väčšinu potenciálne najzaujímavejších a najkrvavejších scén ukázali mimo kameru, čo už. A ako tu už bolo spomínané niekoľkokrát, prichádza úplne idiotský záver. Už dlho som (našťastie) nevidel horor, v ktorom by bol tak trápny koniec. Škoda, hodnotil by som to lepšie, takto je to len priemer. ()

JFL odpad!

všechny recenze uživatele

Podle domácí propagační kampaně to měla být resuscitace italské tradice hororu, ale bohužel už nebylo řečeno, že pouze jejích nejhorších kusů. Většinu stopáže se snímek jeví jako nechtěně směšná přehlídka klišé, debilně jednajících postav a absurdně dlouhého dojení jednoho nápadu (krvelační burani se spolu s hrdinou, po kterém šli, stanou kořistí většího zla), jehož potenciál ani není ve výsledku zužitkovaný. Ale až zvrat, ke kterému vše spěje, ukáže scenáristickou impotenci tvůrců v plné parádě. Aneb když nevíme, jak film zakončit, řekneme, že to byla jen halucinace a pak to celé završíme rádoby osudovou tečkou. Lze za horor považovat film, který je sice děsivý, ale to pouze mírou idiocie v chování postav a nepochopitelným faktem, že někdo je schopný něco takto blbého stvořit a ještě prezentovat veřejnosti? Že by meta-horor? ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kolikrát se mi zdál sen (mnohdy to byla spíš noční můra), kdy mě někdo bezdůvodně naháněl, sledoval nebo jinak usiloval o můj život, a až na samym konci, krátce před probuzením, vyšla najevo jakási pointa! V tu chvíli mi blesklo, že spousta vynikajících námětů může mít základ právě v našich snech. Tady máme teda něco obdobnýho, i když ne zcela nejšťastněji vysvětleno. Jak bylo zde řečeno, konec je sice ujetej, ale podle mýho názoru ne úplně blbej. U Italů jsem zvyklej na horší vylomeniny. Jinak s výsledkem jsem spokojen. Má to krátkou stopáž, takže neni čas na nudu, výborný lekačky (takhle jsem dlouho nenaskočil) a hlavně (!) v první polovině naprosto výbornou lesní atmošku, kde si nejste jisti, odkud na vás něco vyletí. Na první pohled nevýrazný, zato překvapivý horor v tom dobrém slova smyslu. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

...čo asi môžeš čakať od talianskej pop-rockovej ( budižkničemu ) hviezdy , ktorá samú seba usadí na režisérsku stoličku a " handler " mu podá pokrčený scenár ? TOTO. Bicycles odpozerané od susedov ( Blood T. ), Irak len aby bol dôvod na vyvetranie traumy , pošuk duo je už dnes aj v MHD , nieto ešte pobehujúce po lesoch. Ku celkovej naivite pridám aj " bárbinu " aby sa bolo o koho báť. Aby toho nebolo málo , nabehne aj maskot s figúrou utečenca vyšitého z koncentráku ( tiež vykrádačka tento x Britov ) a načne mučiacu už(z)ívačku , ktorú dnes hravo preskočí kdejaký moták z predposlednej doby. Záver to síce vyrovnal na odpad , no 2ku pustím za žáner a pár stromov. P.S. akákoľvek REnesancia , či REsustitácia , alebo REneviemčo peliculas de terror, nemá s týmto snímkom nič spoločné , ale hodila by sa RIcostruzione di regista. ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

V podstate budem len opakovať, čo už je tu napísané. Prvú polhodinu to vyzeralo na bravúrny survival horror, takto mal ísť film do konca, no nešiel. Zmenilo sa to na neaké čudesne torture úbohej kvality. Keby aspoň nám tvorcovia vysvetlili kto vlastne bol ten zabiják. Asi neaký magor čo prešiel chemoterapiou. Koniec to len celé poslal do riti. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nedocenená záležitosť. Lesný survival, ktorý sa zhruba po polovici zvrtne na solídne “explo” o retardovi, ktorý si plnými dúškami užíva každý okamih týrania. Škoda, strašná škoda, že nebol potenciál ksichtu záporáka viac dotiahnutý do vizuálneho “odporu”, respektíve, že bolo viacero scén zo “šarapatenia” mimo záber, a tak s tým spojené gore, nedostalo taký priestor ako by sa možno žiadalo, no za mňa je toto aj tak veľmi solídna záležitosť v rámci mixu žánrov. “Shadow” som veľmi podcenil, a tak odpustím aj tú extrémnu hlúpotu, rozuzlenie či iné nedostatky. Krátka stopáž, rýchly spád potešili. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si myslel, že půjde o lesní survival, pak to vypadalo na buranský horor a nakonec se z toho vyklubalo něco úplně jiného. Naháněčky v krásném lese, který se postupně promění v temný hvozd plný mlhy, pastí a duchů, se mi líbily, i když tedy David s Angelinou příliš chytří nebyli. Jak ujedete na kole autu v lese? Po pěšině. Co dělala naše dvojka? Neustále se vracela na cestu, aby mohla mít auto za zadkem. No a David byl na vojáka z Iráku pěkný dřevo, když se dokázal vymlátit na kole a ještě se pohmoždit. A když měl příležitost vzít pušku, tak raději utekl. Lovci sice byli blbi, jenže Angelina se také dvakrát nepředvedla. No a pak ten magor vytažený odkudsi z hlubin 2. světové války.... Ovšem dost se mi líbila hudba a především moment, kdy magor vyndá žábu a olizuje ji - to bylo ve spojení s hudbou tak hypnotické, že jsem úplně viděl klip od Tool. Záblesk Archy neviňátek či Jakubova žebříku a samozřejmě italských klasických hororů mě spíše potěšil. I když většina gore jde mimo kameru, tak alespoň stažení kůže je v přímém záběru. Nenáročný oddechový snímek, kde se postavy sice chovají úplně blbě, ale napětí nechybí. Nejlepší je ovšem jako vždy les. 3,5* ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

David je voják co skončil misi a nyní si užívá odpočinku na horským kole v nádherné přírodě. Na svých cyklotoulkách narazí na sympatickou Angelinu. Padnou si do oka a vyráží za krásami místní krajiny společně. Jenže mezi tím ještě stačí mít konflikt s místními lovci. Jenže lovci nebudou tím největším zlem který je potká. Je tu totiž ještě někdo kdo ujíždí na lízání Bufo Alvarius. Nebo je vše úplně jinak ??? No popravdě Shadow je hodně zvláštním filmem. To co se zpočátku jeví jako klasickej survival(a vůbec né špatnej) se v zápětí přehoupne v mučeníčko(ale nečekejte žádnej extrém). On je v podstatě celej film jak na horský dráze. Jak s nápady, napětím tak s atmosférou. Vzestupy střídají pády. Ale ty 3hvězdy přece jenom dám. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Super úvod v lese který hodně uměl navnadit a dodat skvělou atmosféru ale pak to nebylo úplně zlé ale hrozně slabé škoda. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Shadow je na můj vkus poměrně dost zmateným, iráckým a hodně zuhelnatělým filmem. Scény, které mi utkvěly v hlavě, jsou dvě: jedna je ta, kdy pán olíbává tu roztomilou žabičku a pak se mi líbila procháka chodbou s obrazy diktátorů. Jinak mi na jazyku zůstala jen pachuť spáleniny a rozkladu. Škoda, honička lesem mohla být o mnoho zajímavější. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

V ofiku textu distributura stojí....cituji - Horory nemají nic společného s logikou - Tak s tímto tvrzením musím u tohoto snímku fakt souhlasit, protože tady v tom filmu se logika dle všeho ztratila někde v těch horách a i když se určitě snažila najít cestu zpět tak tam bohužel dle legendy bloudí dodnes. Film má cca 75 minut když nepočítám titulky a stejně je to občas vleklé skoro až nudné. Začátek je fajn dá se na to koukat do doby než vrahoun pochytá své oběti je to napínavé. Vraha nevidíte a vaše představivost pracuje. Pak ho uvidíte a zjistíte, že je to mladší brácha rachiťáka z Metra a po svém slavnějším bráškovi převzal pár zlozvyků bohužel i když herec si roli asi i užíval a snažil se vypadat úchylně tak občas vypadal spíš směšně...krvavé scény byly tak děsivé, že je rejža pro ochranu našeho spánku všechny vystříhal takže neuvidíte ani jednu a atmosféra která se to snažila držet nad vodou se nakonec vydala hledat do hor ztracenou logiku a museli jsme se tedy obejít i bez ní. Závěr byl....no radši nic. Ale na Karinu se hezky koukalo to je fakt. Takže celkově je film pro mě zklamáním ale jako večerní jednohubka se to dá. ()

berusche odpad!

všechny recenze uživatele

Když chcete být tajemný a hnát to do nějakých imaginárností, musíte k tomu taky dát divákovi podnět. Tohle byla břečka. A na háky se tam bohužel nikdo nevěšel. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám dost rozporuplné pocity. Hodnocení mě od začátku silně odrazovalo, ale po shlédnutí první poloviny jsem ho trochu nechápala... zdálo se mi to výborné. Mělo to úžasnou atmosféru, krajina byla úchvatná a napětí zde rozhodně fungovalo tak, jak mělo. Jenže v momentě, kdy se to změní na podivný exploitation, kvalita jde výrazně dolů. A k tomu si dovolím jednu poznámku: když už, proboha, chcete mít z filmu exploitation, rozhodně nedělejte to, že většina brutálních scén se odehrává mimo kameru. Ano, pár vychytávek je zajímavých, třeba škvaření zaživa na kovovém stole, ale jinak to nenabízí nic, co by naplňovalo žánrový rámec. A samotný "mučitel"? Přišel mi spíše jak reklama na koncentrák. Ale to ještě není to nejhorší... závěr jednoznačně dokonal dílo zkázy. No, nebýt první poloviny, která byla více než slušná, a mé docela dobré nálady, mělo by moje hodnocení o jednu * méně. ()

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda, jízda na kolech a dva místní vydláci. Kdyby film zůstal věrný první půlhodině filmu, byl by to plný počet. Bohužel nezůstal a tak s příchodem jednoho skeletona film trochu upadá a nezachrání to ani ta trocha mučení. Díky krátké stopáži jsme ale brzy na konci a já musím uznat, že to nebylo vůbec špatné. Akorát ten konec mohli udělat jinak. ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, táto sračka ide úplne mimo mňa. U Talianov som bol zvyknutý na iné zhovadilosti (v dobrom slova zmysle) , ale že sa Zampaglione ubere takýmto primitívnym smerom som vôbec nečakal. Pri záverečnej scéne som mal hubu otvorenú dokorán, ale inak ako si asi myslíte. Tak priblblý (nepríjemne prekvapivý) koniec som fakt nečakal a keby sa režisér ubral tým jednoduchším smerom mohlo to byť o puntík lepšie hodnotenie. Taliansky jazyk mi tiež nevoňal ,herci nesympatický (o nejakom citovom pute nemohla byť ani reč) a prakticky mi bolo jedno ako dopadnú. Tentoraz sklamanie a od Talianov si dám nachvíľu pokoj. Asi si objednám pizzu, nejak som vyhladol.. ()

dzei 

všechny recenze uživatele

Myslím že tento film není vyloženě odpad. Děj filmu je sice velice slabý, ale jsou tam momenty u kterých má člověk strach a o to by mělo v hororu jít, takže za ** ()

Reklama

Reklama