Reklama

Reklama

Skutečné Amityville – Dům hrůzy

(TV film)
  • Velká Británie The Real Amityville Horror

Obsahy(1)

Britský dokument z roku 2005 Je příběh o nejslavnějším americkém strašidelném domě skutečným hororem nebo jen přehnanou povídačkou? V roce 1976 rodina Lutzových uprchla ze svého domu v Amityville na Long Islandu ve Spojených státech s tím, že je vyhnala děsivá nevysvětlitelná síla. Jejich příběh se stal světově známým a inspiroval desítky knih a filmů. O pár let dříve došlo jedné noci ve stejném domě k záhadnému vyvraždění celé rodiny. Vrah tvrdil, že se jedná o dílo ďábla. Podle spiritualistů a jasnovidců je budova prokletá, jiní věří, že hrůzostrašná minulost vznikla uměle kvůli peněžnímu zisku. Pořad se vydává odhalit pravdu o jedné z nejznámějších amerických záhad a přináší poslední rozhovor s Georgem Lutzem před jeho smrtí v roce 2006. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rodina Lutzových vydržala v novom dome, ktorý bol svedkom šesťnásobnej, brutálnej vraždy iba 28 dní. Následne s hrôzou tento dom opustila, pričom sa doň nikdy viac nevrátila. Jej majiteľ, George Lutz, následne tvrdil, že v ich príbytku sídlili temné sily, ktoré ich neustále prenasledovali. Zakladalo sa tvrdenie na pravde? Alebo išlo iba o dokonalý marketingový ťah? Odpovede na tieto otázky sa Vám pokúsia dať novinári, vyšetrovatelia paranormálnych javov či samotný George Lutz. Je na Vás, aby ste si vybrali, ktorej verzii budete veriť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Adresa Amityville, Ocean Drive 112, Long Island, New York, USA je určite dobre známa všetkým horrorovým nadšencom. O strašidelnom dome, ktorý stál na tomto pozemku sa natočilo nespočet filmov. Trinásteho novembra 1974 tam Roland DeFeo zabil všetkých členov svojej rodiny (otca, matku, dve sestry a dvoch bratov). Tvrdil, že ho ku tomu prinútila démonická bytosť. Trinásť mesiacov po týchto desivých udalostiach sa do domu nasťahoval George Lutz s manželkou a troma deťmi. Vydržali tam žiť iba dvadsať osem dní. Vyhnali ich nečisté, nadprirodzené sily. Anglický dokumentárny film "Skutečné Amityville" sa snaží serióznym spôsobom analizovať a vysvetliť, čo sa vlastne naozaj v tejto koloniálnej vile stalo. **** ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vám nic neobjasní, ale spíše rozvine fantazii a mnoho teorií, které se mohli stát. Každý by si měl udělat svůj názor. Pokud se podíváte na filmy, tak tam do vás tu pravdu cpou, tady se můžete zamyslet nad tou svou teorií. Moc pěkně zpracovaný dokument o nejslavnějším americkém strašidelném domě .. 7/10 = 75% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Amityville je dům který už svojí minulost pravděpodobně nikdy neodkryje. Tenhle dokument ukazuje jak plno lidí věří a nevěří tomu co se tam stalo. Líbily se mi názory a celková prohlídka domu, potěšily rozhovory s lidmi co tam bydlely, a celej dokument je příjemne až z toho mrazí. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní celej Amityville série som sa s radosťou vrhol na tento dokument. Hlavne mi objasnil prečo bolo natočených toľko nezmyselných dielov nízkej kvality. No preto, lebo to je podľa skutočnej udalosti. Na tom dome fakt niečo je a to ľudí fascinuje. Najskôr v dokumente povedia niečo o najdiskutovanejšom prípade, kde chlapík zabil šesť členov svojej rodiny. Potom ten druhý príbeh, keď tam rodinka žila 21 dní a potom ušla. Ďalej tu trochu rozoberajú knihy a filmy o Amityville. Nakoniec príde časť, keď hovoria o návštevách ľudí, ktorý dom skúmali. Rôzny kňazi, novinári, spiritualisti atd. Zopár vecí ma tam nudilo, ale v skutku je to dobrý dokument, ktorý núti zamyslieť sa a byť vďačný, že máme byt / dom bez duchov :) Celá séria "Amityville": The Amityville Horror (1979), Amityville II: The Possession (1982), Amityville 3-D (1983), Amityville: The Evil Escapes (1989), The Amityville Curse (1990), Amityville 1992: It's About Time (1992) , Amityville: A New Generation (1993), Amityville: Dollhouse (1997), The Amityville Horror (2005). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborné osvieženie a doplnenie skvelého hororu. Teraz je človeku príbeh ešte jasnejší a mrazivejší. A nakoniec z toho vlastne výjde, že ten blázon asi nebol len takým bláznom, ale dom má naozaj niečo do seba. Niečo také, že tam len tak nepôjdete. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

V prvním krimi příběhu mě rušil ten dětinský mýtus o prokletém domu. Připomíná mi to genius loci hospody, kam chodí samí nechutní opilci, hostinský je vyžene, hospodu přejmenuje, jinak vymaluje a oni se tam nastěhují jiný navlas stejní opilci. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vážně zajímavý dokument, plný rozhovorů, fotek a otazníků. Já jsem dost skeptický k výtvorům „podle skutečné události“ ale na rozdíl od vymyšleného Blair Witch, tady se mi alespoň film líbil. Pozorně jsem poslouchal ona fakta pro i proti, zda je skutečně dům „prokletý“, nebo se na vraždách DeFeových snažili Lutzovi jen vydělat háky a na jejich příběhu se přiživit další nenažranci. Ať už to bylo, jak chce, k dobru připočítávám i vytvořenou atmosféru, díky které dokument vytěžil vysoké hodnocení. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Natolik vyvážený a objektivní, že se v podstatě nedozvíte nic a zbudou vám jen dvě možné varianty – buď věřit v to, že se v tom domě opravdu něco děje a nebo být přesvědčen o tom, že si to Lutz všechno vymyslel, využil předchozí masakr DeFeových a chtěl z toho vytřískat nějaké prachy. O ničem jiném vlastně celý Amityvillský fenomén není. Jen o víře nebo nevíře. Pravdu se zřejmě už nikdy nikdo nedozví. A dokument nastavuje všechny možné varianty. Ocenil jsem objevení se mladého DeFea. Vždycky mě tahle část Amityvillského příběhu bavila a zajímala více, než ta Lutzova. A vlastně poskytnutí prostoru všem zúčastněným stranám. Ono podobné dokumenty snad ani nemohou být špatné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako doplněk k amityvillským filmům výborně. Dokument rozhodně senzacechtivě netvrdí, že v Amityville se zaručeně proháněla strašidla, ale předkládá pouze fakta, která vyplynula ze zkoumání jak senzibilů, tak racionálněji uvažujících jedinců. Obrázek si má divák pak udělat sám. Rozhodně nečekejte nějaké zodpovězené otázky a potvrzení domněnek. Naopak po tomhle je těch otazníků ještě o něco víc. 80% ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Prípad „strašidelného“ domu v Amityville je celkom dobre známy. Potešilo ma, že dokument ostáva neutrálny a „iba“ predkladá informácie. Bol som tiež rád, že sa vo väčšej miere venovali DeFeovi a tragédii ktorá „Amityvillskému hororu“ predchádzala. Slovo dostanú všetky strany, padnú argumenty pre a proti, ako aj racionálne vysvetlenia. Osobne sa prikláňam k tomu, že celý príbeh Lutzovej rodiny je komplet, alebo takmer komplet vykonštruovaný podvod s cieľom namastiť si vrecká. Na celej kauze je tak zaujímavé aj to, ako rozdeľuje nielen obyčajných ľudí, ale aj samotných „parapsychológov.“ Holzer na mňa skutočne pôsobil dojmom, že by ducha našiel aj v škatuľke od zápaliek, Warrenová - diplomaticky povedané - krajne nepresvedčivá, zato Peter Jordan ponúkol viac triezveho a skeptickejšieho uvažovania a ukázal tak, že vyšetrovateľ paranormálnych javov nemusí byť nutne vygumovaný šarlatán. Dokumentu v mojich očiach trochu uberajú akurát hrané scény (rekonštrukcie udalostí), ktoré majú naozaj len ilustračný charakter. Ale inak zaujímavý materiál. ()

MiaMoonlight 

všechny recenze uživatele

Čiré shrnutí, konstatování a je na tobě, jak se rozhodneš. Všechna fakta naservírována, všechny výpovědi připojeny. Chvílemi až děsivé. Tenhle dokument je pro ty, co ne že by se chtěli bát, ale co se chtějí dozvědět něco víc o tom, co stojí za všemi těmi filmy a historkami. Mě Amityville a jeho "dům hrůzy" velmi zajímá a tak jsem si v tomhle snímku velmi libovala. Konečně přišlo něco, co není pouze rádoby skutečné. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý ako jeden z mála z tohto oboru dáva otázky aj odpovede, pozerá sa na veci z viac uhlov pohľadov, ako aj názory z oboch strán, resp. čo je fakt a čo rozprávka. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Asi to bude znít divně, ale tenhle dokument byl pro mě děsivější, než spousta horrorů posledních let včetně nejnovějšího Amityville Horror s Ryanem Reynoldsem... ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

SPOILER SPOILER: Dokument vcelku objektivně rozebírá "záhadu" hororového domu v Amityville a skepticky zavrhuje jakékoliv působení nadpřirozených sil, legendy o démonech apod. ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument popisující události v americkém městečku Amityville, kde se rodina Lutzových setkala s nadpřirozenými jevy v rodinném domě, kam se nastěhovala pouhých 13 měsíců po vyvraždění celé rodiny jedním z členů rodiny. - Paranormální jevy jsou jedny z témat, které výrazně přitahují mou pozornost. Případ Amityville je jednou z nejvíce zdokumentovaných paranormálních událostí, která se kdy stala. A nebo jen skvělý marketingový tah. To už se ale asi nikdy nedozvíme. Ať už je to tak nebo tak, dokument je skvěle zpracovaný, s přímými výpovědmi svědků, panem Lutzem a dokonce i s Lorraine Warren. Doporučuji, je celý ke shlédnutí v cz dabingu na youtube (zatím). ()

Reklama

Reklama