Reklama

Reklama

Mlynáři od Babic

(TV film)
Česko, 2009, 57 min

Režie:

Marcel Petrov

Scénář:

Luděk Navara

Obsahy(1)

Nová fakta a svědectví o nikdy neobjasněné vraždě v babické škole. Vlna násilných represí změnila v padesátých letech životy stovek rodin na Třebíčsku. Obec Babice na Třebíčsku se tragicky zapsala do moderních českých dějin v roce 1951. Název "Babice" ovšem slouží k pojmenování drastických represálií, které ve skutečnosti zasáhly celý okolní kraj. 2. července 1951 zazněla střelba v budově babické školy. Čtyřčlenná skupina vedená údajným americkým agentem Ladislavem Malým zaútočila v babické škole na schůzi národního výboru. Zůstali po ní tři mrtví. Dodnes není zcela jasné, kdo a na koho střílel, protože událost nebyla řádně vyšetřena. Ale komunistický režim vyšetření nepotřeboval. Zahájil odplatu. V devíti skupinách bylo za takzvanou akci Babice odsouzeno sto osob, z toho deset k trestu smrti. Střelba v babické škole se tak stala záminkou pro akce komunistické tajné policie, které měly za úkol likvidovat především na režimu nezávislé skupiny obyvatel: věřící, soukromé zemědělce, živnostníky. Jedním z těch, kteří dostali trest smrti, byl i Jaroslav Melkus, který se samotnými Babicemi neměl nic společného. Rodina Melkusových ale měla mlýn u Lukova a pozemky v okolí. Za mřížemi se ocitl jeho bratr mlynář Alois a jeho manželka Božena Melkusová byla rovněž odsouzena. Za to, že neudala svého muže, dostala trest čtyři a půl roku vězení... Veškerý majetek byl samozřejmě konfiskován. Televizní dokument se pokusí ukázat dosud spíše jen tušený široký záběr perzekucí, které dolehly na celý kraj a neměly v tuzemsku obdobu. Terčem brutálního zatýkání se stali sedláci i kněží. Někteří z nich zemřeli na šibenici a jejich rodiny byly vystěhovány. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Poněkud roztříštěný nepřehledný dokument. Hodně mi vadily záběry na bezejmenné fotky nebo výpovědi, aniž by byl ukázán mluvící pamětník. Namátkové obrazové "rekonstrukce" nejsou tím, co by mne zrovna zajímalo. Spíše bych uvítal systematičnost, chronologii, popisky fotek, přehledy, seznamy, fakta apod. Po řemeslné stránce to dle mého názoru bylo dost mizerně udělané. Na druhé straně je třeba u tohoto ne příliš povedeného produktu ocenit alespoń to, že se takové pořady, upozorňující na zločinecké skutky komunistů, vůbec objevují. Šlo skutečně o teroristické desperátské praktiky...A díky všem pamětníkům, kteří v pořadu vystoupili a kteří vědí o komunistech své. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Luděk Navara má dar skládat střípky z neslavných českých (československých) poválečných dějin - např. Smrt si říká Tutter, Příběhy železné opony. Jeho knižní publikace mají i televizní podobu a v případě Mlynářů z Babic ostravské studio využilo moderní techniku, která se snaží navodit dobovost. Vhodně je zvolená forma hraného filmu s komentářem vypovídajících pamětníků. A samotný obsah? 11 odsouzených k trestu smrti mluví za vše... V Jihlavě, kterou pamětníci v dokumentu několikrát skloňují, je památník obětem komunismu u budovy Vysoké školy polytechnické (cestou na autobusové nádraží); v 50. letech tam byl právě soud... ()

Reklama

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Žádná nová fakta o neobjasněné vraždě v Babicích dokument nepřináší! O tomto incidentu byly napsány už řady knih, ale dívat se na slabý dokument je asi jednodušší. Jedná se o nesouvislý slepenec, který je velice špatně zařazen do historického kontextu. Vyprávění pamětníků je sice zajímavé, ale bez dokumentace, literatury či jiných pramenů a především bez výkladu historiků o tom co je např. míněno pod pojmem KULAK či jaká byla kupní síla obyvatel v té době (jeden z pamětníků vypráví, že jeho matka měla vyměřen důchod 190 korun - pokud nevím jako divák kolik stálo mléko, chleba či nájem tak jde pouze o výstřel do tmy). Dnes je vyměřen důchod cca 10 000 a za 40 let bude asi 0, ale pokud neuvedu kolik z 10 000 dám za léky, poplatky na pohotovosti, energie, optiku, cesty k lékařům, potraviny atp. tak je to slabé. Také jsou země, kde např. důchodce si může přivydělat a státy, které toto neumožňují, což také ovlivňuje životní úroveň. Dokument se zabývá především navazujícími procesy, ale samotný čin vraždy představitelů MNV v Babicích 2. července 1951 líčí velice slabě. Pro lepší info např. stránky obce Babice či knihy na dané téma: Poslední práce co vím - Kábele, Stanislav: Babice. Dokumenty a polemiky či JANOUŠEK, Pavel: Případ Babice. 2001. Odlišné interpretace knih jsou dle mého důležité. Výklad historika je místy také zvláštní. Např., že bolševická spravedlnost... (myšleno historikovými slovy ironicky) - takže dle historika měl být spolupachatel osvobozen? Asi jako když dnes někdo přejede pod vlivem drog někoho autem a zabije ho a tak se mu má dát milost? To si dělá pan historik legraci? To, že padne trest za spolupachatelství trestného činu je přeci v jakékoli době či režimu správné !!!!! Zda to je či není trest smrti (já jsem pro doživotí) je věc do debaty. A mluvit o bolševictví v 50. letech v Československu je ahistorismus, který patří do hospody a ne na obrazovky televize. Bolševici působili v Rusku a to ještě v omezeném časovém horizontu !!!!! Pro pochopení všech souvislostí to hold bez literatury nelze. Tento dokument jen potvrzuje to co si myslím již dlouho. Asi lépe oddělovat vlastní tragédii v Babicích a kolektivizaci a donucování sedláků a statkářů vstupovat do družstev a také likvidaci této společenské vrstvy. Souvislosti by bylo lépe poznávat z literatury. O Babickém incidentu každá následující doba tvrdila své a balastu, který byl přidáván k této smutné události je již moře. Údajně měl být natočen dokument ČT také v roce 1969 či 1970, kde vypovídal jeden z vyšetřujících a dokument z roku 1981 s Janem Rosákem. Tyto dokumenty jsem nikdy neviděl, takže nemohu soudit. Je jen škoda, že je ČT drží pod pokličkou. Celý incident v Babicích by asi objasnil buď nález nových dokumentů v archivech či přesnější objasnění životních cest tzv. agenta Malého. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Bohužel vzhledem k atraktivnosti a interesantnosti tématu není dokument zrovna nejlepší. Divák neznalý reálií babického případu podle mě nepochopí zdaleka vše. V pořadu se skáče z jedné kauzy do druhé aniž by se blíže vysvětlovaly souvislosti mezi nimi, hodně málo se zmiňuje klíčová postava Ladislava Malého apod. Já mám to štěstí, že jsem začátkem září přečetl stejnojmennou knihu a neměl jsem tak problémy dokumentu porozumět. Knihu vřele doporučuji, dokument již méně. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Dokument moderního střihu s inscenovanými scénami z minulosti poněkud zůstal za očekáváním. Tragédie zmanipulovaných 11 trestů smrti a více jak 100 procesů nabízela unikátní pole působnosti. Potud tedy dobře, že bylo téma vůbec zpracováno. Na druhou stranu je dokument roztříštěný, několikrát opakuje ty samé údaje a výroky učastníků a vůbec se utápí v detailech, aniž by celé téma rozkryl postupně od základních faktů k detailům. Nakonec dokument vyzněl jako skládačka mozaiky, která zůstala nesložena a je v ní více bílého místa než celistvého obrazu. Po shlédnutí mi zůstalo více otazníků než předtím... ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama