Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Půvabná Ellen Berentová a úspěšný spisovatel Richard Harland se náhodou potkají při cestě vlakem, kde si Ellen právě čte jeho novou knihu. Jejich vzájemné sympatie přerostou v milostný románek, k překvapení všech se brzy také vezmou. Po svatbě se Richard snaží pečlivě rozdělovat svůj čas mezi psaní románů, manželku a postiženého bratra, ale Ellen je čím dál víc zatrpklejší. Nejspíše proto, že poprvé v životě ucítila obrovskou vnitřní potřebu vlastnit milovaného člověka. Všichni lidé kolem Richarda se tak najednou stávají jejími úhlavními nepřáteli, protože ji okrádají o manželův čas... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Klasickému hollywoodskému období příliš neholduji, ani mu moc nerozumím, možná nedokážu ocenit všechny kvality, který tento kousek (a ostatní) přináší, raději to tedy přenechám jiným, zainteresovaným. Technicky brilantní snímek, kterému vévodí herecký výkon Gene Tierney (Ellen Berent-Harland), postava Ellen během filmu prošla obrovským psychologickým vývojem, s otevřenými ústy jsem sledoval, s jakou lehkostí a bravurou tuto roli Gene Tierney zvládla. Dle mého poněkud slabší první polovinu přesvědčivě drtí část druhá, která vrcholí soudním procesem s totálním "freakem" a bývalým snoubencem Ellen (co střet zájmů?) Russellem Quintonem (excelentní Vincent Price). Celkově za silnější 4*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Smrtelný hřích, patřící do žánru filmu-noir, byl pro mě velkou neznámou. Tudíž jsem neočekával příliš velkou podívanou a to se i přes můj oblíbený žánr potvrdilo. Film nepůsobí nijak tajemně ani atmosféra není příliš extra a to velmi zamrzí. Postavy se chvílemi chovají jako hloupé panenky a to sráží celkový dojem černobílého snímku. Příběh je poměrně přímočarý a průhledný a tak se nekoná žádné překvapení. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Viaceré momenty vo mne vyvolávali plač i radosť zároveň. Čiernobiely diamant, proti ktorému je zub času úplne bezmocný. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Záleží na úhlu pohledu, ale pro mě Ellen není žádná femme fatale, ale jenom toxická majetnická p*ča a jako ústřední postava mi úspěšně otrávila celý film :) Lokace a Technicolor paráda, děj mě však nevzal, chladná a odtažitá vztahovka. #Noirvember ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nesmírně intenzivní záležitost, hlavně díky brilantně vystavenému příběhu (který dávkoval informace i emoce s přesností lékárnických vah), skvělým hercům (do Gene Tierey jsem se nejdřív zamiloval, abych ji brzy začal nenávidět) a neskutečným technicolorovým barvám. Každopádně bacha na ženský, kterým připomínáte jejich otce! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poměrně odvážný film. Během rozumné stopáže stihne gradovat jako málokdo. Škoda je, že tam museli nacpat ten technicolor. Pokrok nepokrok, tomuhle by víc slušela noirová stylizace. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Vizualní i narativní slast. Výrazné (až umělé) barvy technicoloru jsou pastvou pro oči. Celé té rozkoši ovšem vévodí božská Gene Tirneyová, jež svou divácky nevděčnou roli zahrála víc než mrazivě přesvědčivě (její fatální posedlost mi natolik učarovala, že putuje mezi mých Top 5 hereček). Nebyla jediná scéna, při které bych postrádala onen prapodivný, mou duši svírající pocit. Dokonalá gradace - scéna s loďkou, na schodech (nikdy nezapomenu ten Ellenin pohled!) a konečně finální, doslova brutální sekvence v soudní síni, u které jsem se málem rozbrečela. Co naplat, Leave Her to Heaven řadím mezi svých Top 10. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja by som aj povedal, že vo svojej podstate je príbeh do jednoduchý, no keďže ide o '45 rok, tak asi nič ako tento snímok originálnejšie byť nemôže. Závisť. Smrteľný hriech, ktorému Fincher venoval jednu vraždu, Stahl celý film a ten tiež nemá ďaleko k dokonalosti. Najmä z pohľadu transformácie od nevinnej žiarlivosti až k nemilosrdným zločinom, čomu pomohli najmä herci. Jediné čo by som vytkol, by bol asi záverečný súdny proces, alebo skôr jeho právnický priebeh. Len dva, či tri dialógy dávajú najavo starší rok filmu a ostatné veci ako napríklad kamera, réžia, ... tiež vyžarujú jeho brilantnú modernú sviežosť. Farebné prerobenie bolo veľmi príjemným spestrením. 80%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Trochu ma mrzí, že sa tu roztrhol pytel s "psychologickými" analýzami filmu a bez ohľadu na to ako sú niektoré mimo, tak vačšina zbytočne prezrádza veľa (nepomáha tomu ani oficiálny text distributora). Ono práve to neznámo, ktoré sa vykľuje zo spontánnej rychlolásky, a ktoré Richarda dostane na dva roky za mreže, ma držalo napatého ako spodné éčko na gitare. Úžasne gradované drama, ktoré v zmysle ospravedlniteľnosti konania Ellen vobec NIE JE tak čierenobiele ako sa zdá (viz. minimálne spúštací impulz). Nuž a keď sa na place práve nič nedeje, tak baví zmysly naozaj krásna kamera. Gene Tierney je herečka s najkrajšim predkusom na svete :) 95% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ako paradox mozno znie, ze k pozretiu prveho klasickeho noir filmu som sa dopracoval az potom, ako som si oblubil niekolko modernych neo-noiroviek. Po dopozerani neskrivam nadsenie. Leave Her to Heaven je tragicky pribeh. Sladky zaciatok, no potom sled udalosti s narastajucim tempom, ktory zmeni svoju chut ako cukor, do ktoreho niekto vsypal smrtiacu davku arzenu. Pohlcujuci pribeh, mrazive momenty, horkosladky zaver a demon s menom Vincen Price. Otvoril sa mi novy filmovy prud, ktory caka na to, kym sa don ponorim a preskumam ho skrz na skrz. Este trochu potrva, kym sa naplno aklimatizujem, no uz teraz viem, ze si to budem naramne uzivat. (8.9/10) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Okrem zaujimavemu pribehu ma na tomto starom filme z roku 1945 fascinovala nadherna farebna kamera (zasluzeny Oscar) ako aj takmer rozpravkove prostredie, kde sa film odohraval. Avsak hlavna hrdinka Ellen v podani skvelej Gene Tierney (zasluzena nominacia na Oscara za herecku v hl. ulohe) taktiez bravurne zahrala chorobne ziarlivu manzelku, ktora chcela mat manzela iba pre seba a akakolvek ina bytost je Ellen proti voli, dokonca aj vlastne dieta a preto robi vsetko pre to, aby si manzela nechala len pre seba, co bude mat pre nu a jej okolie neprijemne nasledky... 12.09.2008 ______ Gene Tierney - (Ellen Berent Harland) +++ Cornel Wilde - (Richard Harland) +++ Jeanne Crain - (Ruth Berent) +++ Vincent Price - (Russell Quinton) +++ Mary Philips - (pani Berentová) +++ Hudba: Alfred Newman +++ ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Láska na první pohled může být krásná, vzrušující, omamná, spalující a věčná. Jenže asi je vždy lépe toho druhého ještě trochu více poznat, než se muž rozhodne spojit svůj život s někým, koho ještě příliš nezná. Neboť v tomto případě povaha ústřední femme fatale vyplouvá na povrch až v průběhu společného života. Láska natolik patologická, že chce mít svůj protějšek jen pro sebe a nehodlá se o něj s nikým dělit. Což může vést k nepředstavitelným koncům. Jedná se o zajímavý film s krásnými exteriéry, který mi však místy přišel příliš obyčejný a nudný. Tento dojem naštěstí vymazala druhá polovina filmu, kdy se vyjevuje pravá podstata hlavní hrdinky. Pak už to bylo solidní drama s pro mě těžko odhadnutelným koncem. Rozhodně zajímavý zážitek. [10. Noir Film Festival 2022] ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný film ale úvod mi prišiel trošičku natiahnutý a vyvrcholenie na súde kŕčovité. Ale Gene Tierney je prvotriedny magor , niektoré scény brilantné (napr. schody, jazero, popol) a ak sa nejaký chlap príliš hrnie do manželstva odporúčam pozrieť. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Milujem Noir filmy a tento je výnimočný. Nízke hodnotenie však kvôli hluchým miestam. Krásna, ale chladnokrvná vrahyňa v podaní hviezdnej Gene Tierney Z hľadiska estetiky obrazu je tento farebný film-noir úplne výnimočnou záležitosťou. Farebné filmy noir štyridsiatych a prvej polovice rokov päťdesiatych využívali rovnako ako tie čiernobiele obvyklé charakteristické prvky pre tento subžáner - tému zločinu, zneisteného hrdinu, či sexi deštruktívnu femme fatale. Nie prekvapivo ich však nevzniklo veľa. Kriminálna melodráma o krásnej žene, ktorá sa nechce s nikým deliť o svojho manžela, medzi nimi dominuje ako divácky veľmi úspešné. A to napriek tomu, že noirové filmy - hoci najviac rezonovali duchom doby - nepatrili medzi tak populárne žánre ako muzikál či romanca. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Podľa tunajších hodnotení a komentárov som čakala vynikajúci filmový zažitok. Dostala som iba mierne nadpriemernú drámu o šialenej ženskej, ktorá svojou sebeckou láskou zničí život každemu zo svojho okolia. Teda skoro. No a nech sa na mna nikto nehnevá, ale záverečný súdny proces bola obyčajná fraška. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Absolútne fantastické. Jedna veľká óda na Technicolor, ktorého farby nechá dokonalo vyniknúť na precízne nadizajnovaných tapetách, interiéri, krásnej prírode, kostýmoch či hercoch, ako je strhujúca Gene Tierney, ktorá tu hrá jednu z najväčších femmes fatales éry. ()

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama