Reklama

Reklama

Srpnové velryby

  • USA The Whales of August
Trailer

Obsahy(1)

Výjimečná sestava hereckých veteránů se objevuje ve hře Davida Berryho o Libby Strongové a Sarah Weberové, dvou ovdovělých sestrách, které tráví již šedesáté léto na jednom filadelfském ostrově. Libby je slepá a zahořklá, zatímco Sarah je zdravá, nápomocná a někdy až otravně čiperná. Jejich sousedka Tisha se Sarah snaží přesvědčit, aby Libby předala do péče své dcery, ale Sarah to odmítá, protože nezapomněla na Libbinu morální podporu poté, co jí samotné zemřel manžel. To se ale změní, když se jí začnou podlamovat z jednoho stárnoucího elegána. Když Libby zlostně jejich románek sabotuje, rozlícená Sarah se rozhodne, že i její vděk má své hranice. Když ale nakonec dojde na prodej letního domu a sbalení Libbiných věcí, Sarah to nedokáže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Hezky obsazené, ale zapomenutelné melodrama. Čiperné Lillian Gish by asi málokdo hádal 94 let, Bette Davis dokázala i po mrtvici prodat všechny své uštěpačné repliky a Vincent Price hraje po dlouhé době civilní a sympatickou roli, která mě popravdě řečeno zaujala nejvíc ze všech a mrzelo mě, že nemá víc prostoru. Zato příběh je zdlouhavý a jeho divadelní původ až příliš zjevný. Jako hru v nějakém malém divadle bych Srpnové velryby viděl raději a věřím, že smutek dožívání hrdinek by měl v uzavřeném prostředí větší šanci mě pohltit. Film by u mě asi uspěl lépe, kdyby se hudbou, prostředím a způsobem nasnímání tolik nepodobal žánrovému spřízněnci Na Zlatém jezeře. 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma dvoch starých sestier je koncertom hereckých hviezd ( Bette Davis a Lilian Gish ), ktorým zdatne sekunduje Vincent Price. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásný film o stáří, kde se sešly herecké legendy Bette Davis, Lillian Gish a Vincent Price, kdy Bette má asi nejméně prostou a nejméně zajímavou roli, ale přitom je katalyzátorem dění. Snímek z pomalým tempem, které je ale nezbytné proto, aby to fungovalo. Docela bych rád v osmdesáti vypadal a hýbal se jako oni. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem rovněž nemohla vynechat, hraje v něm totiž moje oblíbenkyně Bette. Musím říct, že zprvu pro mě byl docela šok sledovat ve filmu herečku, na kterou jsem zvyklá jako na mladou holku, málem se mi ani nechtělo věřit, že je to opravdu Bette... Film, kdyby byl delší, asi začne nudit, ale stopáž nakonec udělali příjemnou, takže film je ve výsledku takovou meditací nad stářím, zároveň smutný díky vidině blížícího se konce, jednou z posledních příležitostí pro herecké veterány objevit se před kamerou. Bette má lepší filmy, ale rozhodně mě ani tento nezklamal. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Studie stáří. V minimalistickém příběhu dvou starých dam asi nejeden divák najde kousek i své vlastní babičky, já ho tam našel. Takovýto film o podzimu života však působí kapku mdle, chybí šťáva, nějaké to vygradování. ()

Damnsinead 

všechny recenze uživatele

Pěkný oddechový film, který sice ubíhá pomalu,ale nenudí. Navíc s výborným hereckým obsazením. V minimálním množství postav zářily Bette Davis a Lillian Gish. Obě dámy jsou profesionálky a dokázaly by film utáhnout, i kdyby tam byly samy. I tak ale mohly dostat vedlejší postavy trochu víc prostoru. ()

Reklama

Reklama