Reklama

Reklama

Paranormal Activity: The Ghost Dimension

  • Česko Paranormal Activity: Jiný rozměr (více)
Trailer 1

Než se nastěhujete do nového domu, zjistěte si, kdo v něm bydlel před vámi. Pokud to neuděláte, tak se alespoň nedívejte na videozáznamy, které po sobě vaši předchůdci zanechali. Právě tyhle školácké chyby spáchal herní vývojář Ryan. Ten se s rodinou (poněkud upjatá manželka Emily a šestiletá dcera Leila) a se svým lehce neschopným mladším bratrem nastěhoval do domu, který je divákům předchozích dílů série důvěrně známý. Stejně tak znají i „strašidelné sestry" Katie a Kristi, aktérky podivných záznamů na nalezených videokazetách. To, co diváky hluboce znepokojuje, protože vědí své, začne Ryana děsit až ve chvíli, kdy holčičky na dvacet let starých záznamech začnou reagovat na to, co se v domě právě teď odehrává. Pak ještě Ryan nalezne kameru, která umí zaznamenávat paranormální jevy, a záhy mu dojde, že s ním v jeho novém domě bydlí také síly, s nimiž by se nikdo normální nikdy setkat nechtěl. Seznam obětí, které mají na svědomí, je už pořádně dlouhý, otázkou zůstává, zda na jeho konec přibude i jméno Ryana a členů jeho rodiny. (CinemArt)

(více)

Recenze (214)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Největší problém found footage škatule není ani tak jistá vyčerpanost a recyklační návyky, ale snaha žánr oživovat až moc výraznou post-produkcí. Zatím vždy se to ukázalo jako slepá ulička nebo vždy film dostal pěkně na prdel co se uvěřitelnosti týče a u PA byl pátý díl na hraně toho, co bych osobně uvedl jako akceptovatelné. Tam, kde nejsou nápady, tam to zachraňují efekty. Ne však u žánru, který staví jakoby na pocitu opravdovosti a uvěřitelnosti. Všechny ty lekačky, zvuková podpora a prostě obecná hra s divákovou představivostí, které z minima vytvoří maximum, bylo tak trochu pošlapáno snahou posunout film zase o kus dál. Ztvárněný bubák, díra ve zdi a nijakej konec jasně ukazují, který že PA díl je nejslabší. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

OK, takže už je najvyšší čas celú túto sériu ukončiť. Rozhodne by som sa neoznačil za jej fanúšika, ale ani za nejakého odporcu. Bez problémov dokážem uznať, že prvý a tretí (imho najlepší) diel bez problémov ako horory fungujú. Tie ostatné časti (2, 4, vrátane spin-offu) boli ukrutná nuda, no a v aktuálne päťke už je z toho rovno digitálny bordel. Nevravím, že predošlé Paranormálne Aktivity oplývali nejakou luxusnou atmosférou alebo nejakým premyslením budovaním napätia, ale to postupné stupňovanie strašenia malo minimálne v spomínanej prvej a tretej časti svoj zmysel a občas dokázalo navodiť nepríjemné pocity. Ghost Dimension nemá nič a všetko stavia len na tých najlacnejších ľakačkách, kde sa takmer každú tretiu minútu pred kamerou rýchlosťou blesku prebehne nejaké čierna šmuha, do toho všetkého udrie hlasitý zvuk a divák sa ma zľaknúť. Ani náznak atmosféry, postupného zintenzívňovania, nič. Iba sa tu „Toby“ dlhé minúty zhmotňuje do akéhosi čierneho oparu, potom skočí do kamery, prebehne sa po dome a v závere sa to zmení na taký hnusný digifest, kde ľudí nejaké digitálne niečo prepichuje cez hruď rovno smerom do kamery, aby vynikol „3D efekt“. Ach jaj, hromada tých najotravnejších klišé moderných hororov. Ostatné časi (2, 4) boli iba nuda, ale čo predvádza päťka to už je vyložene na smiech. Navyše sa tu titulné postavy chovajú asi najdementnejšie z celej série, kde ich jednu chvíľu vôbec netrápi, že majú v dome ducha, ktorého už všetci videli stáť pri posteli vlastného dieťa a tak to dieťa uložia aj po tretí krát zase do tej istej postele v samostatnej izbe, z ktorej už raz zmizlo, aby sa vzápätí aj štvrtý krát čudovali, že im tam opäť straší. Ghost Dimension síce nadväzuje na veľmi slušný tretí diel, ale inak nič výrazne nevysvetľuje (keby niekto náhodou naletel tým marketingovým rečiam, že údajne posledný diel Paranormal Activity tomu celému dá nejaký jednoznačný zmysel) a končí rovnakým cliffhangerom ako je u tejto série zvykom. Úprimne, baví to ešte niekoho? CELKOVO: 1,5* (3/10) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Už od samého začátku víme, že celá rodinka zařve, jen se musíme hodinu dívat na to, jak cosi černého poletuje setmělým bububarákem, všude je klasicky spousta tmy, lekačky občas docela vylekají, ale většinou tušíte, kdy se máte připravit na to se leknout. Herci vcelku odvedli slušnou práci, roztěkaná kamera naštěstí dostala trochu stativu, takže vlastně celkem sympatická hororová jednohubka. V rámci žánru jsem ovšem viděl i o mnoho lepší a propracovanější kousky a už teď se těším na Conjuring 2. 50% ()

Baronne odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerná splaška, stejně jako všechny další díly tohohle ubohýho hororu. Nemá to nic. Spád, lekačky, smysl. Možná se to spraví 12tym dílem.. 4 scénáristi se podíleli na opravdu nevim čem. Holt z řepy ananas neuděláš. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Paranormal Activity: The Ghost Dimension“ už nenabídne nic, co by mohlo sérii skutečně zachránit, už zde není nic překvapivého, atmosféra není nijak extra silná, prostě se jede na to, co zde bylo od začátku, protože to funguje a protože by přílišný odklon od stylu narušoval kontinuitu celé série. Není to vrchol série, ale není to ani její výrazný propad. Prostě se jelo na jistotu, která už ale neoslní. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Větší koncentrace a hustota duchů sérii jenom prospěla. Oproti předchozím dvěma dílům, které jenom recyklovaly, je tento určitě krok vpřed. I když chtělo by to i nějaké odpovědi a ne jenom další otázky. Další díl ale bez problémů zvládnu a dokonce se budu i těšit. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Série byla celkově hrozná až otřesná, ale tento díl se povedl nejvíc. Jak se říká to nejlepší nakonec. Tento díl je dobrý po všech směrech a hlavně kvituji jiný pohled z kamer kde je konečně vidět ("něco nadpřirozeného"). Vysvětlení předchozích filmů je zde velmi okrajové a plno otázníků stále nebyla vysvětlena, což bych bral jako velké mínus. Byl jsem na tom v kině ve 3D a myslím si, že to 3D je zde úplně k ničemu. Doufám, že tvůrci budou mít dost soudnosti a další pokračování už dělat nebudou, jelikož jak líp skončit než takto. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tohle byl nejlepší díl z řady Paranormal activity a myslím si, že už by nemělo cenu dál pokračovat. Myslím si, že tenhle díl byl speciálně udělaný pro 3D, protože jsme konečně viděli ducha, zatímco v ostatních dílech jsme viděli třeba jak duch něčím hýbe nebo maximálně tak páru. Byla tady řada lekavých scén, které urychlovaly děj příběhu. Na ty, které jsem čekala jsem se mohla připravit, ale nějaké jsem vůbec nečekala. Film se mi líbil až na konec, ten mi přišel trochu přehnaný... ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Taková normální rodinka se nastěhuje do úplně novýho baráku, jen jim nikdo neřek´ , že už tam bydlí ektoplazmicky černej Toby, kterýho jedinou zábavou, bude hejbat lustem a každovečerní pokec s malou Leilou . Leilu navede k tomu, aby pastelkama namalovala na zeď Sezame otevři se, což se rodičům úplně nelíbí, bo ten primalex taky něco stojí. Atmoška se tomu upřít nedá, lekánečky jsou sice trochu průhledný, ale občas i plně funkční a musím říct škoda, že víc prostoru nedostala Olivka Dudlíková. Koukatelnej průměr, kterej bych klidně napálil na čtyři, kdyby ten konec nebyl tak zprasenej. Zelenej Toby mě fakt nepřesvědčil. 55% P.s.: Přemýšlím, jeslti soudruh ze CinemArt ten film viděl, nebo jen přeložil obsah. Bééé je správně. Jinak by takovou kravinu nemohl postnout. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

spolu s neoficiální pětkou druhý nejlepší díl bubací série...ani tady sice nechybí hluchá místa a nelogické chování postav ve chvíli kdy zjistí že mají v domě strašidlo,nicméně ve chvíli kdy se do toho Tobey opře by se atmosféra dala krájet.Je navíc strašně fajn,že se Tobey tentokrát neomezuje jen na zavírání dveří a nějaký ten rambajs,ale začíná bubat o 106 a ve chvíli kdy se ve finále naštve to opravdu stojí za to.Osobně jsem po 3 dílech o ničem nic nečekal a jsem mile překvapen...60% ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Já jako celkem fanoušek série PA jsem zklamanej. Od toho názvu jsem si představoval kdovíjaký dimenze, ale tam jsme se s ničím takovým vůbec nesetkali, kromě temnýho černýho stínu. Nápad ušel, jakože jenom stará kamera může vidět tyhle activity, ale podle mě to byl snad nejslabší díl. Čím víc oni vědí, že na tom vydělaj, tím víc se asi snažej ušetřit. Tam nebylo nic drahýho, i ty závěrečný titulky byly obyčejný a bez hudby. Ta husí kůže a mráz po zádech absolutně vymizel. Jestli se dá něco opravdu vyzdvihnout, tak ženský obsazení, v tomhle opravdu byl znát pokrok. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme "opět" další pokračování a marně přemýšlím (i když jsem to včera viděl) o čem to sakra bylo??? Už je to tak nudně natočená série stylem FF, že snímek vyprchává z hlavy už při závěrečných titulkách! PS: Za originální nápad - 15% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo... Byl jednou jeden duch, co se jmenoval Toby. Toby si rád hrál s dětmi, ale bohužel měl sklony k satanismu, za což byl zakázán rodiči dětí. Ale Toby je šikula a všem se pomstil, a děti si odnesl. Ale Toby už nechtěl být duchem a jediné, co z něj mohlo udělat "člověka" byl satanistický rituál. Ano, v tomhle díle se Toby chce odhalit. Nechce být duch, chce být vidět! A tak využije jednu rodinu, že jim tento rok nenadělí dárky Santa, ale on. Ano, o tomhle je celý finální díl Paranormal Activity. A protože já jsem velký anitfanda, rozhodl jsem se na film podívat taky. No a dopadlo o něco lépe než jsem čekal. Zmizely padající hrnce a lekačky nebyly zas tak špatné, i když odhadnout se daly snadno. Postavy docela ujdou a nakonec je to přece jiné, než ostatní díly. Kamera se tolik netřepe. Dal bych i víc, kdyby ten film nebyl taková nuda (hodinu jsem čekal, kdy se začne něco dít!), konec jsem uhodl a vlastně... to, co jste viděli v minulých dílech, se zde opakuje zase pořád dokola. 2* nakonec dám. ()

humanbeing 

všechny recenze uživatele

Je tu snad závěrečný díl série a dobrá zpráva je, že je to lepší než PA 4, ale, řekněme si to upřímně, to nebylo zas tak těžké dosáhnout. PA 5 dává dohromady střípky z předchozích filmů a vzniká cosi dávající vcelku smysl, v rámci horrorového žánru. Po stránce strašidelnosti film moc nefunguje, a za to také může vysoká frekvence lekaček, které na diváka útočí asi každé tři minuty, a tentokrát už od prvních minut - a tady je vidět, že to dlouhé čekání v předchozích filmech na první lekačku prostě mělo smysl. Ve scénáři je pár pěkných nápadů, je jen škoda, že působí, jako kdyby tvůrci házeli nápady na jednu hromadu, aniž by ve výsledku znali jejich smysl v rámci celku, a použili to lepší, co na "hromádce" našli. Jako jeden z těch lepších se dá zmínit ten, co je na plakátě, tedy tunel vedoucí z pokojíčku do neznáma, který docela možná tvůrci zahlédli ve hře Silent Hill 4, anebo také ne. PA 5 se pyšní nejen tím, že konečně ukazuje aktivitu - tedy cosi, co připomíná kouřové monstrum z Lostu -, ale také faktem, že jde o první PA ve 3D. Bohužel ve 3D je, když přimhouřím oči, jen půlka filmu (!). Scény působící prostorovým dojmem začnou až momentem, kdy si jedna z hlavních postav pořídí 3D kameru, a dále tyhle scény jsou ještě prokládány běžnou 2D přepínáním kamer z různých částí domu. Dává to sice smysl, ale pocit při sledování filmu je... jak bych to jen nazval, nepohodlný? Navíc, všechny 3D záběry jsou prokládané, čili mají v obraze nepříjemné pruhy. Jediným kladem na 3D je tak zobrazení kouřového monstra, či jeho kousků poletujících ve vzduchu, kde 3D efekt na plátně působí velmi zajímavě. Doporučit, nebo ne? PA nikdy nebylo o příběhu, tedy po této stránce zřejmě nebude nikdo zklamán, už horší je to po stránce, chcete-li se bát; i když, na mé projekci se první půlhodinu ozývaly dívčí výkřiky, takže je docela možné, že první půlka - než se lekačky začnou až příliš opakovat - docela hrůzu nahánějící za jistých okolností být může. Paranormal Activity je (asi) naposledy v kinech! Myslím, že horrorový fanda si tuhletu příležitost ujít nenechá, přece jen PA již několikátý rok vyplňuje mezeru po Saw, které se tradičně objevovalo v kinech v období Halloweenu a je jen otázkou, co ho vystřídá. Pokud váháte a nechcete zbytečně vyhazovat peníze, raději si pusťte znovu třetí, dle mého názoru nejlepší, díl. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekala o něco lepší podívanou. Překvapil čerstvý nápad s podivnými fantasy prvky, které dělají tento díl o něco jinačím a výjimečnějším než předešlé díly. Nemůžu ale říct, že by to byl zrovna nejlepší kousek z celé té nekonečné FF ságy. Bohužel, strašení nebylo příliš přesvědčivé. Ani kino atmosféra mu na kráse moc nepřidala, téměř jsem se nebála. Spíš jsem se přistihla při tom, jak se častěji směju než bojím. Musí se tomu ale nechat jistá originalita a pěkná snaha o něco nového. Takže aspoň kvůli tomu, že si budu tento díl pamatovat o něco lépe než třeba druhý a čtvrtý, dám ty slabší tří. ()

PavelVanekArt odpad!

všechny recenze uživatele

Dimenze duchů. Název potvrzuje obsah. Sice tam nějakej ten duch je (není to duch, ale démon) ale jinak je to hotová dimenze duchů. Ticho a prázdno. Věřím tomu, že bych se více bavil hodinu a půl na kolotoči a to obvykle zvracím po pár minutách na točících se zařízení. Ne, teď vážně. Je to sračka. Chápu ale, že se to potřebovalo nějak uzavřít. Ale že to bude nejhorší díl série? Trochu přeháním, čtvrtý díl je nejhorší. Nečekal jsem nic a dostal jsem ještě míň než to. Jednu originální věc jsem chtěl, jednu! Příběhově je to patlanina nad patlaniny. Propojení se všemi příběhy je sice fajn, jenom to přestává solidně dávat smysl. Ne, že by to někdy smysl dávalo. Toby terorizuje další rodinu a snaží se ukořistit dalšího protivného fakana. Ale proč proboha? Vždyť měl jen získat prvorozeného syna a dluh by byl vyrovnán... ale vždyť to je jedno. Toby byl vždycky fajn. Hrůzostrašně pomalu otevíral dveře, tahal lidi za nohu po domě, lámal páteře, pohyboval nábytkem. Tady ovšem hodně vyměknul. Zahrabává kříže, pálí Bible, houpe lustrem, obléká se jako Santa a hlvně se poprvé zhmotňuje v podobě černého průjmu. Jednou leze ze země, pak kape ze stropu, koupe se v bazénu a tak. Hrůzu lidem obvykle nahání to co neznají a hlavně to, co nevidí. Jenže rodinka najde spešl kameru, která Tobyho zobrazuje v plné průjmové parádě. Ve finále se podíváme i do zmíněné dimenze duchů, kde je ještě větší bordel než u mě ve skříni. A to tam mám velkej bordel. Ale snad jedno prvenství to mít může, nejhorší vymítání vůbec. Divím se, že o tom tolik žvaním. Každopádně, pokud se to někomu líbilo, tak je mi ho upřímně líto. Hodně. 0* a.k.a stolice roku. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Vo svojej najzákladnejšej úrovni má vzorec Paranormal Activity stále nejaký šmrnc, s kombináciou strašidelného videa a vkusného predmestia, ktoré vytvára silnú, znepokojujúcu atmosféru. Škoda, že len sme ako diváci nestrávili viac času v dimenzii duchov a menej času v dimenzii ľudí, možno by to bolo ešte strašidelnejšie. 5,5/10 ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

V pořadí 5/6 díl paranormální série. Tento snad už poslední navazuje na třetí díl příběhově, tím asi chtěli navázat na nejúspěšnější díl kritiků, ale nevyšlo to podle plánů. Série vykrádá sebe samotnou a to co fungovalo dá se říci do 3 dílu nejde cpát divákům do nekonečna. Je to opět průměrně klasický paranormal aktivity bez výraznějších momentů. Paranormál sbohem, ani jeden díl mi nestojí za druhou projekci. 50% ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

No jasne, cerka mi málem podpálí barák a ja ju uložim v klidu do lůžka. "Ty ty, ty zlobivko!" FF - filmy, např: "Exists" mě potěšil 4x více než tadle skorosračka. A to jsem to viděl v dobré kvalitě, pche. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Akože, rozhodne nepatrím k hejterom a prvé tri diely PARANORMAL ACTIVITY ma solídne bavili. Aj keď aj tam sa ukazovalo to, čo logicky vrcholí v GHOST DIMENSION: že na pôvodný úplne jednoduchý a banálny nápad („straší nám v dome“) sa tvorcovia rozhodli nabaliť nejaký ten background. Na jednej strane je to pochopiteľné, ale dosť cítiť, že si s tým akosi nevedeli rady, mytológiu vymýšľali za pochodu a silno pochybujem, že vôbec tušili ako to celé ukončiť. Na GHOST DIMENSION som príliš zvedavý nebol, ale keďže sa podľa tvorcov jedná o posledný diel a Blum sa kasal, že film odpovie na všetky doteraz nadhodené otázky, tak som si to pozrel. Tak trochu z povinnosti, ale zaujímalo ma, či aspoň to vysvetlenie bude teda za niečo stáť. A... nestálo. Niežeby to bolo úplne dementné (i keď klišé jak fras), ale vážne sme na to potrebovali šesť filmov? A aj tak vlastne neviem, prečo sa na všetko išlo tak zložito (časopriestormi, nejakými sektami siahajúcimi až ku stredoveku...)? No nič. Herci sú tu asi najhorší zo všetkých dielov a sledovať, ako sa snažia zahrať strach bolo až komické. Dej žiadne novinky nepredkladá, akurát že Tobyho teraz môžeme konečne vidieť. Nevyzerá tak tupo, ako som sa obával, ale treba povedať, že na tej atramentovej ektoplazme vidno, že je zo všetkého otrávená a už ani ten fetiš na nábytok nie je čo býval (len párkrát kývne lustrom, aby sa nepovedalo). Čakal som, že Tobyho viditeľnosť bude nejako zaujímavejšie využitá, ale v zásade je to úplne zbytočná vsuvka, pretože žiadne znepokojenie z toho nevyplýva (a režisér sa o to ani nesnaží). Postavy skrátka zisťujú to, čo divák už dávno vie, ale nezdá sa, že by ich to príliš zaujímalo, viackrát uvidia Tobyho v plnej CGI kráse, ale ich správanie je stále nerušene žoviálne. Len skonštatujú, že je to „weird,“ ale nijako to neriešia a trvá im dobrú hodinu kým konečne vyhľadajú pomoc (keď je už neskoro, ako inak) a záver to skoro strháva do paródie. Tak, čo s tým? Nie je to síce taká nuda ako predchádzajúce dve časti, ale o strachu či znepokojení nemôže byť ani reč, dej kravina a démon senilný. Prežiteľné len pre tých, čo dokázali odsledovať celú sériu. ()

Související novinky

Kdo napíše G. I. Joe 3?

Kdo napíše G. I. Joe 3?

05.07.2014

Studio Paramount připravuje na rok 2016 spoustu pokračování. Zatím se chystá premiéra pro Jeníčka a Mařenku 2, Star Trek 3, Policajta z Beverly Hills 4, Paranormal Activity 5, Transformers 5 a… (více)

Reklama

Reklama