Reklama

Reklama

Varšavské ghetto

  • Polsko Ninas resa (více)

Obsahy(1)

Skutečný příběh Niny Einhornové, od jejího dětství v Polsku v roce 1930 až do smrti ve Švédsku.  Bolestivě silný příběh záchrany mladé Niny a její rodiny, během Židovského a Polského povstání. Film začíná v bytě v polské Lodži, kde se Nina a její matka chystají na cestu do Ameriky. Končí ve stejném bytě, kam se po devíti letech vrací z Varšavy. V roce 1940 byly totiž nalákány k útěku z Lodžské ghetta v naději na útěk. Místo toho ale skončily ve varšavském ghettu. O mnoho horším, kde skoro nikdo nepřežil. (DVD Edice)

(více)

Recenze (21)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Varšavské ghetto není dramatický film, ale "ilustrované interview" - rozuměj "hraný dokument". V prvních, předválečných chvílích líčících rodinnou idylku působí značně roztříštěným dojmem, hrané vsuvky jsou kýčovité a krom jakési základny v podobě poznání (vcelku mělkého) "účinkujících", neposkytuje víceméně nic. Válečné útrapy, ale i dni válečné všední pak předkládá sice stejně "levně televizně inscenační" formou, dění však ztrácí na útržkovitosti a jeho "kauzální propojení" silněji připoutává diváckou pozornost. Film představuje kompromis mezi dokumentaristicky popisnou přesností a emotivním hraným filmem. Na příběhu jedné ženy a její rodiny, dokresluje "obrázek o holocaustu" těm, kteří o něm již něco vědí, ale zároveň nevědí moc. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

"Rodinný" švédsko-polský televizní film, jehož režisérka je současně dcerou hlavní hrdinky (narodila se r. 1954, má ještě bratra Stefana) střídmou, dokumentární formou, doprovozenou matčinými vstupy, přibližuje jeden z mnoha tragických příběhů, spjatých s tragédií polských Židů. Důraz, položený na příběh, a oproštěný od snahy o nalézání nových zdůvodnění všeho druhu, je zřejmou sílou i možnou slabinou zvoleného způsobu vyprávění - či - chcete-li - poetiky. Ano, film kromě vlastního příběhu opravdu nepřináší "nic nového". Jak by to ale bylo možné - takřka sedmdesát let po válce, je další otázkou - tak trochu "otázkou pro otázku", tedy značně samoúčelnou věcí. Chceme-li hledat paralelu pro tento způsob podání, nalezneme ji v jiné - tentokrát výhradně literární předloze, jejíž autorka se konce války nedožila. Je jí slavný deník Anne Frankové. Zfilmován či "ztelevizněn" s výjimkou podmínečného happyendu by nabídl obraz podobný tomu, který nabídla švédská režisérka. Je to mnoho nebo málo? Jedno je jisté: přesných, obtížně věcně vyvratitelných událostí a zpráv tohoto typu o zločinech, které s sebou přinesl nacistický německý režim, nebude nikdy dost. Filmů, o jejichž kvalitě lze oprávněně pochybovat, je vždy víc než dost. Při porovnávání zážitků, které s sebou relativně nová díla přinášejí, je to okolnost, kterou by každý z nás měl mít na paměti. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se těšil a bohužel to bylo hodně veliké zklamání. Jiným filmům na obdobné téma nesahá ani po kolena, příběh mě absolutně nevzal a zpracování šlo zcela mimo mě. Milovníkům válečných filmů bych řekl jediné - obloukem se vyhnout. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh jednej poľskej židovskej rodiny z Lodže, ktorá väčšinu vojnových rokov prežila vo veľkom Varšavskom ghette podaný divákovi formou hraného dokumentu prekladaného reálnymi historickými zábermi a autentickou výpoveďou jedinej preživšej. Dokument spracováva interesantnú tému zaobchádzania a vyhladzovania poľských židovských rodín v Treblinke až po Varšavské povstanie (1. augusta 1944). Bohužiaľ slabšie spracovanie zaujímavej témy u mňa dáva 3*. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Strašný pokus o spojenie dokumentu s životopisom, tým sa nepodarila ani jedna časť. Nudná časť strieda fádnejšiu. Nikto nechce utrpenie hlavnej hrdinky popierať, natočené je však takým spôsobom, že nevzbudí emócie. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl ve škole, takže se na to tolik nedalo soustředit. I tak to, co jsem postřehl, tak to za nic moc nestálo. 20% ()

Ťapka 

všechny recenze uživatele

Některá témata by se měla už z respektu k obětem zakázat třetiřadým patlalům. Příšerný dabing nasadil dýchavičnému zpracování korunu . Těžko říct, jak může někdo po Pianistovi nebo Korczakovi natočit tohle. Jedna hvězdička za to, že se mi prostě nechce dávat "odpad" filmu o holocaustu. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Žánrově se tento snímek řadí mezi drama, ale je z poloviny dokumentární. Určitě doporučuji všem, kdo se zajímají o holocaust. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Úbohý a úplne zbytočný film, ktorý parazituje na téme holocaustu, ale v porovnaní v mnohými inými filmami na túto tému je strašne slabý, mizerný scenár neprináša nič nové. Film pripomína skôr dokumentárny film ako hraný film. Existujú desiatky oveľa lepších filmov na túto tému. Nuda, nuda,nuda !!! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nic moc, malý rozpočet nedovolil důstojjný historický film v kulisách,, ale přesto člověk který se o tuto tematiku zajímá může být lehce poučen - Pianista a Vzpoura jsou ale přeci jen názornější. ()

chelsea17 

všechny recenze uživatele

Šokoval mě pohled na tak nízké hodnocení. Já nevim co furt každej očekává od filmu z 2. sv. války. Tohle byl spíše hraný dokument, který ale dopadl velmi dobře, a já s tím rozhodně nemám problém. ()

Prusovka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že miluju filmy z 2. sv, tak jsem se na tenhle film dost těšila!!!! Ale ouha!!! Opravdu jsem byla dost zklamaná!!!! Nic!!! Prostě NIC!!!! Nudné pojetí obrovské lidské tragédie!!!! ()

kinematograf 

všechny recenze uživatele

Jsem docela rozčílen když vidím velice pěkný film neuspokojivě hodnocen! Znám hodně filmu z židovskou tématikou a tady ten film je velice uspokojivý. Ti co taková témata zajímají tak se nenechte odradit budete spokojeni má to co má mít. ()

Luciene 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, člověk aby se Varšavské ghetto pomalu bál pustit, když čte všechny ty zklamané komentáře. Docela nechápu, co mnohým tak vadilo. Na hraný dokument byly herecké výkony slušné, příběh jak jinak nepříjemný a skličující. Tento film nebyl vyloženě šokující a brutální, prostě zaznamenal velmi smutný příběh jedné židovské rodiny a nemyslím si, že měl někdy ambice konkurovat Pianistovi... ()

Iveta47 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem kritike poniektorých ľudí na tento film.Mne osobne sa spracovanie veľmi páčilo a je to jeden z najlepších hraných dokumetov čo som videla.To ani nevravím o silnom príbehu Niny,ktorá prežila besnenie 2.svetovej vojny.Nejde tu predsa o film ako taký,ale o realitu a nezmyselnosť vojny.A argument,že film neprináša nič nové je tiež od veci,lebo každý film o vojne,ktorá stála miliony ľudských životov je potrebne stále pripomínať v akejkoľvek podobe a opakovane.5* ()

Reklama

Reklama