Reklama

Reklama

Recenze (12)

emma53 

všechny recenze uživatele

A kdo je za to zodpovědný?.........Lidi a zase jenom lidi !......Mnohé je tu zde již napsané a já nemám momentálně dostatek slov při zlosti a hněvu, která se v mé hlavě odehrává.......... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A kde je trailer bratia? Ruská, netradičná romantická dráma siahla takmer k dokonalosti. Úvodná idylka ma hneď prešla po zistení, že sa nachádzame v Bielorusku. Čiastočne som tušil, čo bude nasledovať a každý, kto o tomto období niečo vie, alebo minimálne videl legendárny film Idi i smotri, by to mal vedieť tiež. Vzájomné sympatie Franz ani Polina neskrývali, ale krvavá doba a situácia, v ktorej sa ocitli akosi nedovolila, aby ich láska prepukla naplno. Scény rozhovorov, kde nikto nikomu nerozumie mi prišli milé a škoda, že ich vo filme nebolo viac. Režisér stavil skôr na tichšie scény bez dialógov, čo je občas trochu škoda. Scéna prepadu divokými psami je výborná, škoda, že mala zvláštne pokračovanie, zvlášť vo chvíli, keď jeden zo psoch strčí hlavu do chatrče, čo bola ideálna príležitosť rozlúsknuť mu lebku sekerou...Smutný záver som očakával, tu nie je miesto pre happyend. Film na mňa urobil veľmi dobrý dojem a keby sa tam zopár vecí upravilo, dal by som aj plný počet. Dosť mi pripomenul jednu z dejových liniek z nedávneho Stalingradu, kde podobný románik prežíva T. Kretschmann. Rád by som to videl ešte raz v super kvalite. Kto vydá aspoň dvd?? 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ten konec léta roku 1943 kdesi v jedné z vesniček Bělorusku působil velmi idilicky. Roubenky, popásající se kravky a zbytky sluníčka nutili ke koupání v nedalekém jezeře...Německá jednotka SS je ubytována ve vesničce, kde zůstaly jen staré ženy. Ty ve svých domech musí trpět německé vojáky, vařit jim a uklízet... Polina je jediné mladé děvče a do ní se zamiluje voják Franz. Ona neumí německy, on rusky. Polina se mu líbí a ani on jí není lhostejný. Na rozdíl od svého velitele, který si na ni také činí zálusk od ní nechce jen to jedno. Každému je asi jasné, že případný vztah těchto mladých lidí bude neskutečně komplikovaný... A to o to více, že jednotka dostává rozkaz všechny místní povraždit a vesnici kvůli podpoře partyzánů v lesích vypálit... Nečekejte od filmu nějaké bojové scény, ony tam vlastně ani nejsou. Tohle není film jako Jdi a dívej se. Tady se nám tvůrci snažili ukázat lásku v době smrti a zmaru. V době kdy budoucnost byla nejistá a cokoliv si kreslit dopředu němělo cenu. Jediné co bych filmu vytkl byla ta milostná scéna v zemljance se smečkou divokých psů kolem. Nevím jakého gusta v tomtom ohledu měli hrdinové filmu, ale každý druhý by se asi obklíčen štěkajícími zuřivými bestiemi této příjemné činnosti věnoval asi jindy .-). Ale i tak - Neskutečně silný film ! Dávám 4 v popelu pečené brambory. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku nádherná, slnkom zaliata idylka ako z rozprávky od Boženy Nemcovej. Veľmi rýchlo sa to však preklopilo do krutej reality, kde je akákoľvek láska odsúdená na zánik, keď ide o krk, tak ide o krk... a kde sa bojuje o život, tam je aj veľa nenávisti a tá všetko to krásne spoľahlivo zahubí. Nenápadný snímok, ale veľmi zaujímavý a hlavne po pocitovej stránke dosť intenzívny. Nadpriemer. 75/100 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od dokumentů o "Hilterovi a válce" (promiňte to vulgární shrnutí), které na ČT2 zajímají výsadní a časově monopolní postavení, a které usilují o to, abychom pochopili, že Stellungnahme (zaujmutí postoje) Waffen-SS bylo konsekventní, bojovalo se o každou pozici do posledního muže, už proto, že dva vytetované blesky v podstatě znamenaly rozsudek smrti. V hraných filmech poslední doby je to však trochu jinak. Němci se zde již dělí (nečeká se na poválečné uspořádání) na dobré a špatné, a ti dobří porazili špatné, takže Němci vlastně válku vyhráli (poválečný ekonomický růst je toho ostatně dokladem. - "Hodiny nejsou rozbité, jsou jen špinavé" - Rovněž tak Franz prodělal elitní kurs zbraní SS, přísahal vůdci a nechal si vytetovat svou "psí známku" (ta zde ostatně nikoho nezajímala). Od první minuty však na válku rezignuje, vojenská hierarchie je mu buřt, a z toho, co ho učili, si nezapamatoval ani zbla; jinak by se sotva mohl dopustit tolika zločinů proti svému fátrlandu... Někde je rozpor! Myslím, že tkví v tom, že přes veškeré dokumenty vysílané v nejsledovanější době ČT2, v podstatě nevíme, co zbraně SS vlastně znamenaly. Pokud to byl řád krutosti a zla, kde je jeho kodex? Pokud to bylo simulakrum, tak proč se bralo tak vážně?... Franz + Polina není jen romantickým filmem, který se odehrává na mezích možnosti a končí romantickou vraždou (ze žárlivosti), je to film, který nahlodává naše zavedené představy - možná indoktrinované, ale možná i "z hloubi duše". ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Idylický začiatok filmu dával tušiť dramatičnosť deja a tragickosť konca. Vojna nie je obdobie určené na lásku . ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Velice zvláštní milostný příběh odehrávající se v čase, který lásce vůbec nepřál a v místě, které nedává šanci ani na život. Počáteční zdánlivá idyla filmu, při které vás i tak lehce mrazí v zátylku, se velice rychle přehoupne do zoufalého boje o každičký den. Jenže ono není kam utéct a konec je nevyhnutelný. Krutý a pravdivý film s nádhernou kamerou a minimem dialogů. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil strašně moc. Není z těch, které si člověk rád pustí znovu a ke kterým se opakovaně vrací, je to film, u kterého happy end, k němuž nemohlo dojít, není důležitý. Film o skutečné lásce, která může být lehkovážná, nezralá, nevhodná... přesto je pravá a jiná ani nemůže být. Je tím, čím je. Není důvod hledat pro ni racionální vysvětlení, mluvit o ní, snažit se ji pochopit, zařadit... V tomto smyslu nebývá napříč všemi možnostmi uměleckého vyjádření úplně obvyklé vyjádřit lásku či vztah tak realisticky, jako se to povedlo tomuto dílku. V určitém klišé, ve kterém se filmová tvorba v tom nejobecnějším nazírání od svých prvopočátků chtě nechtě pohybuje, s Hollywoodem jako tvůrcem stylových determinant, se občas z úplně jiného koutu, přesto stále z téže kultury, vyklube pohled odjinud. Jakoby ze samé podstaty. Popíše věci, které známe, ukáže je tak, jak je prožíváme, ale očistí je od všeho, co k nim nepotřebujeme (i když dobový diktát velí smýšlet jinak). Tak se rodí silné a nezapomenutelné zážitky. Tento film je příběhem o skutečném žití, o jeho významu, o nesmyslnosti války a o člověčenství, bez příkras a zbytečných slov, ale také bez jediné slabé chvíle. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Príbeh nemeckého vojaka Franza a bielorusky Poliny počas 2.sv. vojny. Miestami je to prostoduché, ale film pôsobí virohodne a máte pocit, že rozumiete postavám. Je ťažko súdiť skutky, ktoré sa stali a ešte ťažšie odpustiť. Dokážu prekonať útrapy a nástrahy títo mladí ľudia? To ma napadlo hneď na začiatku, ale ku koncu máte pocit, že dôležitejšie je ako sa človek v živote chová. ()

caladhiele 

všechny recenze uživatele

Franz je tak trochu trumbera. To, co ale dokáže vytrpět kvůli Polině, je neskutečné. Ani Polina není bůhví jaká...okouzlující. Možná právě proto jejich vztah trvá, možná právě proto jsou schopni se přizpůsobit - a žít. Nepotřebují žádná slova (stejně si nerozumí), žádné společné ideály (k čemu?), jdou rovnou až dřeň, jsou tady a teď - mimo jiné i proto, že kvůli válce nemůžou jinak. U závěrečné scény jsem měla pocit, že se mi to jenom zdálo. Na okamžik mi hlavou prolétla otázka: "Tak kvůli tomu?". Rychle jsem ji zaplašila. Ale bohužel. Je sice válka, ale to neznamená, že se život zastavil a všechny lidské touhy zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Vypadá to, že právě naopak. Jinak někdy to s tou "artovou" kamerou podle mě trochu přeháněli, a v těch chvílích jsem měla pocit, že se plížím Zónou. SPOILER: To těhotenství mi přišlo málo pravděpodobné. Při všech těch útrapách, ztrátách, děsech, přežívání, si nejsem jistá, jestli by to tělo zvládlo. Ale kdoví? Stejně jako scéna v chatrči obklíčené psy. Jak už někdo psal: asi by se dala najít lepší chvíle. Ovšem, možná právě proto, protože, co kdyby už druhá šance nikdy nebyla? ()

LenaSovi 

všechny recenze uživatele

Originální, neobyčejný příběh, příjemné herecké obsazení.. celý film zůstanete v napětí, protože nevíte, kdy někdo někoho sestřelí.. až do konce doufáte ve šťastný happyend.. a zas vás pak napadne, proč válka a jak jsme mohli dovolit, aby se to stalo.. film, který ve vás zanechá nesmazatelný otisk.. ()

Reklama

Reklama