Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

verbal 

všechny recenze uživatele

Sahat jižanům na negry se nemusí vždy vyplatit. To poznala na vlastní hlavu i ikona všech ikon, velikán největší, jehož jméno šeptá za hrdého třepetání Hvězdotřpytného praporu v posvátné úctě každý Američan, přičemž jednou vlhkou rukou osahává ústavu a druhou majetnicky laská pojistku své devítky a demokracie. Tedy snad jen mimo majitelů nemovitostí v Harlemu a Bronxu. Ti jen laskají tu devítku, na výročí atentátu bouchnou šampáňo a smutně kalkulují případnou současnou hodnotu svých bloků za předpokladu, že by jejich nájemníci stále strádali pod bitchem otrokáře. Bobík Červenáfordka umí perfektní dramata a moc dobrý republikán by z něj asi nebyl! Ukazuje totiž, že jde li o hon na čarodejnice, tak u včel svědí prostředky, výjimka potvrzuje pravidlo a v přelomových momentech si jakýkoliv establishment s plnou hubou ideálů dokáže Biblí své demokracie chladnokrevně vytřít prdel. Mařenka Surratová by mohla vyprávět... Nebýt krutého castingového erroru v podobě obsazení nejslizštějšího "herce" v dějinách kinematografie, mužské verze Portmanovic Natálky, Skřeta Mekevoje, jehož xicht mi způsobuje nauseu už na plakátech, naperu pětihvězdu, aniž bych mrkl svým názorově nekorektním okem. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tvrdohlavec verzus systém, ktorý v mene veľkých ideálov zomelie jedinca na šrot. Zhruba do polovice typicky redfordovsky tézovité a od mŕtvolnosti to zachraňuje iba tradične šťavnatý McAvoy (až neskôr si uvedomíte, ako to celé ťahal a akí boli všetci okolo matní, vrátane Robin Wright). Potom to zrazu začne byť nielen zaujímavé, ale aj napínavé a ku koncu sa prekvapivo dostavia celkom silné emócie. Dobrá prácička, ktorá si nekompromisne ide za vyrieknutím svojich právd bez otravovania vykonštruovanými osobnými (milostnými) líniami. 7/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě braly myšlenky typu ‚akademická nuda‘, avšak od momentu, kdy McAvoy začne pochybovat, vezme vás politický glosátor Redford za ručičku a provede odvrácenou tváří posvátné americké Ústavy způsobem nevídaným. Čekal jsem glorifikované hrdiny ve střetu s esenciálním zlem, ale Redford postavám vkládá do úst formulky, jimiž se mnozí státníci zaštiťují dodnes, a proto umí jeho film popichovat svou aktuálností i přesto, že herci mají na sobě historické kostýmy. A jsou to nakonec oni, jejichž suverenita i na minimálních prostorech (Kevin Kline!) vám dovolí zapomenout na to, že je to celé podané tak nějak… ‚filmově‘. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JESTLI JI ODSOUDÍ JAKO VINNOU ŘEKNOU, ŽE JSI NEDOKÁZAL OBHÁJIT. A BOŽE CHRAŇ ABYS, VYHRÁL“...... /// SIC SEMPER TYRANNIS! Tak nám zabili prezidenta paní Surrattová. Celej národ je v šoku, a......ale copak to?? Že vy o tom taky něco víte?... Je to jižanka, katolička a oddaná matka. Ale že by byla vrah... Nevím jak moc vás zajímá velezrádný a vražedný spiknutí, který mělo za cíl vraždu tehdejšího prezidenta. Mě celkem jo. AŤ TO DOPADNE JAKKOLIV, ON NEVYHRAJE. Soudní proces a celkový prostředí před 146ti lety je hlavně díky režii a Robin Wright - zajímavý. (Ale, kdyby se šlo na začátku ,,hned na věc“, ušetřili by jsme půl hoďky.) Inkviziční proces a rodinnej obranej mechanizmus – to všechno slibuje jistou dávku emocí. Jestli to tak bylo, či ne – nechme stranou. Je to film. Uvěřitelnej. Jako Kladivo na čarodějnice. Teda jestli je i vám povinnost CHRÁNIT NEVINNÉ blízká. Protože jinak budete převálcováni vlnou patosu o tom co národ opravdu potřebuje. Konec mě nedohání k slzám. Ten je zmršenej. Lidsky. Za což jistě nemůže Redford, ale ,,skutečný události“. Je tu prostě další příběh z americký historie podaný hollywoodským způsobem, jehož 2/3 jsou hodně dobrý! A ten závěr? K jasnýmu verdiktu mě nepomůžou ani historický fakta. 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem majitelka pensionu a neptám se hostů na důvod pobytu. (Bacha na Araby – jen takovej nápad...) 2.) Chystám obhajobu. Kauza: Novoborskej masakr. 3.) Chci se seznámit s prvním šéfredaktorem The Washington Post. 4.) Thx za titule ,,Velkotlamka“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Velmi všední drama, nicméně s úžasnou výpravou, silně vypjatým příběhem a perfektním hereckým výkonem Jamese McAvoye. Sakra, nebýt jeho tak ten film není z poloviny tak zajimavý jako s ním. Závěr měl trochu hořčí příchuť, obzvlášť pro někoho, kdo trpí komplexem "stěžování si na neustálou nespravedlnost vůči němu" a všichni víme, že to je "real thing" ! Já za tu rozbitou vázu vážně nemůžu ! No ale k hodnocení, k dokonalosti chybí trochu kratší stopáž a možná větší prostor pro soudní místnost, stále to je ale za solidních 8/10. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V časech války zákon mlčí." V americké válce Severu proti Jihu obvykle stojím na straně Zimbabwe a ani tento snímek mě nepřinutil změnit postoj. Jsem sice rád, že je zde ukázáno, kterak se ohýbá Ústava, až se z toho Otcové zakladatelé obracejí v hrobě, ale jelikož tohoto jednání jsem svědkem dnes a denně, tak mne to prostě nemůže šokovat. Nicméně mne celkem bavilo sledovat naivní snahu idealistického právníka, ale chybělo mi v tom trošku konspirace, protože je zřejmé, že "někdo informovaný" předával útočníkům informace o pohybu cílů. O tom to však není. Tady je předmětem úvaha o tom, kterak lze vyhrát soudní spor, když soudce již před jeho zahájením má napsaný rozsudek. Ve skutečném životě to nejde, ale ve filmu občas ano, takže se přiznám, že jisté napětí jsem pociťoval. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné soudní drama o tom, že moc a spravedlnost chodí mnohdy jinými cestami. Výborný McAvoy, od zbytku jsem s ohledem na Redforda a téma práva na spravedlivý proces čekal trochu více, ale stále je to na 4*. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení, čti zklamání. Větší nuda, než jsme čekali. Podle mého názoru je James McAvoy skvělý herec, tady ale neměl skoro co na práci. Moment, kdy začne ženě věřit, se ztratil, stejně jako se nedostavilo ani napětí či jakákoliv jiná emoce v závěru. Film jako by se natolik zaobíral tím, jestli v každé scéně svítí dostatek měkkého světla malým oknem do potemnělé místnosti, aby nám z toho vyskočil šerosvit, ale už nějak zapomněl na dramatický oblouk, na emoce, na EMOCE! Nebýt angažmá McAvoye, tak asi v průběhu usínám. Sterilní. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V čase války často mlčí nejen múzy, ale i právo aneb klasický souboj idealismu, spravedlnosti a ústavních norem proti mocenským zájmům stabilizovat společnost v těžkých časech ukojením nejnižších pudů, tzn. rychlá pomsta s nalezením a potrestáním viníka (jistá paralela k době po 11. září).. Exhibice s teplým světlem, kdy byl vidět každý odstátý unijní vous i líně se převalující cigaretový kouř, zbytečně odváděla pozornost a marně ohřívala ten akademický chlad, nicméně McAvoy, Wilkinson, stěží poznatelný K.Kline i R.Wright, připomínající spíše Pennovu babičku, ti všichni byli bezchybní. Liberální ideály vesměs ctím, ale v Redfordově podání někdy mírně zatuchají agitací a škrobeností.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jednou za několik let si Robert Redford usedne na režisérské křeslo a vypustí do světa film s neobyčejnou tématikou. Tentokrát si vzal atentát na Abrahama Lincolna a vzniklo z toho obyčejné soudní drama, kdy americké soudnictví nefungovalo tak, jak teď. Ač film umí hned vtáhnout do děje, s přibývajícím časem nadšení upadá a vy jste mohli zhlédnout další průměrný film. ()

TeeAge

všechny recenze uživatele

|| Scenár: James D. Solomon / Story by James D. Solomon, Gregory Bernstein | Hudba: Mark Isham | Produkcia: Robert Redford, Brian Falk, Bill Holderman, Greg Shapiro, Robert Stone | Distribúcia: Roadside Attractions | Štúdio: American Film Company, Wildwood Enterprises | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 11,494,027 $ || ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Hoci je na prvý pohľad zrejmé, že sa Redford sústredí najmä na čiernu škvrnu amerických dejín, skôr som mala dojem, že atentát slúži ako pozadie na psychologické vykreslenie ženy, ktorú v danom období, na základe vtedajšej ústavy súdili úplne inak, ako by ju boli právne normy súdili dnes. Bola som pripravená na nenápadnú rezervovanú drámu a dostala som, čo som očakávala. Znamenitá kamera plná tlmeného svetla perfektne dotvárala stiesnenú atmosféru, skvelý James McAvoy a Robin Wright v pozícii ženy, ktorej voľby zďaleka neboli tak jednoduché. Pripadá mi komické, keď niekto americkému filmu s americkou históriou vyčíta patetizmus, ústavu, morálku,... - jemné zveličenie a nadnesené podanie nepovažujem za negatívum, hoci chladný Redford je tým posledným, komu by sa tieto elementy pri tak škrobenom pojatí snímky mali vyčítať. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zpočátku chaos, ale jakmile Aiken převezme případ tak to začne mít trochu grády. A přestože se tam v podstatě "nic" neděje a jen se mluví, dialogy mě vtáhly a vážně jsem se chtěla dozvědět, jak to ve skutečnosti bylo. Do poslední minuty jsem doufala, že se syn Surattové objeví a přizná. Připadá mi dost zvláštní, že jeho později osvobodili, když proti němu měli důkazy (narozdíl od případu jeho matky..). Ale někdy je bohužel učinění spravedlnosti za dost nemožné..James McAvoy je výborný herec, ale o tom jsem nikdy neměla pochyby. Naopak taková Alexis Bledel nebo Justin Long působili ve svých rolích spíše směšně a nehodili se tam. Historické filmy mám ráda a tenhle bezpochyby patří k těm lepším, každopádně je to nejspíš taková ta záležitost na jedno shlédnutí, druhé by mě pravděpodobně tak nechytlo... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Spielbergův Lincoln a Redfordův Konspirátor - ideální dvojfilm. Konspirátor je sice po stránce režijní nápaditosti, kameramanské velkoleposti, hudebního doprovodu nebo velkoryse vypadající výpravy o něco málo chudší bratříček, nicméně na skvělosti mu to neubírá. Poutá především strhujícím, ve všech případech skvěle zahraným příběhem, který poměrně nečekaně ryje do všeho typicky amerického, s pravdou a lží, spravedlností a neprávem žongluje jako zkušený cirkusák a v závěru napíná, šokuje i dojímá. A není jen pro diváky "znalé věci", ale srozumitelný úplně pro všechny. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na hereckých výkonech. Jde o soudní konverzační drama a zde skutečně podávají skvělé výkony všichni zúčastnění, ať už v hlavních rolích, nebo v těch vedlejších. Všechny dialogy jsou dobře napsané a díky hercům mají skvělou dynamiku a člověk se nestihne nudit. Robin Wright je skvělá, ale nedostala zase tolik prostoru, jak jsem si původně myslela. Film patří Jamesi McAvoyovi, který je v roli mladého právníka, který musí obhajovat ženu, o které je z počátku přesvědčen, že je vinna vážně výborný. Robert Redford se vůbec nechtěl zabývat samotným atentátem, ale aby se neřeklo, tak ho do filmu vložil, jde strašně poznat, že šlo zkrátka jen o povinnost a tak začátek působí trochu chaoticky a vše se seběhne strašně rychle. Chtěl hlavně poukázat na ten nespravedlivý právní systém a to, že celý soudní proces s Mary Surrattovou měl výsledek ještě před jeho začátkem. Technická stránka filmu povedená, kostýmy, výprava a své předvedl i kameraman. Hodně se mi líbila práce se světlem. V The Conspirator mi ve výsledku sice možná chybělo větší zapálení pro samotný příběh, závěr na mě emočně také nezapůsobil tak, jak asi měl, na druhou stranu jsem se ale nenudila, herci výborní, technicky taky a ta moje velká slabost pro Jamese. Musím dát 4* ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Za posledný rok sa akoby roztrhlo vrece s projektami okolo A. Lincolna. R. Redford sa sústredil na tie menej známe časti slávneho atentátu a venoval sa skôr súdnej dohre. Herecky výborne obsadené, v menších úlohách poteší hlavne T. Wilkinson, ale najviac asi McAvoy a Robin Wright, ktorá by si konečne zaslúžila herecky naplno zažiariť. Škoda, že ani tu nedostáva až toľko priestoru, pretože dej sa točí prevažne okolo jej obhájcu. Film ponúka v skratke i takmer celý priebeh atentátu, čo mnohým neznalým, veľmi pomôže lepšie sa orientovať v deji. Záverečná scéna i malá iskra nádeje tesne pred ňou sú silné scény a celkovo na mňa film urobil dobrý dojem. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilé historické drama o situaci, která nastala po atentátu na prezidenta Lincolna. Je vidět, že tohle téma stále táhne filmaře k novým a novým zpracováním, ale také diváky ke sledování jejich počinů. S blížícím se koncem je Konspirátor dosti působivou podívanou. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Kto by bol na začiatku povedal, že po úvodnej akcii - atentáte na Lincolna bude nasledujúca línia pokračovať súdnou drámou, kde nepôjde ani tak o fakty a argumenty, ako o hru s citmi. Film je o uhle pohľadu na historické prieťahy južanov a severanov, o morálnych dilemách, ľudskom charaktere...dominuje silný príbeh. I napriek kladom tu nejaká nadstavba nad priemerný dojem trochu chýba. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší pekný film od Roberta Redforda. Tentoraz je to údajne snímka podľa skutočnej udalosti. Film sa mi veľmi páčil. Atentát na Abrahama Lincolna je podľa mňa najzaujímavejšia americká udalosť. Ako som už napísal, snímka ma veľmi potešila. Dobré obsadenie a scenár ma pripútali do kresla a s chuťou som sledoval osudy našich dvoch hrdinov. Raz za niekoľko rokov si Robert Redford usadne na režisérske kreslo a vypustí do sveta film s neobyčajnou tematikou. Tentoraz si vzal atentát na Abrahama Lincolna a vznikla z toho neobyčajná súdna dráma, keď americké súdnictvo nefungovalo tak, ako teraz. Vedľa Jamesa McAvoya a Robin Wright sa vo filme objavujú herecké hviezdy ako Kevin Kline či James Badge Dale. ()

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama