Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi napínavé, výborne zahraté, s niekoľkými subtílnejšími prekvapivými zvratmi. Film je dôležitý ako historický film, ktorý niečo vypovedá o svojej dobe, ale cítiť v ňom aj aktualizáciu. Ono sa totiž v politike nič zásadné za tie storočia nezmenilo. Redford si je toho dobre vedomý. Dalo by sa tu rozdeliť postavy na kladné a záporné, ale oni tie argumenty druhej strany nie sú tak nezmyselné, ako sa môžu zdať. Boj za pravdu je tak komplikovanejší, pretože každá pravda je relatívna. Tento film mohol byť jednou z hviezd oscarového večera, alebo aj väčší hit, ale nestalo sa tak a je mi to dosť ľúto. 90% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Boj proti větrným mlýnům v podobě předpojatého soudu a státního žalobce upravujícího si podobu procesu tak, jak se mu to zrovna hodí. Soudní drama o marné snaze Fredericka Aikena zachránit život Mary Surrattové, obviněné z plánování atentátu na prezidenta Lincolna. Zároveň další z filmů pokládající otázku, zda jsou zájmy skupiny nadřazeny zájmům jednotlivce. A také, a to především, velké sólo pro Jamese McAvoye. 85% ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus o historické soudní drama, kterému se částečně povedlo vymanit se ze zaběhlých klišé a neduhů žánru. James McAvoy je perfektní a jeho vnitřní vývoj táhne celý film. Na druhou stranu ale českému divákovi chybí zápal pro danou tématiku a tak některé momenty vyzněly prázdně. Nikdy se mi moc nelíbil Redfordův výběr materiálů, když usedl na režisérskou stoličku, ale tohle je povedené. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film s výborným scénářem. V podstatě soudní drama na obehrané téma, tentokrát však ozvláštněné tím, že k němu skutečně došlo a že se režisér Robert Redford snažil o co nejvěrnější historickou přesnost. Vše podtrhují i skvělé herecké výkony. Jen kamera občas nemusela tak lavírovat, jak je dnes zvykem. Na to, že má film dvě hodiny, nedokázal jsem se od něj odtrhnout. Podruhé už se na něj asi nepodívám, ale je to skutečně poctivý kus filmařiny na zajímavé téma. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Obstojně zahrané, obstojně ztvárněná doba, obstojná hudba, ale to je v mých očích tak asi všechno. 1) Na tuhle americkou historii jsem krátký, nemám ani zdání, do jaké míry byl děj filmu domyšlený vůči zdokumentovaným událostem. Díky tomu 2) bych uvítal trochu zamotanější právní tahanici, tady se vlastně nic nestalo, protože ani nemohlo. 3) Mám potíže uvěřit právníkovi jeho bojovného ducha za spravedlnost napříč všem i sám sobě, vzhledem k tomu, co sám ve válce zažíval a musel provádět. ~ Celkem mě překvapuje, že film u nás půjde do kin, protože tohle téma, dovolím si tvrdit, je našincům na hony vzdálené a určené právě pro US trh. A plno US filmů se k nám pro změnu nedostává, napříč tomu, že nijak nejsou spojeny s, okolnímu světu ne až tak známou historií Spojených států. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Je len veľmi málo známych skutočností a informácií o Fredericovi Aikenovi. Nezachovala sa žiadna jeho fotografia. (MikaelSVK)
  • Během natáčení požádal Robert Redford Jamese McAvoye, zda-li by i mimo kameru mohl mluvit s americkým přízvukem. Důvodem byl fakt, že ve chvílích, kdy James mluvil svou rodnou skotskou angličtinu, mu Rob zkrátka nerozuměl tomu, co říká. (Ajka1)
  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama