Reklama

Reklama

Tetsuo: The Bullet Man

  • Japonsko 鉄男 THE BULLET MAN
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

JFL 

všechny recenze uživatele

Co se stane s kyberpunkem v době, kdy společnost dospěje do formy podobné jeho vizím? Evidentně další krok představuje poukazovat na současnou podobu existence člověka ve světě tím, že díla absorbují součást žité zkušenosti a promění svůj vztah k vyprávění. Jestliže dříve kyberpunková díla předkládala prostupnost médií a úrovní reality jako futuristickou vizi, dnes ji do sebe implementují jako svou bytostnou součást. Není proto náhoda, že hlavní kyberpunkové filmy tohoto roku "District 9", "Gamer" a "Tetsuo: The Bullet Man" v sobě spojují avantgardní formu s brakovými příběhy. Přítomnost zlotřilých záporáků, akčních sekvencí, schematických konfliktů a happy endů dílům nikterak neubírá na podnětnosti, pouze zvyšuje jejich potencionální přístupnost. Ve všech jmenovaných případech je v závěru sice uzavřená hlavní dějová linie, ale současně ve vzduchu visí řada nedořečených věcí a provokativních otázek. Narozdíl od "Districtu 9" a "Gamera" má "Tetsuo" problém v tom, že jeho forma nepřináší takovou inovaci. Cukamoto točí, stříhá a vede herce za doprovodu hudby Čú Išikavy stále stejným způsobem jako to dělal před dvaceti roky. Jediný rozdíl spočívá v aplikování digitální HD kamery namísto 16mm filmového materiálu. Jenže právě tento posun se ukazuje jako nosný – fyzickou matérii filmu nahradilo umělé a technicky dokonalé médium nul a jedniček stejně, jako se z lidské existence v moderní velkoměstské společnosti vytratila tělesnost i emocinalita a jejich místo zastoupila formální dokonalost společenských rolí a institucionalizace života. V souvislosti s tím se vyprávění oproti prvnímu "Tetsuovi" více zaměřuje na zázemí obyčejného řadového hrdiny. Cukamoto kontrastuje moderní designově dokonalé interiéry hrdinova příbytku s industriálním prostředím temných zákoutí městské zástavby. Příběh stejně jako "Tetsuo II" původní neidentifikovatelnou a neuchopitelnou transformaci doplňuje o brakovou mytologii a do motivací postav vnáší tradiční žánrová schémata, ale přesto zůstává neméně podnětný, byť už jen v dílčích motivech. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Som iný ja ( ináč fanúšik ,,nepatričných,, filmov ), alebo sú ,,iní,, oni, diváci, ktorých Tetsuo zaujal? Celá ( momentálna ) trilógia išla mimo mňa a to dosť veľkou okľukou. Uznávam bláznivý a vizuálne určite nie stroho podaný námet, ale to je viac menej všetko. Je to vždy o tom istom, o chlapíkovi, ktorý pri nejakej rodinnej traume zistí, že je teda riadne ,,pako,, so železným vedomím taviacim sa do tela. A pocíti to aj dosť široké okolie. Viem, že meniť zažité, je komerčná fatalita 50/50, ale... ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nie je to tak zbytocna recyklacia seba sameho ako v pripade Simizuoveho nekonecneho navratu k teme Ju-on, ale aj tak Shinya v mojich ociach tymto tretim dielom nepirnasa nic nove, co by uz nebolo povedane v minulych dieloch. Tam kde tento rok imho District 9 v oblasti "kyberpunkovych tem" prinasa novy vietor (a nie neporovnavam tie filmy z hladiska rozpoctu), kde synerigcky zname zlozky spaja do vzrusujuceho noveho celku, tam Shinya len v modernom have oprasuje stare zname. Povacsinou japonske a povacsinou nadsene publikum dojmy z projekcie trochu vylepsuje. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ano, je to vesmes to same porad dokola, ale me tenhle vysoce kvalitni industrialni pruplach proste nikdy neomrzi. Obcasne diry v misty pribehove nude totiz spolehlive zazaplatuje Chu Ishikawa, jehoz hudba je opet neskutecny masakr a silne inspirativni zalezitost. Mel by davat lekce vsem hollywoodskym orchestralnim pizlalum jak se tvori soundtracky. K tomu radikalni kovove ozvuceni, ktere se s vasim audio systemem rozhodne mazlit nebude, nekompromisni Tsukamotovy video hysterie a jako bonus na zaver Tetsuo Theme od Nine Inch Nails. Z me strany naprosta spokojenost. 8/10 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

První Iron man byl jako zjevení z čistého nebe-originál, který přes svou těžko stravitelnou a epileptickou formu dostal do kolen nejednoho milovníka podivností. Napodruhé to Tsukamoto vzal za opačný konec a díky tomu se mu z recyklátu povedlo vytvořit plnohodnotné dílo v některých směrech lepší než originál.. Napotřetí se to už ale nepovedlo a kvalitativní i zábavnostní propad je znatelný a bolestivý... navíc-Angličtina tomu rozhodně nepomohla a obsazení nejaponce do hlavní (a vedlejší)role možná znělo fajně jako nápad ale v praxi to nefunguje....velká škoda. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama