Reklama

Reklama

Biblická pátrání

(seriál)
Rodinný
Česko, 2009, 17x17 min

Obsahy(1)

Sedmnáctidílný cyklus České televize přibližuje dětským divákům zajímavou a zábavnou formou klíčové biblické příběhy.  Dvě děti, Johanka a Adam, dostaly za úkol připravit televizní pořad o Bibli. Záhadný profesor Fridrich dětem nabídne svou pomoc a zároveň jim uloží první úkol. Tím se rozběhne celá série pátracích výletů, kdy Johanka s Adamem hledají stopy daného biblického příběhu a současně i odpověď na otázku, zadanou profesorem Fridrichem. Pátrání děti zavede na nejrůznější místa v České republice, ale také v Izraeli, kde se největší část biblických příběhů odehrála. Informace o různých detailech biblických příběhů získávají děti i od řady renomovaných odborníků, od teologů, přes vědce až po lékaře.
Pořad je svým formátem určen především dětem od 8 do 12 let, může být však velmi přínosný i pro jejich rodiče a učitele. Je výbornou pomůckou pro základní seznámení s Knihou knih, kterou lze využít doma, v církvi, ale i v běžné školní výuce.
Dvoudisková DVD edice obsahuje tyto části: Bible – kniha knih, Adam a Eva, Bláznivý Noe, Abraham – otec národů, Josef a jeho bratři, Vysvobození z Egypta, Desatero, David a Goliáš, Královna Ester, Vánoční příběh, Pokušení na poušti, Svatba v Káně, Utišení bouře, Milosrdný Samaritán, Dobrý pastýř, Velikonoce a Letnice. Dodané bonusy obsahují interview s tvůrci, záběry z jeruzalémských uliček, dva videorecepty na biblické speciality a fotoklip z natáčení. Každý díl trvá 17 minut, obě DVD obsahují i s bonusy přibližně 5 hodin videa. Režisérem cyklu je Martin Benc, scénáristkou Ráchel Bícová, dramaturgem Petr Raus, výtvarnou podobu vyprávěných biblických příběhů vytvořil Jaromír F. Palme. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Atraktiva zpracování spočívá v rozmanitosti. Užití moderní techniky sice může působit zábavně (konzultace prostřednictvím telefonu s profesorem – lepší by bylo učit, aby si mládežníci hledali v pramenech a nevolali po každé, když jsou v nesnázích, přítele na telefonu), ale didaktické zpracování je výborné. Zvolení průvodci Adam a Johanka jsou starší, některá vysvětlování jsou spíš pro mladší. Celkově ovšem za zajímavě ztvárněný nápad nadprůměr. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Biblické pátrania" je sedemnásťdielny cyklus Českej televízie, určený predovšetkým deťom, ktorý zaujímavou a poučnou formou približuje niektoré príbehy zachytené vo Svätej Biblii. Dvojica mladých moderátorov, Johanka a Adam, sa vyberie na miesta, kde sa mali tieto udalosti odohrať. Ich pátranie ich často krát zavedia až do Izraela. Relácia z dieľne Centra náboženskej tvorby, Televízneho štúdia Brno je mi sympatická najmä v tom, že kreatívnym spôsobom poskytuje informácie o pôvode kresťanstva, popri čom sa však snaží vyhnúť zbytočnému moralizovaniu. Cyklus obsahuje tieto časti: Bible – kniha knih, Adam a Eva, Bláznivý Noe, Abraham - otec národů, Josef a jeho bratři, Vysvobození z Egypta, Desatero, David a Goliáš, Královna Ester, Vánoční příběh, Pokušení na poušti, Svatba v Káně, Utišení bouře, Milosrdný Samaritán, Dobrý pastýř, Velikonoce a Letnice. *** ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

12.9.2009: Určitě je dobře, že se točí i takovéto seriály na naprosto fundamentální témata. Jinými slovy, tohle znaly dříve již desetileté děti, dnes to neznají ani učitelé...Zatím jsem viděl jen jeden díl, třeba hodnocení později nějak upřesním či zkoriguji. Nyní hodnotím kladně především to, že se vůbec něco takého vysílá. - - - 19. 9. 2009 dodatek po zhlédnutí další části o Noemovi: Charakterizoval bych to jako velmi nesmělé "dávkování" náboženského biblického prvku tak, aby se to nedotklo současného většinového nekřesťanského diváka. Takže výsledkem je jakýsi podbízivý mix, který se křečovitě snaží být soudobý, být normální, "být in", ale o Bohu se tu nijak moc hlouběji nemluví. Dle mého názoru si z tohoto seriálu malý divák odnese nejvýše dojem jako z nějaké soutěže na téma pátrání v historii či v bibli jako historické mytologické knize. Lze si povšimnout též formálních chyb: např. průvodkyně u památníku Prokopa Diviše označuje za rok vynálezu bleskosvodu 1654 (místo 1754) nebo dvojice dětí opakovaně v plurálu jmenuje "ty" zvířata místo "ta" zvířata. Příznačné je též, že když je čtena pamětní deska P. Prokopa Diviše, čtou P. jako "pana" Prokopa Diviše, prostě výraz "Pater" režisér asi vůbec nezná... Ale znovu rychle dodávám, buďme rádi, že alespoň takovýto pořad se pro děti vysílá... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Za padesát let u nás ubylo 5 milionů katolíků. Každý rok to je jedno okresní město o velikosti Pardubic. Kultura se řekne řecky slovem colere, které znamená pěstovat. Každou kulturu je třeba cíleně pěstovat, jinak zmizí. V tomto případě ji u nás nahradí islám. Seriál je v archivu České televize. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takové ani ryba, ani rak, nebo křesťansky řečeno, ani ano, ani ne. Pro věřící děti, které třeba dokonce chodí na hodiny nábožka, nic objevného a přijde jim takové "pátrání" spíše směšné a o ničem (pokud mohu soudit podle reakce svého 12letého syna). A pro nevěřící asi budou těžko stravitelná poselství, že Bůh se stará o svůj lid i v dnešní době někdy i pomocí zázraků. Navíc nedůvtipnost dětí ohledně některých indicií mi občas přišla až idiotská. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Z biblických pátraní vyplýva, že kresťanstvo je stará morálna filozofia, ktorá sa dodnes prejavuje hlavne v oblasti kultúry a umenia. :) ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, místy až trochu primitivní(to ale neznamená špatné). Zdá se ale, že to bibli dost přesně odpovídá a nijak ji nedeformuje. Projev těch dvou dětí mi připadá poněkud nepřirozenej až křečovitej. což hodnocení myslím trochu sráží. Je moc dobře, že běží pořad věnující se hodnotám které se v dnešní době dají nazvat menšinovými. ()

kornitko 

všechny recenze uživatele

Pořad určený spíš pro děti, který rozhodě nevnucuje žádne názory, ani ze všech lidí nechce udělat křesťany. Jen ukazuje fakta a snaží se některé věci z bible objasnit tak, aby je mohly pochopit i děti. Na tenhle seriál většinou vždycky narazím spíš náhodou, ale jeho provedení se mi zdá dost kvalitní. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní pořad je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství, českého jazyka a literatury, zeměpisu nebo dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých biblických příbězích. Doporučuji. ()

Reklama

Reklama