Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Blair Witch Project meets Villmark meets (spoiler) meets (ještě větší spoiler). Levný skandinávský horor odehrávající se hluboko v lesích daleko od civilizace, v němž je skupina pěti výzkumníků vystavena neznámému zlu. Vztahy mezi postavami nejsou již od začátku úplně nejharmoničtější, s přibývajícími problémy se "ponorka" stupňuje a stupňuje. A k tomu "there is something out there" ... Tenhle film je zkrátka nenápadný hororový klenot s naprosto skvělou atmosférou (dal jsem si to jako popůlnoční projekci a po dlouhé době jsem se zase jednou opravdu bál). Možnosti tvůrců byly samozřejmě determinovány nízkým rozpčtem, takže pár odchylek od "ideálního stavu" by se našlo, ale osobně nemám nejmenší důvod Det okända. hororovým fanouškům nedoporučit. Horror movie of the year ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

70%. Ve finále bohužel tahle neznámá atmosférická bomba díky odhalení dost ztrácí, ale je to záležitost, kterou každý hororový fanoušek musí vidět. A hlavně obdivovatelé Záhady Blair Witch. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale rozhodol som sa dať plný počet. Má to naozaj perfektnú dusnú atmosféru a pravdupovediac sa mi to páčilo o niečo viac ako Blair Witch. Kamerou a prostredím sú to naprosto identické horory, ale tento má podľa mňa o niečo zaujímavejší príbeh. Je pravda, že prvá polovica filmu bola lepšia ako druhá, a súhlasím aj s tým, že to miestami kúsok zadrhávalo, keď tam riešili vzťahy medzi sebou. Postavy sa správali vcelku logicky, aj keď nikdy nepochopím správanie toho Jacoba. Lepšiu chvíľu, kedy povedať ženskej, že sa s ňou rozchádza, si ani nemohol vybrať (moje nervy). Ináč ako celok výborné, a keď beriem do úvahy ešte aj nulový rozpočet, tak klobúk dole. Ako je možné, že o tomto horore doteraz takmer nikto nepočul? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Táákže.. Okanda není vůbec špatný Film.. Jedná se o nízkorozpočták s né příliš kvalitním obrazem a Kamerou.. Také jsem si zavzpomínal na Villmark a Apollo 18. Něco venku mění chování postav.. Zvláštní druh jakéhosi Embrya, nevím co to bylo.. Každopádně Atmosféra místy slušná, Ale, že by mě to chytlo za srdce? To bohužél né ()

tron 

všechny recenze uživatele

Divný švédsky lesný horor, ktorý sa hodinu rozbieha a potom je koniec. Ešte kým sa zo začiatku buduje atmosféra, nie je to zlé. No keď sa dej začne zaplietať (resp. rozpletať) a dôjde na akciu a vysvetľovania, sa strácal som sa a nebavilo ma to. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pětice biologů vyráží na vzorky do pohořelého lesa, jenže najde podivný kus masa a pak se začnou dít podivné věci… Rozjelo se to jako minimalistický sci-fi horor (a už tak mi to úplně nesedlo), pokračovalo jako nezajímavá lesní telenovela - nuda nuda nuda. Atmosféra asi byla, ale v tom případě jsem ji nenašel. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o spatlaninu snad pěti možných subžánrů hororu a sci-fi, stejně je to docela hodně dobré. Film hraje zejména na atmosféru, to nejvíce. Pak je to trocha toho hnusu, chlad přírody, děsivé neznámé cosi ... Ne, že bych se u toho kdo ví jak bál, ale svoji hororovou a strašidelnou složku film rozvíjí velmi dobře. Osobně se mi to líbilo a že je to vykrádačka už několikrát viděného mi tentokráte nijak zvlášť nevadilo ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl chudej režisér, natočil bych v našich hájích něco podobnýho... Švédský horor o pětici biologů, kteří jedou zkoumat tamní lesy postižené požárem a narazí přitom na čiré a nepopsatelné zlo, jen dokazuje, že Skandinávie je na tyhle lesní psycho-terory jako dělaná. Snímek začíná zlehka, přitvrzuje zvláštním objevem, a pozvolna si připravuje půdu na šílenou, paranoidní atmosféru, která s blížícím se koncem stává doslova nesnesitelnou. Myšlenku si sice vypůjčuje nejméně ze dvou filmů, a po jejím odhalení už napětí malinko ztrácí grády, každopádně je to nečekané. Herci jsou naprosto uvěřitelní, kamera je neustále v pohybu a třese se, takže pocit autenticity se dostaví skoro přirozeně. A ty hluboký lesy jsou vážně strašidelný i přes den, a což teprve v noci... Titulek "atmosféra, jakou si Hollywood nekoupí" tentokrát vážně nelže. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nedivim se, že tenhle švédskej nízkorozpočtovej horor je dost často přirovnávanej k Blair Witch, ono to má dost podobnou kameru a stejně mrazivý rozsáhlý lesy, ale rozdíl je v celkovým pojetí, tam kde bylo Blar Witch napínavý k praskutní, tam si Det okända dokáže u diváka ztuha vynutit aspoň nějakou větší pozornost, navíc ve chvíli, kdy se zdá, že film nabírá na obrátkách se odhalí poenta a je po prdeli úplně, pak už se člověku jen křívý držka zhnusením nad stupidností chování postav a závěrem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídny pokus vykreslenia príbehu akým spôsobom by nás mohli mimozemšťania ovládnuť. Môžem povedať že som bol milo prekvapený akú snahu starý dobrý Švédi - "Jeminen, Peltonen" - vynaložili. Ani snaha o pochmúrnu atmosféru nebola najhoršia - 65%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička za to, že mám tyhle příběhy rád. Det okända není originální (a zejména nemá ani trochu originální závěr), ale přinejmenším v první polovině skvěle funguje. Je dobře, že ruční kamera tentokrát nebyla v ruce jednoho z účinkujících. Několikrát se povedl velice atmosférický záběr (přelet nad nádobou s nalezenou organickou věcí na konci prvního dne - brrr!) a dařilo se i po stránce hudební. Dialogy místy tahají za uši, ale nejde o nic, co by nešlo v žánru překousnout. ()

darkrobyk odpad!

všechny recenze uživatele

Ukázková hovadina! Kameraman s Parkinsonem zachytil studentské cvičení bez šťávy a bez nápadu. Variace na Lupiče těl a podobné sci-fi snímky se opravdu nevydařila. I když se herci snaží, atmosféra strachu a napětí se nedostavuje. Trestuhodné nevyužití kulisy severského lesa je do nebe volající! Napětí a pocit ohrožení je zprostředkován létající kamerou, takže divák vidí jen barevné šmouhy. Místo střihu kamera švenkuje, až bolí oči. Autoři asi nikdy neslyšeli o L.Riefenstahlové, která přišla s prostřihy obrazu a změnila dosavadní statiku na dynamiku (ve 30.letech minulého století). Nudné trampování neoživily ani triky, ani gore efekty, o hereckých výkonech nemluvě. Horor? Ani omylem! Nejlepší je na celém filmu závěrečná píseň v titulcích - Bravo6 - You Lose Your Self, což ale na záchranu před odpadem nestačí. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Na tohle sem se hodně těšil. Už jenom CSFD synopse "Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat" a pověst Skandinávského Blair Witch na mě fungovala jako píšťalka na psy... ehm na psy A trochu mě to zklamalo. Ano, ono už jenom srovnání s tím hororem, ze kterého to těží, by vám zkazilo. Zhruba v půlce vám bude vše jasné. A přestane to být tková zábava. Ale do té doby dobré. Film je točen jakoby na home video ve filmu nepřiznaným kameramanem a podle toho taky vypadá. První půlka, kdy člověk ještě moc netuší, je dobrá. Jedna výborná lekačka, tři obyčejné a pak přijde to, o čem už sem psal. A ten film jen tak dokloue do konce. Spíš než jasný jasný doporučení řeknu, že je to v žánru mírny nadprůměr. 6/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem daleko víc, nápad není nejhorší, ale kamera a ostatní věci mi byli protivný už od začátku. Amatérský film s opravdu nízkým rozpočtem. Být o něco vyšší rozpočet a více zapracovat na detailech, hodnocení bych zvedl minimálně o stupeň... 4/10 = 40% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ach ti Seveřani!!! Obdivuhodné....říkám si, jak je vůbec možný natočit dobrý film (v tomto případě horor) za pár šupů o tom, jak pár lidi v lese ohrožuje tři kila opečené, červem prolezlé kančí zadní. Je to možný! :) Dopořučuju přečíst si komentář od J*A*S*M, který to vystihl naprosto přesně. Za lajdackou kameru strhávám hvězdu, takže tak....a doporučuju Villmark. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film založený na podobnom princípe ako Temné lesy (2003), ale kvalitatívne určite horšie. Dej bol dosť prostoduchý a aj keď sa podarilo vybudovať celkom slušnú atmosféru, všetko kazila roztrasená kamera. Neviem, necítil som tu takú dusnotu, ako už v spomenutých Temných lesoch. Koniec sa podľa mňa vôbec nepodaril, miesto toho, aby atmosféra ešte vygradovala, spadla na bod mrazu. Chcelo to nejaký lepší nápad. 60/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Švédská hororová záležitost natočená za pár švestek. Tady hodně záleží na divákovi jak k filmu bude přistupovat a co od filmu bude očekávat. Což se taky ukázalo i na hodnocení mých zdejších hororových kolegů kdy je možný vidět jak odpadový tak 5hvězdičkový hodnocení. Tohle prostě sedne nebo ne. Já se řadím k těm šťastnějším kterým film sednul. Za mě silný 4hvězdy. PS. Co jsem si tak pročítal zdejší komentáře tak nejvýstižněji to vystihl kolega panjosef. Zároveň mi připomněl i film Villmark(2003) kterej tady nemám ani ohodnocenej takže jsem si mohl dát repete. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tohoto snímku je převeliká škoda, protože kdyby na něm tvůrci ještě o něco víc zamakali, mohla to být další skvělá podívaná jako Blair Witch Project. Bohužel, Det okända se zasekl někde v půli cesty. Začátek byl opravdu dobrý. Považuji za velmi působivé hlavně prostřední lesa po požáru, které je jako stvořené pro horor. Herci hrají přesvědčivě a dialogy nejsou vůbec špatné na amatérskou produkci. Ale pak následuje první zádrhel. Udivilo mě pár opravdu prapodivných scénáristických nedostatků, které jsou do očí bijící. Všimněte si, jak postupují vědečtí pracovníci při objevení neznámého tvora. Opijí se, zcela neprofesionálně ho pitvají a nakonec ho vyhodí. Takhle by postupovaly možná tak pětileté děti, ale vědci? No dobře, to bych ještě dokázal překousnout, ale hlavním problémem je druhá půle snímku, kde se vytrácí většina strachu a napětí. Finální pointa byla navíc originální před půl stoletím, tady už to nemá koho ohromit. Vidím v tomhle snímku dost promarněný potenciál. Kdyby se to od začátku drželo na té tajemné hororové úrovni, bylo by to pětihvězdičkové hodnocení jak vyšité. Takhle se nemůžu ubránit zklamání a tři hvězdy dávám prakticky jen za prostředí a vydařenou atmosféru. Chce to víc takových lesních pokusů, příště se to možná povede. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu s nálepkou „reálněji už to natočit nešlo“ mám trochu rozporuplné pocity. Celkem nudný začátek a alsheimerova kamera nepůsobí efektivně, jako spíš amatérsky. Nepřítelem se pak stává podivná nákaza, která rozhodně není takový strašák, jako kdyby okolo běham kdosi s pilou dvoumužnou. Ke konci už je to dějově lepší thriller s množstvím otazníků, morálními dilematy a kolotočem vzájemné nedůvěry, přesto tomu všemu hodně ubírá taková až moc jednoduchá a podomácká režie, která nenechala do atmosféry pořádně promluvit ani ty pěkné okolní lesy. Lepším lesním dobrodružstvím je klenot Záhada Blair Witch. Alternativa: Blair Witch Project, Villmark. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem parádní záležitost, která strašně ztrácela ke konci. Režisér neměl takřka nejspíš nijaký rozpočet a tak vzal skupinu lidí a nechal je pobíhat v lese. Něco jako Villmark. Nicméně ten mě bavil víc. Ale o to zase tak nejde. Film připomíná (SPoiler) Invaze zlodějů těl(SPOILER). Chvíli jsem myslel že našli nějaký spálený kuře. Film ze začátku nabírá na atmosféře a taková hodina a čtvrt je fakt atmosféricky našlapaná. Dopomáhá k tomu solidní kamera. Díky kameře a její roztřepanosti film vypadá jako takovej Found footage. Bohužel jak se film blíží ke konci tak tu spíše smrdí to že každej už ví jak to dopadne. Postavy jsou naštěstí dosti uvěřitelné a herci taky nehrajou mizerně. ()

Reklama

Reklama