Reklama

Reklama

Poslední dny Emmy Blankové

  • Nizozemsko De laatste dagen van Emma Blank (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nejnovější z Warmerdamových krutých komedií vypráví o rodině, jejíž členové motivováni příslibem tučného dědictví na přání nemocné matky předstírají, že jsou jejím služebnictvem. Iluze, již rodina matce zprostředkovává, má ale daleko k dokonalosti a celá hra se hrdinům brzy začne hroutit pod rukama. Režisér zde opět předkládá studii rodinných vztahů, jež se zakládají na vágní a formální odpovědnosti za ostatní členy rodiny, ale ve skutečnosti staví na komplikovaném řetězci naschválů a provokací, jež se v průběhu děje neustále stupňují. Ve světě snímku opět vládne groteskní černý humor, což stvrzuje další z režisérových hereckých kreací, tentokrát v roli člena rodiny, který ve hře na služebnictvo převezme úlohu psa. (Febiofest)

(více)

Recenze (29)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už jsem si u Alexe zvyk, že jeho filmy jsou hodně nerotodoxní a jako humorista je spíš extremista, ale tady musím tedy říct, že jsem se nebavil ani trošku. Vůbec měn to neoslovilo, jasný satira na to co jsou lidi schopný dělat pro prachy viz třeba ta estráda s knírkem, ale já měl z toho filmu takovej nepříjemnej pocit kříženej s nudou. Prakticky mě bylo úplně jedno jak to vše dopadne, protože ta abusrdita tady byla až příliš vysoká a hlavně za ní dotyčnej asi schovová i absolutní kraviyn , jakože matka v půlce filmu vybleje svému "služebnictvu" jak se věci mají s jejím majetkem, to je přece donebe volající píčovina, jenže tady se řekne autor chtěl říct to a to a je to absurdní tak je to dovolený, ale za sebe můžu říct, že tohle filmový jídlo bych klidně kuchařovi vrátil zpátky do kuchyně k dovaření. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Co všechno s lidmi udělají peníze...Od režiséra jsem viděl druhý film a pochopil jsem, že rád natáčí o vlastnostech, které na lidech každý zdravý a rozumně smýšlející člověk nemůže vystát. Také proto jsem měl samotný problém s filmem, protože film v jistých ohledech zacházel až do extrémů. A to jak v první polovině, tak ve druhé. Určitě to bylo na zamyšlení, ale pro mě bylo fakt nesmírně těžký a obtížný film v klidu dokoukat. Absurdní až na půdu, ale poselství přesto vcelku jednoznačný. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ale jo, vydržela jsem až do konce, protože jsem nějaký čekala a ono nic. Tak nějak se to rozbředlo nikam a to se mně nelíbilo. Myšlenka byla nad slunce jasná, ale Alex si na konci asi zdřímnul, jinak to nevidím. Jinak absurdita na druhou, rozhodně ne pro každého. Emmu bych přikurtovala hned zkraje, ale jde přece o balík, tak budu třeba i psem, že jo mamoňáci? Vůbec nevím jak mám tenhle film hodnotit...Warderdame, Warderdame, Ty mně dáváš zabrat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že tento film se dá vykládat sedmnácti různými způsoby, stejně jako se dá říci, že je natočený tak, že se mu nedá porozumět, nebo se alespoň autorům nepodařilo srozumitelně sdělit, co chtěli říci. Herecky je ovšem celkem zvládnutý, navíc je nabitý nečekanými až absudrními a zejména originálními nápady a situacemi. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

První polovinu k*revsky černohumorná komedie, druhou k*revsky černý film. Mě to moc nevzalo, ale chápu že zrovna tohle může být z těch filmů, které pokryjou celou škálu na hodnotící stupnici. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak túto čudesnú, prečudesnú rodinku rozhodne nestrávi každý. A možno pri sledovaní treba mať aj správnu náladičku a chuť na niečo takto strelené. V každom prípade si myslím, že pokiaľ bolo jedným z cieľov poukázať na morálny úpadok tradičnej rodiny groteskným až bizarným spôsobom na míle vzdialeným štandardnej dramatickej forme, tak sa to podarilo na jednotku. A dokonca som sa miestami aj celkom slušne zabavil. Ale ako som sa už zmienil, na niečo takéto treba mať chuť a náladu. Ja som bol tak niekde na polceste, preto len lepší priemer. 65/100 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

toto bol výborný film, takýto humor mi vyhovuje - ľahko absurdný, mierne čierny, inteligentný, viacplánový, nenásilný, neumelo bizarný, živelný. alex van warmerdam, ktorý už za sebou niekoľko podobne uletených filmov má, si napísal scenár, zrežíroval si to, zahral si jednu z najpodivnejších filmových postáv vôbec (Theo) a navyše si urobil aj hudbu, ktorá sa mi nehorázne páčila - fakt skvelá. šestica hercov hrala ako z veľkej knihy o herectve - všetci sa svojich postáv a svojich typov zhostili majstrovsky a bez jediného zaváhania. kiežby viacero komédií malo aj ambíciu čosi povedať resp. keby viacero filmov s ambíciou niečo povedať bolo tak nádherne vtipných a ORIGINÁLNYCH! ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Febiofest 2010. Vskutku komorní černá tragikomedie aneb rodinka k pohledání (ano, měla a mohla to být divadelní hra). Emma Blank je matka, která se cítí, že brzy umře, je tak trochu panovačná a svou ziskuchtivou rodinu terorizuje tím, že za slíbený odkaz v závěti chce, aby ji ostatní sloužili v přesných rolích. Následuje krásná ukázka toho, co všechno si pod vidinou peněz dokáží lidé nechat líbit. Moc hezká satira či dokonce alegorie. Postava Thea v podání samotného režiséra Warmerdama nemá chybu... 80%. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

U nás širší divácké obci téměř neznámý Alex van Warmerdam je ve své domovině opečovávaným režisérem a hercem. Ve svém nejnovějším filmu Poslední dny Emmy Blankové si, jako obvykle, sám zahrál jednu z hlavních rolí - jmenuje se Theo a zcela překvapivě, ač vykazuje fyziologické znaky člověka, je psem. Nic není takové, jaké se to na počátku zdá být. Příbuzenské souvislosti podivné rodinné hry se divák jakoby náhodou dozvídá v průběhu rozhovorů napříč celým snímkem a je nucen přehodnocovat vše doposud viděné. Režisérův osobitý "surrealismus v mezích reality" graduje postupně a tak nějak opačně - čím více věcí a prvků je vysvětleno a čím racionálněji jednotlivé postavy jednají, tím absurdnější se celá situace z pohledu diváka zdá být. De Laatste dagen van Emma Blank je humorně poetická a nesmlouvavá satira na lidskou zkaženost, rozklad rodiny a v neposlední řadě i strach ze smrti. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bléžilo se to k bekettovské absurditě, ale bohužel jenom blížilo. Každá postava jako by do ní patřila, ale ne úplně; ani ten pes to nedotáhl do konce. Pokud se režisér vydá po této cestě, musí jít po ní důsledně, a pokud narazí na několik virtuálních absurdit, musí zvolit tu největší, protože absurdita se projevuje pouze ve své nejvyhranější formě... Film to byl dobrý, nadprůměrný. Za "nejcennější" považuji okamžik, v němž se po banálním přiznání zhroutil modus vivendi tohoto absurdního rodinného kruhu, a nebylo čím jej nahradit. Pozn. 1: Přiznání v sobě nezahrnovalo jen negativní statement (no money), ale i pozitivní, "kdyby jen trocha soucítění, pochopení, dotyku, péče či lásky..." ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zatím poslední film Warmerdama nenaplnil mé očekávání, které jsem do něj vkládal. Sice si drží svůj styl v absurdních situacích, ale polevil ve výtvarné stránce. Navíc mě nepřesvědčil pro takové chování postav, jaké charaktery jim napsal. A hlavně ke konci mi to přišlo nevyvážené, ale naštěstí ještě pod tři hvězdičky u mě neklesá a je to na úrovni jeho Malého Tonyho. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Nič proti žánru absurdnej drámy, ale toto bolo už za hranicou akejkoľvek normálnosti. Je mi jasné, čo chcel týmto celým van Warmerdam, len nechápem prečo celý film postavil na tej mega-absurdite, ktorá v konečnom dôsledku vyznela úplne do prázdna. Možno za námet a počiatočný rámec deju by som dal aj 1*, ale tým by som urazil iné filmy, ktorým som tú jednu hviezdu dal aspoň ako tak zmysluplne. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ani si nevzpomínám, že bych kdy viděl z Holandska něco normálního. Ani z filmů pro děti, i ty dělají, no... prostě divně. To pro mě není žádný problém, já rád podivnosti všeho druhu, ale u holandských filmů mám pocit, že veškerá jejich divnost zůstane jen u prvotního námětu a pak se nikam nerozvíjí, takže to divné je jen v rámci toho, co je jasné už po několika minutách. Od Warmerdama už jsem jeden film viděl, dokonce jeho nejslavnější a to Borgmana, který mě chytl na začátku, ale postupně si mě ztrácel stále víc, jelikož jsem jeho myšlenku pochopil do cca 20 minut a on ji během zbývajících dvou hodin nikam negradoval, jen ji různě ukazoval ve stejné míře. Emma Blanková tím trpí taky a konec mě zde vyloženě zklamal, jelikož se při něm ukáže, jak to celé šlo do prázdna a i tady je myšlenka ohledně toho, že jsou lidi schopní pro peníze udělat cokoli, jasná už po pár minutách, jenže navzdory těmto nedostatkům to aspoň má funkční černý a absurdní humor, podmanivou atmosféru a příjemné "mysteriózní" vedení, díky kterému je lepší o tom filmu nevědět vůbec nic dopředu, jelikož tu Warmerdam chytře postupně odhaluje celou zápletku a veškeré rodinné vztahy a má to v sobě díky tomu i určité napětí. Nechybí tomu i zajímavé nápady, ale jako celek to bohužel funguje jen na půl plynu. A přitom by stačilo filmu dodat psychologii postav či hlubší motivace (např. kdyby se Emma všem takhle mstila za to, že na ni celý život kašlali, třeba) a hned by to v sobě mělo něco navíc, ale takhle je to jen svérázná podivnost s jednoduchou myšlenkou, která se naštěstí bere s humorem a není tak samoúčelná jako Borgman (i když postava Thea, no...), ale na víc jak tři hvězdy v mých očích není. 3* ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Každej Warmerdam je bizár, ale není bizár jako bizár. De Jurk mně moc nebavilo, ani mně nepřišlo vtipný. Borgman nebo Schneider vs Bax mě svojí absurditou a divností bavily moc, ale nebyly vyloženě k smíchu. Až Emma Blank má všechno. Je stejně ujetá jako všechny Warmerdamovy filmy, ale navíc jsem se tady skoro nonstop smál. Z určitýho pohledu to připomínalo Lanthimosův Špičák. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si opět potvrdila, že si s Alexem van Warmerdamem budu rozumět. O rodinných vztazích si nedělá velké iluze, je sžíravě ironický a velice zábavný. Dělá si, co sám chce a je mu šumafuk, jestli tím někoho popudí. Navíc, kolik lidí si napíše scénář, zrežíruje si ho, sám si v něm zahraje a ještě si k tomu složí muziku? A všechno to působí tak přirozeně a lehce, všechno do sebe dokonale zapadá. ()

pabulator 

všechny recenze uživatele

Předpověď na dnešní den: absurdno,že by ani psa ven nevyhnal. Ta stará marnivá pizda už to má za pár,ale kdo to sní má proboha vydržet není tedy divu,že celé osazenstvo domu hrůzy stávající z poskoků a posluhovaček je značně pesimistické. Obzvláště vydařená je postava Thea ten se přímo utrhl z řetězu.Marta Kubišová ba ani Zdenda Srstka by ho určitě domů na hraní nechtěli. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Vyhrožovat useknutím vl. ruky je originální – jenže ne vždycky to pochopitelně zabírá. :) Vrtošivá Emma Blank terorisuje své budoucí dědice (vyžaduje po Haneveldovi knírek, Meijerovi nechá zničit kánoi a ten pak natruc vyseká na trávníku hákový kříž, i když občas se její hry obrátí i proti ní, když ji třeba situace přinutí jíst samotné máslo) tak dlouho, než se provalí, čím je to dědictví vlastně tvořeno. Pak už je snadné vylít si na ní nahromaděnou zlobu jejím paralysováním a ignorováním. Milostná linie se mezitím odvíjí kolem Gonnie... Film, jehož režisér sám sebe obsadil do role psa donašeče Thea, není špatný, ale zaprvé se z námětu mohlo vytřískat víc a zadruhé se hl. protagonistka snáší opravdu těžko. A taky ten hagelslag na játrové paštice, to je vážně zvrácenost. ()

Reklama

Reklama