Reklama

Reklama

Tajemství jejich očí

  • Argentina El secreto de sus ojos (více)
Trailer 1

Oscarové argentinské drama režiséra Juana Josého Campanelly, vypráví příběh právníka na odpočinku, který píše román a doufá, že uzavře případ jedné nevyřešené vraždy a vyrovná se s neopětovanou lásku ke své bývalé nadřízené.
Benjamín Chaparro odchází na odpočinek z celoživotní práce u kriminálního soudu. Aby vyplnil volný čas, rozhodne se napsat román na motivy případu, který kdysi řešil a sehrál v něm důležitou úlohu. Motivem je vražda, která se stala v roce 1973 v Buenos Aires a pátrání po jejím pachateli. Když však Benjamín otevře dveře do minulosti, už je nedokáže zavřít. Turbulence v Argentině oněch časů totiž zasáhly do osudů jeho postav s veškerou silou násilí a smrti. A ačkoli si Chaparro myslí, že jeho příběh je pouze o minulosti, pátrání v ní staví do jiného světla i jeho současný život a donutí jej postavit se čelem k dilematu jeho dlouholeté neopětované lásky. Benjamín musí přehodnotit své pocity, činy i učiněná rozhodnutí. A nalezení pravdy bude vítězství nejen literární, pomůže také uvolnit cestu ke spokojenému zbytku života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (168)

baruss 

všechny recenze uživatele

Tento film funguje ako má. Po formálnej stránke spĺňa všetky najprísnejšie kritéria: úchvatná kamera, viaceré naračné roviny fugujú vynikajúco a sú decentne prepojené, skvelé herecné výkony. Film v mojom prípade z formálneho hľadiska atakuje absolutórium, trošku za formou zaostáva obsah. Ako dráma je film super, ako romantický film rovnako, ale na krimi stránku bolo trošku zanevreté. Myslím si, že netreba nič viac dodávať. Je to bomba. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

The Secret in Theirs Eyes je velmi hutnou detektivkou, která si dle mého zaslouží oscarový humbuk okolo sebe právem. Stejně jako třeba detektivky Davida Finchera jde o kus dál a vedle silného příběhu (sice tuctového a vyumělkovaného, ale papírově jednoznačně silného) nabízí i ostatní ingredience správného filmu. Sympatičtí herci v čele s Ricardem Darínem jsou skvěle rozpohybovanými figurkami v hutné argentinské atmosféře sedmdesátých let. Nesmím opomenout a vyzdvihnout téměř hypnotickou scénu ze stadiónu, kde kamera plynule přejde v jednom záběru z leteckého celku do energické honičky v útrobách fotbalového svatostánku. Zkrátka poctivá detektivka klasického stylu, ale s přidanou hodnotou. 80 % ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Je vždy povznášející nalézt mezi záplavou blockbusterů plných efektů, mělkých emocí a karikatur charakterů, filmové dílo, které se dovolává práva přednést ódu na kinematografii. V době remaků, restartů a vyprahlé pouště plné trouchnivějících kostí originálních nápadů, se do člověka navrací vášeň pro film (který se za ta léta změnil v pravidelnou, ale již tak nepůsobící drogu). Co dělá filmy výjimečnými? Jsou to scény, které si budete v hlavě přehrávat dekády. Takže jenom tak namátkou dvě: honička na stadiónu (to jsem snad ještě neviděl) a výslech (tohle jsem zaručeně ještě neviděl!). Argentinská love story (protože o lásku – a především o vášeň -- tu jde především) se vrhá přes řeky času a zase zpátky s jistotou, kterou jsem již dlouho nezažil. Fragmenty celku do sebe pomalu zapadají a v závěru na vás vyrukují nikoli lacinou pointou, ale logickým závěrem, který vás o to víc položí na lopatky. Příběh se vám zadírá pod kůži a stává se osobní záležitostí (a zároveň prožitou zkušeností), ze které se už nelze vzpamatovat. Po shlédnutí Protektora jsem se bláhově domníval, že jsme již krůček od toho točit filmy světově. Argentinský export mi ukázal, jak hluboce jsem se mýlil (na tuhle společnost náš Film roku zkrátka nemá). ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Okomentovat tento kriminální thriller je pro mne s odstupem času hrozně těžké. Skoro nic z tohoto filmu si totiž nepamatuji. Na film jsem se podíval, protože má vysoké hodnocení a proto, že se jedná o celkem (na filmy) exotickou zemi, ve které vznikl. Říkal jsem si, je dobré občas si odpočinout od hollywoodské produkce. Jenže se mi to moc nevyplatilo. Snad to byla kriminálka pro opravdu náročné publikum anebo byl ten film tak o ničem, že jen opravdový intelektuál má to právo chrochtat blahem nad tímto skvostem. Pro mě to byl jen nudný film, ve kterém se necharismatický polda pořád po něčem pídí, pořád s někým mluví a pořád se nic neděje. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vnitřní náboj a určité charizma tomuto krimi-romanticko-politicko-psychologickému dramatu upřít nelze. Španělština tomu dodává zváštní příchuť, rozhodně to není na škodu. Herecké výkony vyvažují průměrné pasáže. Ty tvoří tak 50%. Nadprůměrné okamžiky lze najít, ale divák si musí počkat. Závěr není ani tak zvláštní svým "efektem odhalení", jako spíše svým obsahem. Zde se odhaluje síla psychologie a jaký vliv na ní může mít jedno slovo. ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Na Oscara a zároveň 179 místo v žebříšku IMDB (19.11.2010) to nevidím. Ale na druhou stranu příběh, děj, určitá celoživotní odevzdanost, i myšlenka celoživotní pomsty a nemožnost odpuštění mi zaujal. K tomu vykreslení Argentiny sedmdesátých let a pro mne neznámí herci jsou další velké plus. OT: Jen by mne zajímalo kolik by takový Gomez za vraždu a znásilnění dostal u nás, když před 50ti lety v Jižní americe to bylo doživotí. Možná to raději vědět nechci, protože bych byl akorát nasr... ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Takové nemastné, neslané. zaujali mě jen dvě věci - krásné oči Soledady a spravedlivý konec- který byl ovšem příliš předvídatelný. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Argentina dokázala, že umí točit filmy. Bylo to sice dost zdlouhavý a ukecaný, ale došlo to kam mělo. Řešení vraždy se může povést i po čtvrt století. Příjemný překvapení. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Už ani nepamatuji oscarového držitele v kategorii anglicky mluveného filmu, který by se mohl srovnat s tímto vítězem "dodatkové" kategorie. Velmi působivá mezižánrová záležitost, ve které všechno šlape jako hodinky po příběhové i řemeslné stránce, herce nevyjímaje. Nechci použít výrazu mistrovský film, ale už jen fakt, že pět hvězd dávám tak možná jednomu thrilleru ze sta, hovoří jasně, za jak povedený tento snímek považuji. A aby mi element romantický nevadil, natožpak umocňoval celkový dojem z filmu....to už je úplné sci-fi. A na Verbala se vyserte. Je to chytrej kluk, ale taky permanentní pozér s komenty, které pobaví, ale těžko se dají brát jako nějaké relevantní doporučení. 100% ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Krásně osudový film jenž zahrnuje zajímavou detektivku, životní lásku, nenápadné náčrtky doby a dilema o zločinu a trestu. Darín získal mou pozornost už v Devíti královnách, ale zde hraje o ligu výš a jeho soustředěný projev vás protáhne celým tím kriminálně-životním bludištěm tak, že nakonci si na sešitu začnete svazovat ruby a telefon budete zvedat s hláškou; "tady krevní banka." Campanella elegantně balancuje mezi křehkými momenty hlavní dvojce, nenápadnou satirou na latinskoamerickou byrokracii a dramatickými osudy jež příběh svým hrdinům nabízí. Už dlouho jsem takhle nenápadně komplexní film neviděl a doufám, že v dohledné době nás nečeká remake, protože tohle americké studiové parní válce prostě točit neumí. Argentina boduje a já asi zaměřím své oko na jihoamerickou kinematografii pozorněji. Na začátku Esposito šel vyšetřit jen jednu vraždu/znásilnění, ale změnilo to život jemu, jeho lásce i nejlepšímu příteli, podaří se mu všechny ty životní uzly rozmotat a alespoň některé křivdy osudu narovnat?... 90 ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

No už nejsem tak striktní v tom, že Oscara měl loni dostat Haneke (což si myslím i nadále), protože tento argentinský film mě dokázal upoutat na dvě hodiny nehnutého sledování. A nesledoval jsem nějaké megaefekty a ani to nebylo proto, že bych četl titulky, jelikož španělsky neumím. Tenhle snímek je, jak napsal Radek99, skvělou ukázkou mutižánrového postmodernismu a srovnání se Zodiakem nejsou od věci. Příběh je výborně vystavěný a završený tak, že si klidně dovolím poklonu. Tu si ale nemohu odpustit ani u kameramana, protože se předvedl hned v několika momentech, z nicž ten fotbalový je nejvýraznější. No a nakonec herci, u kterých nevím koho oslavovat víc, jestli Darína, Francellu, nebo Soledad Vilamill. Snad jen to občas pomalejší tempo nemusí vyhovovat všem, jelikož jsme odkojení akčními kriminálkami a už i konverzačka s výborným scénářem dokáže nudit. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Námět i zápletka fajn, hlavní hrdina i jeho věčně napitý kolega mě bavili a jiskření mezi ním a tu ženskou jsem cítil. K tomu se povedlo vytvořit dobrou a podmanivou atmosféru a mix žánrů byl tentokráte ku prospěchu věci. To jsou ve zkratce plusy filmu Tajemství jejích očí. Mínusů bylo výrazně méně, jen několikrát lehká ztráta tempa vyprávění a nepovedené masky stárnoucích hrdinů. Jinak si snad nic nevybavuji. Za napínavé pátrání po vrahovi, za slušně gradované emoce, za uvěřitelný pocit bezmoci a za závěr, rád udělím i tu čtvrtou hvězdu. Poté, co v životě vše ztratíte, je pomsta opravdu tou jedinou cestou, která vám může zůstat? ()

cab 

všechny recenze uživatele

Navrat vysetrovatele Benjamina ke staremu pripadu, podle ktereho chce napsat knihu a tim se znovu starat v pro nem ne zdaleka vyresene vrazde zeny. Jeho hlavni podezrely je stale nezvestny az do chvile jedne navstevy. Poutavy snimek latinskeho puvodu vyborne balancuje na hrane dobre zvladnuteho dramatu, kriminalky a z casti i nenaplnene lasky jako z cervene knihovny. 85% ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Chvíli trvá než se zorientujete v ději a ještě o něco déle potom trvá, než vás film úplně pohltí. Snímek je vyprávěn velmi rozvážně, ale s postupem času je gradace v ději značná a ono se na plátně dokonce "začne" něco dít. Tajemství jejich očí je rozhodně zajímavý počin z Jižní Ameriky, který upoutá netypickým mixem žánrů, ze kterého si každý vyber to své, komornější atmosférou, a v neposlední řadě pro mě šokujícím závěrem. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

I přes trochu komplikovanou dějovou linii je to velmi dobré, a závěrečné rozuzlení je úplně jiné, než jsem očekával. Spokojenost. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Skoro dokanalý detektivní thriller atmosférou vážně hodně připomínající Fincherova Zodiaca (už jen tohle je asi ta největší poklona, kterou v žánru může film dostat) s několika zatraceně působivými scénami (výtah a celá pasáž na stadioně). Argentinci se opravdu vytáhli. 8.5/10 ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Bravo, konecne poriadny zahranicny film. Mne sa tento zanrovy mix pacil, kriminalna cast ako aj romanticka zapletka. A samozrejme najlepsi bol ten koniec. Vsetko poriadne vybalancovane a ako celok to posobi harmonicky. Este ma zaujali dva protiklady, laska aj nenavist, ktore prekonaju desatrocia a maju stale rovnaku intenzitu. 9/10 ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Filmu se nedá v některých pasážích upřít jistá filmová kvalita, třeba scéna na fotbalovým stadionu (která je nejvýraznější) ale i pár dalších, na druhou stranu je z filmu dost často cejtit bezradnost. Spíše zklamání. Oscar? Proboha za co??? ()

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama