Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Architekta bývajúceho v rozľahlom dome práve opúšťa priateľka a ostáva sám. V jeden večer na jeho dvere zaklope neznámy muž, ktorý si potrebuje zavolať. Dopraje mu chvíľku súkromia, no keď sa vráti, muža nevie nájsť a čo je podozrivejšie, nevidel ho ani odchádzať.
Časom dostáva pocit, že v dome sa okrem neho nachádza aj niekto iný... (petero)

(více)

Recenze (139)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Úžasně atmosférické a občas i poměrně dost napínavé, žánrově nezařaditelné cosi. Asi tak do poloviny bych k tomu neměl nejmenších výtek - byl jsem napjatej jak už dlouho ne, ale pak děj uhne totálně jiným směrem, což by bylo i přes náhlé zcela iracionální chování hlavního hrdiny v pořádku, kdyby si to ten film zpětně nějak obhájil, například nečekanou pointou. Nečekaná pointa se bohužel nekoná, film skončí tím nejbanálnějším možným závěrem, jenž nakonec způsobil, že mám z El habitante incierto pocit, že se nejedná o snímek lynchovského mysteriózního charakteru, u něhož je potřeba poskládat jednotlivé střípky dohromady a jeho smysl v podstatě uhodnout, nýbrž o pouhý film s divným scénářem, který žádný skrytý smysl nemá. Prostě je jen divný. Každopádně se na to vyplatí kouknout, napětí v první půli takřka zaručeno. Horror movie of the year ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

To, kdo je zavřenej na půdě, bylo jasný hned, ale postupem času je to stejně jedno, protože se dějou další zajímavý věci, i když občas zbytečně moc směšný. Atmosféra dobrá a s povedenější zvukovou stopou by to v první polovině byla už slušná síla, hlavně pro osamocený majitele baráků s citlivým měchýřem a hajzlem ve druhým patře, ha-ha-ha. Škoda patetický pointy s "tím uvnitř", jinak by to ty 4* možná i byly, originální je to dostatečně. (3,5*) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MYSLÍM, ŽE JE NĚKDO V DOMĚ.… NĚKDO ŽIJE V TOMTO DOMĚ. BYDLÍ TU A JÁ HO NEMŮŽU NAJÍT. PRÁVĚ TEĎ JE NAHOŘE… COPAK HO NESLYŠÍŠ? - VERO, VĚŘ MI. DŮVĚŘUJ MĚ, PROSÍM. COPAK HO NESLYŠÍŠ?..... /// Felix je magor do prostornýho bydlení. Jenže je doopravdy magor, a tak ve svým domě zůstane sám. Postupně zjišťuje, že někdo seděl na jeho hajzlíku, utíral se jeho ručníkem, holil se …. Kolik lidí bude muset umřít, aby mu uvěřili? Nebo je paranoik? Blázen? … Rozlehlost domu, ztracenej (nezvanej) host, zajímavě nebezpečná kamera, ale hlavně DOKONALÁ NEVĚDOMOST mě udržuje v napětí. Úžasný je, že jde vlastně o hovno. Nebo ne? Skvěle natočená a hlavně napsaná, zvláštní atmosférou narvaná, španělská pecka. Žádní zombíci ani devianti. Jen jednoduchej příběh, ze kterýho je vymáčklý maximum fungujícího různorodýho napětí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám dojem, jako by se mnou někdo bydlel (nevztahuje se na ženatý a vdaný). 2.) Paní odnaproti má pěknej bejvák. Chystám se ,,s ní“ bydlet. 3.) Thx za titulky ,,pecaS“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Wow.. Španělé opět potvrdili svou vysokou Kvalitu!! První hodinka, Byla opravdu napínavá.. Druhou hodinku jsem se spíše bavil s úsměvem na tváři.. Vážně to působilo legračně :) Dostal jsem sice.. Něco jiného, než jsem čekal, ale byl jsem opravdu překvapený..Mám podobné pocity a sdílím stejné nadšení,jako při filmu Los de Julia Ojos.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

S prižmúrenými očami 80%. Prvú hodinu výborná, perfektná záležitosť. Reálne strašidelná, nepríjemná, obdarená ťaživou, zákerne pomalou a tiesnivou atmosférou. Kto občas nebol sám doma a nepočul divné zvuky a necítil zvláštny pocit? K tomu krátka, ale intenzívne nakrútená sexuálna scéna a svojrázny hlavný hrdina, ktorý nie je príliš sympatický, ale ako sa neskôr ukáže, to bol tak trochu umelecký zámer. Bohužiaľ, v polke sa to reštartuje a príbeh sa uberie absolútne nečakaným smerom. Ten je určite originálny, osviežujúci a totálne creepy, psycho, WTF a odporný, zároveň sa však z toho tak troška stáva (nechcená?) fraška. Ku koncu sa to našťastie vráti k plnokrvnému hororovému psychotrileru, ale jednak je už neskoro a jednak nás v rámci neho čakajú nečakané twisty, ktoré síce na jednej strane mnohé vysvetlia, ale na druhej vznášajú úplne nové otázky a na tie už neodpovedajú a nasledujú záverečné titulky. Film som videl viackrát a čítal som na nete plno teórií, ale žiadna nedokázala vysvetliť úplne všetko (SPOILER ok, hrdinova ex sa zrejme v nočnej kuchyni naozaj rozprávala s ešte nenarodeným bábätkom, ale chlpy v umývadle skutočne vysvetliť neviem SPOILER). ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý kousek s minimem krve a lekaček. Přesto první polovina nemá k dokonalosti daleko. Situace, v níž hlavní hrdina pomalu zjišťuje, že není ve svém domě v bezpečí a postupně upadá do paranoidního šílenství, je tu zachycena nadmíru sugestivně, člověku se snadno zaryje pod kůži. Jenže kámen úrazu vězí (alespoň podle Bloodyho) v druhé půlce filmu, která nám nečekaně ukazuje problém s neviditelným cizincem z druhé perspektivy. Film trochu zpomalí a ztrácí tak na síle, i když jeho jádro je pořád tajemnější než hrad v Karpatech. Celek těžko zařaditelný (snad mysteriozní thriller?), ale rozhodně nic, z čeho bych si sednul na prdel. Moralesova novinka Los Ojos de Julia je určitě o třídu lepší. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Opět nadprůměrný horor ze španělských končin. Atmosférická nálož, která je řádně napínavá a tajemná. Vše ovšem pokazil konec, který mě neuspokojil. Chtěl jsem všechno pořádně vysvětlit, když už jsem se do příběhu tolik vcítil, ale uspokojivé vysvětlení jsem nedostal ani náhodou. ŠKODA, chtěl jsem dát plný počet hvězd, ale takto nemůžu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První půlka minimalistický thriller o paranoidním (?) jediném (?) obyvateli velkého domu. Pak se to zlomí do nepochopitelné, nicméně nápadité a zábavné haluze s koncem, který asi málokoho (včetně mně) uspokojí. Má to atmosféru, sympatické herce, ale občas bych trochu popohnal tempo. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat SPOILERY. Nepochopila jsem. Když se v první půlce hraje na napětí a skrytou osobu v domě, tak bylo všechno OK. Pak celkem slušný vyvrcholení honu na vetřelce, ale najednou je hrdina v jiným domě u nějaký ženský, chvíli se skrejvá a pak se tam regulerně zabydlí furt bez vědomí majitelky, a to mi přišlo tak směšný, že se veškerý napětí úplně vytratilo. Navíc je hlavní hrdina děsnej bimbas, absolutně jsem nepobírala jeho chování, a to jsem myslela, že měl bejt normální. Film se zvrhne v jakejsi příběh o stalkerovi a rozuzlení navíc popírá tu jedinou zajímavou a strašidelnou část. No do žánru bych šoupla ještě komedie a psychologický a ukázkovej salát je na světě. Bohužel není pro běžnýho diváka moc stravitelnej. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film Julias Eyes od tohoto režiséra vo mne vzbudil toľké nadšenie, že očakávania z tohoto snímku boli zrejme priveľké. Nedajú sa absolútne porovnať. Julias Eyes bol originál Nuttelou, žiadna polo čokoláda v piksli z poľských trhov vo Vyšnom Targu. Tento film síce z časti splnil po čom človek prahol, no bohužiaľ, neukázal nič navyše - 65%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Opäť španielsky tvorcovia prekvapujú nezvyčajným námetom. Sympatické je akým smerom sa príbeh od polovice začne vyvíjať, naberať mysteriózno Lynchovský charakteru a tak jediné čo zamrzí je ku koncu vzhľadom k vývoju situácie očakávaný záver. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Šest let předtím, než své ojos vykulila Julia, stvořil Guillem Morales jiný zajímavý film s báječně temnou atmosférou. Není nad to mít barák jako hrad, ve kterém se může nepovšimnuta schovávat třeba armáda squatterů! A když si k tomu připočteme hlavního hrdinu, který má k psychické vyrovnanosti asi tak blízko jako Hitler k Nobelovce za mír, hned je o zábavu postaráno. Film nechává nějakou dobu diváka tápat, zda jde o thriller s vetřelcem v domě, nebo o psychologické drama, jak chlapovi jebe ze ztráty ženy. Pokud jsem si pár týdnů zpátky stěžovala na místy nablblé chování přisleplé Julie (která příčetná ženská by neozbrojená naháněla nebezpečného vraha v temných koridorech sklepa?), není to ještě nic proti architektovi Felixovi, co mě přiměl přes polovinu stopáže v duchu úpět: "Co to zase děláš, ty chorý lulíne?!" Zde tolik zatracovaný závěr mi nepřišel matoucí, ani výrazně neuspokojivý, akorát poněkud nešikovně podaný. Za sebe nehodlám druhou půlku snímku označit za komedii - mě z toho naopak mrazilo ještě víc a být doma sama, tak před spaním prolezu celý příbytek, jestli nemám někde zalezlého magora:-). Oceňuji absurditu zápletky. A nakonec dobrá zpráva pro pány, co by radši ženskou hrdinku: Felix sice z vašeho hlediska nemá ty správné křivky, ale sexu si užijete víc než v "Los Ojos de Julia"!;-) 77,7% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Prozatím dávám 3*, chtělo by to určitě druhé zhlédnutí, ale nevím, jestli se k němu ještě někdy dokopu. První polovina je hodně dobrá, napínavá a tajemná, člověk prostě neví o co jde. Ve druhé se to trochu pokazilo, zamotalo a už jsem se tak nebavil jako na začátku. Navíc to místy bylo dost divné, naivní (Spoiler: Že by jí žil v domě cizí chlápek a ona si toho ani nevšimla, když jí byl navíc věčně za prdelí? To asi těžko.) a předvídatelné (Spoiler: schovávání narozeninových hostů, postřelená expřítelkyně). Doufal jsem, že závěr nabídne nějaké "normální" vysvětlení, ale toho jsem se moc nedočkal. Film je to určitě zajímavý, mystery jako prase, ale mě to zas až tak nesedlo. Možná to bude podruhé lepší, možná... 65% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když si někoho cizího pustíte domů, pak se nedivte. A jestliže ho necháte o samotě, máte na problém slušně zaděláno. Poněkud rozkolísaný film, kterému by slušela kratší stopáž a buď dynamičtější tempo, či pomalejší ale s hutnější atmosférou. Scénář psal ovšem nějaký mamlas, jelikož chování hlavního hrdiny je více než podivné - takhle blbě se snad ani nikdo chovat nemůže. Bohužel pak divák několikrát vyprskne smíchy a pracně budované napětí je v háji. A těch hloupých klišé - hlavní postava hledá vetřelce, a tak vleze do sklepa a pak se diví zabouchnutí dveří; po domě se pohybuje jako slon v porcelánu (ale přitom má pocit, že ho nikdo neuslyší), a má-li pocit, že je moc potichu, vykřikuje otázku, kdo že je v domě...zajímavý by byl nápad s větším počtem vetřelců, ale patřila mu jiná pointa. Tajemství neznámého jistě odhalíte poněku dříve (tedy na půdě), ale to až tak nevadí. Co vypadalo jako mysteriozní, se nakonec ukázalo jako prázdná bublina. Lehce nadprůměrné, jen mě mrzí, že scénárista udělal z hlavní postavy debila tak, že sympatie diváka si těžko získá. O koho by se pak měl člověk bát? Právě... ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Pozval jsem takhle v noci na návětěvu mého notebooku Nezvaného hosta a za to pozvání jsem rád. Španělský horory mám čím dál raději a tohle byla parádní zamotaná věc. Trochu divný architekt v letech Kristových se rozchází s přítelkyní. Ta si k němu přichází pro poslední krabice a on to nebere moc sportovně. S depresí ulehá po náročném dni když se dole ozve zvonek. Ano, někdo si potřebuje zatelefonovat... No, nečekal sem to. Španělé zase naservírovali neskutečně atmosferický a značně úchylný snímek, který se v půlce zlomí a začne připravovat hodně neobvyklou a složitou pointu, kterou možná napoprvé komplet nedáte. Ze začátku se budete bát (lekačky budou), v půlce začnete hádat, ke konci se v tom budete topit a při titulkách vám to docvakne. Snad. Lepších 7/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

První polovina excelentní, druhá bohužel velký pokles a napětí, které trvalo na začátku vymizelo. Atmosféra je solidní a napětí také nechybí. Mrzelo mě, že jsem prokoukl závěr a jak jsem si myslel, tak to skončilo. Možná, kdybych tolik nepřemýšlel a nechal se unášet, tak závěr neprokouknu a hodnocení bych zvedl. U takového filmu je základ skvělý závěr, který mě překvapí a já budu koukat jak "puk". To mi bohužel chybělo nejvíce, a proto hodnocení nemohu zvednout.. 6/10 = 60% ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Pokud bydlíte v čunkontejneru, v holobytě, nebo na ubytovně plné Indů, bude pro vás tenhle kousek asi nestravitelné sci-fi. My ostatní zkontrolujeme svých 36+kk a půjdem spát k sousedům. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Velice povedený atmosférický thrillerek, na který se výborně dívá, protože vás nenechá víc jak minutku v klidu. Šetří se krví, šetří se postavama, nešetří se nápadama, nešetří se nejistotou. Napínavý jak švicguma, spokojenost. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Prvně mi naprosto uniklo kterékoliv dostupné vysvětlení a film jsem mylně přirovnával k Lynchovým opusům, během druhé projekce ale z El habitante incierto vyplynul dosti zjevný příběh bez jakékoliv špetky nadpřirozena či překroucené reality. Ve výsledku se až stydím za to, že jsem tu banální zápletku neodhalil hned napoprvé a byl jsem až moc zaslepen samotnou radostí ze hry. Která je mimochodem parádně rozehraná. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Na jednej strane je tu vybudovaná parádna tajomná atmosféra, ktorá nastúpi hneď od začiatku. Páčila sa mi aj kamera. Ani herci neboli zlí. Na úvod vyvstalo veľa zaujímavých otázok, na ktorých podklade pocit tajomna pekne gradoval, a ktoré vo mne vyvolali hlad po odpovediach. Už som mal pocit, že sa pozerám na ďalší výborný mindfuck. Ale potom sa to začalo zamotávať a na konci z toho vznikla pekná nevysvetliteľná hatlanina. Prekombinované a nedomyslené. Vážne niekedy menej znamená viac. Bavilo to, len žiaľ nedomyslený koncový harmatanec z celkového dojmu výrazne ubral. Škoda, potenciál tu bol, a veľmi veľký. Ten, kto uspokojivo vysvetlí celú pointu si môže pogratulovať, ale myslím, že ju nechápe ani Morales. 65/100 ()

Reklama

Reklama