Reklama

Reklama

Gesicht zur Wand

všechny plakáty
Německo, 2009, 84 min

Režie:

Stefan Weinert

Obsahy(1)

Dokumentární film Stefana Weinerta Čelem ke zdi je velmi osobním portrétem pětice lidí, kteří se neúspěšně pokusili o útěk z NDR. Stali se tak oběťmi komunistické státní bezpečnosti Stasi a vyprávějí svůj životní příběh, poznamenaný traumatickým pobytem ve vězení. Vybraní protagonisté zastupují skupinu 72 000 lidí, kteří byli zatčeni při pokusu o útěk z Německé demokratické republiky.

Weinert se ve svém dokumentu zříká okázalých stylových prostředků. Protagonisty zachycuje s maximální věcností, bez příkras, čímž nechává vyniknout autenticitě a dojemnosti jejich osudů. Aktéři dokumentu Čelem ke zdi se se svou minulostí vypořádávají různým způsobem, něco však mají přeci jen všichni společné: bolestné vzpomínky na to, jaké to je být vydán moci napospas, na pocit ponížení, všudypřítomný strach a složitě překonatelnou ztrátu důvěry vůči okolí. [Der Film 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Související novinky

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

Der Film 4 a jeho zajímaví hosté

20.09.2009

Letošní ročník festivalu německy mluvených filmů Der Film 4, který se koná v pražských kinech Světozor a Aero ve dnech 1. - 7. 10. 2009 a brněnském kině Art ve dnech 8. - 11. 10. 2009, představí svým… (více)

Reklama

Reklama