Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdílnost povah a životního stylu je jádrem úsměvné komedie Zdeňka Svěráka. Příběh dvou starších pánů začíná v nemocnici, kde jsou oba hospitalizováni. Bývalého tramvajáka, melancholika Havlíka (Vlastimil Brodský), fascinuje životní síla a nezdolný temperament nového známého Chouně (Miloš Kopecký). A když zjistí, že jeho nový přítel nemá kde bydlet, sám mu nabídne dočasný pobyt u sebe. Chouň s radostí přijímá nabídku a brzy obrátí Havlíkův spořádaný život vdovce naruby. Starý průvodčí poznává, že také může žít jinak: vesele a bezstarostně. Idyla se pokazí, když Chouň Havlíka okrade… (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý tv film o přátelství dvou zcela odlišných staříků podle scénáře Zdeňka Svěráka. Velice inspirativní je jeho teorie (pronášená zde Marií Rosůlkovou), že každý člověk stojí v pomyslné frontě na smrt a s každou cigaretou jednoho v té frontě předběhne. Vidíte, jedna inteligentně řečená věta a měla na mě větší účinek než nějaké mravokárné kázání odnaučených kuřáků. Na okamžik jsem uvažoval o tom, že přestanu kouřit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké výkony Vlastimila Brodského a Miloše Kopeckého jsou obrovským lákadlem pro zhlédnutí tohoto filmu. Potěší však také Stella Zázvorková a Jiřina Bohdalová. Některé scény jsou vskutku komické, např. hřbitov. ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Pokud nějaký scénář napíše pan Svěrák, je to samo zárukou kvality. Když se ještě k tomu chopí režie pan Filip a obsadí do hlavních rolí Vlastimila Brodského a Miloše Kopeckého, je přímo povinností se na výsledek podívat ! :) ... Vlastimil Brodský se vynikajícím hercem přímo narodil a jeho kvality byly podobny vínu - čím starší, tím lepší. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Snad jen u nás mohl vzniknout film o dvou dědcích, co si po večerech vypráví nemravné historky, jeden z nich je blbej jak troky, druhej vychcanej jak mraky a konec mě zvedl mandle heverem... toto je slabší Svěrákův pisatelský koutek, kam vtěsnal elegantní nudu skloubenou se starosvětskou nostalgií nad emhádéčkem, svůj lehce úsměvný humor a pořádnou dávku toxicky jedovatých rozhovorů. Kdyby party obou rentiérů nehráli Brodský/Kopecký, tak by nestačili ani dva Svěráci k udržení mé pozornosti. Navíc Uhlíř tu částečně vykrádá S čerty nejsou žerty (jeden motiv je skoro úplně opsaný). Celkově sečteno a podtrženo: ačkoli pro mě Svěrákův humor a styl představuje vrchol kvalitní čssr zábavy, tento film je ryzí průměr, spíše než "úsměvná komedie" se mi sem hodí "hořká tragédie". ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 4/10 Efekty 2/10/// +výtečný Vlastimil Brodský, posledních zhruba 20 minut -má to pomalejší rozjezd, téměř bez hudby, prostředí i film působí staře/// To je neuvěřitelný. Tohle je film, který mě ze začátku nijak neohromil, ale v průběhu se mi líbil. Hlavně chemie mezi Brodským a Kopeckým byla parádní. Pozdější zvrat ve filmu mě pořádně napružil a finále je naprosto úžasné. Hodně mě to dojalo. Tehnle film sice na 4* nedosáhne (ač by si ji zasloužil), ale to jen kvůli zpracování, roku vzniku, prostředí apd. To je v tomto případě nevýhoda dílčího hodnocení. Každopádně musím říct, že to je úžasnej filmovej zážitek./// Celkem 60%/// ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Ano, hřejivé, laskavé a... slabý jak čaj. Brodský je můj favorit, Kopeckého taky můžu, Svěráka uznávám, ale tahle přehlídka z paty tahaného "laskavého českého humoru" mě ani nepobavila ani nezaujala. Korunu tomu nasadila důchodkyně Bohdalová coby rajcovní šlápota. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Pánové Kopecký, Brodský, Filip i Svěrák by mohli dokázat víc. Zajímavý námět, ale scénář se příliš nevyvedl. Tam, kde situace vybízela k humoru, nic, jen ticho po pěšině. Kde se dalo zahrát na city diváka, opět nedotaženo. Utopím si ho sám je takový polovičatý film, který se dočkal vyššího ohodnocení zřejmě proto, že podle oblíbeného scénáristy ho zrežíroval dobrý režisér, který do něj obsadil spoustu hvězdných herců. No, ale nevyšlo to. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tihle umělci opravdu uměli a jejich herectví jsem jim věřil. Pěkný lidský film. Skvělé výkony pánů Brodského a Kopeckého. Přesto mně ta realizace nepřišla tak propracovaná. Hlavně herci to dost drželi. 60% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

"Keď si niekde spoločne zahrajú Brodský, Kopecký, Zázvorková a Bohdalová a režíruje to Filip, musím tomu dať päť hviezdičiek, vo výnimočnom prípade štyri" tak tento automatizmus u mňa nefunguje. Ani na Vianoce. On nefungoval už v Čapkovskej rozprávke Ako psíček s mačičkou piekli tortu. Tiež zo samých dobrých ingrediencií a očakávaný výsledok sa nedostavil. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Vlastimil Brodský svým hereckým stylem, naturelem a nakonec i fyziognomií přímo sváděl scénáristy, aby mu psali postavy vzbuzující lítost a soucit přímo na tělo. Namátkou: Smích se lepí na paty, Případ Platfus, Babí léto atd. Jeho postavy tak, alespoň u mne, trpí schématismem a přesto, že jsem si vědom jeho mistrovství, je to důvod proč ho nemám ve své první desítce českých herců. Symbióza s Milošem Kopeckým, zde neuvěřitelně zchátralým je však zajímavá a originální. Film je však pro mne dost fádní a za to odebírám po jedné hvězdičce jak Františku Filipovi, tak i Zdeňku Svěrákovi. Všichni víme, že oba jsou schopní vyšší kvality. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Svěrákův jímavý příběh dvou osamělých mužů, kteří prostřednictvím náhodného setkání objevují všecky krásy světa, je bezesporu brilantní hereckou partiturou Vlastimila Brodského a Miloše Kopeckého v rolích životních outsiderů rozdílné úrovně i charakteru. Epilog, ohromující svou neobyčejnou obyčejností, potom napovídá, že opravdové přátelství je nade všechny křivdy světa. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dva způsoby života. Značně rozdílné, poznáváme je, a známe i ze svého okolí. Tedy ten, kdo se zajímá více a hlouběji o druhé. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Svěrákovská poetika se skrývá ve větách obou pánů, film spíše sentimentální než úsměvný, svým způsobem až možná smutný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Standardní TV snímek zaměřující se z větší části na dvojici mužů, mezi kterými po propuštění z nemocnice vzniká velké přátelství, které naruší povaha jednoho z nich. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pomalu rozvíjený příběh, kde se dá odskočit si na pár minut a nic podstatného vám neuteče, s takovým tím podivným morálním poselstvím nakonec ve stylu i největší hajzlík občas může být hodný. Průměrný příběh, který nezachrání ani oba hlavní herci, jenž se líně vleče, a od něhož jsem přece jen čekal větší nebo alespoň zajímavější zvrat - tohle bylo celou dobu příliš přímočaré. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Český televizní film, který nesměřuje ke statické globalizaci ČT, ale naopak obsahuje víc emocí a neumělých citů, než kdejaký plnohodnotný projekt. Svěrák umí se scénářem dělat nepředstavitelné divy, pod jeho rukou vznikne vždy text plný lidskosti a dialogy fungující i bez hysterických scén a věčných póz. Vlastimil Brodský by měl jako občan USA právo na Oscara, Miloš Kopecký a Zázvorková taky nezklamali. Samostatnou kapitolou je překvapivě hudba, která s neuvěřitelnou přesností podbarvuje dění a dokazuje, že i v televizi by měla mít své místo, neboť tady měla obdivuhodný tah na diváka. Nakonec tam tedy těch 5* dám, pochybujíc, že v brzké době spatří světlo světa v naší zemičce nějaký obdobně kvalitní televizní snímek. ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama