Reklama

Reklama

Král komunismu: Okázalost a pompa Nikolae Ceauşescu

(TV film)
  • Velká Británie King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceausescu, The (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Nejlepší historický dokument roku 2002 (Grierson Award). Ceauşescův režim se vyznačoval jeho zálibou ve zpívajících a tančících masových manifestacích, při nichž rumunský lid předváděl pečlivě secvičené choreografické kreace obecenstvu, jež bylo výlučně tvořeno vedoucími vládními činiteli. Poutavý dokumentární film Bena Lewise se zaměřuje na život rolníka, který se stal politikem a který po dvacet let žil v absurdním přepychu a těšil se absolutní moci až do své smrti před popravčí četou v roce 1989. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument na kterém mě bavilo především to, že není jednostranný, tak jako jiné dnešní rádoby dokumenty natáčené s podporou vítězů posledních voleb, protože jak víme, tak dějiny píšou především vítězové a taková jakože pravda mě nezajímá. Tady je vše vykresleno pohledem ze všech úhlů a nezaujatý divák si pak může udělat názor sám. Jediné za co jsem nakonec ubral tu jednu hvězdu je příliš urychlený konec který se klidně dal o nějakých patnáct či dvacet minut protáhnout. Jinak maximální spokojenost.90% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdá se , že byl v chudém Rumunsku oblíben. Pobavilo mě nabízení rumunského státu místo peněz loď s tuřínem. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem začal sjíždět dokumenty o Ceaușescovi a přestože jsem jich zatím moc neviděl, tenhle se určitě zařadí k těm lepším. Scény jsou střiženy v sympatickém tempu, nenaleznete zde žádné dlouhé autentické záběry z politického zákulisí, které činí jiné dokumenty méně záživnými. (745., 9. VIII. 2012) ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

948. hodnocený film: Má touha navštívit Rumunsko snad ještě vzrostla, když jsem shlédl již tolika filmů o této krásné zemi, která nezná hranic. Jakých ale hranic? Těch, které jsou tvořeny nedotčenou a nádhernou přírodou? Nebo mám na mysli ty hranice, kdy hranicemi byly a jsou již samotné finanční zábrany v možnosti rozkvětu Rumunska? Tady máte nádherný dokument o slavném Ceausescuovi - velkém mocipánovi, který vložil obrovské peníze ze státního rozpoču na stavbu svého paláce, který je mimochodem největší na světě (větší ještě než Pentagon). Tenhle člověk dokonce chtěl od britské královny Alžběty koupit letadla (nebo spíš vyměnit) za například topinambury nebo železný šrot... A jeho žena Elena, která vychodila školu ve letech a měla dobrou známku jen z vyšívání, pak dostala i nejvyšší ocenění za vědu a výzkum od královny Alžběty. To byl ale režim, že by jeden blil. 5* je tu a jen ještě dodám, že i když jsem dobu komunismu nikterak vzhledem ke svému věku nepoznal, tak jsem si jist, že u nás tomu nebylo jinak. 5* ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Život Nikolae Ceauşesca je zde vyobrazen hlavně po roce 1968. Pragmatické rozhodnutí (vzhledem k západnímu bloku) odmítnout sovětskou invazi do Československa přineslo jeho osobě tolik vytouženou mezinárodní slávu. Množství archivních záběrů, společně se zpětnou reflexí obyčejných lidí tvoří ucelený - hodně poutavý obraz komunistického Rumunska. 80%. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus dosť povrchný dokument s malým počtom faktov a čísel, ktoré mňa najviac zaujímajú. Veľa času sa tu venuje výpovediam nepodstatných osôb, ktoré sa samozrejme zamerjavajú na svoj subjektívny pohľad na vec a nejdú do hĺbky. Zarazili ma potom najmä výpovede niektorých starých kádrov, ktorí bez hanby ešte Ceausescuov režim schvaľujú a ospravedlňujú. Vyzerá to, že tí chudáci Rumuni sú z toho režimu zdegenerovaní ešte viac ako my tu v strednej Európe. 60 %!! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ústředním motivem tohoto dokumentu jsou rumunské "spartakiády" na kterých se ukazuje vývoj Rumunska pod taktovkou Ceausesca do revoluce ( po které se zase dostali k moci komunisté) . Není to životopis diktátora, ani se nezabývá geopolitikou, ale zobrazuje kontrast mezi mediálním a skutečným nuzným životem Rumunů. Přesto závěr, kdy demonstranti ( kteří byli svoláni na jeho podpor pískají při projevu vůdce, který v přímém přenosů zbledne, okamžitě prchá vrtulníkem z paláce, je chycen odsouzen a popraven - respektive s manželkou rozstřílen, to je celkem dechberoucí rychlost. Bohužel v tom dokumentu nezaznělo, že ho odsoudili a popravili tak rychle, že hrozila občanská válka. Takhle ta druhá půlka neměla hnedka za koho bojovat. ()

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu nadšený, že vznikl dokument s velice přiléhavým názvem Král komunismu o jednom zlobivém rudém knížeti vládnoucím ve Valašském despotátu, který měl tu drzost vzepřít se sovětskému císaři a jít v rámci možností "vlastní" cestou. Právě Nicolae Ceauşescu, stejně jako Enver Hoxha v Albánii, je neskonale zajímavou postavou východního bloku, ať už svými politickými činy, megalomanským smýšlením či snahou o budování kultu osobnosti - které většinou měly pro Rumunsko katastrofální důsledky, z nichž se země po celé 90. léta zotavovala. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře udělaný dokument, kterým prostupují dobové záběry a optimistická hudba na jedné straně a výpovědi diktátorových současníků na straně druhé. Zameřen je především na v názvu zmíněnou pompu a lesk falešné tváře režimu, méně však na Nicolae Ceauşesca. Nedozvíme se tedy příliš informací ani o jeho počátcích ani o neslavném konci na nehezkém betonovém dvoře. Excesů v zájmu pokrytecké iluze velikosti a předstíraného bezstarostného štěstí národa bylo samozřejmě stokrát více, než pokrývá dokument, přesto si lze udělat dobrou představu o tom, jak inscenované lhaní si do kapsy prvního muže státu dokonale vysálo celou zemi i občany toto divadlo k jeho potěše hrající. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

Vynikající, vynikající, vynikající. Chce se mi použít anglické slovo "amazing", neboť asi nejlépe vystihuje můj dojem z dokumentu ;-) Nikdy dříve jsem neviděl takovýto ucelený a kvalitní snímek o poválečném socialistickém Rumunsku. Zajímavé rozhovory, super archivní záběry v celku hojném počtu. Jak to Ben Lewis udělal, jak si to vše sehnal a s čí pomocí pochopil a vystihl dobovou atmosféru, to nevím, ale mohu jen ocenit. V 86ém jsme Rumunsko projížděli cestou k moři a zpět... a že se dá jet (!!!) pro svou rozlohu. Opravdu všude hesla, v obchodech 2 druhy konzerv a prázdné regály. Lidé v dokumentu mluvili velice zajímavě, ani dávno po změně neměli potřebu k nějaké příliš jednostranné a jedovaté kritice. Teprve nyní, po tak dlouhé době, mi některé poznatky srozumitelně zapadly do celkového obrazu. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Prohnilost tzv. Východu a prohnilost tzv. Západu. Divák se nedozví příliš mnoho z politických dějin Rumunska, ani se nedozví nic o Ceauşescuově rodině (to jediné mi chybělo). Dozví se však něco o tom, až kam lze dojít pomocí barevného ale velmi nechutného kýče. A jsem velmi rád, že se v dokumentu objevil Corneliu Vadim Tudor. Byl sice magor, ale jeho závěrečná hláška vůči anglické královně je více než pravdivá. Pro tuhle chvíli dávám dokumentu nejvyšší hodnocení, snad si více lidí uvědomí, že neexistuje nic takového jako zlý Východ a hodný Západ. Pravda je komplikovaná a neřídí se geografií. ()

tomma 

všechny recenze uživatele

Jedno velké okázalé představení, kde v roli učinkujících byl celý národ a v roli diváků diktátor a vedení strany. Pompézní, barevná a bezduchá show, pro diváky naštěstí s tragickým koncem. ()

Reklama

Reklama