Reklama

Reklama

Dáma v zeleném

  • USA The Woman in Green (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Scotland Yard prosí Sherlocka Holmese (Basil Rathbone) a jeho přítele a asistenta doktora Watsona (Nigel Bruce) o pomoc při objasnění série vražd mladých žen, jímž je po smrti uřezáván pravý ukazováček. Slavný detektiv ihned tuší, že se za vším skrývá opět jeho věčný nepřítel - bezcitný profesor Moriarty (Henry Daniell)... Zpracováno Bertramem Millhauserem - volně podle stejnojmenného románu Sira Arthura Conana Doyla. Devátá sherlockovka z produkce Universal. (Pohrobek)

(více)

Recenze (18)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejpovedenějších sherlockovek z proslulé série se zřejmě nejlepším Holmesem Basilem Rathbonem, který je tu ještě důvtipnější a nápaditější než obvykle. Nezaostává pochopitelně ani mírná natvrdlost doktora Watsona a Henry Daniell v roli profesora Moriartyho i celá jeho zločinecká banda také odvádí své. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být klidně i delší (o kolika filmech se to dnes dá říct?): Basil Rathbone je naprosto dokonalý Sherlock Holmes - suše analytický, zároveň pobaveně ironický a v jeden okamžik i dojemně legrační (to když vyhrožuje Moriartymu, jak si ho podá, jestli zkřiví byť jen vlásek na hlavě jeho přítele Watsona). Škoda je, že arcipadouch Moriarty nepůsobí víc démonicky a jeho odchod ze scény snad ani není hodný jeho pověsti. Nicméně jde o moc příjemnou hoďku, takže se určitě popídím i po dalších filmech z téhle série. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasická holmesovka. Natolik klasická, že ani po létech nevyvolává polemiky, jestli něco mělo být podáno jinak. Jsou to prostě Holmes, Watson, vždy pomalý Scotland Yard a inteligentní, i když ne dost, profesor Moriarty. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Basil Rathbone je nepochybne jeden z najlepších predstaviteľov Sherlocka Holmesa. Ak sa nestotožňujem ani s jeho poňatím postavy, potom je chyba vo mne a v mojej utkvelej predstave, že knihy sira Arthura Conana Doylea je treba čítať a nie sa pokúšať ich prevádzať do filmovej podoby. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Jen na úvod: v Pohrobkově obsahu k filmu je nonsens, není to podle žádného Doylea, už vůbec ne podle románu a natož stejnojmenného; celý tento případ si vycucali z prstu scenáristé. A to u mě prostě bude vždycky problém - navzdory tomu, že po Psu baskervillském z roku 1939 je to zřejmě nejpovedenější Rathboneho holmesovka, ten "klasický" Sherlock mi prostě chybí. Třeba hned v úvodu, když si jde Holmes dát skleničku do klubu s inspektorem Gregsonem: všichni, kdo dílo A. C. Doylea známe, tak víme, že by to Sherlock nikdy neudělal. A podobných detailů je tam celá řada. Stejně tak nikdy neodpustím, když z Watsona, v knihách důsledně konzervativního a chytrého muže (i když bez fantazie), dělají naprostého pitomce. Dáma v zeleném je zajímavý případ, nápaditý, proto si zasluhuje skoro až 3,5 hvězdy; ale z výše uvedených důvodů (plus sem tam pitomé dialogy) tentokrát nahoru prostě nezaokrouhlím. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zajímavý děj a celková zápletka, ale myslím si, že se s tím dalo trochu víc pracovat a s odhalením vraha trochu posečkat. Basil Rathbone je frajer a jeho pojetí Sherlocka je nejlepší. Závěrečná scéna s chůzí po okraji střechy a následní hláška o krásném výhledu na Londýn mě dostaly. Trošku mi tam akorát neseděla ta atmosféra 40. let. Alespoň auta mohla být nahrazena drožkami. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že je pár těch starých Rathboneů nadabováno do češtiny, neváhal jsem a sehnal to. Okusil jsem tak další verzi příběhů Sherlocka Holmese, tentokrát film, který vznikl v rok, kdy končila druhá světová válka. Tak postupně. Jedná se o velmi, velmi volnou adaptaci, ale to mě fakt nežralo, právě naopak, byl jsem nadšen. Basil Rathbone s orlím nosem vystihl Sherocka Holmese naprosto dokonale, je to dost možná nejlepší představitel slavného detektiva. Má z něj všechno a v roli mě naprosto ohromil. A Nigel Bruce jako Watson ani v nejmenším nezaostává. Atmosféra příběhu je skvěle vypracovaná, příběh zajímavý, děj napínavý, najde se tu i pár povedených hlášek. Je tu Moriarty, za což chválím a děj skvěle odsýpá. Ta hypnóza mě dostala. Skvělý, ne, dokonalý Sherlock Holmes. Atmosféra, scénář, příběh, to vše na jedničku, Basil Rathbone pak na jedničku s podtrženou. Takže se kouknu na další filmy. Basil je Sherlock stejně jako Jeremy Brett, ale Basil o něco víc. Za mě 100%, spokojenost obrovská. A Holmes tady teda válí neuvěřitelně! Superman! ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Tieto staré filmy so Sherlockom Holmesom vôbec nepoznám, takže som bol celkom zvedavý. Hlavne, keď to CSFD zaradilo medzi mysteriózne krimi horory :o). Ja by som to teda do takejto kategórie ani zďaleka nezaraďoval, ale to neznamená, že to bol zlý film. Práve naopak, zaujímavý príbeh a perfektná výtvarná stránka filmu z neho robia nadpriemerné dielo. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Rathbone, který opět táhne celou epizodu, už potřetí potkává Moriartyho, kterého už předtím dvakrát zabil. Jak originální ... navíc opět jiný herec a tentokrát i poměrně slabý. Zápletka je docela zajímavá, má prvky z Prázdného domu, ale jinak není původní (o nějakém románu nemůže být ani řeč). Ačkoli je tu pár vtipných momentů, Watsonova tupost je už spíše k pláči. 55% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Holmesovka v originále je téměř nesledovatelná, zato v české verzi, navíc barevné, je skvělá. Dvojitá hypnóza diváka osvěží.(70%) ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Průměrná holmesovka. Neuškodilo by trochu víc humoru. Jestli byl vtip propíchnutí ruky jehlou jako důkaz, že je dobrovolník v hypnóze, tak trochu drsný. Watson dopadl teda o dost lépe. Holmes hraje podezřele dobře na housle. 3,5* ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších klasických holmesoviek v podaní Basila Rathboneho. Profesor Moriarty na konci príbehu umiera, ale neskôr sa objaví v inom diele. ()

juluch 

všechny recenze uživatele

prijemne prekvapenie - velmi kultivovany film, neviem najst vhodnejsi privlastok - mozno pod vplyvom najnovsich sherlockovskych verzii. nechyba nic, napatie a jeho vyvazovanie humorom, vsetko vo velmi neokazalej podobe a velmi dobre "napasovane" do odsypajucej hodinky. ocenujem! ()

Rommaano 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes je opět šaramantní, k brilantnosti možná schází trocha Watsonova důvtipu, ale hlavně o něco méně hypnózy. ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je muj salek kavy... prostredi sarmu a gentlemanu... clovek si normalne vubec neuvedomi, jak perverzni veci mu dnes prijdou normalni... a ja osobne zjistila, ze vubec nepotrebuji zfetovaneho excentrickeho psychotika jako Sherlocka ke stesti, byt se mi faaakt libil,to nezapiram.. ale ja dekuji za pripomenuti toho, co je vlastne uplne "normalni". ()

Reklama

Reklama