Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalí chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec...a počet mrtvých těl brzy narůstá! (Magic Box)

Recenze (1 072)

ad 

všechny recenze uživatele

Celkem dost škoda kvůli scénáři, protože mnohdy jdou hercům od pusy taková zvěrstva, že jsem se až nestačil divit... Spolu s nevyrovnanými hereckými výkony..(jedině snad Weaverová je dobrá) nezbývá než říct škoda...Protože obrazová režie je úchvatná ... Hvězda navíc za SE. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Hm, tak to vypadá, že se ze mě stane jen uctívač jedničky. Přestože jsem od Finchera čekal zázraky (no řekněte, kolik režisérů je schopno už z třetího dílu čehokoliv udělat bombu) a doufal, že dovede ještě nějak napravit v mých očích dvojkou lehce pošramocenou tvář vetřelce jako postavy, v podstatě se tak nestalo. Opět začnu zápory. Nevím, nakolik to bylo tím, že byl Fincher zelenáč a nakolik to bylo zásahy studia, ale prostě tomu v určitých chvílích chybí spád a napětí, na čemž má ovšem podíl už i to, že už se s kámošem vetřelcem moc dobře známe. Bohužel mi taky nesedla podoba (přeci jen to byly v tomto směru ještě trochu počátky), díky které je z vetřelce jen takový digitální mozkocuc. Ostatní aspekty filmu si však nemůžu vynachválit, hlavně hned úvodní likvidace dvojkového happy endu a přistání na 161 má obrovskou sílu, stejně jako seznamování s prostředím. A závěrečná naháněčka v chodbách má taky leccos do sebe....S hodnocením zůstanu na čistých čtyřech hvězdách, ve výsledku jsem se bavil o něco méně než u dvojky a jen si říkám, že je velká škoda, že se to k Fincherovi nedostalo v době, kdy už měl jméno.... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Po jedničce a dvojce už asi vážně nešlo udělat nic lepšího, protože Scott s Cameronem natočili nejenom naprosto dokonalé filmy, ale také téma už vyčerpali. Fincher přichází se slaboučkým odvarem, který nemá z původní atmosféry skoro nic. To, že za pouhé tři roky natočil Se7m, je neuvěřitelné. 55% ()

Adaamos21 

všechny recenze uživatele

Těžce depresivní, špinavá záležitost, bez špetky naděje. Platí, že režisérská verze je o úroveň výš. R.I.P. statečná Rip. ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Je to jiny vetrelec nez vsichni cekali. Jsem za nej rad, protoze kdyby takovy nebyl, asi bych se na dalsi pribeh o vetrelcich netesil tolik. Kazdy film ma svoje kouzlo, a tenhle ma klasicke "Fincherovske"... ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Fincherov votrelec je uplne iny, ako predchadzajuce dva. Je depresivnejsi a bezvychodiskovejsi, stale je vsak dost akcny, napinavy a "votrelcovity":) ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Najzaujímavejší, najvzrušujúcejší a najlepšie zrežírovaný Votrelec. Fincher prevrátil schému „xenomorf vs. ľudia“ na „ľudia vs. xenomorf“ a na toho votrelca sa vlastne celkom vykašľal a natočil film o ľuďoch v krízovej situácii za klaustrofobických a bezútešných podmienok. Je to prístup výrazne odlišný od smerov, akými sa vydali predchádzajúce filmy, ale podľa mňa tento krok vyšiel veľmi dobre a výsledkom je kombinácia napätia z jedničky (i keď nie napätia z neznáma, skôr z toho „známa“) a akcie z dvojky. A pridanú hodnotu tvorí už spomínaná vynikajúca réžia. Nedá mi ale filmu nevytknúť dve veci – otrasné „bluescreen“ efekty xenomorfa a samotnú zámienku na pokračovanie, ktorá nie je práve najvierohodnejšia. Našťastie na ňu človek po pár minútach zabudne a potom si už len užíva jedno z mála vynikajúcich tretích pokračovaní. [79%] ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když se podíváte na režijní filmografii Davida Finchera, zjistíte že všechny jeho filmy vysoce převyšují průměr. Jenže...ve Vetřelci 3, se pustil do pokračování série, která se stala legendou a jejíž první dva filmy nasadily laťku pekelně vysoko. I když je mi to líto, tak musím konstatovat, že nejenže laťka zůstala nepřekonána, ale nedošlo ani k pokusu o její překonání. Chápu, že vynikající režisér jakým Fincher bezesporu je, si chce filmovat po svém. Chápu i scénáristu, který se nechce nechat vmanipulovat do obehrávání starých motivů. Ale nepochopím producenty, kteří nakonec vzali střih do vlastních rukou a z vize režiséra, udělali kompromisní slátaninu. Zatímco Cameron se rozhodnul pojmout pokračování Vetřelce jako akční jízdu, Fincher používá aliena spíš jako vzteklého psa, který naruší zaběhnutý chod věznice a jeho zabijácké choutky slouží jako záminka, pro odkrývání charakteru postav. A ano, jako vězeňské drama to funguje dobře. Ovšem sci-fi, horor je to mizerný. Pokud je na scéně digitální alien, je to bída a potvrzuje se pravda, že počítačové nuly a jedničky, dobrou masku ještě stále nepokoří. I když tuto nedokonalost vynahrazuje skvělá práce s kamerou, po asi čtvrtém shlédnutí, ubírám svému předchozímu hodnocení jednu hvězdu. Vetřelec 3 sice není úplně špatný film, ale je o několik levelů pod Vetřelcem a navíc svým mrzkým koncem, nepřímo dohnal tvůrce pokračování, k provádění scénáristických kotrmelců. Takže nepřímo nese i odpovědnost za nepříliš zdařilého Vetřelce: Vzkříšení. Od tohoto dílu, to jde s alienem pěkně z kopce. PS: Po shlédnutí režisérského sestřihu si člověk uvědomí, že svůj díl na kvalitách tohoto filmu nesou jak producenti, tak nezkušený Fincher. A že je to velká škoda, protože trojka má mnoho dobrých momentů. ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Proč ten Vetřelec tak často vypadá, jako by jim utekl z prvního koncept-artu? Já vím, 1992, ale to jako vážně až tak? Určitě si s tím šlo lépe poradit. Veliká škoda několika momentů, jinak je to supr atmosférické, neředěné, zajímavá psychologie a závěr pohltí až dost. Leccos mohlo být lepší, ale mně to dohromady smysl dávalo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Oproti předchozím dílům přece jenom maličko nedomrlé dítě vetřelčí ságy. Jakoby v průběhu děje tíživá a bezvýchodná atmosféra nenápadně vyklízela pole a strategicky ustupovala postranními chodbami z dosahu pozoruhodně adaptabilního, neobyčejně pohybově nadaného zubatého stvoření, které se navzdory své jedinečné genetické výbavě bohužel nedalo ochočit. Na závěr si neodpustím jednu drobnou zlomyslnou poznámku: Moc ráda bych viděla sprintera, který by dokázal s inovovaným Vetřelcem v nepřehledném labyrintu chodeb závodit. P.S.: Rozšířenou (netroufám si použít slova "režisérskou") verzi jsem prozatím neviděla, takže se omezím na prosté konstatování, že výsledek je VELICE slušný - vzhledem k tomu, že se režisérovi nadměrně kecalo do řemesla ... 3,5* ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Největší odskok od prvního a druhého dílu. V prvé řadě v tom, že za kormidlo usedl David Fincher a ten si udělal vetřelce dle sebe, jak technikou natáčení tak samotnou vyzáží nového vetřelce, tzv. Runnera. Ten se objevil už i patřičně digitální, což je škoda, na sérii miluji ty záběry na praktickou loutku vetřelce (jeden ze záběrů v prvním filmu mě děsí do teď). Jinak je to dějove hezky podáno, banda chlapů ve staré věznici, z Ripleyové se stává badass frajerka a atmosféra, sic už polevila, je pořád značně ostrá. I když je film zbytečně natahovaný (nahánění vetřelce je až moc) tak se jedná o poslední (!) dobrý díl a o poslední díl vůbec. Vzkříšení beru spíše jako spin-off. Nádherné završení trilogie. Plná palba. Viděna režisérská verze na BR. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Jedna vec, ktorú ,,Votrelec ³" má, je štýl. Fincher definoval nový vzhľad realistického filmu, plného drsnosti a živej špiny. Je to drsný, pesimistický svet, ktorý vidíme na obrazovke. Je neuveriteľne odvážny vo svojom zabíjaní kľúčových postáv zo série. Film je strašidelne atmosferický až mrazivý. 8,5/10 ()

emo 

všechny recenze uživatele

Môj najobľúbenejší diel celej série. Mám na mysli samozrejme Special Edition, vďaka ktorej film dostáva úplne iný rozmer... Fincherovo geniálne temné dielo, ktorému sa atmosférou vyrovná azda len se7en. ()

Davosh 

všechny recenze uživatele

Nejhorší film mého oblíbence Finchera, ale i tak skvělé ukončení legendární série. Finchrův podpis je na filmu sice vidět, ale není to přesně to, co by podle mého dokázal například o pár let později vytvořit. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

4* za verzi se psem, jednoznačných 5* za tu s volem. Po akční řežbě přišla řada na pořádnou depku .. až je mi chudinky Ellen líto, jak se jí po celý film jen hromadí špatné zprávy. Kazdopádně si u mě zvláště po tomto snímku upevnila pozici jedné z nejikoničtějších hollywoodských hrdinek. Ripley je prostě legenda! ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Co režisér to jiný styl, to je tu už několikrát zmiňováno a také je to pravda. Už zde se Fincher ukázal jako bravůrní režisér, temná atmosféra trestanecké kolonie je perfektně spjata se zabijáckou bestií. ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Další výborné pokračování z dílny dalšího výborného režiséra - Davida Finchera. A co jiného od tohoto režiséra čekat, než že půjde spíše než o akční, o psychologický Sci-fi thriller. Výborný námět, perfektní umístění. Film začíná pozvolna a graduje až do závěrečného obětování-se Mrs. Ripleyové. Celým příběhem nás provází nitka úzkosti, depresivnosti a psychologického napětí, což z filmu činí svím způsobem nejjedinečnější díl série. Další geniálností je to, že Ripleyová zde vlastně nemusí bojovat pouze proti Vetřelcum, ale i s vězni a hlavně sama se sebou. Geniální dílo hodné mistra! PS: Opět doporučuju prodlouženou SE verzi na DVD - stojí az to. ()

Související novinky

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama