Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve třetí kapitole nejnapínavější sci-fi ságy filmových dějin musí poškozená vesmírná loď Ripleyové nouzově přistát na planetě Fiorina 161, kde v nehostinné pustině přežívají bývalí chovanci nejpřísněji střeženého vězení planety. Ale na palubě její lodi je i Vetřelec...a počet mrtvých těl brzy narůstá! (Magic Box)

Recenze (1 073)

choze 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné završení trilogie, kde se střet Ripley s Vetřelcem stává dosud nejintimnějším a definitivním. Scénář se od epické akční obléhací dvojky hned na začátku razantně odstřihuje a vrací se k původní ponuré hororové vyvražďovačce (ukecanější a s od začátku jasně definovanými postavami, ale s depresivním tónem a méně divácké než dvojka) a nabídne spoustu dobrých nápadů. Zejména vězeňské prostředí (luxusní industriální lokace), které nenabízí téměř žádné zbraně proti Vetřelci, zato směsku nevypočitatelných psychotických postav, co mohou kdykoli explodovat, a sympatického doktora, tajícího temnou minulost. Ataky (poprvé) digitálního Vetřelce, pro ostatní postavy dlouho nečitelné (první vypadá jako nehoda, druhý jako vražda pomateným vězněm), jsou nejméně zajímavými částmi filmu - mnohem zajímavější je sledovat Ripley v prostředí, které by pro ni bylo extrémně nebezpečné i bez přítomnosti Vetřelce. Ve výsledku solidní film i zakončení trilogie, které mě ale (stejně jako jednička) vždycky mírně nudilo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Byl jsem hodně zvědavý, jak se Davidovi podaří navázat na předchozí díl, no a myslím, že se mu to podařilo velice dobře a vcelku nenásilně (co je mi do ostatních postav původních Vetřelců, já fandil Ellen ;-)). Je fakt, že triky a efekty nejsou tak propracované, jak v minulém dílu, ale výtečná kamera a střih menší nedostatky dokázaly docela dobře zakrýt. Určitě hodně zajímavá je atmosféra; z té původní zde moc nezbylo, ale Fincher ji dokázal nahradit novou, trochu jinak temnou a napínavou. Narozdíl od dvojky se mi ale hodně líbil konec (z hlediska celkového rozřešení samozřejmě, ne z pohledu fanouška hlavní postavy :-)). Viděl bych to na slabší 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ripleyová se už tak dlouho potýká s vetřelčím plémě, že větší nebezpečí pro ni znamenají nadržení muklové a vši.. Jako by s "odchodem" medika v podání C.Dance skončil na Fiorině 161 i atmosférický tanec kolem plíživé smrti a beznaděje (mimochodem výborně podkreslený hudbou E.Goldenthala) a nastoupila divně sestřihaná vyvražďovačka s nekvalitními "loutkovými" triky u modrého pozadí a "on board" kamerou na krvelačném Gigerově fešákovi. Nutno však podotknout, že studiem týraná a diváky podceňovaná Fincherova prvotina si časem zaslouženě vybojovala své místo na slunci. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

musim rict, ze na me v necem pusobi tenhle dil mnohem depresivneji, temneji a strasidelneji nez vsemi vychvalovana jednicka (v ktere mi nejstrasidelnejsi prisel zaver, cely film byl sice dokonale zvladnutej, atmosfericnej, ale strasidelnej...) uz od opravdu hnusneho uvodu, kde nam pekne ve zkratkovitych scenach ukazou neco, co jakymsi zahadnym zpusobem uslo vsem na konci dvojky, je citit, ze tenhle film nebude vubec optimisticky, doslova se tomuto pojmu bude vysmivat.. a je to tak. Trochu me ale vcelku zacatek nastval, pekne je zde ukazano, jake malickosti (v malych uvozovkach) mohou zpusobit nebyvale nasledky.. Ripleyova si musi sahnout az na dno svych sil, a jeden psovity predator pomalu, ale brutalne jiste likviduje jednoho vezne za druhym, az je vse korunovano stylovou honickou napric temnymi tunely veznice.. jedine co si mohli odpustit, bylo zbytecne zdigitalizovani vetrelce, vypadal zdalky opravdu hnusne.. a jak je uz u finchera trochu zvykem, film dodrzuje svuj pesimismus az do uplneho konce, ktery je neslavnym zakoncenim jedne sagy (ctvrty dil neberu, to uz je z uplne jine doby z jineho vesmiru) Suma: je to tedy velice dustojne pokracovani prvniho atmosferickeho dilu, fincher sice jeste nedokazal uchvatit tak jako ve svoji pozdejsi sedmicce, ci jako ridley v celkovem Alienovi, ale hodne se tomu priblizil. dobre 4 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Fincher je týpek, to je jasná věc:) Vetřelci ³ jasně vévodí mistrně budovaná, zvláštní, tísnivá a velmi působivá Fincherovská atmosféra. Kupříkladu scéna, kde chce Clemens Ripleyové píchnout nějaký uklidňující lék a vy prostě víte, že se něco stane. Sledujete každý detail, pohyb, slova, vše, co se může skrývat mezi řádky, či co by napomohlo vyjasnit možnou variantu toho, co se může stát. Pak, plně koncentrováni na postavy, se to najednou stane. A Vy, jakoby jste byli v nějakém pozorovacím transu, než si uvědomíte, že nechápete, kde se to najednou vzalo. Geniální. Jediné, co ve filmu pokulhává, je vizuální stránka. Zpracování vesmíru, i v těch několika málo okamžicích, kdy byl v záběrech, vypadalo amatérsky. Stejně jako triky Vetřelce. V některých záběrech vypadal, tak jak by měl, v jiných zase bylo jasně vidět, že se jedná o, ne moc dobře počítačově vytvořenou "creature." Samotné scény jsou doslova lahůdkové a brutální a do toho ještě množství vychytaných, vtipných a drsných hlášek, které osazenstvo vězení sype z rukávu. Již v tomto režijním debutu je znatelný Fincherův originální styl, mistrovské vytváření atmosféry a napětí a depresivní nádech. Všechny tyto prvky během své následující kariéry vypiloval k dokonalosti a vytvořil z nich svůj nezaměnitelný styl. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý sci-fi horor, ktorý je pokračovaním kultových prvých dvoch dielov. Má dosť dobrý príbeh o Ripleyovej, ktorej modul skončí na väzenskej planéte, pričom z jeho osádky prežije len ona, ale v module nanešťastie neboli sami, vznikne nový votrelec a tak mu musí spolu s väzňami čeliť znovu. Spracovanie je ale určite sklamaním, celková zápletka nie je zlá a pre potreby filmu dostatočná, lenže problém je, že sa tu toho až tak moc nedeje, celá prvá polovica sa len rozbieha, ale paradoxne práve tá je lepšia, sledovanie jednej ženy vo väznici plnej mužov a navyše ťažkých zločincov je zaujímavé a rovnako aj zisťovanie, či sa má obávať nového votrelca, v polovici filmu už príde výraznejšie na scénu aj votrelec, ale miesto toho, aby sa zvýšila dynamika filmu začne skôr nuda, nič zaujímavé sa nedeje a až posledná polhodinka sa už rozbehne a začne celkom slušná naháňačka. Čo sa týka samotných scén s votrelcom, tak nie som moc spokojný, sú s prehľadom najslabšie z celej série. Najhoršie na tom dopadol jeho vzhľad, nápad urobiť votrelca miesto z človeka z psa bol zlou voľbou, vizuálne a ani pohybovo nie je taký zaujímavý a ani nevyvoláva taký rešpekt. Ešte v niektorých záberoch zblízka na tvár pôsobí dobre, ale ako celok a hlavne z diaľky je na tom dosť zle. A ani v akcii nie je moc zaujímavý, úmrtia sú obyčajné a často mimo obrazu a tie jeho behy po stenách tiež nepôsobia práve najlepšie. Herecké obsadenie nie je zlé, ale moc ma nezaujalo, Sigourney Weaver je už klasika, ale okrem nej ma už viac zaujal len Charles S. Dutton a pár postáv s minimálnym priestorom. Réžia nie je zlá, budovať atmosféru sa jej celkom darí, ale po prvých dvoch dieloch je to aj tak silný posun k horšiemu a technická stránka je až na tie scény s votrelcom celkom slušná. Prvé dva diely mám veľmi rád, ale tento za nimi dosť zaostáva. Stále je to bez väčších problémov pozerateľný film, ale po všetkych stránkach, či už scenár, postavy, akcia, vizuál a amozrejme aj samotný votrelec zaostáva. Objektívna kvalita filmu- 67%, film sa páči mne na 62%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Solídne pokračovanie, ktoré rozhodne nerobí hanbu svojim predchodcom. I keď to Cameron komentoval trošku inak (vraj nech natočia akékoľvek pokračovanie Terminátora, nebude to tak ostudné ako Votrelec 3), jemu do práce nekecalo štúdio a nesnažilo sa mu presadiť svoje verzie scenáru. Každopádne svoj režisérsky zostrih si nemohol nechať Fincher len pre seba a akonáhle som mal po rokoch možnosť ho zhliadnuť, tak musím pridať o hviezdičku navyše. Fincher sa na celú sériu pozrel trošku inak a ako je jeho zvykom, psychologický rozbor postáv je na veľmi vysokej úrovni. Zostrihaná verzia je ukrátená práve o ne-akčné scény, ktoré filmu dávajú zmysel a hĺbku, ktorú v prvých dvoch dieloch nie je až tak cítiť. Tu totiž nejde len o samotný survival horror, ale najmä o existencialistickú drámu plnú depresie, úzkosti a pochmúrneho čakania na smrť, v ktorej Sigurney predviedla svoj najsugestívnejší výkon z celej trilógie. Nekonečné reči o hriechu a vykúpení by som možno okresal, ale aj tie mali v príbehu svoju podstatu. Takže ak budete mať šancu, určite siahnite po director's cut a pochopíte, prečo je tento film jedným z najviac podceňovaných v histórii. 85%. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mě na tomto díle vadilo byl místy až moc viditelně počítačový vetřelec a také mě chyběla závěrečná gradace, která by mě přikovala do křesla. Jinak musím pochválit atmosféru, prostředí a zajímavé herecké obsazení, ale třetí díl má od předchozích dílů velice daleko, ale nejedná se o celkově špatný film. Zvláštní soundtrack a příjemné pokračování, které hodnotím 4 hvězdičky... ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Po depresivně napumpované jedničce a akcí natřískané dvojce se třetí díl může pochlubit jistým druhem komornosti. Fincher je mistrem stupňované atmosféry a jeho pojetí celé ságy mi není až tak proti srsti. Nesnažil se jí rozpompéznit, přeplácat, ba naopak spíše zklidnit a víc zhororovatět. Stejně jako si mladík zabeďarovaného ražení patlá do vlasů kila gelů, pak tady se jak režisér tak scénáristi patlají v pokusech nezahanbit legendu. Sigurney a zvlášť to co s její postavou provedli se mi trochu právě tady nepozdává. Závěr sám o sobě taky zapříčinil to, proč trojka Vetřelce nikdy nemůže dostat plné hodnocení. Ty vesmírné potvory mi už taky nepřišly tak děsivé, spíš jen jako po zdech skákající splašený pejsánci. Není to zas úplný pohřeb série, ovšem taková smuteční mše to být může. Razí svůj styl, nekopíruje a to je moc fajn, ovšem než se něco vůbec podaří rozjet, tak to skončí. Je to tak mezi 3ma a 4ma hvězdičkama, ovšem proto, že tady se na půlky nehraje, tak dám 4ku. Jako thriller skvělé, jako sci-fi pokulhává a jako horor něco pro rozjezd. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

DIRECTOR´S CUT: spolu s Vetřelcem ³ už neplatí ono okřídlené: In space no one can hear you scream. Spíše se sluší zeptat: Bojíte se tmy? Temná zákoutí jedné vězeňské ocelárny sloužící jako neprodyšný labyrint chodeb, do něhož Ripleyová vpustila svého „milence“ bájného Minotaura. Díl od dílu se postava Ripleyové přibližuje k svému vetřelčímu předobrazu. Ale teprve ve třetím dílu je mu nejblíže, než kdy předtím. Ač události, odehrávající se na Fiorině 161 má dětská hlava kdysi nebrala, dnes už s větším odstupem chápu, že byly zcela nevyhnutelné. Režisérský sestřih je alespoň z mého pohledu úplně odlišným filmem. Komplexnějším, psychologicky nejpropracovanějším a z určité strany i možná nejdospělejším z celé série. I přes ne zcela kvalitní flirtování z CGI-morfem si pohrává chytře s atmosférou strachu z neznáma, kde nás Fincher provází svým klaustrofobickým lunaparkem v hlavě. Neoddiskutovatelně má jeho původní vize mnohem víc do sebe, než její okleštěnější a přímočařejší kinoverze. 9/10 ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Posledních 15 minut bylo to první co jsem kdysi z ALIENovské ságy viděl a až teď po tolika letech se kruh uzavřel. Fincherova (nejspíš) depresivní duše se do tohole dílu promítla opravdu značnou měrou a i když příběh místy plyne pomaleji o nervydrásající momenty není nouze. P.S: Při tiulkové scéně jsem se ještě nikdy takhle nelekl. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Extended Cut: Od Scottova horroru, přes Cameronův akční thriller, po Fincherovo intenzivní drama. Skvělé zakončení Vetřelecké trilogie, které vyjma špičkového hudebního doprovodu disponuje i excelentní režií a hutnou atmosférou. Kvalitativně sice nedosahuje prvního dílu, ale příběhu o komandu mariňáků se může směle vyrovnat a v několika případech jej i překonat. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Čirou hrůzu nahrazuje tuctová příšera, mýtus a archetyp pošmourná psýcha postkatastrofických béček. Nevím, kde by se měl třetí Vetřelec odehrávat, ale vesmírná náboženská cvokárna je snad tím posledním, co bych si představoval. Jediné plus je samotný závěr, který se velmi správně snaží celou sérii ukončit. Bohužel, někdo tuhle snahu nepochopil a umožnil tak později vznik největšímu omylu v samostatné Vetřelčí sérii. Na tomhle postoji nemění nic ani o stupeň lepší režisérská verze. Vetřelec pro mě končí spolu s Giegrem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Zde poprvé hrají v této kultovní sérii hlavní roli dva klíčové elementy. Tím prvním je samozřejmě neoddiskutovatelně Vetřelec samotný, druhým se stává depresivní a skličující prostředí spolu s morálkou a psychickými profily odsouzenců. Masoví vrazi, násilníci, pedofilové. Fincher už ve své prvotině odpadem skutečně nešetří a jeho kamerové eskapády (pohled očima vetřelce) už zde nabírají ty správné obrátky. Bohužel je zde monsutrum zase jen v jednotném čísle a navíc při celkovém záběru až otravně počítačové. Zde je oproti druhému dílu lehký downgrade. Atmosféra je však geniálně depresivní a hra se světly je naprosto geniální. Za zmínku stačí například nasvícení backgroundu při pitvě. Zvírazněné obličeje střídané krátce snímanými makrodetaily ostří skalpelu je neskutečně sugestivní. Rovněž vězňové mají působivě napsané charaktery a konec v podání Finchera celkem ani nepřekvapí. Rozhodně progresivní a nejpodivnější Vetřelec. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Někomu samozřejmě může připadat, že jde o násilné natahování děje a že musí mít Sigourney Weaver fakt velkej pech, když se už potřetí musí utkat s vetřelcem. Ovšem jedná se stále o dobře natočený film a s tím jak pokročila technologie, tak vypadá lépe i samotný Vetřelec. Nejsem fanouškem Vetřelců, ale filmy stojí za to vidět, včetně dobrého třetího dílu...70% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s výtečnou "jedničkou" a "dvojkou" je "trojka" o mnoho slabší. Schází jí ta potřebná atmosféra, na které byla jednička postavená i nabušená akce, hlavní deviza dvojky. Jediným plusem (i když poměrně velkým) jsou skvělé vizuální efekty. Jinak co se týče obsazení tak holohlavá Sigourney Weaverová na mě dojem neudělala. Škoda. Velká škoda. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Fincher se tady trochu utnul, ačkoliv zas tak strašné to taky nebylo. Odklon od klasické alienovské atmosféry a stylu vyprávění nebyl tak špatný, jako nesympatický vyšinutý vrahouni, ze kterých vyčnívá jen dobrý výkon Charlese Dance. Možná se Henriksen neměl ukázat až asi minutu před koncem, filmu by prospělo, kdyby mělo aspoň pár herců charizma. Samozřejmě Sigourney je fajn jako vždy a docela se mi líbil konec, musím ale uznat, že následující Vetřelci - vzkříšení, se mi líbili o trochu víc. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Trojka sa opät v niecom lisi v porovnani s prvymi dvoma castami, avsak stale si udrzala tu dusnu hororovu atmosferu a okrem toho v debute Davida Finchera bolo citit, ze reziser nechcel setrit ani krvou a prvykrat boli pouzite aj pocitacove triky namiesto animatronickych Votrelcov, preto sa Votrelec pohyboval inak, co potvrdila vo filme aj samotna Ripleyova. Mne osobne sa trojka velmi pacila, aj ked bola trosku ina, ale to mi nevadilo. Velke plus ma u mna uvodny zaciatok 20th Century Fox, ktorej hudba sa nenapadne ku koncu zvucky premenila na hororovu hudbu, pricom nam divakom mala napovedat, ze sa ideme divat na nieco hrozive... 02.12.2010 _______ Sigourney Weaver - (Ellen Ripleyová) +++ Charles S. Dutton - (Dillon) +++ Charles Dance - (Clemens) +++ Lance Henriksen - (Bishop) +++ Pete Postlethwaite - (David) +++ Paul McGann - (Golic) +++ Brian Glover - (Andrews) +++ Ralph Brown - (Aaron) +++ Hudba: Elliot Goldenthal +++ Produkcia: Walter Hill, Sigourney Weaver +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Potřetí a zase v jiné podobě. Jednička byla tajemná a napínavá, dvojka akční a vizuálně atraktivní. Trojka si jde svojí vlastní cestou. David Fincher mi dal kdysi docela zabrat, protože mi velkou měrou posloužil v mojí bakalářské práci. Nicméně mi kosmický debut jako jediný z jeho zářivé filmografie dlouho unikal. Nedosahuje sice kvalit předešlých kultovních majstrštyků pánů Scotta a Camerona, nicméně cílevědomý mladík, který se coby osmnáctiletý dostal do trikové továrny Industrial Light & Magic, dokázal, že se od většiny svých kolegů (z Propaganda Films) odlišuje. I když to vyvolalo víc rozpaků než nadšení. Jeho filmy mají přesah a tím, že se pouští do poněkud (pro „klipaře“) neobvyklých projektů, se stal černou ovcí. Fincherův výlet do sci-fi žánru bohužel doplatil na několikrát přepisovaný scénář, zřejmě i na permanentní dohled producentů, přesto bravurně zvládá práci se zachycováním stísněných prostor, s izolací a jeho trumfem je i opět velmi dobrá Sigourney Weaver. *** V roce 2020 jsem si dal o půl hodiny delší verzi a „zklamání“ nepolevilo. Tvůrci se prostě rozhodli k návratu k tajuplnosti jedničky, ale snažili se nezapomenout na akční stránku dvojky. Prostě jakýsi kompromis. I tak je trojka divná, myšleno skoro až úchylná. Ostatně už jen skličující prostředí vesmírné věznice, která je plná masových vrahů a pedofilů, je dost jiné. Nesedla mi mytologická nadstavba, navíc se výsledek ani nepřibližuje Cameronovu tempu. Vadí až otravně počítačový Vetřelec, naneštěstí je tenhle Fincher i hodně neosobní. Tři hvězdy musím nechat. ()

Související novinky

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama