Reklama

Reklama

Templář

  • Česko Ironclad (více)
Trailer

V Anglii 13. století bojuje skupinka templářských rytířů při ochraně hradu Rochester proti tyranskému králi Janovi. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (549)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nehorázná řezničina. Mám ten pocit, že James Purefoy se po Solomonu Kaneovi upsal historickému "off road" žánru na do smrti. Ve finále proč ne. Jeho hrdina má hloubku, není to šašek typu Barbar Conan (2011) apod. Minimum slovní zásoby není vůbec na škodu, právě naopak. Výtečná chemie hlavních představitelů rozhodně stojí za zmínku. Inu jde to i bez milionu slov. Akce ok (v rámci rozpočtu). Několik skutečně výživných detailů (přepůlení člověka apod.). Na lehce komorní spektákl s britským feelingem nezvykle rozmáchlá a monumentální hudba (palec nahoru). Krutě přehrávající Giamatti a okouzlující Kate Mara (rovněž palec nahoru). Možná trochu více efektní, nežli efektivní, ale v rámci žánru se dle mého názoru vyšťavilo maximum co šlo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Středověkých (případně starověkých) drsných mlátiček bylo v posledních pár letech víc a ani o jedné z nich nemůžu říct, že by mě vyloženě bavila. Špinaví kašpárci máchající kolem sebe mečíky jdou holt tak nějak všeobecně mimo mne. Na Ironcladu oceňuju nekompromisní brutalitu, zpruzeného Paula Giamattiho a nápad zasadit většinu filmu do prostředí dobývaného hradu. Vlastně moc nevím, jestli chci dát palec nahoru (3*) nebo dolu (2*), je mi to tak nějak úplně jedno. Pokud ale máte středověké bitky v lásce, jděte do toho. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Scenár nie je úplne márny, hoci je poskladaný zo schematických situácií a vzťahov a s prepracovávaním postáv sa veľa nenatrápil. Napriek tomu príbeh funguje a dialógy sú napísané solídne, čo je asi dôvod, prečo sa nechalo ukecať toľko známych (a dobrých) hercov. Tí film zachraňujú - hlavne Giamatti pochopil, že hrá v béčku a ide vypľuť zlodušskú dušu, tak oduševnene prehráva. Purefoyovi som toho templárskeho panica veľmi neveril, ale keď sa chopí obojručáku a začne rúbať ľudí napoly, je to fajn. Bitkám pomáha extrémna krvavosť, ale lepší strih s plynulejšou nadväznosťou záberov by teda nebol na škodu. Výprava, kostýmy, rekvizity pomerne v poriadku, ale fakt, že dánski žoldnieri hulákajú po maďarsky, ma teda rušil. Takisto sa z ich vodcu, echtovného Vikinga, nemusel na konci stať namodro počmáraný keltský furiózo. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Překvapivě špatný film, který se prvních dvacet minut jeví jako nadějná nízkorozpočtová záležitost, ale postupem času jde logika, scénář i výkony herců rapidně dolů. Dvouhodinová stopáž je prostě moc, když se 90% děje plácá za hradbami jednoho hradu, kde dojde na tři nelogické "bitvy" a jedno milostné drama z červené knihovny. I s počty si tvůrci nedělali starosti, neboť z tisíců žoldáků se během vteřiny stanou osamělí bojovníci, kteří si to rozdávají muž proti muži se 13 oponenty a když už mají téměř vyhráno, raději se stáhnou, asi aby mohli pokračovat druhý den. Když už dochází kladné postavy, meč tasí i hradní dáma a přesně v této chvíli jsem začal usínat. Pamatuji si jen myšlenku, že někdo chtěl pomocí prasat podpálit základy hradu a když už i ty prasata byla dovezena, usnul jsem. Ani z těch šermovaček nic neuvidíte, když jedno napřažení meče vydá na tři střihy. Nezkušená režie, dějová prázdnota, zatraceně dlouhá stopáž, póza áčkového historického blockbusteru s dvaceti komparzisty. 40% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím největší překvapení roku. Ironclad je přesně takový, jaký by měl středověký film být - plný krve a šlechetných ideálů. Nějaké historické nepřesnosti tady vůbec neřeším. Příběh o hrstce, která vzdorovala až do posledního dechu proti zlotřílému anglickému králi a dánským žoldákům je silný už sám o sobě. Film ale není bez chyb. Jako největší prohřešek vidím kameru, která se místy snaží působit až moc autenticky, hlavně při bojových scénách mi ten třesot lezl strašně na nervy. Z herců se mi kromě opět skvělého Purefoye a Giamattiho nejvíc do paměti zaryl nováček Aunerin Bernard jako válkou nezkušený panoš. A i když je začátek trochu rozvleklý, zbytek filmu už pak běží na plné obrátky a poslední půlhodinu jsem sledovala se zatajeným dechem. Díky výborné hudbě, dokonale vybraným hercům a velmi dobré výpravě za málo peněz se z Ironclad stal zázrakem jeden z nejlepších středověkých filmů, co jsem za poslední dobu viděla. 87% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (18)

  • Postava Templáře používá dvouruký meč 5 a půl stop dlouhý. Tak dlouhé meče se ve 13. století nevyskytovaly. Meče z tehdejší doby byli kratší, ne víc jak tři stopy dlouhé a výhradně jednoruké. (Conspi)
  • Paulu Giamattimu zabralo natáčení jeho role pouhých 7 dní. (Conspi)

Reklama

Reklama