Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Dark seer: Jo přesně tak to bylo...Ale na šedesátky lidi jentak nezapomenou a mladí si je už najdou sami, tam se dělala podle mě stále ta nejleší muzika, hlavně kdy se začalo trochu více experimentovat v letech 67-69.

Dark seer

Dark seer (hodnocení, recenze)

Karlos80: Říkal to myslím Noel z Oasisů a neříkal, že jsou lepší, ale jen ať lidi zapomenou na šedesátá léta, že teď tu jsou oni.

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

Souboj Oasis a Blur byl sice fajn, ale opomenout asi nejzásadnější britskou kapelu Radiohead, to je skoro zločin! :-) Ale jinak celkem fajn dokumentární série.

na příspěvěk reagoval newirol

Uživatel Joker Punx smazal svůj příspěvek.

astaroth27

astaroth27 (hodnocení, recenze)

Skvelý dokument. Človeku potom ostáva len zúfať si nad tým, že sa nenarodil o nejakých 30 rokov skôr, niekde úplne inde a nezažil to na vlastnej koži. Osobne ma najviac bavili 2. a 6. diel, k týmto odvetviam rocku mám najbližšie. Iste, množstvo skupín bolo možno neprávom vynechaných, je však veľmi náročné pokryť tak komplexný subjekt ako je rocková hudba v siedmich 50-minútových filmoch.

michalkop

michalkop (hodnocení, recenze)

Zajímavě natočený dokument. Vyrazilo mě dech, že to komentuje taková dávka umělců přímo ze zmíněných kapel. Pojednává ale o historii rocku dost anglocentricky a vynechává spoustu jmen - nejvíc mě vadilo vynechání Beatles v prvním díle.

Sirenetta

Sirenetta (hodnocení, recenze)

Osobně mi přišel nejprapodivnější díl o 'stadionovém' rocku.Polovina dílu jenom o Bruce Springsteenovi.Kiss jen na 30 vteřin a z toho 20 vteřin zabrala reklama na plastový Kiss, který můžete ohýbat jak chcete.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Purplové tam byli Zepellíni také, Juráši vůbec a na Rainbow jsem upozorňoval..Ano, poslední díl byl skutečně o ničem, nová hudba mi až na vyjímky opravdu nic neříká, bušení o ničem,naprosto mě pak odrovnalop prohlášení, mi jsme lepší než ti v šedesátých letech nebo tak nějak...

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

speedking: to jo, ale suverénně nejvíc mě v pětce nasralo, že mluví o GNR cca jako o "velkém, nabubřelém nic" a 5 minut předtím tam střelí skoro celej videoklip těch teatrálních pak z Motley Crue - Dr. Feelgood (ačkoliv tuhle věc mám docela rád - akorát zbytek MC podle mě stojí dnes fakt za myší prd). Díl 6 byl překvapivě zpět na úrovni úplně prvních částí, je abstrahovaná od blbých keců v interview, cypaté volby kapel apod. tradičních nešvarů. A to mě grudge / alternativa mnoho nebere.

speedking

speedking (hodnocení, recenze)

Ještěřák: Myslím, že The Doors dostali trochu prostoru ve druhém díle. Hodně mě ale zklamalo, že se pouze asi dvacetivteřinovým příspěvkem zmínili o Led Zeppelin - jedné z největších a nejvlivnějších skupin vůbec. Pustili tam kousíček Stairway to Heaven a konec... :/

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Ano, zcela zapomenuté ale skvělé (!) Velvety pokryli dostatečně, ale jakýpak to má smysl, když se vysrali např. na Doors? :-)

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Tak to se mě ptáš moc..:-D Líp se to holt prodává, v dnešní komerční době,nebo chybějí dostatečné informace, videa, apod, někomu ale neřeknou nic ani kapely co zde byly. Ne, každý zná třeba Velvety.. Kapel je, to by ten dokument musel bejt úplně jinak postaven, mít třeba padesát dílů a každé epoše (60-00) se věnovat třeba po 10 dílech:-)

Morien

Morien (hodnocení, recenze)

Karlos: No ty výtky tady stejně jsou: proč vybraly tyhle komerčně zaměřené kapely a né tamty? :D

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Už jsem si toho všiml a opravím si to, bohužel posl. pátý díl jsem neviděl..Na všecky se bohužel dostat nemůže
Morien: Má to občas své mezery, jednotlivé díly jsou nevyvážené ale furt jako celek to ještě ujde..Je jasný že jdehlavně o všeobecně známé-komerční kapely (jak jinak?) to co není to se těžko prodá a zas by tu byly námitky proč zrovna tyhle a ne tamty:-)

Ještěřák

Ještěřák (hodnocení, recenze)

Karlos80 (ad comment): taky nechápu, jak mohli takhle vyběhnout s GNR nebo DOORS, ale LED ZEP se bude dle Wikipedie věnovat pátej díl jako "stadiónové" kapele.

Morien

Morien (hodnocení, recenze)

No nevím, když nad tím tak přemýšlím, tak dokumentární kvalita je úplně mizivá a výběr kapel nakonec taky nic moc... Hrubé zklamání, ač zbývají ještě dva díly.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Jak říkám těch interpretů by se jistě našlo víc mezi oběma velmocema..Nicméně Elvis Presley nebo Beach Boys nebyli typičtí představitelé R&B....Elvis Presley vycházel spíše s country a Beach Boys to byl lehký surf popík..Berry a Didley jistě zamrzí...stejně tak opomenutí Lee Hookera, B.B.Kinga, Sonnyho Boye nebo vynikajícího Roye Buchanana..Každý díl se bude věnovat jiné oblasti,epoše a žánru..

Wabia

Wabia (hodnocení, recenze)

Tož jako dobré...ale bez beatles to přece ztrácí smysl, stejně jako opomenutí úplných předchůdců jako Presley, Litlle richard, Bo Diddley a především Chuck Berry. No a samozřejmě Jimi a Doors a Beach boys... Myslel jsem, že budou v následujícím díle, ale jak se zdá podle vaších slov asi ne.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Hendrix mě taky sere, toho jsem celkem očekával,jako toho kterej přijde po Who nebo Cream a Hemeriku dodělá, když už tam byla zmíňka o Monterey.. Ale my kdo se trochu o dějiny této hudby zajímáme, tak dávno víme své a nepotřebujeme k tomu ani dokumenty..:-) On nám bohužel svejma výpov. už neposlouží a to ostatní je jen známé opakování tradičných fakt..Je to Britský dokument ale opomenout DOORS tom je pomalu zlořin:-(! Každpádně hodně WHO, Stones, Cream a Dylana ale už méně od Animals, Kinks, Yardbirds a ostatních..

mcleod

mcleod (hodnocení, recenze)

Dobrý dokument... ale s několika výhradami. Pokud nepočítám neúplně povedený, často značně přehrávaný dabing České televize, tak asi toto. Za prvé ČT odvysílala alternativní verzi prvního dílu, kde je úplně vyřazenej Jimi Hendrix nebo Beatles a víceméně celý díl se točí okolo Rolling Stones. Ne, že bych je neuznával, ale přece jen Jimi přinesl rocku "trochu" víc. Navíc v celém dokumentu (mimo jeden díl o americkém alternativním rocku) chybí americké rockové kapely... pravda moc jich za zmínku nestojí, ale v dokumentu o historii rocku se nevěnovat například The Doors je opravdová hloupost.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Jsem tam na těch str. zadal název dokumentu a pak už mi to vyhledalo jednotl.díly a info o nich..Postupem se přidají ještě nějací ti interp. Tohle by zatím mělo stačit, jsem zvědav, jestli tam budou všecky vůbec vystupovat:-) Bigbít byl fajn..

barbarito

barbarito (hodnocení, recenze)

Aha tak koukam že adresy to přefiltruje důkladně aby nefungovaly. No nevadí většina lidí ví jak na to. Taky bych rád viděl aby ČT2 zopakovala Bigbít.

Reklama

Reklama