Reklama

Reklama

Televízna inscenácia dokumentárnej hry amerického spisovateľa Saula Lewitta čerpá zo súdnych protokolov autentického procesu proti Henrymu Wirtzovi, správcovi vojenského zajateckého tábora v Andersonville, ktorého najvyšší vojenský tribunál vo Washingtone obvinil po skončení občianskej vojny, že z celého počtu štyridsaťtisíc vojakov uväznených v neľudských podmienkach, spôsobil smrť štrnástim tisícom mužom. Hra má výraznú humanistickú myšlienku - poukazuje na morálnu zodpovednosť človeka aj v najvýnimočnejších životných situáciách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Aky 

všechny recenze uživatele

Trošku pomaleji se to rozbíhá, ale jak se dialogy začínají nořit do hloubky sváru mezi povinností poslechnout rozkaz, svědomím a právem, stává se z toho opravdu mimořádná věc. Na hercích (snad všechno, co v té době na Slovensku něco znamenalo) je znát, že si užívají kus, ve kterém je co hrát. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejen tím, že zde hráli pouze muži, je tato inscenace podobná řeckému dramatu. O tomhle nemá smysl psát, tohle se musí vidět. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kvalitná súdna dráma s vynikajúcim obsadením nerozpráva len o procese ako takom, ale nastoľuje aj morálne otázky konania človeka vo vypatých situáciach. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Zajmavá perlička na dně slovenské kinematografie, kde jen málokdy člověk najde něco koukatelného. Reálné vězení v Andersonville bylo peklo na zemi, už jsem o tom předtím četl. Hodně v tom sehrálo roli, že jih tou dobou už zvolna kolaboval a prostě se o moc líp nedokázal postarat ani o vlastní lidi, natož o zajatce. Paralela s koncentračními nebo vyhlazovacími tábory o sto let později je tedy mimo. Co měl Wirtz dělat? Měl je všechny pustit a nechat se pověsit? Jakkoli je od začátku jasné, jak ten soud asi dopadne, líbilo se mi to. Je tam kromě samotného soudního procesu spousta zajímavých otázek ohledně toho, nakolik člověka může zbavit viny fakt, že byl jenom kolečko ve stroji a z hlediska platných pravidel neudělal nic špatně. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Soudní drama jako řemen. Uposlechnutí rozkazu nadřízeného důstojníka, právní řád, morální zodpovědnost a otázka svědomí - to je, oč tu běží. Byl kapitán Henry Wirz jediný viník? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Postava Henryho Wirze, velitele (do značné míry) vyhlazovacího tábora Sumter (28% úmrtnost v rámci doby jeho existence, celkem 45 000 zajatců), představuje určitý prototyp pozdějších norimberských procesů (nebylo mu dokázáno nic kromě plnění rozkazů, ale také snahy o zlepšení poměrů - tato skutečnost u nacistických pohlavárů absolutně chybí). Polemika by zde ovšem mohla být nekonečná, a proto k filmu (zfilmované divadelní hře): z výkvětu slovenských herců mi Štefan Kvietik připadal trochu nejistý (přitom jeho postava státního žalobce by se měla vyznačovat příslovečnou "drzou" jistotou), režie naprosto bez závad. Dvě poznámky: 1. Výslech svědků byl spojen s dobovou módní přehlídkou, 2. Na fotografii z popravy se nad šibenicí hrdě tyčí Capitol. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historická dráma s tematikou americkej občianskej vojny a so silným odkazom spracovaná, s ohľadom na inscenačno-televízne spracovanie, takmer do dokonalosti. Dej tvorí zaujímavý súdny prípad odohrávajúci sa v jedinej miestnosti (podobne ako Dvanásť rozhnevaných mužov), ktorý skúma nielen otázky viny či neviny, ale aj otázky morálky, práva, povinnosti a svedomia každého z nás. K tomu znamenité herecké výkony každého z hercov. Možno iba tie kostýmy mohli byť autentickejšie, ale to je detail. Je prekvapujúce, že sa tohto príbehu chopili komunistickí Čechoslováci, príbehu z už vtedy kapitalistického 'Nového sveta'. Vďaka im za to. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Soudní drama bývají nudná jak prdel. Slováci tomu nasadili korunu. Stačilo mě přečtení obžaloby a hned jsem věděl jak to dopadne. Takových filmů jsou po světě tisíce, nic to nestojí. Když ovšem sledujete 12 rozhněvaných  mužů, tak vydržíte až do konce. ()

olympionik 

všechny recenze uživatele

Výborná slovenská dráma zo súdneho prostredia, ktorá krásne predostiera dva názory na konanie ľudí vo vypätých životných situáciách. Hrajú tu navyše skoro všetci moji obľúbení slovenskí herci, takže jasných 5 hviezd. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

O čem psát, o soudu a odsouzení prvního velitele koncentračního tábora v dějinách, který byl v Andersonvillu v době Americké občanské války? ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Drama z americké soudní síně je pro diváka téměř automaticky přitažlivé, a toto není výjimkou. Čili poutavá podívaná, ale ve srovnání s americkou verzí je tato inscenace sterilní a její vyznění nejednoznačné. Za zmínku stojí zajímavá kamera, Štefan Kvietik jako žalobce a Dušan Tarageľ v menší roli mladého svědka psychicky poznamenaného zážitky ze zajateckého tábora. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Zahrané dobře, natočené trochu hůř (řada chyb a nesmyslů - kdo sledoval pozorně), předloha odporná. Mašinérie militaryzmrdstva se pomocí právnického zmrdstva vyviňuje ze zločinů, které má sama na svědomí  tím, že odsoudí jednoho ze svého středu (dobře mu tak, když to s nimi táhl) za to, že dělal věci, které mu před tím uložila za povinnost. Klasika. Kdo měl někdy s touto zberbou co dočinění, tak ví. Je lhostejné, která je která strana a která je zrovna v pozici soudce nebo obžalovaného. Tady je zvláště odporná postava prokurátora, jehož argumenty jsou tak uboze nechutné, že jsou až komické. Dlužno povědět, že na rozdíl od Mistríka nebo Chudíka se Kvietik se svým dobráckým výzorem do role moc nehodil. Chtělo to nějakého potkana. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, které by se mohlo odehrávat kdekoli po jakékoli válce...co je pro vojáka víc, svědomí nebo rozkaz...a vlastně neprožíváme to na menší úrovni každý z nás, kdo byl někdy někomu podřízený? Strach o existenci versus morálka...Slušné herecké výkony Kvietik, Mistrík, kvalita starých dobrých insenací. ()

Reklama

Reklama