Reklama

Reklama

O stříbrném a zlatém vajíčku

(TV film)

Obsahy(1)

Dcery krále ptáků zatoužily žít mezi lidmi a vybraly si tu i ženichy! Opustily rodný pohádkový les v podobě stříbrného a zlatého vajíčka. Jedno najde v myslivně Štěpán (P. Štěpánek), druhé kníže (V. Brabec) na zámku. Když se z vajíček vyklubou krásné dívky, zdá se, že oba páry budou spolu šťastně a spokojeně žít. Jenže každá z dcer je jiná, Aranka (J. Boušková) touží jen po bohatství a hraběte na zámku připraví o všechny peníze, Kačenka (Z. Adamovská) svého myslivce opravdu miluje a na penězích jí nezáleží. Kouzlo, které je přivedlo k lidem, může královským dcerám uškodit. Pokud se skořápky z vajíčka ztratí, dívky se promění v kukačky… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Darwin by se asi i se svým pojednáním O původu druhů šel upálit, když by viděl, jak dvě ptačí princezny, dcery stejného otce, jsou každá jiný pták. Neb v pohádce je v tomto směru vše dovoleno, tak takový detail je zcela běžnou záležitostí. Stane se to, co se stát musí, když se v pohádce objeví dívka ve věku, kdy se může vdávat. Zlata Adamovská a Petr Štěpánek tu hrají zamilovaný manželský pár a divák si říká, že Svatava Simonová, když je takhle obsadila, měla dobrý náhled do křišťálové koule a že jim to spolu slušelo už tehdy. Jana Boušková, jako ta materialističtější z obou sester, tehdy ještě také byla zatraceně hezká holka a Vladimír Brabec jako manželkou deptaný král prostě baví. Od kdy že přesně všichni opovrhují krkavci? Zrovna krkavci jsou náramní fešáci, navíc kde by bez nich byla Kainarova Zlatovláska, no ta by byla ženou krále, kde by byl Jiřík, no ... ten by byl tuhej. Než mít za ženu slepci, je lepší být sám krkavec. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jedna je hodná a druhá zlá. Jedna je skromná, druhá sobecká. Škoda, že nic lepšího tahle pohádka nenabízí. Snad jen hudba Otmara Máchy a herecký výkon Vladimíra Brabce stojí za pozornost. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Dvě sestry odlišné jako den a noc - stříbrná: skromná, hodná a milující a zlatá: marnotratná, náročná, sobecká, zlá a intrikánská ..... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zlo a dobro. V podobě zlatého a stříbrného vajíčka. Kulisová studiová pohádka osmdesátých let. Podmanivá a tajemná hudba Otmara Máchy. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Za roztomilého pana knížete ( V. Brabec ) a přející a laskavou princeznu Aranku ( J. Boušková ) dávám jinak čistě průměrné pohádce hvězdu navíc :-) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemná a místy i vtipná pohádka. Výprava je sice hodně viditelně chudá, ale to nevadí, když je děj zhuštěn do čtyřiceti minut. Mile mě překvapil Fišerův loupežník. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Studiová, výrazně barevná pohádka s příjemně zahranými postavami. Na to, jak Simonová točí temné pohádky, je tohle velmi ucházející a trošku odlehčená pohádka, která sleduje děj dvou sester - dcer ptačího krále, kdy jedna má ráda chudého myslivce, zatímco druhá touží jen po bohatství. Režisérka se nevyhnula jejím oblíbeným mystickým záběrům, ale není jich tolik, aby pohádka nezaujala i menšího diváka. A také velmi často těžká hudba Otmara Máchy je tady nastavena na lehkou notu. Tentokrát si pohádku užije celá rodina. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Pro mne nepřijatelné od prvních pěti minut. Vadilo mi prostředí ptáků, mizerné kostýmy, a Boušková, kterou vůbec nemám rád. A do toho komunista major Zeman. Tato pohádka měl svůj osud zpečetěn během prvních patnácti minut a do konce to bylo horší a horší. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá klasika - dvě nadpřirozené bytosti chtějí do světa lidí. Člověk se až ptá, co je pořád u nás tak láká? Kolik lidí by asi chtělo mezi ně? A důvodem je samozřejmě láska. Tedy u jedné, u druhé těžko říct. Bohatství krále totiž rychle prošustruje a nemyslím, že by se u otce měla špatně. Jenže ona touží ještě po něčem víc. A pak, bůhví proč vlastně, závistí zelená, zničí štěstí ségře. A protože král ji brzy prohlédne, a otec princezen prohlédne krále, všichni za své špatné vlastnosti zaplatí. A jen láska vyhrává. Mezi Janou Bouškovou a Vladimírem Brabcem bylo dvacet let, takže už jen z tohoto pohledu působili značně nevyrovnaně, neboť to bylo znát, ale V. B. jako král působil skvěle. Jako jeden z mála zaujal. Ani ty kulisy nejsou špatné. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele

Opět jedna neskutečně milá pohádka, která zanechá úsměv na tváři. Jana Boušková v roli potvory výborná, Zlata Adamovská nádherná a krystalicky čistá a hajný Petra Štěpánka dobrák k pomilování. Navíc spolu hrají s neobvyklou lehkostí, jako by k sobě patřili už tenkrát. Ovšem nejlepší výkon podává Vladimír Brabec, jehož zhýčkané a přitom hamižné a sobecké knížátko prostě nemá chybu. Snad jen ptačí král na mne působil trochu mrtvolně. Ani vizuální provedení neruší a obvykle otravné taneční vsuvky nevadí, neboť ptačí kostým není přespříliš kýčovitý a baletní čísla jsou vcelku krátká. Rozhodně jedna z lepších studiovek, jejímž jediným kazem je krátká stopáž. Čekala jsem přece jen trochu složitější překážky kladené Štěpánovi, a měla jsem tak po skončení lehký pocit deficitu. Vydržela bych se dívat déle. I tak si ale tuto pohádku zařadím mezi své oblíbené. ()

Reklama

Reklama