Reklama

Reklama

Úředník Jack, který pracuje pro velkou automobilovou firmu jako koordinátor pro stažení výrobků z trhu, už šest měsíců pořádně nespal. Pohybuje se v jakémsi polosnu či polobdění a neví, co dělat. Lékaři, který mu hodlá předepsat cvičení a valeriánské kapky, se svěřuje, že je to skutečné utrpení. Lékař ale odvětí, aby se šel podívat za muži, trpícími rakovinou varlat – ti totiž opravdu trpí. A tak jde Jack na jejich terapeutickou skupinu a jako oni se vyplakává na rameni jednoho z postižených – Boba, ze kterého udělala hormonální léčba po odstranění varlat napůl ženu. Postupně začne navštěvovat i jiné terapeutické skupiny, až se jednou setká s dívkou, Marlou Singerovou,která je stejná podvodnice jako on. Také ona chodí na terapie, přestože jí nic není. Jack soudí, že by si měli skupiny rozdělit a každý chodit jen do těch svých... Na služební cestě se pak v letadle setkává s Tylerem Durdenem, mladíkem, který se živí příležitostnými pracemi – třeba jako číšník na banketech - a hlavně prodává mýdlo. Když po návratu domů Jack zjistí, že jeho byt vyhořel – v důsledku výbuchu – a on nemá kam jít, vzpomene si, že si vzal Tylerovu adresu. A požádá ho, aby mohl bydlet s ním. Tyler žádá jedinou věc: aby mu dal pořádnou ránu. Když to Jack udělá, ihned mu ránu oplatí. A je z toho pěkná rvačka, kterou si oba vlastně pochvalují: hned se cítí lépe. Tyler bydlí v ponurém starém opuštěném domě, v jehož okolí je pusto a prázdno. Mladíci začnou rvačky pořádat pravidelně, a přichází stále více zájemců: vzniká „Klub rváčů“ ... Po nějaké době se objevuje i Marla, která se začne pravidelně a hodně hlasitě milovat s Tylerem, zatímco Jack jen závistivě poslouchá. Do práce chodí stále méně a šéf Chesler se nestačí divit jeho pohmožděninám po rvačkách a nedbalému oblečení. Ozve se policista Stern, který v telefonu naznačuje, že výbuch v jeho bytě někdo vyvolal úmyslně ... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 953)

JohnSorrow 

všechny recenze uživatele

Hodnocení píši až po druhém shlédnutí. I tak to pořád nestačí na to, abych se tomu všemu dostal alespoň pod první vrstvu pomyslné kůže. Příběh o obyčejně neobyčejném týpkovi a jeho alter ego kamáradovi. Trocha schyzofrenie nikoho nezabije, dalo by se říct... Ale tenhle film dokazuje, čeho všeho je schopen jeden člověk s poruchou spánku a značnou představivostí. Scény jsou drsné, hudba pasující, kamera nádherná, umístění a kulisy krásně patetické a omšelé, herecká dvojice Pitt vs. Norton (nebo Norton vs. Pitt??) je filmtvořící a scénář - to je pohádka pro věkovou skupinu, do které nikdo z nás nikdy nedoroste, je to něco, co můžeme chápat stále více, ale nikdy ne dokonale. Tenhle flm potřebuje hodně shlédnutí, ale nejvíc vám dá to druhé. ()

Smejdik 

všechny recenze uživatele

David Fincher je bůh, tahle dokonalá a zajímavá režie mě odzbrojila! Výkon Nortona a Pitta byl excelentní a troufám si říct, že tahle role byla snad napsaná přímo pro Helenu. Bože, já chci poslední půl hodinu vidět ještě 100x! ()

solid 

všechny recenze uživatele

Každý v sobě máme malého anarchistu, který by chtěl svrhnout systém a začít od znova. Někdo ho má v sobě více. Jsem jeden z nich. ()

Karala 

všechny recenze uživatele

Fight Club není jen tak nějaký film podle předlohy. Fight Club je totiž ABSOLUTNÍ citace kompletně ujetých psychedlicko schizofrenních myšlenkových pohnutek totálního magora (Chuck Palahniuk) zabalená do vymašťující audiovizuální orgastické smrště. A já jí baštim po hrstech.... Kašlu na to, já o něm mluvit budu!!! Where is my mind ?? :-) ()

Akana 

všechny recenze uživatele

90% dávám jenom proto, že jsem předtím četl knižní předlohu a tak pro mě závěr nebyl takovou ranou na čenich jakou musí být pro neznalého. Proto doporučuju nečíst předem Palahniukův román. Ten je výbornej, ale když víte jak to dopadne, zážitku z filmu to ubírá. Takže hodnotím svůj zážitek, film by byl jinak na plný počet. ()

bulbasaur 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich obľúbených filmov. Fincherova ukážka zvrátenosti celého systému, kde je jednotlivec iba bábika bombardovaná z každej strany nárokmi, očakávaniami a povinnosťami. A hlavnému hrdinovy filmu z toho pochopiteľne pekne prepne, čo vyústi k anarchistickému konaniu, ktoré je automaticky sebedeštruktívne. Herci na výbornú, hudba, kamera, a strih detto. Dnes už právoplatne kultový snímok. ()

Natix 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. Herecké výkony Pitta, Carterové i Nortona jsou sice výborné (i když poslední jmenovaný v poslední scéně už docela přehrává), bigbeatový soundtrack od Dust Brothers je cool, i vizuál a režie jsou v první řekněme půlhodině, možná hodině dost nápadité a stylové, některé scény a hlášky jsou super, ale sakra, co ten příběh?! Zjednodušeně řečeno úderem každé půlhodiny se film naprosto změní, jednak směřováním příběhu, jednak víceméně i žánrem. Ovšem tady to narozdíl od takového Forresta Gumpa vůbec nedrží pohromadě... "Ten" zvrat v poslední půlhodině jsem sice nečekal a příjemně mě překvapil, ale k čemu to, když čím blíže konci filmu, tím víc se příběh filmu nořil do naprosté nesmyslnosti? Dobře, bral bych ještě to, že se zástupy chlapů všech možných profesí pravidelně scházejí, aby si rozbíjeli huby, aniž by se film snažil nějakým způsobem vysvětlit jejich motivaci. Vysvětlení, že je prostě sere systém, neberu (S touhle myšlenkou si pohrával starý dobrý Trainspotting, a to nesrovnatelně lépe). Ale to, že naprosto všichni z nich, bez výjimek se nechají jen tak ukecat pro v podstatě terorismus, co to jako je?? A závěrečná scéna, která měla celý snímek nějak vypointovat a dát mu smysl, tu už jsem nechápal vůbec. Aneb zabij svého imaginárního přítele tím, že se střelíš do hlavy, třeba to přežiješ a možná i budeš už minutu na to běhat jak veverka. Závěrečné "Poznalas mě ve zvláštním období mého života" aspiruje na nejdebilnější závěrečnou hlášku století. EDIT: Po 6 letech a promítání v kině v rámci Projektu 100 přidávám 3. hvězdičku, ale výše uvedené v podstatě stále platí: stylový, provokativní, výborně zahraný a perfekcionisticky režírovaný film s překvapivou pointou, který je ale v jádru hrozně nerealistickou a smysl nedávající blbinou... ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, tahle kniha, tenhle režisér, tito herci, tento příběh, tato muzika, tento střih...tahle pachuť, kterou máš den, dva dny,tři dny,čtyři týdny, celý život v puse je nezapomenutelná. Vím to, protože Tyler Durden to ví. ()

Gismo.kv 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem film viděl teprve nedávno, kdy podobné závěry u filmu jsou už docela klišé. Možná je to také tím, že jsem pointu film jsem vypoznal hned v začátcích, těžko říct, proč mě film, který všichni mí známí tolik chválí, tolik nenatchl. Mám rád Nortona a Brat Pitt svou roli také zahrál dobře, ale já zkrátka více jak 3 hvězdy dát nemohu... ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

Film jsem dnes viděl podruhé a jsem rád, že jsem to udělal. Nezměním hodnocení, ale mám z něho lepší pocit. Bavilo mě, potom co jsem znal rozuzlení, pozorovat všechny skryté narážky, kterých si normálně nevšimnete. Edwardova asi nejlepší role! ()

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že ku koncu, keď to začne dávať zmysel, moja mienka o filme stúpla a zastavila sa na troch hviezdach. Viac to však nebude, lebo sa mi to jednak hnusilo, jednak ma to nebavilo a jednak mi to prišlo falošné a miestami nelogické. Napriek tomu musím uznať, že myšlienka rozdvojenia osobností pre nespavosť bola zaujímavá a zrejme i originálna, no toto poňatie mi veľmi nesadlo. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Nepovedená a nelogická variace na známý příběh, který byl zfilmován již X-krát. (často mnohem lépe) ()

Související novinky

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

23.02.2023

Patříte mezi fanoušky seriálu Mindhunter od režiséra Davida Finchera? Pak pro vás má tvůrce špatné zprávy. Zdá se, že po pár let starých informacích, že herci byli uvolněni ze svých smluv a se třetí… (více)

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Disney zahazuje značku Fox

Disney zahazuje značku Fox

19.01.2020

Už je tomu téměř rok, co studio Disney dokončilo akvizici studia 20th Century Fox a všech jeho odnož. Od té doby se mnohé změnilo, několik filmů bylo zrušeno, pár titulů čeká reboot a menší nezávislá… (více)

Reklama

Reklama