Reklama

Reklama

Multimilionář, bankéř Nicholas Van Orton (Michael Douglas), dostane od svého zhýralého bratra originální dárek k narozeninám: hru - ďábelskou, nebezpečnou, která se nedá ani dohrát. Hru, která naruší jeho soukromí a zničí jeho kariéru. Nicholas chce za každou cenu zjistit, kdo tahá za nitky, a hru zastavit. To však nelze. Jakmile do hry vstoupil, musí ji dokončit, ať je konec jakýkoliv... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (1 413)

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ktery me bavil od zacatku az do konce. Vyborny Douglas a tradicne i Penn, skoda jen, ze nedostal vice prostoru. Film asi neni realny, ale s trochou fantazie se do deje ponorite velice rychle a snadno. Vyborny scenar a atmosfera. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kdo si hraje, nezlobí ... má totiž dost starostí sám se sebou. ----- !!!!! MOŽNÝ SPOILER !!!!! ----- No ... měla bych jednu čistě osobní poznámku: NIKDY nemůžete předvídat úplně všechno, obzvláště za poněkud netypických okolností - tím pádem se situace VŽDYCKY může vymknout kontrole. A všechny možné i nemožné psychotesty a zdravotní prohlídky si poté můžete ... umístit kam chcete, neboť nedopatřením vyrobenou mrtvolu už k životu nepřivedete. Takže v podstatě se jedná o extrémní nesmysl - s přihlédnutím k pointě ... leč zároveň jde o extrémně zábavný nesmysl, který má rozhodně právo na svou paranoidní existenci. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Od hry jsem čekal něco trochu jiného, ale nevadí i tak jsem na to celou dobu tupě zíral. Velice dobrá myšlenka. Zub času tomu sice trochu ubírá a na té střeše už bylo celkem jasno, teda jasno v tom, že je to strašně zamotané, ale pořád to dokazuje, že pan Fincher je pan Někdo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačnou předností tohoto mysteriózního thrilleru je atmosféra napětí, která diváka pohltí ve své nejistotě a zoufalém a odhodlaném boji po přežití a pochopení. Zdánlivě sladěná dokonalost jednotlivých střípků rozsáhlé mozaiky děje zanechává díry logické souvislosti. Pokud se divák dokáže přenést přes tuto vykonstruovanou sofistikovanost průběhu a idealistický konec, nelze se podivovat nad skutečností, že je tento film velmi oblíbený. Je udělán chytře, chytlavě a působivě a o to jde v zábavním filmovém průmyslu především. Někdy nás musí cynická hříčka osudu srazit z piedestalu výlučnosti na zem, aby jedinec opětovně nalezl skutečné lidské hodnoty. Hlavní postavou je bohatý a osamělý bankéř Nicholas Van Orton (dobrý Michael Douglas). Do jeho zaběhnutého stylu života vskočí vichr zlomyslnosti nebezpečných hrátek. Rozvrací každou zdánlivou jistotu, slova v jízlivosti klíčů rozhází do všech světových stran, zpřehází myšlenky a vyvolává základní pud sebezáchrany. Hra své figurce začíná pomalu otevírat oči dokořán. Svůdné mystické tajemství je v postavě Christine (šarmantní Deborah Kara Unger), záhadné ženě mnoha tváří. Je u každé důležité události, je přesvědčivá, je na dosah ruky a přesto neuchopitelná ve své podmanivé přitažlivosti neznáma a nebezpečí. Z dalších rolí: Nicholasův provokativní a svérázný bratr Conrad (Sean Penn), přesvědčivý článek záměrné manipulace Jim Feingold (zajímavý James Rebhorn), Nicholasův ustaraný právní zástupce Samuel Sutherland (Peter Donat), Nicholasova svědomitá hospodyně Ilsa (Carroll Baker), Nicholasova starostlivá bývalá manželka Elizabeth (Anna Katarina), či Nicholasem odepsaný Anson Baer (Armin Mueller-Stahl). Ve výsledku je podívaná silná ve své působivosti, pokud se divák nechá unášet v osvěžujícím tempu napínavým příběhem bez hloubavého přemýšlení. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Fincher je skvělý režisér a tento film to potvrzuje. Douglas je vynikající herec, a podobně jako ve Volném pádu i tady svou postavu věrohodně rozehrál od chladného kliďase, k chlápkovi, kterému ruply nervy a byl dohnán ... dohnán :-) Hudba super, kamera super, atmosféra super. Ostatní herci dobrý a absenci známé tváře v roli Cristyny, považuji za dobrou volbu. Takže co? Pět hvězd? Ani náhodou. I kdyby film skončil o pět minut dřív a závěr by tak vyšel úplně jinak, bych plné hodnocení nedal. Scénář totiž psal člověk, který nejspíš žil příliš dlouho ve filmařské branži a myslí si, že co ošálí diváka v kině, stačilo by i v reálném životě. Mikrorozbušky, kamery, lidi s maskami, lži, nálepky, rekvizity, herci. Jsem si jistý, že to tak není a že některé věci naplánovat nelze, resp. nepovede se je uskutečnit bez zásadních chyb. Proto je pro mě scénář velkou slabinou. Tvůrci si vás budou do posledního okamžiku vodit na špagátku a vy nebudete vědět, jak to tedy doopravdy je. To je super, to mám rád. Jenže scénáře "odzadu", kdy se zpětně vysvětluje, jak došlo k tomu a tomu, co vás mělo přimět věřit něčemu... občas jo, ale tady toho bylo opravdu hodně. Celé ta konstrukce stála na velmi chatrných nohách a v okamžiku, kdy se do věci zapojila policie, civilisti... . Udržet v nejistotě postavu i diváky, není jednoduché a já za to tvůrcům tleskám, ale vysvětlení a pointa mě zklamaly i přesto, že jsem už v průběhu filmu kroutil hlavou. K davu se tedy nepřidám...jsem příliš nedůvěřivý na to, abych nekriticky přistoupil na podobný scénář. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Inteligentný film od začiatku do konca.Tento film, naplnený dejovými zvratmi, vedie diváka na psychologickú jazdu na horskej dráhe. 10/10 ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film s Michaelem Douglasem, který jsem kdy viděl. Skvěle zamotaný příběh, který jsem pochopil až na samém konci, kde je samozřejmě vysvětlení. Tento film je opět důkazem, že David Fincher je fakt dobrej režisér. 9,5/10 ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

Když se kámoška tenkrát divila, že jsem ještě neviděl HRU, říkal jsem si , že to musí být opravdu skvělé. Film jsem si sehnal a okamžitě pustil. Pomalý začátek se rozjede ve velmi slušný thriller, u kterého jsem nevěděl, co se děje, kdo je s kým a hlavně, jestli je to vše doopravdy. Poté přišel konec a já zůstal civět s hubou až na zemi na obrazovku. Není to plných 5*, ale co je na tom. Tento film vám zamotá hlavu tak i tak. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Tak v roce 1997 už bylo jasné, že s investičními bankéři je něco v nepořádku. Uzavřeli se do světa akcií, do přítmí svých firem, do ticha svého soukromí a přerušili spojení s tou největší a nejkrásnější hrou na světě jménem život. Ale v jádru jsou to ti naši zlatí američtí hoši, jenže ty traumata z dětství bla bla bla... Jen je potřeba obrátit jejich zrak k servírkám, co tvrdě pracují, k lidem, co obětovali podniku celý svůj život, k milujícím bratrům, k dcerám exmanželek, a ač to bude pěkně dráhé, my Američané je milujeme (je vůbec možné nemilovat bankéře s tváří Michaela?), a spojíme se pro jejich napravení, a my Wall Street nedáme, radči ho zbouráme, Wall Street je totiž náááš / Otravná moralitka (první půlhodina je spíše přepálenou karikaturou - ten telefonní hovor s ex!?!), kterou zachraňuje jen a jen Fincherova režie. Jinak myšlenka the Game je už v Heideggerově Bytí a času: hermeneutické tázání po bytí začínáme, až když něco v našem okolí přestane fungovat či se radikálně změní (třeba se najednou v našem bytě objeví graffiti). ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Další Fincherův nervydrásající thriller, tak jak to umí jenom on. Mistrovská režie, propracovaný scénář, tajemná atmosféra a výkony Douglase a Penna dovedeny k maximu. Koncem mě opět Fincher naprosto uzemnil, 5 hvězd. ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Snímek Hra od Davida Finchera patří k těm nejlepším filmům, jaké jsem kdy viděl. Neuvěřitelně originální a nápaditá zápletka, skvělý herecký výkon Michaela Douglase, podmanivá hudba a překvapivé zvraty, to vše tento film nabízí. Děj se točí okolo jednoho nepříliš sympatického milionáře, který ke svým narozeninám dostane od svého bratra jako dárek jakousi záhadnou hru. Zpočátku vše vypadá jako taková neškodná legrace, ale postupem času začne přituhovat a ke konci už půjde doslova o život. Divák přitom po celou dobu neví, co je vlastně smyslem této hry a jestli se vůbec jedná jen o pouhou hru či o zcela reálný, promyšlený a dobře organizovaný teror. Právě tato stálá nejistota člověka udržuje pořád v pozoru a napětí. Jeden nečekaný zvrat střídá druhý a děj se žene nekompromisním tempem kupředu. Nechybí zde strhující akce, vyhrocené situace, napětí, ale také klidnější a hloubavější pasáže a místy dokonce i vtipné momenty. Film navíc perfektně funguje také v psychologické rovině. V určitých chvílích dává člověku hned několik zajímavých podnětů k zamyšlení. Když to shrnu všechno dohromady, je zde úplně vše, co by si jen filmový divák mohl přát. Hra je dokonalým a zcela bezchybným filmovým dílem, které rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Myslím si (rok 2021), že už film stárne. Douglas sice hraje jako pán a scénář umí hlavu zamotat a zaujmout, ale hudební podkres s pomalým tempem už to dnes táhnou dolů a drama v tom příběhu už tolik nefunguje, navíc je někdy až příliš přitažené za vlasy. Ani si nepamatuji, kdy jsem to viděl naposled, ale teď mě to utahalo a nevím, jestli si to někdy pustím dobrovolně znovu. Fincher je sice poctivost sama, ale v určité chvíli už se musel chtě nechtě držet scénáře a volný pád na závěr už je jen hřebíček do někdy lépe a někdy vůbec nefungující logiky. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film. Od Finchera jsem viděl upřímně už jenom Klub rváčů (který mne plně oslovil) a přišlo mi, že toto má strašně zdlouhavé rozhovory, ve kterých se toho moc neděje (a že jich tam je až moc). Celé se to zbytečně natahuje, že jsem uvažoval o dání pouhých tří hvězd. Celé se to však zachránilo naprosto úderným a nečekaným (i když občas předvídatelným) koncem. Teda, myslím 20-7 minut před koncem, dokud to nezačlo být takové, jak to jen říci, trochu moc klišé na klišé - takový hlavně aby to mělo šťastnej konec. (zde by se dalo citovat Kiss Kiss Bang Bang ,,Producenti chtějí šťastný konec, takže všichni co zemřeli musí rázem ožít, a tak'')  Jinak režie, scénář, herci, hudba, všechno je dobré, takže dávám čtyři (trochu slabší) hvězdy 7/10 ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

ten film je výborný, ale pět hvězdiček by asi nezasloužil - protože scénář je sice postavený na výborných nápadech, ale skutečně není udržitelný. douglase až tak moc nemusím, penn si zas až tak nezahraje... ovšem když jsem se pak vracel městem, měl jsem nutkání koukat po ostatních lidech a uvažovat, kdo "patří k nim". prostě geniální na povzbuzení paranoie, zvlášť když máte celý život pocit, že je s vámi hrána nějaká taková hra... ()

bartias 

všechny recenze uživatele

David Fincher umí. Protentokrát to je mistrovsky temný thriller, který překvapuje až do definitivní konečné pointy (a to si člověk hned několikrát myslí, že už proběhla). Že by pocta Hitchcokovi? Bravo!!! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller s Michaelem Douglasem v hlavní roli bohatého finančníka, který dostává ke svým narozeninám „hru“ – dá se říct zcela jiný život. Popere se s tím skutečně na úrovni a divák musí opět konstatovat, že David Fincher ho určitě nezklamal. Hudba: Howard Shore ()

reky 

všechny recenze uživatele

Další výborný snímek od Finchera a zároveň poslední, který mi v rámci jeho režijní filmografie chyběl ke zhlédnutí. Kladem je opět atmosféra, jež je typicky Fincherovská, jedná se však zase o něco úplně jiného než v Sedm nebo třeba Klubu rváčů. Moc dobře gradovaná paranoia. Závěr je vpravdě nečekaný, během poslední půlhodinky jsem si tipnul dva možné konce, oba však úplně mimo :), tuto nepředvídatelnost beru rozhodně jako klad. Na druhou stranu mi onen závěr k celému filmu né úplně pasuje a uvěřitelnost celého příběhu (jestli ji však vůbec lze u takovéhoto snímku hodnotit) sráží. UPDATE po druhém zhlédnutí: Tak tentokrát mi konec perfektně sednul, navíc vidět to podruhé vůbec nebylo na škodu, člověk si tak všimne dalších detailů. U 4* však zůstanu. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Skvelý thriller s jedným úžasným záverom aký si len divák môže priať. Je tu samozrejme množstvo otázok a pochybností, ale aj tak je to veľmi pôsobivé. Skvelí herci na čele s Douglasom. Fincherova réžia taktiež veľmi dobrá. 80% ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Napínavý, kvalitně natočený thriller na jedno použití, protože pokud znáte pointu, část svého napínavého kouzla ztrácí. Fincher nezklamal, Michael Douglas taky ne, Sean Penn má poněkud menší úlohu, ale důležitou a taktéž skvěle zahranou. Pozornost poutá také kamera, která si libuje zejména v odosobněných interiérech kanceláří a ve vlhkých ulicích. ()

Reklama

Reklama