Pete TravisScénář:
Alex GarlandKamera:
Anthony Dod MantleHudba:
Paul Leonard-MorganHrají:
Karl Urban, Lena Headey, Olivia Thirlby, Langley Kirkwood, Warrick Grier, Jason Cope, Domhnall Gleeson, Wood Harris, Scott Sparrow (více)Obsahy(2)
Budoucnost. Z Ameriky je ozářená pustina. Na jejím východním pobřeží, od Bostonu po Washington, D.C., se rozkládá Mega City One, rozsáhlá megalopole plná násilí, ve které více než 400 milionů obyvatel přežívá v neustálém strachu. Na pořádek v ulicích dohlíží takzvaní Soudci – vymahači práva, porotci, soudci i vykonavatelé rozsudku v jedné osobě. Takovým Soudcem je i Dredd (Karl Urban), který od svého nadřízeného dostává za úkol vyzkoušet v praxi novou Soudkyni Cassandru Anderson (Olivia Thirlby). Čeká je zdánlivě snadná práce – vražda v nechvalně proslulém dvousetpatrovém slumu, který provozuje bezcitný klan Ma-Ma. Když se ale pokusí zatknout jednoho z přisluhovačů klanu, Ma-Ma neprodyšně uzavře celou budovu. Oba Soudci se ocitají uprostřed brutálního a nelítostného souboje o přežití. (oficiální text distributora)
Recenze (1 178)
"Yeah." K dokonalosti tomu chýba len konzistentnejšie tempo, hlavne ku koncu by som dupol na plyn a ešte pridal na počte mŕtvol. Urban je dokonalý Dredd (druhé pozretie už robí z každej cez zuby precedenej repliky údernú hlášku), Ma-Ma je výborný zloduch, brutalita je nadrozmerná. Vychutnávka ako prasa. A strašná škoda, že nebude pokračovanie. ()
Shrnuto - On správná hláškující fašistická svině (BTW opravdu nesundá helmu), Ona dosti pohledná s taky docela dobrými hláškami (typová podobnost s Jennou Haze rozhodně není na škodu;)), hlavní záporačka správná odporná psychopatka, spousta barviček (jde tam přece jen o drogy, že), a hlavně spousta starého dobrého ultranásilí;) Vynikající nikam neodbočující žánrovka jdoucí si s trochou toho správně Dreddovsky černého humoru za svým. S ohledem na stopáž výtečná jednohubka, které vévodí nepochybně maskérsky dotvořená brada Karla Urbana (tak dolů stažené koutky jako má po většinu filmu by vyžadovaly buď těžkou mrtvici nebo neméně těžký reverzní lifting), kterému jen tak BTW tahle helma sluší víc než lidsko-elfský gay hybrid s chocholem z kobylího ocasu... Jede to jako namydlené ve svém úzce vymezeném prostoru tak hladce, že si ani moc nestihnete říkat, jaký je ten Dredd ultrafrajer, že mu třeba stačí zašít si průstřel jen z jedné strany;) Jako žánrové cvičení rozhodně parádní, a jeden z filmů, které je rozhodně potřeba vidět v co největším rozlišení (v kinech to prý opravdu ale opravdu nikdy v českých zemích neuvidíme). 80%, i když je to možná přece jen trošku nadsazené (ňadra Olivie Thirlby by vynesla plnou osmdesátku;)). ()
Akčně dynamické to sice není, ale špinavou postapokalyptickou atmoškou a působivou výpravou to překypuje. A nebojí se to jít svojí cestou, kašlat na mainstream a chrlit nápady. Plus skvělá áčková herečka jako hlavní bad-ass. Jakoby nejlepší díl Resident Evil, bez zombíků a monster. Všechno, co jsem jako 14-letý chtěl od filmu s distribučním VHS názvem “Ostré komando” a nějak se mi toho - při očekávaních a diváckých nárocích v daném věku - nedostalo :-) ()
Netěšil jsem se na to. Komiks neznám, původního Dredda jsem neviděl, prostoduchá akční béčka moc nemusím a trailer mi přišel odpudivý. Zkrátka ideální výchozí pozice pro to, aby mě film mohl překvapit. A taky že jo. Je to nářez, kterej přesně vybalancoval takovou míru a tón přehnanosti, že nepůsobí trapně, ale opravdu cool. Celý je to takový správně přepálený. Vizuál, násilí, dialogy, herci. Všechno over the top, ale ne příliš. Dredd by se dal šmahem odsoudit jako kravina. A spousta lidí to jistě udělá. Nicméně pro mě se jedná o osobité, vtahující, intenzivní a cílevědomé dílo, které ve svém subžánru vlastně nemá příliš velkou konkurenci. ()
To nasere! Jeden se těší na nového Dredda a oni mu naservírujou vyčpělý Serbuan maut totálně bez serbuanu a o mautu ani nemluvě. V hlavní roli spodní čelist Káji Urbana, kterému se na roli stačilo připravovat tak, že si doma narazil před zrcadlem na hlavu kastrol a trénoval Silvestrovské škleby. A tak tu máme jen další, unylé čištění Chánovského paneláku, které nemá ani sex ani rock'n'roll, kde se statická pixla s puftolí, co si hraje na Sláje, jen snaží dohnat sexy zjizvenou mamá Lanisterovou a zastřelí při tom pár negrů. Po hodině jsem s křikem potratil veškerá svá očekávání a ty dvě hvězdy dávám jen za to, že jsem celou projekci hladil strašně úžasného bobra! ()
Photo © Lionsgate

- Duncan Jones odmítl režii filmu, a to nikoli proto, že by se mu nelíbil scénář Alexe Garlanda, který shledal naopak jako vynikající, ale proto, že on sám měl velmi silnou vizi, jak by měl Dredd vypadat, a tudíž by měl problém s interpretací cizího scénáře. (Freshoun)
- Nejbližší "mega dům" k Peach Trees, kde se film odehrává, je Sternhammer. Je vidět v úvodních scénách snímku a v jeho závěru. Je také zmíněno, že v Sternhammeru sídlí konkurenční rivalové Ma-Ma gangu. Wulf Sternhammer byla populární postava komiksu "Strontium Dog", který vycházel v 2000 AD. "Judge Dredd" a právě "Strontium Dog" měli řadu společných tvůrců a dokonce i jejich příběhy se v některých okamžicích protnuly. (Caszidy)