Reklama

Reklama

Dredd

  • Velká Británie Dredd
Trailer 1

Budoucnost. Z Ameriky je ozářená pustina. Na jejím východním pobřeží, od Bostonu po Washington, D.C., se rozkládá Mega City One, rozsáhlá megalopole plná násilí, ve které více než 400 milionů obyvatel přežívá v neustálém strachu. Na pořádek v ulicích dohlíží takzvaní Soudci – vymahači práva, porotci, soudci i vykonavatelé rozsudku v jedné osobě. Takovým Soudcem je i Dredd (Karl Urban), který od svého nadřízeného dostává za úkol vyzkoušet v praxi novou Soudkyni Cassandru Anderson (Olivia Thirlby). Čeká je zdánlivě snadná práce – vražda v nechvalně proslulém dvousetpatrovém slumu, který provozuje bezcitný klan Ma-Ma. Když se ale pokusí zatknout jednoho z přisluhovačů klanu, Ma-Ma neprodyšně uzavře celou budovu. Oba Soudci se ocitají uprostřed brutálního a nelítostného souboje o přežití. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (1 191)

JFL 

všechny recenze uživatele

Nelze v žádném případě popřít, že nový filmový "Dredd" je bohapustou vykrádačkou indonéského "Zátahu", ale plagiátorské praktiky v jeho jádru alespoň adekvátně zpřítomňují fakt, že se jedná o čistokrevný brak, potažmo béčko. Britská produkce se nesnaží naskočit na současný hollywoodskou dojnou krávu komiksových filmů coby ekvivalentu akčních blockbusterů pro nové tisíciletí. Naopak zcela nepokrytě setrvává v úrovni mládeži nepřístupného braku. Což ale neznamená, že by tvůrci rezignovali na nějaké ambice. Naopak "Dredd" uhrane nápaditostí s jakou ozvláštňuje přímočarý příběh i samotnou ryze artificiální a v mnoha případech zcela neopodstatněnou atrakci 3D. Stereoskopické projekce v dnešní době nejsou nic jiného než záminka, jak diváky nalákat do kin a vytáhnout jim z kapes o něco více peněz než obvykle, ale při tom jen málo filmů obsahuje alespoň trochu pamětihodné sekvence, které by nějak uplatňovaly iluzi prostorovosti. "Dredd" přichází se zcela triviální atrakcí zpomalených moneyshotů, které navíc jednoduše, ale o to účelněji a chytřeji opodstatňuje ve vyprávění paralelní linií s drogou příznačně nazvanou Slo-Mo. Ve výsledku, ale film nejvíce překvapí tím, že samotný Dredd z něj vychází jako snůška soucitně úsměvných klišé a rádoby drsných šprochů adekvátně dřevěně a nepřesvědčivě podávaná Karlem Urbanem, který postrádá byť jen špetku charismatu či osobnosti. Což ale umožňuje, aby oproti němu o to více vystoupily zdejší dvě hlavní ženské postavy ztvárněné typově perfektními herečkami Olivií Thirlby a Lenou Headey. Díky tomu nevznikl jen další 80's macho throwback nebo marvelácky rádoby dramatický blockbuster blafující hloubku, ale dynamická brakovka s poutavými ženskými postavami. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že v dnešní potemnělé komiksové éře vznikne film barevný jako omalovánky pětiletého dítěte milujícího Pokémony. A teď vážně:). Dredd je přímočarý, jednoduchý, efektní. Struktura děje ala The Raid je oproti zmíněnému filmu vystavěna trochu odlišné (prakticky žádný boj zblízka) a soudci to při jeho vykonávání dobře sedí. Karl Urban si svou postavu užívá a klidně bych se na něj i s Olivii Thirlby znovu podíval. Mimochodem je dobře, že autoři zvolili uzavřenější přístup (ušetřilo se za zbytečně mnoho opakujících se exteriérů) a Mega City 1 se snažili ztvárnit jako variaci na dnešní velkoměsta a nechali být všechny vize ala Blade Runner nebo Pátý element. Jen ty motorky mohly být lepší... PS: všimli jste si na konci toho zvířete z drátků na koberci, když je záběr na ležící "soudkyni"?:-) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Muži a ženy zákona jsou tu soudci a rovnou i vykonavatelé. Padouchů je přehršel, není čas se s ničím párat a raději hned tasit rychlopalnou pistoli. Postavy se tu chovají samozřejmě absurdně, takže to raději v ulicích aglomerace zabalíme a (kvůli rozpočtu) se přesuneme do jednoho paneláku, ve kterém se tísní (!) desetitisíce lidí a kterému šéfuje stylově zjizvená Lena Headey. Sedmnáct let po Slyovi se k téhle látce nikdo nepřiblížil, až nyní si na ní pokusil nevylámat zuby tvůrce svižného Úhlu pohledu Pete Travis. Vznikl tak syrový sci-fi thriller plný krve (bez alespoň průměrného scénáře), ve kterém Dredd s nováčkovským obličejem Olivie Thirlby porcuje vše, co mu stojí v cestě. Správně přepálené, jednoduché a přímočaré s otravnými zpomalovačkami, místy efektní a docela slušivé, přesto pořád jen dietní béčko. Asi každého musí napadnout, že to připomíná americko-indonéský Zátah, který nedávno předhodil nenasytnému divákovi luxusní porci nekompromisní řežby. Jenže kde tehdy vystřídaly náboje mačety a holé ruce, Travis stále používá to samé, až se to celé začne nepříjemně zajídat. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Formální stylizací odvážné a sebevědomé béčko, které je dobře herecky obsazené, dostatečně přímočaré, s jednoduchým dějovým náčrtem. Zdolávání pater megabudovy ala The Raid, akorát že po americku, je v akčním žánru vděčná variace. A když si říkáte že je konec, tak na vás nenápadně zamrká odkaz na Blade Runner. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neviem či som mal dlhú odmlku, no toto je na moje veľké prekvapenie, absolútna jeba. Nie som fanúšik takýchto "sajnsfykšn", no Dredd-a som extrémne podcenil, pričom remake so Slájom je oproti tomuto ako honiť si vtáka v prhlave. Dal by som aj "piatu", no zas taká erekcia to nebola. A chcel by som sa poďakovať podaktorým užívateľom, ktorých mám v "milovaných", že tento film zjebali pod obraz Boží. Aj vďaka nim boli moje očakávania na bode "0", a tak je samotný výsledok viac prekvapivý, ako "Igorov" posudok od psychiatra. ()

Galerie (188)

Zajímavosti (38)

  • Těsně před odjezdem Dredda (Karl Urban) a Anderson (Olivia Thirlby) do Peach Trees můžete na obrazovce počítače spatřit všechny zločiny probíhající v Mega City 1. Na jedné z obrazovek vidíme zločin, který byl přidělen soudkyni Hershey, což je jedna z hlavních postav původního komiksu "Soudce Dredd". (HellFire)
  • Inšpiráciou na efekt po užití slo-mo boli spomalené zábery zvierat z dokumentárnych filmov. (Greenpeacak)
  • Samotný autor komiksu John Wagner, ktorý kritizoval predchádzajúcu verziu, prehlásil: „Páčilo sa mi to, na rozdiel od predchodcu vznikla verná adaptácia komiksu. Karl Urban bol fajn a rád ho uvidím v pokračovaní. On i dejová linka boli 'pure Dredd'." (gogo76)

Související novinky

Co dalšího chystá režisér Warcraftu?

Co dalšího chystá režisér Warcraftu?

16.07.2018

Duncan Jones (Warcraft, Zdrojový kód) má zkušenosti jak s malými indie projekty, tak i velkými studiovými blockbustery. Jeho nový film by pak měl být mixem obojího, jedná se totiž o adaptaci herní a… (více)

Natalie Portman čeká Anihilace

Natalie Portman čeká Anihilace

05.08.2017

Alexe Garlanda vždycky zajímala nevyzpytatelná budoucnost. Jeho scenáristické portfolio zahrnuje 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredda, tři roky zpátky se pak odhodlal i k režii a nadělil nám… (více)

Soudce Dredd dostane vlastní seriál

Soudce Dredd dostane vlastní seriál

11.05.2017

Pokud ještě pořád doufáte, že se Dredd z roku 2012 dočká pokračování, můžete to oficiálně vzdát. Produkční firmy IM Global a Rebellion totiž postavu přesouvají do televize, kde se drsný soudce z 22.… (více)

Dočkáme se pokračování Dredda?

Dočkáme se pokračování Dredda?

05.04.2014

Předloňská akční comicsovka Dredd bolestivě propadla. Podobně jako letošní Robocop ale dokázala vydařeně oživit sporadicky debatujícího drsňáka, který s velkým kvérem zjednává pořádek v… (více)

Reklama

Reklama