Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Recenze (1 262)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Divné. Tedy divné a super. Výborný origin, soustředěný na jednoduchý, ale chytlavý příběh, jak arogantnímu ateistovi spadl hřebínek, odcestoval do Nepálu a začal ochraňovat lidstvo jako nejmocnější čáryfuk ve vesmíru. Pomohla mu v tom fotografická paměť. Všechno je samozřejmě strašně zrychlené, ty cca dvě hodiny utečou jako voda. Možná je to i tím, že hlavním tématem je čas, můj oblíbený průvodce. Počtáři ví, že právě šutr na ovládání času, který Thanos potřebuje do své rukavice chyběl představit a Scott Derrickson se s tím popral na výbornou. Nedělá z něj MacGuffin, ale jednoduše další nástroj v Strangových roztřesených prackách. Benedict Cumberbatch herecky zvládá s přehledem, zase trochu jinak než ho známe a až nečekaně sympaticky. Nezapomeňte, že hraje mamonářského, sebestředného zmrda. Vedlejší postavy krom strašidelné Tildy Swinton nemají moc prostoru. Mordo se tu jen představí, Wong je tu pro srandu a nedostatek prostoru pro záporáka trochu žehlí jen nejlepší side-kick celého Marvelovského vesmíru - stylový rudý plášť, který bude chtít mít každý. Navíc vizuálně je to pecka, hlavně díky Nolanově Počátku a Interstelaru jehož triky Derricksonovi trikaři upgradovali pro vytvoření několika dalších vesmírů v celém tom... ehm multivesmíru, ala Pink Floyd LSD trip vydatně podpořeném Giacchinovou hudební stránkou. Dokonce i Dormammu se povedl. - A kdo jste vy, pane... - Doktore. - Pane Doktore? - Divný. - Taky mi to tak připadá. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivá podívaná, která scénářem má mnohem blíže k americkým sitcomům 80. let. Prvoplánové postavy, sterilní origin story a vtípky jak z mateřské školky – nemluvě o žalostně nevyužitém potenciálu Mikkelsena. Disneyho pásová výroba jede na plné obrátky a svět jde do kolen. Osobně si už ani nepamatuji, co se v tom filmu vlastně stalo. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kde byl tenhle film, když k nám přišlo New Age!? Asi se holt musím smířit s tím, že vizualita dnes spíš než práci s mizanscénou znamená kaleidoskopické skládání obrazu. Ač jsem z tohoto komiksového univerza viděl sotva polovinu filmů, jedno mi pořád nesedí. Superhrdinové by si mohli založit pomalu Twitter účet, dimenze pořádají dny otevřených dveří, vše se odehrává v jednom světě, který byl několikrát téměř zničen, a přesto pokaždé funguje normálně dál jakoby nic. Z veškeré snahy o homogenost tak čpí spíš silná sitcomová pachuť. Která ovšem u Doctora Strange vadí jednoznačně nejméně. PS pro druhý díl: Když už to cpete do 3D, zkuste nemít půlku filmu v detailech na ksichty. Pro Dallas dobrý, v IMAXU celkem sucks. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl můžu tolerovat jen na bázi "odškrtni si dalšího Madse Mikkelsena a Tildu Swinton", jinak opět bez výraznějšího zájmu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Marvel vlítl do magického světa hezky po hlavě. A buďme hodně rádi, že se producentům chtělo počkat na Cumberbatche, protože ačkoliv Phoenix by byl taky výborný, ta arogance, ego a suverenita z tohoto pojetí postavy naprosto čiší a opět musíme zmínit a potvrdit již tradiční klišé, že Marvel prostě castingy umí. Druhým neodiskutovatelným faktem je triková paleta, kterou se ve Strangeovi podařilo zužitkovat určitě nejlépe za těch 8 let, že musí i Guardians (kde bude trikových záběrů neoddiskutovatelně více) malinko žárlit. Jistě, už od prvního traileru se kolem filmu line aura vykrádačky Inception, ale je až neuvěřitelné, jak si tvůrci vyhráli s astrální rovinou a ˇ^˘°°°ˇ~ˇ°˛``?: (obecně artefakty). Pořád je to marvel, ten zásadně dětinský a připitomělý marvel, kde byť jen jediná scéna nedokáže zůstat navážno, ovšem přecijen je trošku cítit zkušená ruka Scotta Derricksona (který již tradičně propašoval ždibec hororového pozlátka) a když se konečně utrhne lavina rozjařených hlasivek v publiku a přecejen Doctor Stephen Strange vystupuje navážno, tak přesně ty momenty jsou líbivě a zkušeně natočeny a patří mezi vůbec to nejlepší, co může film nabídnout. Ať už hovoříme o prvním vzletu, potažmo nasazení kápě nebo tíživé momenty na operačním stole z úvodu filmu. Snad jen ten nezáživný soundtrack, ne nepodobný ústřední melodii posledního Star Treku, poměrně zklamal, až se mi nechce věřit, že na něm vážně dělala taková vycházející hvězda jakou je Michael Giacchino. Opět to tam je a Marvel přecijen pozměnil zažité principy marvelverse, ovšem ve své podstatě je tenhle kousek přesně vysoustruženou podívanou pro masy, které si přesně toto takhle žádají, a bez ústupků. Plně chápu přesycení trhu, ovšem jakmile jde v Hollywoodu o trademark, o žádné nadstavbě není možné ani v nejdivočejších snech uvažovat. Škoda, malinko invence co se týče prostoduchého humoru by neuškodilo, ovšem zatím se musíme spokojit s tím, že si Feige a spol vybírají k ruce schopné režiséry, kteří daný námět v rámci mezí přecejen malinko pozvednou. BTW : Tilda Swinton aka Ancient one naprosto vládne, velice mile mě překvapila. PS : Baron Mordo! v potitulkovce...9/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chvíli to vypadá jako advanced verze Batman Begins, následuje jistojisté Inception 2 a končí to hodně rozpačitě, jako každá komiksovka od Marvela. Tedy prozatimní záchranou světa (minimálně do druhého dílu). Palec nahoru, že se tentokrát neničí mrakodrapy, nebo rovnou celá města a jde se na to chytře, přes nenucený humor. Nelze nepochválit rovněž casting a dynamickou hudbu Giacchina, který tyhle rychlé kompozice už párkrát předtím docela úspěšně trénoval. Nejšťavnatější je však rozhodně postava Benedicta Cumberbatche. Tedy nemyslím tu lehce klišoidní proměnu na spasitele, ale především v první polovině je jeho arogantní a sebestředný doktor velmi zábavný a výživný. Alternativní, odlehčený, méně militantní přírůstek do komiksového universa. O něco podobného se už pokusil Ant Man. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Marvelovská imaginace nejvyššího kalibru. Strange je sympaťák, a pokud bereme za hlavního padoucha Dormamu, tak si nemám na co stěžovat. Momentálně jsem jen rozpolcen, co mám radši. Plášť Doctora Strange, nebo Harryho Pottera? P.S.: Příště doufám v důmyslnější příběhový oblouk, který tady trochu scházel (ač jsem překvapen, jak moc mi to nevadilo). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je to trošku něco jiného, než na co jsme od Marvelu zvyklí a dá se říct, že se tenhle návrat k sólovým kořenům vydařil. Znovu velmi dobrý Benedict Cumberbatch vysekl dalšího génia, arogantního neurochirurgického zmetka, který nejprve přijde o cit v rukou, po veškeré snaze nakonec zkouší alternativu a volí cestu do Nepálu, který se samozřejmě polepší a který je solidně napsanou postavou, která kolem sebe nepotřebuje další comicsové posily. Zamrzí odfláknutý kouzelnický výcvik, který některé starší ročníky nemusejí ani zaznamenat, nefungoval příliš ani kosmický bubák a rovněž chybělo pečlivější vysvětlení pravidel onoho světa a veškeré to odhalování vyšších dimenzí. Scott Derickson je rutinér, ale s velkým balíkem peněz si dokázal poradit vcelku dynamicky a nápaditě. Prostě Marvel má pořád co nabídnout. I pro nás, jenž nikdy nebudou dychtivě vyčkávat další premiéru. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kvôli mne má asi taký zmysel točiť Marvelovky, ako pre diabetika piecť kvasnicový chlieb. Je pravdou, že sa občas objaví taká, ktorá potvrdí výnimku o pravidle, no toto nie je ten prípad. Úvod ukradnutý, pričom následne zaujala akurát prezentácia arogancie hlavného hrdinu. Od následného bodu zlomu ubehne ešte asi 15 minút, kým si človek uvedomí, že toto opäť nič nové neprinesie, a už vôbec nedokáže zaujať natoľko, aby napísal, že bol dostatočne pobavený. Skrátka, kde nič - tu nič,  ako vodič za volantom 10 miestneho chrobáka Vladimíra W. ml. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Když už člověk ví, že nemá čekat nějakou originalitu, ale zkrátka další příběh o zrodu superhrdiny, je to o dost lepší podívaná a s odstupem času je třeba říct, že je to jeden z nejlepších superhrdinských startů v MCU. Benedict Cumberbatch je podle očekávání skvělý a jeho plášť hraje také výborně, triky jsou na jedničku a akční scény díky nim a všemu tomu nápaditému zrcadlení působí velmi svěže a originálně, Giacchinova hudba patří k tomu nejlepšímu, co kdo pro Marvel složil, tu a tam dojde na dobrý vtip a celé to má krásnou mystickou atmosféru. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Doktor Srance - méně cucanální, než Thorovo leštění kladiva, nablbější, než Džekmenovo drápkování. Z hlediska komickových adaptací lepší průměr. Více snad ani psát netřeba. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch mi je buřt. Byl jsem zvědavej na Adkinse a Mikkelsena. Ten první je dle očekávání za komparz, ten druhý má tak mizerně napsanou roli, že je úplně mdlý. Triky, vizuál a akce ok. Story pochopitelně debilita a ty cool hlášky pro puboše... no comment. Asi nejsnesitelnější letošní Marvel, ale pořád nic moc.40% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

To je snad poprvý, co mi do celýho tohohle marveláckýho astrálního cestování nesedělo vtipkování, dost bych ty strangeovský fórky sestříhal. Film by působil vážnějším dojmem a mě by nerušil dovádějící plášť a Wong s Beyoncé v mp3-ce. Taky se nemůžu zbavit pocitu, že může Doctor jenom takhle lusknout prsty, a zachránit celou planetu tisíckrát rychleji a efektivněji než všichni minulí i budoucí Avengers dohromady, ale co už. Akci to má skvělou a poslední Infinity Stone je konečně na světě, přiveďte Thanose! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Back to 90´s. Pripomínalo mi to, to najlepšie z pred X-Men éry. Má to fajn tempo, nenudil som sa ani chvíľu, no rovnako tak ma to nedokázalo strhnúť. Najväčšiu radosť mám z toho, že vizuálne zaujímavá marvelovka už nie je oxymorón. 7/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Je to boží. Haleujah, halejujah. Okie, víc říct netřeba, ale já stejně neodolám, jsem holt padouchem. Jedná se o skvělej origin, hlavně proto, že je tu Cumberbatch, který zvládá uhrát i náročné, herecké scény, kdy se nemůže opřít o triky (civilní doktor, který ještě není mágem), což ano, je trochu ku škodě, že nikdo jiný nemá šanci cokoliv hereckého předvést, protože se buď tváří furt stejně (Ejifort, MIkkelsen), nebo nemají prostor (Swinton) a tak je druhý nejlepší herecký výkon ten, co předvádí CGI animovaný plášť. Akce je tu neskutečně boží, tvůrci evidentně ví, co jsou fraktály a ještě evidentnější je, že je mají fakt hodně rádi. A celé to podtrhuje perfektní hudba (Pink Floidi!!), která jednak decentně odráží Doktorovo původ v šedesátejch letech a druhak je to snad poprvé v marvelácké filmové sérii, kdy je hudba jasně zapamatovatelná a fungující opravdu ve všech filmových ohledech. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Máme tady další přírůstek a zároveň další nebezpečí, které zrovna Zemi hrozí. Je potřeba psát ještě něco více? Marvel to má ostatně pod hlavičkou Disneyho v malíku a takové filmy si dokáže svou produkcí pohlídat. Jsem rád, že příběh nepřesáhl 2 hodiny a šablonovité vyprávění o tom jak se z arogantního frajírka stává v mžiku ochránce lidstva i docela odsýpá. Humor občas probleskne a veliká škoda že tvůrci více nevyužili potenciál záporného Madse. 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud ne jedna z nejlepších, tak přímo nejlepší marvelovka (a nebo obráceně). Kdo je nepolíbený comicsem bude samozřejmě hudrat, jelikož tohle zkrátka comics je, akorát převedený na filmové plátno. Nedaří se mi najít slabé místo, užil jsem si film jako celek. Cumberbatch (jehož Holmese bytostně nesnáším) příjemně překvapil, Tilda jako vždy dokonalá (z jiného světa), Mikkelsen mi nevadil a požírač vesmírů? ten vizuálně vypadl přímo z kresleného comicsu (což necomicsáci zřejmě opět neocení). Speciální efekty dechberoucí (i když jich klidně mohlo být více), 3D oproti jiným filmům (s výjimkou posledního StarTreku) výborné, hudba skvělá a i ten dabing nebyl nejhorší (titulky by byly lepší, leč možnost nebyla). A na závěr - film je neobyčejně vtipný! Už dlouho jsem se takhle v kině nenasmál... a samozřejmě přišel i S.Lee... ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Z druhé řady kinosálu opravdu hukot. Při některých scénách ala SIGNAL FEST (jak už je zde zmíněno spojení s Počátkem ) se s vámi opravdu točí svět a film vás doslova vcucne do sebe. Benedict, jako charisma neuvěřitelné a i když jsem tam stále trošku viděl Sherlocka ( také zde používal více mozek jak hrubou sílu ). Jinak je to lehký nadprůměr, který drží v rukou právě postava Doctora Strange, ostatní role jsou vůči němu téměř druholigové, což je docela škoda. Doporučuji vidět, ale ne někde na PC nebo TV, byť věřím že máte sebelepší, na toto se musí do kina :)). ()

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama