Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Recenze (1 262)

Fuksinka 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat spoilery! ----- Zřejmě nemá cenu pochybovat o tom, že Cumberbatch, Swinton i Mikkelsen jsou famózní. Nemá cenu ani rozebírat, děj. Jedná se o klasický origin, kterak sympatický (ano sympatický) arogantní spratek nehodu přežil, napravil se a superhrdinou se stal. ----- Film se odehrává ve zběsilém tempu. Ani se nestačíte pokochat Strangeovou arogancí, hned se stane nehoda, bleskově následuje zoufalství, hledání Kamar-Taj a objevování magie. To si taky moc neužijete, protože než se nadechnete, následuje magický souboj, který trvá s přestávkami až do konce. Strange má potenciál shodit z pomyslného trůnu Tonyho Starka, ale to by musel mít více času a dialogů. Oba byli ochotni položit život za záchranu lidstva, ale Strange vyhrál intelektem a tím nasadil laťku hodně vysoko. Každopáně se těším, až je oba uvidím v jednom filmu. ----- Tolik omílaná vizuální stránka je samozřejmě úchvatná a jenom díky ní, mě akční scény bavily a přála jsem si, aby trvaly déle a to se snad ještě nestalo. Je to psychedelické, vtipné a totálně ujeté. Bojuje se magickými štíty, "ohnivými lany", překlápí se budovy, chodí se po planetách, co vypadají jako viry protažené drogovým filtrem z Woodstocku a vůbec se to nebere vážně. Chci ty drogy, na kterých tvůrci frčeli a chci jich hodně! A chci Cloak of Levitation. On má totiž vlastní osobnost a stará se nejen o epické okamžiky, ale i o dost vtipů, které zde samozřejmě nechybí. Velmi dobře a vtipně je vybraná i hudba. ----- Naštěstí někdo přemýšlel a v traileru zdaleka není všechno, takže jsem byla na konci velmi příjemně překvapená. ----- Ano Doctor Strange se povedl, i když mohl být delší. Já bych si přála, aby konečně marvelákům narostly koule a odhodlali se k erkovému filmu. Žádný z filmů MCU není vyloženě špatný, ale začíná to být poněkud monotónní. Najmout Derricksona, dát mu tak skvělé téma a herce a limit PG13??? Mohlo to být o tolik dramatičtější, dojemnější, strašidelnější... Chápu, prachy jsou prachy a chápu, že to musí být koukatelné i pro děti. Takže s vědomím tohoto musím dát plný počet, jinak bych musela přehodnotit všechny marvelovky. ()

Bezejmený 

všechny recenze uživatele

Wow. To bylo něco magického. Během akce se všechno otáčí, padá, ohýbá až člověk neví, kam dřív koukat. Nádhera. Ve 3D ještě umocněno. Navíc každá akční scéna je trochu jiná, jinak se bojuje, přibývají nápady. Benedictovi jsem roli bezproblémů věřil, stejně tak Tilda je naprosto přesvědčivá. Ostatní herci ( především Rachel, Mads, Chiwetel) také do svých rolí náramně sednou. Humor ve filmu je dávkován tak akorát, navíc tolik povedených vtípků se jen tak nevidí. Hudba je slušná, kostýmy se povedly na jedničku (kabát by si zasloužil alespoň kratas:-). Výcvikové scény jsou bohužel poněkud zrychlené, což je asi jediná moje výtka. Dvě potitulkové scény zajímavé. Jsem zvědavý, jak Strange zapadne mezi ostatní Avengers. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Jako vždy dechberoucí směs akce, dobrodružství, humoru a odkazů na ostatní díla fikčního multiversa mne opět pohltila na celé dvě hodiny - řeklo by se standard. Avšak tato konkrétní marvelovka trpí dvěma věcmi: Zaprvé přehnaným visuálními efekty, z nichž bolí oči a hrdinu na plátně aby člověk pohledal lupou; zadruhé absencí záporného elementu, neboť Mikkelsen je nevýrazný až běda, finální protivník je pouze směšným kaleidoskopem a Cumberbatchovu aroganci asi nelze počítat. Druhy díl přijde, takže uvidíme, jak si titulní hrdina poradí s akcí v týmu, jsem na to opravdu zvědav. ()

Tomko87 

všechny recenze uživatele

Čo som čakal, to som dostal. Typická Marvelovka, so všetkým čo k tomu patrí. Perfektné spracovanie, rovnako vtipné ako vážne, nejaké tie situačné fóry, výborný herci a chabý záporák. Mads Mikkelsen je pre mňa charizmatický herec, a záporné úlohy mu idú perfektne, no tu bol len ďalší chuligán, čo si myslí, že koná dobro a pritom je kokot. Rachel McAdams bola len taký šperk, no sakra krásny . Prekvapila ma prítomnosť Scotta Adkinsa. Jeho pohyby a manévre som spoznal hneď . ()

gipper 

všechny recenze uživatele

Parádní podívaná :) Marvelácký filmy obyčejně dost můžu a u Dr. Strange se připadala ještě magie, což taky moje oblíbené téma. Bylo to akční, bylo to pěkný a zajímavý na koukání a ještě u toho byla sranda (třeba s levitujícím pláštěm :) ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

No heleďse, prostě taková milá zbytečná komiksová <|>ovina, která naštěstí nemá stopáž více jak dvě hodiny, zato k tomu ale multikino přidá dvacet minut zoufalých upoutávek na ještě zoufalejší zoufalosti. Jasně, nejsem cílovka, ale takovýhle pocit ztracenýho času jsem fakt nečekal. Jako nemůžu upřít aristokratické Cumbersherlockovo herectví a občas je to i (velmi) vtipné, ale odkaz na Avengers v půlce mi skoro ukázal na dveře ze sálu. Prostě jsem žádný Marvelokomiksy nečetl, nechtěl číst, nebudu číst, nic mi to neříká, nechápu to; přijde mi to takový – zbytečný. Jo, jsem stárnoucí gáj. A možná jsem jen měl long day a možná jsem měl zůstat o něco déle v hospodě. Ale neberte mě jakože ve zlym, šedesát procent za profesionalitu ve všem a těch zbylých čtyřicet je prostě daň za to, že mě to nechytlo a nechyt‘ bych, ani kdybych byl z benzínu a v kině hořelo. Prostě azbestový divák na komiksovym pseudoskvostu. [60%; 2016-11-08 CinemaCity Galaxie Háje] ()

Willynka 

všechny recenze uživatele

Jak se mohl stát lehce homoeroticky vyhlížející, ne moc známý marvelovský hrdina nejlepčí hranou marvelovkou od prvního Thora a Iron-mana je mi záhadou. Ale ta psychedelika je kurva příjemná. Fraktály, fraktály všude! ()

MaxQ69 

všechny recenze uživatele

Po vizuální stránce je tahle marvelovka orgasmickým zážitkem. Ten smysl pro detail, pohrávání si s prostorem, promítání vlastní představivosti do materiální podoby, to je prostě skvost. Vynikající práci odvedl i Giacchino, který svou hudební tvorbou úžasné podívané ještě krapet přidá. Potěšení pro oči je jedna věc, avšak potěšení pro mysl je věc druhá. Bohužel, toho se mi tu zas tolik nedostává. Chápu, že se filmová projekce musí opírat o literární komiksový originál, ale celá zápletka je taková bez nápadu. V první řadě se mi potvrdil můj skeptický předsudek, že Benedict Cumberbatch není zrovna nejšťastnější volbou pro roli doktora Strangee. Tak nějak neumím přejít fakt, že génius a pragmatik a la Sheldon Cooper dokáže bez problému přijmout existenci nevysvětlitelného nadpřirozena, kde nic nedává smysl, stát se je hosoučástí, a opustit svůj svět pro jeho život tolik nezbytného poznání a racionality. Nota bene, že o roli superhrdiny ani trochu nestojí a je to na něm vidět. Celý příběh je postavený na chatrných základech a ještě chatrnější záporné bytosti. Ze všech marvelovek vnímám tohoto záporáka jako toho nejnudnějšího a, nebojím se přiznat, nejtrapnějšího. Nejvíce však postrádám jedno - pevně vytyčené hranice mezi fyzicky akceptovatelným a zcela nemožným. Překonávat (astro)fyzikální zákony a vysvětlit to tak, že je to jen v mysli, prostě nestačí. To by Strange mohl záporáka zničit pouhou myšlenkou, pokud se to zrovna bude hodit. Upřímně řečeno, mám obavy, aby doctor Strange neskončil v dalším pokračování Avengers, protože by to najednou bylo stejně tak úsměvné, jako když po boku boha Thora bojuje agentka Shieldu. Co by asi zmohl Captain America v bojišti, kde dochází k ohybání prostoru pouhou myšlenkou?... Na to, že to nebyl zrovna můj šálek marvelovské kávy, jsem se relativně bavil. Téhle jinak podařené audiovziuální lahůdce dávám 75%. ()

halberdier 

všechny recenze uživatele

Marvel své originy zvládá a po lehce komediálním Ant-Manovi přináší další, tentokrát s prvky fantasy. A opět nezklamal. Navíc nabídl trochu jinou atmosféru než jeho poslední filmy, čemuž určitě přispělo i angažování horrorového Scotta Derricksona. Doctor Strange má v rukávu dva trumfy. Zaprvé je to obsazení hlavní role Benedictem Cumberbatchem - jeho Strange se hned může zařadit mezi nejzajímavější marvelovské postavy. Druhým trumfem je pak triková stránka filmu resp. vynalézavost při práci s prolínáním více realit a soubojích v nich. Ostatní aspekty filmu mě ale příliš nezaujaly, jde o klasický origin, který co se týče příběhu nepřináší nic nového, tradičně nevýrazného záporáka není ani potřeba zmiňovat. Doctor Strange přinesl novou a zajímavou postavu, nicméně jen v lehce nadprůměrném filmu, který mezi TOP od Marvelu nemůžu zařadit.(7/10) ()

Optical 

všechny recenze uživatele

Nevyužitý potenciál, i tak by se dal charakterizovat Doctor Strange. Egocentrický neurochirurg (Benedict Cumberbatch) jemuž role sedla nadmíru dobře. Škoda jen uspěchaného děje, který doktora vyloženě tlačí do konečné transformace v okultního mistra. Nezbývá ani moc času na nějaké složité školení a vývoj charakteru. Doktor přelouská několik knih a dostane pár dobrých rad od guru „Fantomase“, jen aby byl připraven na první konfrontaci s dalším bezvýznamným antagonistou. Ani na romantiku s Rachel McAdams nezbyl čas, ona totiž většina vedlejších postav působí zcela postradatelně. Hlavní devízou snímku jsou vizuální efekty, které působí všelijak, nikoliv však mysticky. Finální démon v podobě obří hlavy pouze zdůraznil celkovou přeplácanost. Nejnovější Marvel se zarytě drží své šablony, která dle některých stále funguje. Dle mého názoru je čas na změnu a trochu zariskovat. Doctor Strange byl postavou jako stvořenou pro nový směr, bohužel zapadl do průměrného stereotypu továrních filmů od Marvelu. ()

marekspanel 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně to bude chtít ještě jedno shlédnutí. První scéna byla opravdu ohromující. Příběh hl. postavy mě zaujal, ale nemůžu se zbavit pocitu, že tam něco prostě chybělo. Místy to bylo až trochu přeplácané, samozřejmě i dobře vtipné, byť jsem se zas uplně nesmál, jako většina zřejmě jednodušího publika v kině. Každopádně je to nový vesmír a magie zatím u marvelu nevídaná a to byl hlavní tahák filmu. Záporák v podobě skvělého Madse se moc nepovedl, jemu to asi moc nesedí, tak jako Hannibal to bylo taky obsazení vedle. Samozřejmě je to o tom, jak se napíše postava. Příliš to bylo celé jednoduché, možná kdyby takový film vnikl ještě tak před 10 lety, sednu z toho na zadek, ale už jsme dneska trochu přesycení a víc imunní. ()

PunyHumanNo2 

všechny recenze uživatele

Mobil za volant nepatří! Neriskujte za jízdy, nebo se stanete čarodějem. Po většině stránkách standardní Marvelovina. Talentovaný sebestředný všeználek přijde o to, co ho činí výjimečným, a nedobrovolně nastoupí cestu za spásou a pokorou. Najde učitele, nabude nových schopností, objeví se Marvelovsky zapomenutelný záporák, kterému učedník musí zatnout tipec a zachránit před ním svět. Vše vyzrazeno v trailerech. Jako vždy si zaotravuje Stan Lee, přiležitostně se vyskytne nějaký ten nucený humot, až se divák opotí z představy setkání Strange a Starka. Vše je zabaleno do slušných speciálních efektů, ze kterých by si Escher poslintal parkety. Dokonale padnoucí obsazení hlavních postav - vedlejší postavy mohou působit zbytečně, a i levitující plášť má větší hloubku než Mads, Rachel a všechen ten další komparz dohromady, ale Cumberbatchovi a Tildě Swinton nelze nic vytknout. Z mustru se Doktor trhne až při závěrečném střetu, který se vymyká kliše o rozflákání celého města na maděru. A to bezpečně stačí na to, aby se pro mě stal nejlepším "cape" počinem tohoto roku. ()

alica009 

všechny recenze uživatele

je to rozpravka, ano, velmi jednoduchy pribeh a je to miestami mierne komicky pateticke, ale to je jedine co tomu mozem vytknut. dynamicke, ozaj vyborne efekty (aj ked teda vykradli napad z Inception, ale nevadi), ako vzdy vyborny Cumberbatch, skvela kamera, dobry humor - fajn nenarocna zabava na necele dve hodiny. urcite sa oplati vidiet v kine. ()

misiaq 

všechny recenze uživatele

strange je vybornym kuskom puzzle v marvelovskom vesmire, uvidime co sa stane ked zapadne do celkoveho obrazku... ()

marrrrian 

všechny recenze uživatele

Čo sme videli v Strangeovi nebol Inception, ale Transformeri, ktorí sú namiesto áut mestami. Okrem toho po dlhom rade marveloviek iskril záporák (aj keď ma o tom presvedčil až na druhé pozretie) a nebol len kulisa pre ústredného hrdinu. Vlastne bol, ale aspoň sa o ňom dá hovoriť ako o hlavnej postave a nie len ako dôležitejšom komparzistovi. Chválim, že už stokrát videné tvorcovia aspoň zabalili do výrazne iného vizuálu, pretože aj keď sa film po filme úspechy sypú, je cítiť, že to chce trochu zmenu. Tilda super, hodila by sa aj do viacerých príbehov, škoda, že jej postava len priamočiaro stvorila hrdinu a zmizla. V konečnom hodnotení, aj cez skratkovitosť je to celkom príjemný a výrazný prírastok medzi ostatné tituly MCU. ()

anagi609 

všechny recenze uživatele

Doktor "Zvláštny" určite patrí medzi tie lepšie filmové spracovanie komiksu. Vidíme vysoko namysleného neorochirurga, kde je jeho nafúkanosť striktne potrestaná. Formovanie osobnosti tu malo byť asi jedným z poslaní. Avšak vývoj postavy doktora Strange bol nedotiahnutý, chýbal všeobecný obraz pokroku a určite by sa dalo viac pohrať s prekážkami v jeho ceste. Taktiež môžeme vidieť úplne nové poňatie slova mágia. Fantastické filmové efekty ohýbania priestoru, stretávame sa s astrálnym cestovaním. Potom tu máme hlavného záporáka, ktorý nebol taktiež celkom dotiahnutý. Na začiatku sa síce predstaví ale potom zmizne a objaví sa s ohromnou mocou, ktorú nadobudol za hrozne krátky čas. Pomaly sa dostávame k veľmi detinskému "marvelovskému" humore, ktorého prvky sa vo filme vyskytujú. Situácie plné napätia sú nimi až prerušené a zahodené. Soundtrack som až tak nepostrehol. Vcelku však zaujímavýy film a rozhodne odporúčam pozrieť aj keď filmy podľa komiksovej predlohy nie sú vašimi obľúbenými 75% ()

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama