Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (1 262)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Scott Derrickson, tvůrce pro mě jedněch z nejlepších hororů posledních let, přináší na plátna adaptaci Marvelovského komiksu. It works, obviously:) Ben Cumberbatch coby Stephen Strange má ego a slabost pro rychlá auta jako Tony Stark, lékařské schopnosti Dr. House a břitký jazyk, dedukce a styl humoru a mluvy jako jeho nejslavnější postava, Sherlock. Obsazení špička. V jednom filmu tak máte možnost vidět Sherlocka Holmese, Hannibala Lectera a Irene Adler:) Stan Lee si opět střihne své povinné cameo, coby muž v autobuse a nakonec se objeví i Thor. Scénář zcela jiný, než jsem zvyklá třeba z Avengers, či Kapitána Ameriky. Tam, kde tyto filmy vynikají scénářem, který nezná výrazy jako "šustit papírem či "hrdinský patos" a dialogy superhrdinských postav jsou zasazeny do reálné mluvy, tam má Doktor Strange docela opačný postup. Spousta filozofických a moudrých promluv o životě, smrti, pomíjivosti času a jiných světech je jako vystřižená z učebnice žánrových hrdinských mouder:) Vlastně tak odpovídá zpracování příběhu. Doctor Strange přináší vizuálně zcela úchvatnou a odzbrojující podívanou, v níž tu nejúžasnější část tvoří ohýbaná a převrácená realita měst ála Inception. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prijemny prekvapeni. Film vizualne i pribehove pripomina mix mezi Pocatkem a Batman zacina, coz ale vubec neni na skodu, vzhledem k tomu, ze oboje jsou skvely filmy. Tohle je proste v ramci MCU jeden z nejvice se lisicich filmu, jasne, mame tu nejake narazky na ostatni superhrdiny, nemuze tu chybet zaporak, ale proste celkove funguje film sam o sobe a funguje skvele. Nechci zase tvrdit, ze by se jednalo o neco, z ceho by si clovek sednul na prdel, ale mame tu fajn pribeh, skvelou vizualni stranku, pohodovou hudbu, super triky a hlavne spoustu skvelejch a sympatickejch hercu, ktery zvladaj jak vazny sceny, tak i nejaky odlehcenejsi. Za me proste spokojenost, po opruzech typu Obcanska valka nebo Homecoming jsem zase zacal chovat drobnou nadeji, ze nejde MCU do kopru. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Bojuj ako keby ti šlo o život. Raz pôjde.“ Po druhom Thorovi a prvom Captainovi America najslabšia marvelovka. Až príliš vidno, že ide o remake Iron Mana alias o striedanie starnúceho resp. vyhoreného Starka/Downeyho. Film je nedôveryhodný (Strange kričí, že zložil prísahu o zachraňovaní ľudských životov, ale predtým bez jediného etického problému odmietal pacientov len preto, aby mu ich "nevyriešiteľné" diagnózy nepokazili dokonalú kariéru), plný klišé (z najlepšieho priateľa úhlavný nepriateľ, koľkokrát to tu už bolo?) a aby toho nebolo málo, aj veľmi triviálny (arogantný hajzlik si po nehode siahne na dno, porazí svoje ego a začne byť užitočný pre spoločnosť). Tildu Swinton pokladám za jednu z najnesympatickejších herečiek Hollywoodu, tu sa síce prekvapivo dala, ale viac podobných plusov by som hľadal ťažko (a určite by medzi ne nepatril tradične marvelácky nudný zlosyn, netradične stvárnený prekvapivo nudným Madsom Mikkelsenom). Vizuálna stránka bola originálna, Cumberbatch relatívne znesiteľný (viac sa do úlohy ponoril až v ďalších rokoch) a niektoré nápady fajn (spôsob, akým Strange porazí Dormammu). Hoci má film až dve hodiny, je skratkovitý (hrdina nevie čarovať, je ponechaný na vrchole Everestu - ! – a „zrazu“ sa z neho stane len o čosi menší kúzelník, ako Prastará). Nefunguje komický element Wong. „Pravidlám“ nie je možné pochopiť (kúzelníci majú zakázané narúšať čas a ísť proti fyzikálnym zákonom, no pri spätnej výstavbe hongkonskej svätyne to už ale nie je problém. OK, tak ale potom prečo čas nevracali aj predtým resp. prečo ho nevracal zloduch vo svoj prospech?). Čo teda funguje? Tilda Swilton, Tibet, audiovizuálna stránka (najmä teda rôzne kúzla s meniacimi sa mestami), Rachel McAdams, civilné pasáže (t.j. najmä tie s Rachel McAdams), drobné napojenie na univerzum (Avengers, Thor), značne svojrázny plášť a občas fajn hláška („To je moja mantra?“ – „Heslo na wifi.“). No... je toho málo, čo vám budem hovoriť. Strangeov potenciál vidím hlavne v tímovkách. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Divné. Tedy divné a super. Výborný origin, soustředěný na jednoduchý, ale chytlavý příběh, jak arogantnímu ateistovi spadl hřebínek, odcestoval do Nepálu a začal ochraňovat lidstvo jako nejmocnější čáryfuk ve vesmíru. Pomohla mu v tom fotografická paměť. Všechno je samozřejmě strašně zrychlené, ty cca dvě hodiny utečou jako voda. Možná je to i tím, že hlavním tématem je čas, můj oblíbený průvodce. Počtáři ví, že právě šutr na ovládání času, který Thanos potřebuje do své rukavice chyběl představit a Scott Derrickson se s tím popral na výbornou. Nedělá z něj MacGuffin, ale jednoduše další nástroj v Strangových roztřesených prackách. Benedict Cumberbatch herecky zvládá s přehledem, zase trochu jinak než ho známe a až nečekaně sympaticky. Nezapomeňte, že hraje mamonářského, sebestředného zmrda. Vedlejší postavy krom strašidelné Tildy Swinton nemají moc prostoru. Mordo se tu jen představí, Wong je tu pro srandu a nedostatek prostoru pro záporáka trochu žehlí jen nejlepší side-kick celého Marvelovského vesmíru - stylový rudý plášť, který bude chtít mít každý. Navíc vizuálně je to pecka, hlavně díky Nolanově Počátku a Interstelaru jehož triky Derricksonovi trikaři upgradovali pro vytvoření několika dalších vesmírů v celém tom... ehm multivesmíru, ala Pink Floyd LSD trip vydatně podpořeném Giacchinovou hudební stránkou. Dokonce i Dormammu se povedl. - A kdo jste vy, pane... - Doktore. - Pane Doktore? - Divný. - Taky mi to tak připadá. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivá podívaná, která scénářem má mnohem blíže k americkým sitcomům 80. let. Prvoplánové postavy, sterilní origin story a vtípky jak z mateřské školky – nemluvě o žalostně nevyužitém potenciálu Mikkelsena. Disneyho pásová výroba jede na plné obrátky a svět jde do kolen. Osobně si už ani nepamatuji, co se v tom filmu vlastně stalo. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (77)

  • Tilda Swinton hraje postavu jménem The Ancient One (Prastará), což je mentor/ka Doktora Strange (Benedict Cumberbatch). Tato postava byla v původním komiksu muž. (ČSFD)
  • Filmovanie snímky prebiehalo najmä v USA, vo filmových štúdiách vo Veľkej Británii, v Číne a v Hongkongu. Časť filmu sa natáčala v Nepále. Natáčalo sa od 4. 11. 2015 do 3. 4. 2016. (MikaelSVK)
  • V jedné scéně ve vitríně v Newyorské svatyni je vidět přilbice, která patří komiksové postavě jménem The Black Knight. Vidět měl být i meč, ale ten byl z filmu odstraněn. (Harroc)

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama