Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (1 262)

novoten 

všechny recenze uživatele

Tolik informací, tolik kouzel - a tak málo času. Z každé scény je vidět, jak moc Derrickson (a koneckonců i celé Marvel Studios) novou součást svého vesmíru milují a vesele se rochní ve všech magických udělátkách, prostorech a kličkách. Klidně by nám ale v tomhle zlatém dole mohli nechat víc času, protože dvě hodinky jsou chvílemi zoufale málo. Bavil jsem se náramně a Cumberbatch se Strangem narodil, ale abych se došplhal k nejvyššímu hodnocení (a že k němu není zrovna daleko), budu si muset celé dobrodružství přechroupat ještě několikrát a konečně se už spřátelit s mnohokrát odkládanou předlohou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, užívala jsem si sledování, asi jsem zamilovaná do Madse Mikkelsena (zase) a místy se mi obraz zdál krásný, což se mi u marvelovského filmu stalo poprvé. Protože jakkoliv mám pro dobrodružství Avengers a přidružených kamarádů slabost, tak po obrazové stránce, z čistě estetického hlediska, mi ty filmy vždycky připadaly šedivě průměrné až digitálně ohavné. Například z barevné palety většiny MCU filmů se mi dělá nevolno, třeba Strážci Galaxie jsou toho dokonalým příkladem. Oproti tomu Doctor Strange zavádí alespoň nějaké ty pastelové odstíny (ačkoliv barevnost Stephenova kostýmu už mě zase tříská do očí) a jeho působivé scenérie na mě opravdu působí. A i po takové pokloně musím říct, že ve výsledném dojmu se film zdá jenom jako další sterilní dílek do skládačky. Zdá se hnán hlavně povinností. Benedict platí za jednoho z nejtalentovanějších a nejcharismatičtějších herců současnosti a já si troufnu tvrdit, že z tohoto filmu by to nezasvěcenec nepoznal. Viděla jsem film, kde hrál jenom manžela, který se bojí, a jeho postava tam byla určitě alespoň dvakrát šťavnatější než ten bojovník tady. V Pokání mu stačí krátká věta ("You have to bite it."), aby z toho udělal jeden z nejzářivějších momentů filmu, který vlastně vůbec není o něm, a přitom ona věta nemá ani žádný přímý dopad na dějovou linku, jenom je v jeho podání prostě skvostná. Doctor Strange jeho magický herecký potenciál pohřbívá pod digitálně vyrobené zbraně a nejzákladnější schémata scenáristických příruček. Od přehnané počáteční arogance přes zrychlené prozření po smrt mentora a nutnost zachránit svět před údajně všemocnou a nezastavitelnou hrozbou. Žádná vášeň, žádné překvapení, žádná osobitost. Jen ten občasný jednoduchý humor. Nejsilnější moment je pro mě spojen s monologem "Není to pan Strange, není to mistr Strange, je to doktor Strange, složil jsem přísahu zachraňovat životy a právě jsem zabil člověka." ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

George Lucas pred pár rokmi predpovedal, že z pozerania filmov v kine sa stane drahá lunaparková atrakcia a príbehy budú rozprávať malé filmy. Jeho vízia sa začala napĺňať a Doctor Strange je toho najlepším príkladom: vizuálne neopakovateľný zážitok, ktorý treba vidieť v IMAXe na gigantickom plátne s krásnymi ostrými farbami, no ktorý po stránke scenáru a postáv neponúka vôbec NIČ. Opäť raz sa prvotriedni herci márnia v multimiliónovom spektákle a už na nich ani nevidieť entuziazmus, ktorým kedysi oplýval napr. Robert Downey Jr. Príbeh by aj mal celkom potenciál, po dlhej dobe má záporák celkom zaujímavú (filozofickú) motiváciu, no čo z toho, keď je vo filme iba štatistom a jeho miesto zaberá triviálny origin story hlavného hrdinu. ALE vizuál filmu je neskutočný, efekty bravúrne (a pritom mal film taký nudný trailer), má to skvelú atmosféru a mytológiu a záverečné porazenie zla je najoriginálnejšie zo všetkých marvelovských filmov. Chcel by som tento tím tvorcov vidieť točiť Lovecrafta! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nelze tomu upřít, že oproti zbylým zaměnitelným kinomarvelovkám to má vlastní ksicht (jakkoli vypůjčený z Batman začíná/Počátku). Problém je, že se v druhé polovině vezmou všechny přesně obsazené postavy, na kterých to do té doby staví, a zahodí se do koše. Strange je z nicky skokově bez dřiny übermaster, Christine se vytratí jako by byla z cateringu štábu, nikoli hlavní ženská postava (a motivace hrdiny), Mordo zmizí uprostřed věty, o záporákovi škoda mluvit... No, prostě pro samé kompozičně přeplácané efektno pro efektno to v zrcadlových světech ztrácí směr stejně spolehlivě jako moucha v zrcadlovém bludišti. Čili jak moc je to efektní (a efektní to je nemálo), tak málo je to zároveň i efektivní. A pro jednou je to u marvelovky docela škoda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je to trošku něco jiného, než na co jsme od Marvelu zvyklí a dá se říct, že se tenhle návrat k sólovým kořenům vydařil. Znovu velmi dobrý Benedict Cumberbatch vysekl dalšího génia, arogantního neurochirurgického zmetka, který nejprve přijde o cit v rukou, po veškeré snaze nakonec zkouší alternativu a volí cestu do Nepálu, který se samozřejmě polepší a který je solidně napsanou postavou, která kolem sebe nepotřebuje další comicsové posily. Zamrzí odfláknutý kouzelnický výcvik, který některé starší ročníky nemusejí ani zaznamenat, nefungoval příliš ani kosmický bubák a rovněž chybělo pečlivější vysvětlení pravidel onoho světa a veškeré to odhalování vyšších dimenzí. Scott Derickson je rutinér, ale s velkým balíkem peněz si dokázal poradit vcelku dynamicky a nápaditě. Prostě Marvel má pořád co nabídnout. I pro nás, jenž nikdy nebudou dychtivě vyčkávat další premiéru. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (77)

  • V jedné scéně ve vitríně v Newyorské svatyni je vidět přilbice, která patří komiksové postavě jménem The Black Knight. Vidět měl být i meč, ale ten byl z filmu odstraněn. (Harroc)
  • Tilda Swinton hraje postavu jménem The Ancient One (Prastará), což je mentor/ka Doktora Strange (Benedict Cumberbatch). Tato postava byla v původním komiksu muž. (ČSFD)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 165 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama