Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Videa (18)

Trailer 4

Recenze (1 262)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Doctor Strange mi po delší době vrátil chuť do komiksových filmů. Magie zabalená pro diváka i milovníka komiksů s neurochirurgem, který tak trochu povahově připomíná nejmenovaného detektiva. Scott Derrickson konečně prodal své schopnosti a zabalil Strange do balení, které zvládne kdejaký divák a současně nabízí poutavý a hravý vizuál (inception neřešme, tady se jde trochu jinudy). Měl k ruce také fantastický casting, kterému (ne)překvapivě dominuje Benedict Cumberbatch a jsem zvědav, zda tenhle chlapík dá někdy naprosto odlišnou roli, než sype ze svých rukávů. Za mě je i velice vítán Mads Mikkelsen (btw jeho "motivy" ve filmu jsou příliš zjednodušené, doporučuji komiks) a Chiwetel Ejiofor (navíc potitulková a jeho důležitost do budoucna). Asi jediný problém v celém filmu sledovaném v Imaxu v 3D - ano, má to smysl, a ano, dvakrát se člověk cítí, jako by letěl - mám už klasicky s humorem. U marveláckých filmů mi přijde, že často humor krátkodobým vtipem zruší atmosféru a vážnost děje a postav. Občas je to fajn, ale tady humor občas výrazně skřípe (Eminem?) a někdy ani není vypointovaný správný způsobem (Wong - Beyonce). Ovšem proti gustu... jen by té tématice i samotnému doktorovi seděl trochu jiný humor, méně "dnešní", více odpovídající komiksu. Za mě film jednoznačně krok správným směrem. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Euforické pocity naprostého vytržení ze zažitého vnímání časoprostoru, které jsem čekal u Inception, se dostavily o pár let později. Velikost vize a suverenita zpracování samozřejmě nekompromisně zvyšují laťku i u ostatních složek a bohužel ne, Doctor Strange nepřekonává kletbu matných padouchů (i když díky Madsovi hodně charismatických), plochých vedlejších figur a generických zápletek. V tomhle je hluboce marvelovský a limity ohýbat nedokáže. V ostatních ohledech jde ale o lahodně hravé a zábavné origin story, ve kterém Cumberbatch konečně zase plně využívá svůj potenciál a Scott Derrickson dává zapomenout na sterilní okopávanou ze Dne, kdy se zastavila země. Aby marvelovské multiverzum drželo pohromadě, musí si jednotliví hrdinové občas nasazovat okovy. Nikdo tím zatím netrpěl tak jako Doctor Strange, který v sobě má halucinogenní výbušnost 60. let i příliš čitelnou předurčenost marvelovského vyprávění. Osobně se nad to dokážu povznést a užít si tenhle trip za bariéru reality maximálně. A co si budeme namlouvat, doktor, který může asistovat při vlastní operaci... beat that! ()

Reklama

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Nebohý Strange je v tom v podstatě nevinně. Derrickson se v rámci svých možností snaží a přítomní herci - a že těch hvězd není málo - si chtějí zasloužit honorář. Produkce Marvelu se ale nachází na samém chvostu mých filmových preferencí, je to zkrátka příliš pitomé a dětinské, bombastické a umělé. V podstatě u tohohle studia neexistuje titul, kterému bych nadělil víc než jednu hvězdičku, a Doctor Strange doplácí na to, že se v něm v nezdravé míře kumulují další mé neoblíbené prvky, jako je východní mystika a obecně magie. Jediným titulem, který se mi svým civilním stylem a příjemným nadhledem strefil aspoň částečně do vkusu, byla série Spiderman, ale je příznačné, že ta vznikla pod hlavičkou Columbia Pictures a Marvel Movies pouze participoval. Na tenhle kousek jsem narazil v televizi náhodou a chtěl jsem si jen udělat obrázek, co marvelovský fenomén obnáší. Potvrdil jsem si jen všechny staré předsudky. Celkový dojem: 10 % za herecké obsazení. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbatch sa v úlohe Strangea predstaví s fúzami, ktoré jeho notoricky známej tvári dodajú trošku nový rozmer, a jeho zmužnenie je príjemná zmena. Hoci ide o zábavný a vyvážený snímok, divákov, ktorí neholdujú komiksovým adaptáciám, asi rovnako o svojich kvalitách nepresvedčí. A my ostatní už sa môžeme tešiť na druhý diel, ktorý je nám prisľúbený na konci titulkov. Vizuálna stránka, ktorá nás neprestane uchvacovať až do konca filmu, akcia, štipka humoru, dobrá hudba, to všetko stojí na pevných základoch kvalitného príbehu s výborne zvolenými hercami. Tilda Swinton s vyholenou hlavou, pôsobivo nalíčený Mads Mikkelsen a tradične vynikajúci Benedict Cumberbatch, to všetko robí zo snímky Doctor Strange jeden z najlepších filmov roka. Osobne za najzaujímavejší bod filmu považujem finále filmu, kde už naozaj neplatia žiadne fyzikálne ani časo-priestorové pravidlá a všetko sa tak nádherne a kreatívne porušuje s bezchybnými vizuálnymi efektami. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem z volné vstupenky na snímek Doctor Strange neměl zrovna dvakrát velkou radost. Prostoduché akční zábavě se snažím za každou cenu vyhýbat a pozvání na palubu její vlajkové lodi jsem tak zamýšlel s díky odmítnout. Filmová studia bohužel již mnoho let zaznamenávají úspěch díky konceptu neustálé recyklace jednoho scénáře, v rámci něhož stačí pozměnit jména hlavních postav a popkornový divák vzápětí nadšeně jásá nad existencí nového superhrdinského snímku. Předpremiéru Doctor Strange jsem nakonec přeci jen navštívil, jelikož ve mě zůstávala malá dušička naděje, že budu svědkem zázraku a tento v pořadí již cca. 1421. superhrdinský snímek konečně přijde se zábleskem originality. Naděje zemřela po pár minutách a já se tak dočkal staré známé plytké šablony o superhrdinovi, který s vypětím všech sil zvítězí nad superpadouchem a zachrání tak svět před zničením. Těžko zde něco pochválit. Možná tak vizuální stránku snímku, která však Doctora Strange od výsledného odpadu v žádném případě neuchrání. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (77)

  • Mezi závěrečnými titulky a po nich nalezneme dvě dodatečné scény. (necisty)
  • Benedict Cumberbatch nejprve roli Doktora Strange odmítl, protože natáčení se krylo s jeho vystupováním v divadelní hře "Hamlet". Studio ale kvůli němu posunulo natáčení a oddálilo premiéru filmu z července 2016 na konec října 2016. (Harroc)

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama