Reklama

Reklama

Bab'Aziz

  • Maďarsko Bab'Aziz - A sivatag hercege (více)
Švýcarsko / Maďarsko / Írán / Tunisko, 2005, 96 min

Obsahy(1)

Film pojednává o cestě slepého derviše (Bab‘aziz) a jeho vnučky Ishtar skrz poušť na shromáždění súfistů. Po cestě narazí na několik podivínů, kteří jim vyprávějí příběhy o jejich vlastních tajemných a duchovních poutích protkaných súfistickými moudry starých islámských myslitelů. Známý tuniský režisér se rozhodl tento film natočit, aby tak reagoval na špatnou a násilnickou pověst, kterou islám v době globálních médií získal. Občas lze vycítit, že poselství směřující k západním divákům je důležitější než umění samo o sobě. Většinu času ale primárně politický záměr nijak neškodí tomuto skoro jedinečnému podání islámské mystiky. Kvality snímku jsou podpořeny také umným nasnímáním íránských a tuniských pouští a budov. Spolu s netradičním vyprávěním dokáží diváka naladit do patřičného duševního rozpoložení, v němž pak nebude příběh sledován jen jako ilustrace súfismu, ale do jisté míry mu bude umožněno i prožití jakési simulace této fascinující kultury. (Aannička)

(více)

Recenze (10)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jiná země, jiné příběhy, jiná mentalita, moře nádherných dun, kde to bylo chvílemi tak rušné, že snad za každou dunou Bab'Aziz s Ištarem někoho potkávali. a teď se jdu podívat, kdo to byli ti súfisti. pro někoho úžasný zážitek, ale já se přece jen chvílemi v těch dunách ztrácela............. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Ďalší spirituálny film, ktorý pozná odpovede na všetky otázky bytia. Má však v skutočnosti tieto odpovede? Asi ani nie. Čo ale každopádne má, je krásna hudba a impozantné lokácie. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No, jako nic proti islámu (fakt mi neva) ale jestli je tohle cesta jak se chce v očích zbytku světa blejsknout v pozitivním světle, tak to asi bude chtít ještě hodně poladit protože tenhle film má schopnost zabíjet nudou... A to už jsem s nadšením a slzou v oku koukal na hezkou řádku poetických, bezdějových a pouštních filmů.. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekné, ale na môj vkus až príliš lyrické. Spočiatku, keď púšťou spoločne putoval len starý derviš s vnučkou, a rozprával sa s ňou v rôznych metaforách a symboloch. Horšie to bolo, keď po ceste stretali rôznych ľudí a tí pomedzi to miešali svoje životné príbehy, ktoré ma akosi vôbec nezaujali. Myšlienka vôbec nebola márna, ale tie príbehy pomedzi to som si predstavoval o čosi viac zmyselnejšie alebo symbolickejšie. No a samozrejme treba pochváliť úžasné kulisy a púštne scenérie, ktoré sa tiahnu celým filmom. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Hluboce duchovní film, na který je třeba se především patřičně naladit. Mít otevřenou mysl i srdce a soustředit se. Mně se to napoprvé zcela nepovedlo. Vnímala jsem pouze dechberoucí pouštní záběry, strašidelnou krásu domů z hlíny a chrámů v písku, především ve vyprahlých oblastech Íránu. Také zvláštní magickou atmosféru filmu, úžasnou hudbu a příběh láskyplného vztahu slepého dervišského dědečka se svojí vnučkou Ishtar, kteří společně putují pouští a hledají cestu k velkému setkání dervišů: " Ten, kdo má víru se nikdy neztratí, můj milý anděli. Ten, kdo je v míru, neztratí svou cestu." Přestože trochu "znám" krále perských mystiků (obdivuji jeho poezii), nebylo pro mě vůbec snadné proniknout do súfí mystiky plné skrytých významů, paradoxů a podobenství. Odvyprávěné příběhy dervišů, které se vzájemně prolínají, sdělují vlastně stejné poselství, byť v různých přestrojeních. Vlastně všechny příběhy i vlastní příběh cesty Bab'Azize a Ishtar je súfíjská alegorie Pravdy, lásky a spirutuality.... harmonie s vesmírem. To, co hledáme, hledá nás, samotné hledání bylo to, co jsme hledali. Je to pohádkový příběh touhy a sounáležitosti. Doporučuji všem, kdo se umí a chce naladit:) a také milovníkům duduku. Skladba Armanda Amara a Mistra duduku Lévona Minassiana "Ar intch lav er" je jedna z nejmagičtějších, jakou jsem kdy slyšela.https://www.youtube.com/watch?v=Ubg7AI81VsQ&list=RDUbg7AI81VsQ&start_radio=1 ()

JohnBruk 

všechny recenze uživatele

Dervišská(sufijská)/lidská/boží moudrost. Cesta Středu poutníků. Cesta srdce. Cesta dozrálého archivního vína stáří a mladé ratolesti, která poznává svět kolem sebe. V cestě se proplétající osudy mnohých dalších, kteří sdílí svoji cestu růstu a zkušeností. Kouzelný film... ()

ariari 

všechny recenze uživatele

páni, to je hudba!! to je HUDBA.akýsi blbec tu písal že je o o isláme. veľmi povrchne a  zle sa pozeral. Je to kontra islámu a všetkým priblblým izmom, ktoré z takého trebárs Iránu, bývalej Perzie urobili príšernú destináciu plnú temnoty a slepoty.  Tento film hovorí o vnútornom nastavení a bodka. ()

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Nádherný film s duchovním rozměrem! :) Na to, jak jsem byl varován, že je film nuda, tak vůbec ne! :) Film je plný různých příběhů, které se prolínají...jen teda nebýt to pohádka, tak si ta slečna "písničkářka" asi najde někoho mezi súfisty a na milého, se kterým strávila jednu noc a utekla, by asi zapomněla... :/ Jinak super artový film, kolikrát je potřeba dávat pozor na to, co zpívá i "obyčejný" zametač písku. :) Dále prodávání písku v místě plném písku je taky zajímavá narážka na prodavače, od kterých kupujeme, co už tady dávno je... :) Nemůžu nevyzdvihnout i nádhernou hudbu, především k titulkám, která prolíná dvě kultury a skrývá za sebou barokní lamento s passacaglním postupem (ach, jak dodávající atmosféru k poslední scéně :) A jak píše uživatel Politik, že to jeho mozek nedával, tenhle film není pro mozek, ale pro Srdce. :) ()

Reklama

Reklama