Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Škola pro život - třináctidílné pokračování seriálu Škola Na Výsluní. S humorem a nadhledem se dají zvládnout i ty nejhorší průšvihy!  Jestliže hlavním motivem první řady byla snaha nové učitelky Kabátové o zachování malé venkovské školy, kam právě nastoupila, a také o integraci její neslyšící dcery Lenky, druhá řada seriálu rozehrává, nyní již na příbězích "osmáků", dobrodružný motiv pátrání po záhadném žháři, nečekané situace, které navodí příchod nové spolužačky - problematické Martiny z "děcáku" - i obtíže sžívání se neslyšící Lenky se "slyšícím" školním prostředím. Pokračují peripetie vztahů mezi dospívajícími dětmi i mezi jejich rodiči a kantory a kantorkami.
Lenka dostane ránu v podobě odjezdu její první lásky - "bosňáka" Silana, který se s rodiči vrací do rodného Sarajeva. Přátelství mezi Kabátovou a Zelenkou, který se stává ředitelem školy, postupně přerůstá ve vážný citový vztah, kde starší Jana cítí odpovědnost i za Zelenkovo manželství - jejich malý Jiříček nastoupí právě do první třídy. Na scénu vstupuje i rozvedený manžel Kabátové, který se po pracovních cestách do exotických destinací již cítí unavený a rád by zakotvil u své bývalé rodiny. Zelenka je svou ženou postavený před volbu - buď se odstěhují do Prahy, kde oba čeká lépe placená kariéra nebo rozvod. Nicméně Zelenka cítí, kromě stále silnějšího vztahu k Janě Kabátové, i odpovědnost za školu, kterou vede a kterou se snaží proměnit v moderní vzdělávací instituci. Chce sám sobě i všem ostatním dokázat, že i malá škola na malém městečku dokáže připravit děti pro život - a to tak, že je učení baví. Dětští hrdinové postupně dospívají - kluci s většími obtížemi než děvčata - navzájem se mění i vztahy mezi nimi - ale stále dokážou, pokud je to zapotřebí, táhnout za jeden provaz a podržet jeden druhého.
V seriálu se řeší v podstatě velmi vážné vztahové i existenční problémy dětí i dospělých, vítězí však vždy otevřený a pravdivý způsob komunikace - a to vše na pozadí s nadhledem podávaných humorných situací, tak jak je život protagonistů Školy pro život přináší. Překvapení, které "osmáci" připraví celému učitelskému sboru a starostovi při rekonstrukci druhé pražské defenestrace, zážitek rodičů, když náhodně přijdou na umělecky ztvárněný záznam zhýralého mejdanu pánské části osmé třídy - měla to být pomsta spolužačkám za jejich nezájem, konspirační snahy počítačového maniaka Filipa o převýchovu bývalého bezdomovce Jardy v žádoucího partnera své maminky - to vše, co zkušená autorská dvojice Evy a Iva Pelantových vepsala do scénářů, dokázal režisér Miroslav Balajka spolu se skvělými herci převést do podoby živého současného příběhu, který, ač nic nelakuje na růžovo, je ve svém vyznění přívětivý a optimistický. Vypráví totiž o lidech a dětech, které známe. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Superpero odpad!

všechny recenze uživatele

Jesus, God help me! Největší sračka pod sluncem. Hlouběji už ČT1 klesnout ani nemůže. Dát do seriálu pro malé děti partu "v pohodě" kluků ze základy, co si udělají silvestrovskou párty ve stylu tranvestitní show mi přijde trochu znepokojivé. Navíc je to celé absolutně amatérsky udělané. Postavy nesmyslně něco řeší a nikdy vlastně nic nevyřeší, no prostě kdo neviděl, nepochopí. ()

Ded@M@tes odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tento pořad budu hodnotit asi dost tvrdě, i když jsem neviděl více než 3 díly. Herecké výkony dětí určitě k pláči. To už jsou stokrát lepší Horákovi (Určitě víc povedené než tento paskvil.) Neříkám, že se nezasmějete, ale už je to pro odrostlejší diváky až nekoukatelné. A podle mne si nezaslouží ani jednu hvězdičku (leda tak z lítosti). / Viděné epizody *3.díly / ( Hodnocení: 0/10 ) ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Proč tolik odporu proti škole, která má občany informovat o životě? S humorem a nadhledem jde přece všechno v životě lépe, ne? ***(3.12.2010) ()

triatlet

všechny recenze uživatele

Kohoutová Martina. Ročník narození devadesát tři. Zapamatovatelná. Věkem patří do devítky, ale trošičku nám propadá. Novou postavu hraje Nikol Šustrová, kterou potkávám na chodbách našeho gymnaziálního ústavu. Ve skutečnosti se tváří mnohem optimističtěji:-) K vlastnímu hodnocení: Občas se podaří nějaká scénka. Třeba prvozářijové rozhlasové vítání školáků - v rodné vísce mě v době vysokoškolských studií neskutečně štvalo. Našinec mohl vyspávat a v 7.30 ho vzbudil obecní rozhlas... ()

ABLABLABLA odpad!

všechny recenze uživatele

Už první série "Škola na Výsluní" byla úděsná, ale pár vtípků tam bylo. Ale tohle už je moc. Trapas nad trapas. Pokračování se vůbec nemělo konat. ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Naivní pokus o zobrazení současné reality na základních školách. Školáci se na něco takového vykašlou, ty tu realitu prožívaj, navíc sledujou něco dost jiného. Takže jistou sledovanost to bude mít asi spíše u dospělejch, který jsou už poněkud mimo. Ale odpad si to nezaslouží. Jsou filmy a seriály horší kvality ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tohle je ještě horší než Horákovi, které dávají v TV před touto hrůzou. Nevidím tady na tom nic pozitivního. Zobrazit problematickou Martinu z děcáku jako metalistku je pro mě vcelku urážející, protože sám metal poslouchám, přesto se ale chovám a vypadám "normálně". Tradičně trapný předsudek české společnosti se promítá i do seriálu (a věřím tomu, že si spousta lidí tuto představu jenom utvrdí). Ten zbytek taky za moc nestojí, takže není důvod dávat vyšší hodnocení. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Takové nízké hodnocení si tento rodinný seriál nezaslouží. Dle mého soudu se jedná o průměrnou záležitost na poli tvorby pro děti a mládež u nás. ()

Paity odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel stejný nudný škvár jako Škola Na Výsluní. Řekl bych dokonce, že i režisérsky nezvládnuté. Škoda. ()

Kratoc odpad!

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že po takovém propadáku jako byla Škola Na Výsluní se v ČT vzpamatují a pošlou podobný koncept k ledu, někam hluboko do sklepů na Kavčích horách. Ale ono ne! Nějakého chytráka ještě napadne natočit pokračování? Za tohle by měly padat hlavy. ()

TedTonks odpad!

všechny recenze uživatele

Aha..mno...ehm...Tento...ehm...seriál...si..abych tak řekl....nezasloužil...no...hmm...aby bych jaksi..vzhuru...hmm...že ano? ()

Reklama

Reklama