Reklama

Reklama

Katovna

(pořad)
všechny plakáty
Publicistický
Česko, 2000, 56 min

Recenze (21)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Veřejnoprávní ČT2 kdysi ještě naplňovala smysl svého programového vymezení a v rámci svého programového schématu uváděla i pořady, které byly projektovány coby alternativa k neintelektuálně a neumělecky pojatému střednímu proudu televizní zábavy. Jedním z takových projektů byl i staromilský formát živé, kriticky laděné debaty, který ovšem již ze své podstaty narážel na jeden zásadní a hlavně specificky český problém - kritická obec je u nás natolik malá, že by si neměla dovolit být rozhádaná. Její defragmentace je ovšem smutným faktem a pakliže chybí nějaký univerzální spojovací prvek (kritici nikdy nezažili a patrně ani nezažijí žádné své ,,Nagano" a neexistuje tu ani mýtická prvorepubliková postava F.X.Šaldy, byť se o její gloriolu uchází několik zájemců, pan Just jakož i pan Rejžek ovšem k mýtu mohli a mohou pouze vzhlížet...třeba už jen kvůli svému, v Čechách tak rozbujelému, elitářství a neschopnosti pozvat si do studia skutečnou názorovou opozici), status quo je tristní. Jak už jsem napsal jinde, pravidelný kritický pořad s poloironickým názvem Katovna, kde se pod dohledem dua prominentních kritiků Jana Rejžka a Vladimíra Justa scházelo stále stejné torzo dobové kritické obce a tahle soldateska spíše myla hlavy, než že by je stínala, byl ovšem fenoménem, o tom svědčí i řada parodizujících scének (vzpomeňme zejména tu legendární známou coby Hřmění divadla Sklep). Pakliže tu byla kdy osobnost, která přesahovala své vrstevníky, byl jí pan Miroslav Petříček jr., který se v Katovně objevoval dá se říci pravidelně, ale pro kterého jsou ovšem jakékoliv ambice týkající se mediálního exhibování pasé. Jeho přítomnost byla také tou největší devizou televizní Katovny blahé paměti (a čtvrtá hvězdička mého hodnocení je pak hlavně za něj). Škoda, že podobné pořady již nemají dnes v schématu ČT2 místo, minimálně pro ono další rozviřování debat o tom, jak se kdo proti komu a čemu zase v posledním dílu vymezil... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hahaha!!! Případ pro vyžilé katy... Nebo že by (ko)kotovna? Á just! ;o] . . . Každopádně - to už je fakt lepší poplkat si sla(ch)stně s kumpány a nějakýma těma Katkama v hospodě u piva či jiných moků, případně sa katať na kanikůlach s balalajkoj (oj!!!;o), než vzývat tyhle kůůlový kanimůry, drhnoucí si blanky z mozku jak rejžák šavli katanskou... Občas z toho bylo jednomu i na šavli... %-] - - - P.S. Vzpoměl jsem si na tuhle pánů mudrlantů myšlenkovou >šlehárnu< po všech těch letech zapomění jen díky zdejší dnešní ranní nedělní >volné< ... Díky... :o))) - - - - - (Sledováno kdysi dávno občasně na >katoffském< prostoru spíš z plezíru, než z nějakého smysluplného zájmu, hodnocení zde s křížkem po funuse 58., poprava zde jako desátá - 27.2.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ale ano, nějaký kulturně kritický magazín a platformu pro setkávání se našich kritiků a prezentování jejich postojů by si česká kulturní obec zasloužila, potíž je v tom, že Katovna od samého začátku měla navýsost problematickou úroveň a jednoduše nefungovala. Projevovalo se v ní elitářství obou hlavních protagonistů, tedy Vladimíra Justa a Jana Rejžka, hraní si na vlastním písečku a především dramaturgická neschopnost, která vedla k celkové rozplizlosti a užvaněnosti pořadu. Pokud chcete reprezentativní a myšlenkově přínosný pořad, musíte konfrontovat rozdílné přístupy, měřítka a postoje. Nelze si hrát na to, že s Honzou mluvím a Pavel je syčák, který nepatří do slušné společnosti. Navíc autoři vůbec nereflektovali podstatný fakt, že kultura se dělí na vysokou, střední a nízkou, když ta lidová kultura zajímá daleko největší část společnosti a kritici by ji rozhodně neměli ignorovat. A to už vůbec nemluvím o politických názorech obou pánů, kteří patří do jednoho hnízda a jejich politické preference se v rámci diskuze i zvaných jasně projevovaly. Celkový dojem: 35 %. Ve skutečnosti je Katovna jasným příkladem, jak by podobný pořad neměl vypadat a fungovat. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Ano, jednalo se sice o pořad "intelektuálně na úrovni" (podle množství manšestru na velmi vysoké), ovšem jeho hlavní neduh byl dobře známý. A sice exhibování páně Justa. Kdo nesouhlasil s jeho názory, tak se často vůbec nedostal ke slovu a pokud byl v tomto postoji neoblomný, tak už ho nepozvali. Ach ten kůrovec a podobné Láďovo libůstky. Nicméně Katovna byla jistě úkazem a rozhodně zajímavým diskuzním formátem. Vzpomeňme i na její parodie, ať už to bylo poněkud přízemní česko soďácká, glosující vágusovitost některých hostí či legendární katovnu divadla Sklep. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Program, který mi ve veřejnoprávním molochu skutečně schází. Jistou tendenčnost a zaujetí sebou samými v podání pánů Rejžka a Justa nelze popřít. Ale at už jsem se s jejich pohledem ztotožnoval či nikoliv, jejich stanoviska byla silná a konzistentní. Prostě správný kritický klub, který se nebál být skutečně kritický. A začasté také velmi vtipný ( at už chtěně či nikoli ). No a takové díly jako např. s mistrem Klusákem... neskutečný zážitek :-) ()

MJMilan odpad!

všechny recenze uživatele

Pár týpků s vousama co kecají o tom, co jim vadí na dnešním světě. Vlastně taková parodie na politiku očima jiných než politiků. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Největší devízou Katovny byl Miroslav Petříček a největším průser národní (vz)buditel Rejžek. Pořad začal jak skončil, jako nutkavá potřeba dvou egocentriků vyjádřit svůj názor. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Opravdu výjimečný pořad, pokud jsem byl doma a vzhůru, počkal jsem si na něj. Velmi často jsem se totiž s názory, které zde zazněly, ztotožnil. Katovna mi chybí, nic jí, podle mého názoru, nenahradilo a to je škoda. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Extrémně zábavné.....zvláště, když zhlédnete Hřmění divadla Sklep. Hned vidíte, o čem tento pořad byl....opravdu mnohokrát jsem se u těch řečiček zasmál. ()

jacksax odpad!

všechny recenze uživatele

Já to tušil, že v tom Just jen hraje, kdepak diskuze, hraná komedie to byla! A taky jeden z největších omylů v historii ČT. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Slzička k oka kraji se koulí, nač Katovno zašlas' jen? Hnal bych to všechno pryč v ruce s holí, ubohost tvorby zlý sen. Ač poctivě kritická každým coulem a čas náš společný hřál, střetla ses náhle s programovým volem, jehož obsah zřejmě sral. A mě zbyl jen žal. Co bude teď dál? Dopisem poslední polibek pouhý stihl jsem ještě Ti dát, brak a kýč krátí teď večer můj dlouhý, plitkosti můžu se smát. Pomalu odcházím, smutné mám líce, pryč od hovadin hnízda, náhrady za Tebe nebude více, sledovanost je nízká. Loučím se navždy má studno pravdy... ()

Karp 

všechny recenze uživatele

To byly časy... to se panečku v televizi ještě vysílala zábava:-). Jistě pořad byl kritický a hodnotící, ale přestože jsou Jan Rejžek a Vladimír Just trochu divní pavouci, to kritické debatování, filozofování a rozebíraní, někdy pravda i zbytečností, mělo své kouzlo. V té době se tvrdilo, že pořad skončil právě kvůli jisté zaujatosti hlavních protagonistů, ale mezera po něm zůstala - to se zase nedá nic dělat. Zajímavý komentář Radek99. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Toto santusácké mudrování a hudrování bylo natolik dokonalé, že ani jeho parodie nedokázaly vyvolávat takové salvy smíchu jako nedostižný originál. Normalizační kritik a cenzor Jan Rejžek po boku s přechytřelým a kupodivu ještě agresivnějším Vladimírem Justem, jehož životopis se skví podobnou kvalifikací, se přestylizovali do postav vzešlých z předlistopadového undergroundu, přičemž zejména nápodoba image byla naprosto dokonalá, a začali kázat o morálce v nových polistopadových pořádcích. Jo, a do toho občas probrali nějaký film, muziku či divadlo. I po letech záruka skvělé zábavy, absurdního humoru i přímočarých frků. ()

Salvator 

všechny recenze uživatele

Vydržet některé názory pánů Rejžka a Justa chtělo trochu sebezapření.Ale aspoň měli hoši z divadla Sklep co parodovat. ()

e-pilot odpad!

všechny recenze uživatele

Kritici, která kritizovali všechno a všechny, jak už to po česku bývá - mnohdy zcela závistivě, neuctivě a často i pokrytecky. Hned první díl o čerstvě oskarovém "Koljovi" byl naprosto ukázkovou demonstrací jejich blbosti a lidské malosti. Jediná dobrá věc, která po nich zůstala, je parodická scénka Hřmění divadla Sklep. ()

Reklama

Reklama