Reklama

Reklama

Když je biosféra Země zničena, většina lidí přesídlí do kosmu. Obydluje stísněné kosmické stanice. Jedinou nadějí je rajská planeta Rhea, která je od Země vzdálena pět světelných let. Příběh se odehrává v narezlém transportéru Kassandra, který míří ke stanici NR 42. Mladá lékařka Laura je jediná osoba v raketoplánu, která není ve stavu hibernace. Do vystřídání jí zbývají čtyři měsíce. Během denních hlídek v pustých chodbách začíná mít pocit, že není v raketě sama. Začíná hra na kočku a myš a představa se mísí s realitou. Co skrývají kontejnery ve skladu a "co" a nebo "kdo" je v raketě? (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (187)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem vždy velmi rád za jakékoli čisté sci-fi (a pokud se odehrává v budoucnosti a ve vesmíru, tak tím lépe), mě Cargo celkem potěšilo. Vizuálně a atmosféricky velmi zajímavej kousek, herci jsou samozřejmě trochu slabší. Největším problémem je bohužel samotný příběh, což je, jak jistě uznáte, celkem zásadní a smutné. Cargo mi prostě za celou tu nekrátkou stopáž nedokázalo jasně vysvětlit, o co tam jde a proč se tam děje to, co se tam děje. Scénář je zkrátka neskutečně děravej a kdybych se v něm někdo chtěl rýpat (jakože já nechci), našel by spostu nesrovnalostí a nesmyslů. Hodnotím sympatiemi obdařenými třemi hvězdami, ale mohlo to být mnohem lepší. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na poli sci-fi snímků je to poměrně zázračné zjevení. Švýcarský film s hromadou efektů, výpravným příběhem, ale současně s promyšlenou pointou a náznaky filozofie. Rozhodně ne film, který táhne tempo nebo adrenalin, ale spíše pomalé vyprávění, které pomalu nahlodává pochybnosti a odhaluje zvrácenou realitu obrovské iluze. technicky bravurní, emočně trochu slabší, ale ve výsledku převládá pocit zadostiučinění. "Klasické" sci-fi, které se za sebe ani svou vizi nestydí a potěší každého fanouška. jen tak dál kluci švýcarští, takových filmů je potřeba víc. Jen zapracujte na kvalitě slabších částí filmu (scénář, hudba). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Čistých vesmírných sci-fi je poslední dobou jako šafránu, budiž tedy na Cargo pěna chvála. Je to vlastně takový švýcarský bratříček slavnějšího (a lepšího) britského Moonu, který vznikl v témže roce. A byť na mne švýcarští herci působili ve svém projevu až přespříliš chladně a shledávám je zcela bez charismatu, silná vizualita snímku a podařené vizuální efekty výše zmíněné přebily. Navíc se celkem dobře podařilo navodit dojem stísněné kosmické stanice, vesmírného chladu a souboje s neznámým nebezpečím, ve zvoleném žánru bylo silné, byť nepřekvapivé, také poselství... V době globální ekonomické krize si lze jen spolu s posádkou Carga povzdechnout: Zpropadené korporace! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RHEA NENÍ RÁJ....“ /// Rozpadající se loď, posádka jak z Mexickýho kriminálu, k žrádlu amarouny (či něco Švýcarskýho) … tím chcu říct, že žádná snaha trumfnout Ridleyho. Je nutno dodat, že vo to tady ani nejde. Mám bejt napnutej, poslouchat zvuky – páč na tý lodi se děje něco nekalýho! Proč je mrtvej kapitán? Říká si ten chlap, že když tě budu šukat, tak tě nezabiju? Co to děcko? Hříčka pro šedou kůru mozkovou a snaha trochu pocuchat nervy. Nepotřebuju nabubřelost velkofilmu. Stačí mě, když maj co říct. Tři čtvrtiny (i víc) to funguje dost dobře. Líbí se mi to víc (aspoň co si pamatuju) než Moon. Pak přichází filozofický poselství a tady bych kapku tý nabubřelosti skousnul. Jestli máte rádi filmovou skromnost, komorní ,,Á“ a odpustíte menší (či větší?) nedostatky – celkem dobrá sci-fi. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se na cestu k Orthově mlhovině. 2.) Fandím láskám na jeden let. 3.) Thx za titule ,,DDrVostep“ a ,,iqtiqe“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

Asi prvý švajčiarsky film v mojom živote a hneď rovno sci-fi. Po technickej stránke tomu niet príliš čo vytknúť. Ozrutná vesmírna loď rozhodne má niečo do seba. Vizuálne je to nádhera. Bohužiaľ, čakal som horor a o horor nejde. Osamotená hrdinka už čoskoro po začiatku filmu dostane k dispozícii viacero kolegov a tým sa atmosféra človiečika, opusteného v gigantickom priestorne rútiaceho sa kozmickými diaľavami, značne narúša. To je veľká škoda. Samotný scenár je čím ďalej tým nezaujímavejší a nudnejší. Rozhodne nečakajte ďalšie Sunshine, ani ďalšieho Votrelca!!! Ale problém tohto filmu nie je v tom, že som čakal horor a horor to nakoniec nebol. Jeho hlavný problém je v tom, že je od istej chvíle dosť nudný. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zahajuji noční režim. Prosím, odeberte se do své klidové pozice." To není potřeba, protože já jsem v klidové pozici zůstal od začátku až do konce. Nic moc se totiž nedělo, tep ani nic jiného mi to nezvedalo a tak jsem se mohl věnovat dumání o tom, zda bych se raději nechal zkrápět skutečným radioaktivním deštěm nebo žil šťastný a falešný život v Simulaci. Přesto mě celkem zajímalo, kdo to běhá po lodi, kam se to vlastně letí, co je v kontejnerech a proč Laura vždycky do vysílačky poslušně hlásila pouze ve chvílích, kdy se nic nedělo. Nebylo to zkrátka špatné, ale na nadšené mávání helvétským křížem to rozhodně nebylo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

EUROPA REPORT v bledě modrém. Švýcarská atmosférická detektivka z vesmírné lodi s krásnými záběry vesmírných stanic a lodí, která ale trpí pomalým tempem a nevýraznými herci. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Síce postavy sa správali občas neprirodzene, ale ja som ani žiadnu ťažkú filozofickú vec nečakal, takže žiadne sklamanie, aj keď po hereckej stránke to drží len Anna Katharina Schwabroh, ostatné postavy sú nevýrazné. Film nie je bez pointy, príkladom je konanie šéfky Lindberghovej, ktorá nechce ohroziť pád systému tým, že by sa ľudia dozvedeli pravdu, a navyše to so zničením Zemskej biosféry ľudskou činnosťou beriem ako eko pointu, čo je ďalšie plus. Neo-ludistickí sabotéri, ktorí pod názvom Maschinenstürmer vyhadzujú do vzduchu lode a antény, nie sú vykreslení negatívne, takže chvalabohu, že to nie je made in Hollywood, lebo tam také niečo snáď ani nie je možné. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

asi bych jen napsal, ze diky nejake spatne konstelaci hvezd me Cargo nedostal tak, jak sem ocekaval.. Zas nastesti ocekavani nebylo az tak vysoke, takze ani zklamani neni tak velke (ale po traileru sem cekal vic, i kdyz sem tusil ze Sunshine 2 se konat nebude, a ty nemecke hlasy me docela iritovaly..) Nemel bych to psat, ale pro vetsinu lidi by to byla opravdova ztrata casu, nejaka atmosfera tam je, ale nic, co by nebylo (a mnohem lepsi) nekde jinde.. ende. takove prumerne 3 PS: rozhodne ale od Nemcu je to jedna z tech povedenejsich praci, a existuji i horsi filmy tohoto zanru ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z tejto podobizne "Moon-u" sa dalo jednoznačne vytĺcť viac. No keď v "scifíčku" prevládajú prvky drámy, zrejme sa divák mimoriadnej zábavy nedočká. tesné "tri" ... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Vítejte v budoucnosti: lidstvo přežívá ve stísněných podmínkách vesmírných stanic, protože matičku Zemi už největší škůdce stihnul učinit neobyvatelnou. Ale kdo má peníze nebo štěstí, toho čeká Rhea, vzdálený ráj kdesi v hlubinách kosmu. A možná je to celé úplně jinak, podstatné však je, že nesympatická dorota, pardon - doktorka, se chce dostat do onoho ráje a tak se nechá najmout na dlouhou cestu nákladní lodí. Prostor sdílí s několika málo dalšími nevábnými existencemi, ovšem osmiměsíční směny musí jednotliví členové posádky z nějakého záhadného důvodu odhákovat sami, zatímco zbytek osazenstva kryodříme. Divák se nesmí nechat mýlit vybavením lodi i posádky, co vypadá a funguje jako za krále Klacka I., dokladem technické vyspělosti je normální gravitace na celé palubě (co si budem povídat, přinejmenším kapitánovi nákladní kocábky by stav beztíže určitě docela vyhovoval;-)). Děj nepřináší nic nového, tempo příběhu je škobrtavé, pro sblížení s postavami bylo učiněno naprosté minimum (tedy lautr nic), logika byla rovněž uložena do slizu kryonádrže, přesto musím hodnotit lehkým nadprůměrem. Důvod je prostý: klasických scifáren se točí tragicky málo a každá, i ne zcela dobře zvládnutá kapička potěší. 61% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nenápadný mix Vetřelce s Matrixem se Švýcarům povedl. Škoda, že nepřizvali onoho světoznámého švýcarského malíře, sochaře a designéra. Nákladní loď Nostromo, pardon, Cargo veze náklad, o kterém jen někteří s posádky vědí, co skutečně obsahuje. Klaustrofobický snímek si zahrává s divákovou představivostí a záměrně ho vede odkazy na kultovní žánrové filmy. Důležitou roli zde hraje statečná žena Ripleyová, hmm, tedy Laura. Mechanické efekty jsou věrohodnější, než průměrné efekty pixelové. Nejpůsobivější jsou tak scény uprostřed lodi, ať už jde o chodby, kde ze stropu kape voda, sic!, nebo nákladový prostor připomínající Kostku. Táhlé, tíživé a zneklidňující. Rozhodně však lepší než filmy typu Moon! Akce je jako šafránu, ale na ní film opravdu nestojí. Příznivcům rychlých filmů nedoporučuji, hrozí, že usnou... p.s. jen by mě zajímalo, co mělo ono děvčátko za anorganickou hmotu v sobě....... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Vizuálně zajímavé, i přes nižší rozpočet poměrně zručně odvedená prácička, kterou trochu kazí slabší děj a poněkud amatérské výkony. Výsledek je lepší, než většina jiných filmů, ale pořád jde jen o slabší průměr, až podprůměr. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cože? Švýcarské sci-fi ? To musí být asi něco jako východoněmecké porno, nebo rumunský kung-fu film řekne si asi nejden divák. Já si tohle řekl taky, ale naštěstí mne to neodradilo od sledování. Námětově film sice není nijak originální, dá se říci že divák znalý sci-fi snímků kousek od toho všeho už někde někdy viděl dříve. Přesto nejde o žádnou vykrádačku. Švýcaři vše pojali po svém a velmi originálně. Ať už šlo o kosmické stanice, lodě samotné tak jejich výbavu. Transportér Kassandra byl super, úplně jsem cítil tu zimu v těch chodbách a hlavně v nákladovém prostoru. Lehce se mi vybavil Red Dwarf! :-). Musím říci, že mi sedly i ty neznámé tváře herců. Rhea byla nádherná, člověk úplně cítil ten kontrast mezi temným vesmírem, strašidelnými chodbami liduprázdného transportéru Kassandry a toho snového světa. Konec nabízí mnoho otázek a nejsem si jist, zda se hrdinové ve prospěch budoucnosti zachovali úplně správně, protože mít někdy pravdu z morálního hlediska nemusí nutně znamenat také přežití lidstva. A co je víc? Tohle bylo hodně milé překvapení! Vezmu-li navíc v potaz, že je tahle věc už 13 let stará, musím podotknout, že i co se týče vizuálu v HD kvalitě mne film nesmírně bavil!  Dávám za 3,5 ale že to dělali ty mistři čokolády, tak zaokrouhluji nahoru a dávám za 4 ředkvičky ze skleníku. * * * * ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Nic převratného pod Sluncem. Jediné, co by pro sci-fi fandy mohla být nová informace - ve 23. století pofrčí retro styl přelomu 20. a 21.století. Chvílema mi to ani jako sci-fi nepřišlo, takový popis současného stavu věcí posunutý v čase. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tak je to plagiát Kostky? Nebo napodobenina Moon? Tvůrci se ne a ne shodnout. Ementálově děravý scénář zastřešuje konvenční naháněnou bůhvíkoho s bůhvíkým. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdy jsou hodně nepřímé, spíše jako součet polehčujících okolností a za žánr, než za celkovou kvalitu filmu. Jedná se sice o regulérní vesmírné scifíčko, které je jakýmsi kombem několika profláknutých filmů, ale příběh je hrubě nedotažený, smysl příliš nedávající, navíc se najde i pár přiblbých scén. Kladně se dají hodnotit efekty, odvaha hodinkářů, že něco takového zkouší vůbec natočit, a konečně pár atmosférických scén. Celkově žádná sláva, ale fanoušky žánru by urazit neměl - lepší než nic. 50% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Před jednatřiceti lety přišel Alien se svým "In space, no one can hear you scream"... a změnil filmový svět od základů. Teď přichází Cargo s heslem "Space is cold"... a nemění vůbec nic. Naopak cíleně staví na všem co už přišlo před ním a remixuje ty největší perly zlatého fondu sci-fi filmů do slepence, který sice naprosto pozbývá originalitu, ale jako snaživému kompilátu mu nechybí velice slušná technická vyspělost a solidní intenzita s jakou dokáže na diváka přenést pocit chladu a opuštění uprostřed oceánu ocelových chodeb. Ze srovnání s ostatními sci-fi filmy nevychází Cargo příliš dobře... ale při přihlédnutí k tomu jak a kde vzniklo (je to historicky první Švýcarský sci-fi film) si minimálně uznalé pokývání hlavou zaslouží. 6/10 ()

Reklama

Reklama