Reklama

Reklama

Američan

Trailer 1

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Recenze (588)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

s Američanem mám stejný problém jako svého času s Michaelem Claytonem a to,že jsem dostal něco naprosto odlišného,než sem původně očekával a obdržené resumé bohužel nedosahuje očekávání.Američan je velmi,ale opravdu velmi pozvolna plynoucím snímkem,což by samo o sobě nevadilo,ovšem bohužel tentokráte je to spíše na škodu.Hlavní nosná linka nájemného zabijáka,který by rád se vším skoncoval a "všichni" po něm jdou není v ničem objevná a ani standratní Clooney to nedokáže zachránit.Finální výsledek je tak nakonec pouze uspávající a rozvleklá nuda... ()

JasonCZ odpad!

všechny recenze uživatele

Zatiim rozhodne nejhorsi film v kine roku 2010, co sem letos videl, kdyby tam nehral Clooney, tak to ma tak max. 20%. SHIT! ()

Antabelus 

všechny recenze uživatele

Dost možná jsem vůbec nepochopil jakési poselství, které tento film nejspíš skrývá, nicméně nijak uchvácen rozhodně nejsem. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Clooney by se už měl konečně pustit do nějaký noirovky. Má přesný charisma starých černobýlích herců a něco takového s komentářem by mu sedlo krásně. Snad někdy. Američan bylo každopádně přes pomalé tempo (nejspíše plus) velmi poutavé pokoukání a konečně trošku "jiný" film v dnešní nabídce. ... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Once Upon a Time in Italy. Původně jsem se chtěl koukat v televizi na Pro pár dolarů navíc, abych se rozhodl, že Leoneho westerny jsem už viděl mockrát, tak proč tam nedat ten film s Clooneym, kterej moc neznám od toho režiséra Control. To jsem vážně nevěděl, že moje chuť na western bude nakonec naplněna. Úžasný moderní zpracování klasického žánru zaměřené na nevyhnutelnost a osamělost. Možná trochu moc často nám tvůrci dávali explicitně najevo, co sledujeme, kdyby jsme si nevšimli - kafe americano, Corosoneho hudba v rádiu, Tenkrát na západě v tv - není náhodou, že se to vše odehrávalo v kavárně, ale tohle podobenství nechám zahaleno trochou tajemna pro případného diváka. Motorka místo koně, auto místo dostavníku, ale jinak vlakové nádraží, pošta, nevěstinec, vše jak má být. Clooney nesleze z plátna a nemusím být nadržená třicítka, aby mi to nevadilo. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyla v posledních 20 minutách, tak skvělá atmosféra asi by mé hodnocení bylo mnohem horší. Protože i když Clooney nezklamal a vlastně ani nic jiného vyloženě nezklamalo, tak mě hlavně ani nic nezaujalo. Tohle je přesně ten typ filmu, kde vím, že až se ráno probudím budu mít duto a za týden už nebudu vědět o čem to bylo. ()

Sandstorm 

všechny recenze uživatele

Určitě to není mainstreamový film pro každého a těžko se tenhle film hodnotí. Z počátku mě pomalé tempo vyhovovalo a trpělivě jsem čekal, kdy se začne něco dít, ale bohužel jsem se nedočkal a nic se nedělo. Když to shrnu - Clooney sedí v kavárně, Clooney leští zbraň, Clooney vrtá vrtačkou, Clooney dává zbraň do kufříku, Clooney leží v posteli, Clooney se prochází, Clooney jede v autě....což ze začátku fungovalo a takhle nějak asi vypadá opravdový život nájemného vraha, ale ve třičtvrtě filmu je to těžká nuda. Chvílemi jsem měl pocit, že můžu jít v klidu na záchod a o nic nepřijdu a opravdu bych nepřišel. Dvě hvězdičky za soft porno scény s Violante Placido, protože do této chvíle jsem neměl o existenci této bohyně nejmenší páru a za režisérovo odpoutání se od dnešního mainstreamového proudu, které se bohužel ukázalo jako nefungující. ()

dezorz

všechny recenze uživatele

Corbjin je fotograf a nie filmar. Je to zarov plus aj minus. Ma dar oka, na rozdiel od mnohych filmarov. Ale nema dar filmoveho oka. Na rozdiel od mnohych fi,marov, aj tych, co dar fotografickeho oka nemaju. American je nastastie lepsim filmom, nez to co predviedol I.Curtisovi. AJ vizualne aj dejovo nechce byt klasickym thriller klise. Snad Corbjin raz dorastie. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Přesně jak sem čekal,že film bude vypadat.Je to nuda.Nuda,nuda,chvíle bez nudy,nuda,nuda.A co z toho.Hovno!40%. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

To, že Česká televize zařadila Američana do série Velikáni filmu, degraduje ČT i samotnou sérii na druhořadý program pro popkornové publikum. Sentimentální slabý odvar Šakala z roku 1970 s antihrdinou, který neprochází žádným vývojem ani očistou a vedle neměnného zarputilého výrazu ve tváři předvádí naprosto nepravděpodobné city. Tento typ profesionálního zabijáka je ve skutečnosti schopen chovat nějaké city pouze ke psům a jedovatým chobotničkám. Navíc je film jednoduše nudný. Ztráta času. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Pověsti říkaly, že je Corbijn bůh, ale až takhle? Naprostá pecka. Ve všech ohledech. No a jestli je Corbijn bůh, tak několik žen by se v tom filmu nedalo popsat jiným slovem než bohyně. Mimořádný cit pro ženskou krásu a smyslnost. Bylo by hrozně jednoduchý to vyhejtovat jako nudnou sračku, ale každý máme nějakou artovou slabinu, tahle je moje nová. 10/10 ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Melancholická a štýlová, nikam sa neponáhľajúca artovka, pripomenie francúzske „old-school“ kriminálky (hlavne Melvillea a jeho opus magnum Samuraj) či neskoršie filmy noir s hitmanmi: Murder by Contract (1958) a Blast of Silence (1961). ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Vizuální film, v němž Corbijn prokazuje opět zájem o pozoruhodnou obrazovou stránku, ale i tak je krátký úsek života Clooneyho Američana příliš bezmasý a nemotivovaný. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Zadumcivej thriller? Drama zabijaka stredniho a pokrocilyho veku? CO k tomu rict - ackovej Clooney, superackovy lokace a k tomu pribeh nepribeh zcela postradajici jakejkoli dramatickej oblouk a koncici s naivitou disneyovek. Asi vazne neni duvod tohle jeste nekdy videt znova. Kdo chce Italii, at si da Pod toskanskym sluncem... ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Prostredie, v ktorom sa film odohraval a sympaticky paranoidny George Clooney su hlavnymi atributmi, ktore v tomto snimku uputali moju pozornost. The American je zvlastny film, odsypa si svojim pomalickym tempom, predklada nam dialogy, ktore su prirodzene a tak postavam nie je problem verit, no s prichodom zaverecnych titulkov akosi unika zmysel toho vsetkeho...Ako vravim, zvlastny film. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Američan je precizně natočený film a pokud nemáte možnost vidět ho v opravdu dobré kvalitě, tak se ošidíte o důležitý prvek. Že je Corbijn profesionální fotograf jde znát z každého záběru a pokud někdo ujíždí na print screenech z filmů, tady se může opravdu vyřádit. Ale precizní není jen kamera. Režie a herecké výkony jsou na hranici minimalismu a pokud padají ve spojitosti s tímto filmem výrazy oldschool nebo retroart, tak je to plně na místě. Clooney drží emoce pod pokličkou téměř celý film; následně jeho naštvané bouchnutí do volantu, vydá za půlhodinové fuckování. Než jsem začal toto hodnocení psát, chtěl jsem dát 4*, ale když si zpětně vybavuji některé momenty...ne. Američan je skvěle zahraný, nasnímaný i zrežírovaný. Je to takový introvertní skvost a zaslouží si plný počet. Kritici se ohrazují, že se tam vlastně nic neděje. Ano, tady nedostanete naservírované emoce na podnose. Je potřeba empatie a hlavně chuť sdílet příběh nájemného vraha, který podlehl touze milovat. Protože o tom tento film je. Bez moralizování a třídění na kladné a záporné postavy ukazuje lidi, kteří bez ohledu na to co dělají, touží po štěstí. Kéž by bylo takto pojmutých filmů víc. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nepochybujte o existenci pekla. Žijete v něm." ----- Komorní pojednání o tom, že i nájemní zabijáci stárnou, což se může odrazit nejenom na jejich tělesné schránce, ale i na duševním rozpoložení. Jenomže ... není proč je litovat, že ano - obzvláště pokud se hned v úvodu předvedou podobně jako Jack. Zápletka nepokrytě pokukuje po stylově ležérní, lehce zastřené, důvěrně známé atmosféře sedmdesátých let minulého věku, leč rozuzlení je maličko ... iluzorní, řekla bych - ve vztahu k NÍ ... myslím k Mathildě ... 3,5* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pomalý, pochmúrny, atmosférický, ale prakticky bezvýrazný pohľad na samotár, ktorý je posadnutý svojou prácou, nemá žiadnych priateľov, okrem jednej ženy, ktorá je k nemu nevysvetliteľne pripútaná. 6,5/10 ()

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama