Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení probíhalo v Římě na vlakovém nádraží Termini. Poté se filmový štáb přesunul do regionu Abruzzo do provincie Ľ Aquila. Natáčelo se ve městech Castelvecchio Calvisio, Castel del Monte, Sulmona, Calascio, Ofena a u řeky Aterno. (Anoli)
  • Ve scéně v baru Del Monte je možné zaslechnout skladbu "Harmonica" od Morriconeho a současně v televizi, kterou Jack (George Clooney) sleduje, film Tenkrát na západě (1968), v němž skladba proslusla. (Terva)
  • Jack nosí hodinky Omega Speedmaster Professional. (HellFire)
  • Tetování na Jackově rameni je „Ex Gladio Equitas“, tedy „Spravedlnost mečem“. Jedná se o motto nájemných zabijáků. (HellFire)
  • Když Jack sedí v baru a pije kávu, v rádiu hraje píseň "Tu vuò fà l'americano" („Vydáváš se za Američana“) – italská píseň o Italovi, který si přisvojí americké způsoby. (HellFire)
  • Německý hudební skladatel a režisérův dobrý přítel Herbert Grönemeyer se v Američanovi vrací k filmové hudbě po více než dvaceti letech. (Krouťák)
  • Jack (George Clooney) ve filmu používá pistoli Walther PPK. Stejnou zbraň používal britský agent s povolením zabíjet James Bond. (Krouťák)
  • Ve městě Castel de Monte, kde se film natáčel, bylo po začátku natáčení více lidí ze štábu než místních obyvatel. Těch je tam totiž za normálních okolností jen 129. (Krouťák)
  • Scénář k filmu napsal Rowan Joffe podle románu Martina Boothe „A Very Private Gentleman“ z roku 1990. (Zdroj: Bioscop)
  • Názov filmu sa objaví až v jedenástej minúte. (Johnny.ARN)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama