Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (588)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Artový akčňák, který mě, narozdíl např. od podobného Drive, moc nezaujal. Příliš pomalé tempo, dlouhé záběry a jednoduchý příběh by ještě nevadily, kdyby byla hlavní postava aspoň trochu zajímavá. A to bohužel není, což je docela paradox, protože se o ní dozvíme daleko víc než o postavě Goslinga v Drive. Clooneyeho postava mi ale, i přes jeho výborný výkon, přišla chladná a nezajímavá a cestu jsem s k ní našel až v závěru, který narozdíl od zbytku filmu skvěle funguje a je i celkem emočně silný. Zde jakoby najednou začala pracovat ta atmosféra, kterou se Corbijn marně snažil vytvořit po většinu stopáže. Celý film tak na mě spíše působí jako hlavní hrdina, chladně a nepřístupně. 50% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pro každého tento film nebude. Na druhou stranu podobný typ filmu tady zoufale chyběl. Mě tedy určitě. V dnešní době plné epileptických střihů, působí Američan jako sci-fi. Velmi pomalý tok děje, úsporné jednotvárné prostředí, dlouhé záběry krásné krajiny. Clooney opět nezklamal a předvádí herecký koncert, přestože si musí vystačit s minimem emocí a slov. Považuju trošku za nespravedlivé že film se nedočká většího uznání. U filmu jsem si krásně odpočinul a cítím že má sílu aby se z něj časem stala kultovní záležitost. Je zajímavé že ač jsem zpočátku srovnával s Jarmuschovou Hranicí ovládání, tady mě film zaujal a nadchl mnohem více. Zřejmě Anton Corbijn dodal nějakou tajnou přísadu. Jsem zvědavý časem na druhou projekci. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Rozhodně byl film nesmírně utahanej, téměř žádná akce a hudba ve filmu nebyla, přesto z filmu nemám zas tak špatný dojem. Spíš to působí jako Drama s nádehcem Thrilleru. Chybí trochu více atmosféry. Největší kladem je charisma hlavního hrdiny Georga Clooneyho, který zaujal nejvíc. Ještě nepředvídatelnost a reálnost se dá připsat ke kladům. Nic víc. Tak je to tak na jednu podívanou. Hodnotím na 50% = *** ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Stylový pohled na to, jak nájemný vrah tvrdý chleba občas má. Malebná italská vesnička, malebná italská příroda, malebné italské kurvy....a je na světě poměrně minimalistický malebný film. Pokud nebudete v souvislosti s rolí nájemného vraha očekávat akční zábavu, budete spokojení na 80%. Pokud budete, pak je těch 60% odpovídajících. Já se bavil. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

To je přesně ono. Krásný vánoční dárek pro milovníky Melvillea, noirů, melancholických filmů a osamělých charakterů. Zdejší hodnocení mě vůbec netrápí, aspoň i dalším generacím budou zářit oči, až objeví nějakou tu "nedoceněnou zapadlou pecku". Zábavné je, že když se na podobné filmy natočené v 70. letech dnes díváme v televizi, tak je to "oldschool kriminálka", ale ty nově natočené jsou "artová nuda". ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Německý hudební skladatel a režisérův dobrý přítel Herbert Grönemeyer se v Američanovi vrací k filmové hudbě po více než dvaceti letech. (Krouťák)
  • Ve městě Castel de Monte, kde se film natáčel, bylo po začátku natáčení více lidí ze štábu než místních obyvatel. Těch je tam totiž za normálních okolností jen 129. (Krouťák)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama