Sedm
David FincherScénář:
Andrew Kevin WalkerKamera:
Darius KhondjiHudba:
Howard ShoreHrají:
Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey, R. Lee Ermey, Richard Roundtree, John C. McGinley, Julie Araskog, Mark Boone Junior, John Cassini, Reg E. Cathey, Peter Crombie, Hawthorne James, Michael Massee, Leland Orser, Richard Portnow, Richard Schiff, Andrew Kevin Walker, Daniel Zacapa, Endre Hules, Bob Collins, Allan Kolman, Alfonso Freeman, Harrison White, Emily Wagner, Lexie Bigham, Evan Mirand, Harris Savides, Richmond Arquette, Charles S. Dutton, Arthur Max, Gene Borkan, Heidi Schanz, Shannon Wilcox, Bob Stephenson, Michael Reid MacKay, Mario Di Donato, Paul Eckstein, Jennifer MuellerProducenti:
Phyllis Carlyle, Arnold KopelsonStřih:
Richard Francis-BruceZvuk:
Ren KlyceScénografie:
Arthur MaxMasky:
Rob Bottin, Monty Westmore, Jean Ann BlackKostýmy:
Michael KaplanPlakáty
Dva policisté (Brad Pitt a Morgan Freeman) jsou na stopě geniálního vraha, zodpovědného za sérii děsivých vražd, jejichž oběti spojuje sedm smrtelných hříchů. V jedné z rolí tohoto kvalitního trhilleru, zasazeného do temného města nasáklého bolestí a zkázou, uvidíte také Gwyneth Paltrow. David Fincher (Klub rváčů, Zodiac, Podivuhodný případ Benjamina Buttona) s dokonalou znalostí našich nejhlubších obav pevně svírá otěže akce – fyzické, psychické i spirituální – neodvratně směřující k rozuzlení, které do hloubi otřese i tou nejzatvrzelejší duší.(Magic Box)
- Zkušený detektiv Somerset má sedm dnů do důchodu a rozhodně si nepadne do oka se svým nástupcem, mladým sebevědomým detektivem Millesem. Společně jsou však přiděleni k případu, mrtvole nestvůrně tlustého muže. Vyjde najevo, že ho někdo nutil celé tři dny jíst, a pak jen stačilo kopnout ho do břicha. V jeho žaludku je nalezen lístek se slovem obžerství. Následující den je objevena další mrtvola, tentokrát známého obhájce. Na místě činu objeví Mills slovo lakomství. Somerset přijde s teorií, že bude následovat dalších pět mrtvých, protože sadistický psychopat zabíjí podle sedmi smrtelných hříchů, k nimž vedle obžerství a lakoty patří také lenost, smilstvo, pýcha, závist a hněv. Otisky prstů v Gouldově kanceláři zavedou detektivy k tělu muže, kterého objeví v hrůzně zuboženém stavu. Celý rok byl připoután k posteli jako oběť lenosti. Dostávají se vrahovi na stopu, ale vzápětí se ukáže, že i to byl jeho záměr. Netrvá dlouho a objeví další mrtvé, tentokrát potrestané za smilstvo a pýchu.(TV Nova)
- Obžerství, hamižnost, lenost, smilstvo, pýcha, závist, hněv – sedm slov, sedm smrtelných hříchů, které budou potrestány sedmi vraždami. Po první z nich se pouštějí do pátrání detektivové Sommerset a Mills. První je zkušený skeptik těsně před důchodem, druhý horkokrevný mladík s věčně osamělou manželkou… Detektiv William Somerset odchází za sedm dní do důchodu. Na oddělení za něj přichází mladý a netrpělivý detektiv David Mills. Millsova žena Tracy si nemůže ve městě, kde nikoho nezná, zvyknout. Spřátelí se s detektivem Somersetem a jen jemu prozradí, že s Davidem čeká dítě. Oba detektivové se sejdou u první vraždy náruživého jedlíka. Na zdi za ledničkou najdou nápis „obžerství“. Den nato je nalezen mrtvý vychytralý obhájce a u jeho mrtvoly krví psaný nápis „lakomost“. Zkušený Somerset si jako první uvědomí, že tím případ zdaleka nekončí. Nejde o obyčejného vraha, ale o inteligentního fanatika, který se rozhodl potrestat smrtelné hříchy lidstva. Je jich sedm: obžerství, lakomství, lenost, závist, hněv, pýcha a smilstvo. Vraždy mají vyvolat pokání... Vdova po obhájci si všimne, že obraz na fotografii z místa činu visí obráceně. Na zadní straně obrazu najde Somerset s Millsem nápis „pomoc“, složený z otisků prstů, které nepatří oběti. Následujícího dne policie zjistí, že otisky patří muži jménem Victor, který má vážnou duševní poruchu a byl již několikrát ve vězení. Jdou k němu do bytu a v posteli najdou žijící spoutanou lidskou trosku. Na zdi pak nápis „lenost“. Somerset se vydává do knihovny. Podle útržků citátů, které vrah zanechává na místech činu, musel přečíst řadu knih, Dantem a Shakespearem počínaje a Miltonem konče. Somerset žádá o službu svého informátora s kontakty na FBI. Dozví se, že na seznamech FBI s řadou podobných výpůjček z knihovny figuruje jakýsi John Doe. Somerset s Millsem ho chtějí navštívit, ale Doe je spatří na chodbě a dá na útěk. Mills ho pronásleduje, je zraněn a Doe mu přiloží pistoli ke spánku. Ale nevystřelí… Při prohlídce Doeova bytu najdou detektivové doličné předměty, mezi nimi dva tisíce zápisníků – Doeovo životní dílo. Nenajdou však žádné otisky prstů. Doe, který je na útěku, jim do bytu volá a informuje je, že vzhledem k okolnostem musí změnit svůj plán. Příští den je nalezena mrtvá prostitutka a další den krásná žena, kterou vrah zohavil a její krví napsal slovo „pýcha“… Sedmý den se John Doe sám přichází udat na policii. Policejní lékař zjistí, že si Doe sám uřezal kůži z konečků prstů, aby nezanechal otisky. Mills je přesvědčen, že se jim vysmívá, protože do sedmi smrtelných hříchů scházejí ještě dvě vraždy…(TV Prima)
- Detektív poručík William Somerset (Morgan Freeman) pomaly končí svoju kariéru a jeho poslednou úlohou je zaučiť mladého a ambiciózneho detektíva Davida Millsa (Brad Pitt). Obaja sú nasadení na vyšetrovanie prípadu brutálnej vraždy, ktorý ich neodvolateľne vtiahne do pomýleného a zvráteného sveta psychicky narušeného, ale inteligentného a rafinovaného zločinca, s krycím menom Johna Doe. Vražedný maniak v besnom zabíjaní pokračuje - už na druhý deň sa nájde zohavené telo najlepšieho advokáta v meste, vedľa ktorého je krvou napísané slovo „chamtivosť“. Zdá sa, že to nie je posledná obeť a kým polícia vraha vypátra, bude každý zo siedmich smrteľných hriechov - obžerstvo, chamtivosť, lenivosť, smilstvo, pýcha, závisť a hnev - kruto potrestaný...(TV Markíza)
Photo © 1995 New Line Cinema
- Spoiler: Přesně 7 minut po začátku filmu dostane Mills (Brad Pitt) telefon oznamující první vraždu. Když zbývá 7 minut do konce, detektiv Somerset (Morgan Freeman) říká Millsovi: "If you kill him, he will win," v překladu: "Když ho zabiješ, vyhraje," s odkazem na Johna Doa (Kevin Spacey). (cihlenka)
- Andrew Kevin Walker mal obrovské ťažkosti pri získavaní štúdia, ktoré by kúpilo práva na jeho scenár, pretože bol v Hollywoode úplne neznámy. Údajne si vytvoril zoznam agentov, ktorí zastupovali autorov zločineckých a thrillerových žánrov, a začal im postupne telefonovať, až kým nedostal pozitívnu odpoveď. (WalterIK7)
- Spoiler: Jeden z opätovne napísaných koncov filmu bol zameraný na Somerseta (Morgan Freeman). Somerset zistí, že John Doe (Kevin Spacey) bol vychovaný pedofilným kňazom v cirkevnom sirotinci. Doe unesie Millsa (Brad Pitt) a láka Somerseta do rozvráteného kostola ozdobeného umeleckými dielami zobrazujúcimi sedem smrteľných hriechov. Následne sa pokúsi zabiť Somerseta z pomsty (jeden zo smrteľných hriechov). Doe a Somerset sa však dostanú do prestrelky, pričom Somerset nakoniec zabije Doea po tom, čo bol Mills zabitý pri zápase s Doeom. (WalterIK7)
28.03.1996 Intersonic |
06.02.2011 dvdcom |
28.03.2012 Magic Box |
06.12.2017 Magic Box |
Podobné
- Clarice (TV seriál) (2021)
- Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone … (2020)
- Athiran (2019)
- Purpurové řeky (TV seriál) (2018)
- V mysli vraha (2015)
- Pečovatel (2014)
- E.A. Poe: Podivný experiment (2014)
- Hannibal (TV seriál) (2013)
- Území mrazu (2013)
- Zmizelá (2012)
- Vražedná hra (2012)
- Prokletý ostrov (2010)
- Jezdci Apokalypsy (2009)
- Projekt LAZAR (2008)
- MR 73 (2008)
- Motel smrti 2 (2008)
- Hannibal - Zrození (2007)
- Šedovlasý pán (2007)
- Symbol smrti (2007)
- Curse of the Zodiac (2007)
- Zodiac (2007)
- Motel smrti (2007)
- Šílení (2005)
- 8MM 2 (2005)
- Zodiac Killer (2005)
- Zodiak (2005)
- Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy (2004)
- Podezření nula (2004)
- Ďábelská hra (2000)
- Purpurové řeky (2000)
- Sběratel kostí (1999)
- Sangharsh (1999)
- Vraždy podle Jidáše (1999)
- 8 MM (1999)
- Insomnie (1997)
- Sběratel polibků (1997)
- Diplomová práce (1996)
- Vraždy podle předlohy (1995)
- Mlčení jehňátek (1991)
- Červený drak (1986)
- The Zebra Killer (1974)
- The Zodiac Killer (1971)
Tosim
Odporný a hnusný film. Zmírňuje ho jenom Gwyneth Paltrow. Doporučuju vidět více než jednou, aby se osvětlily motivy zejména Pittovy postavy. Děti na tento svět můžeme přivést, jen je před ním musíme chránit. Při tomhle všem se divím, že se našlo i něco, co mě rozesmálo. JE TO MAGOR! A PRŮKAZ DO KNIHOVNY Z TOHO ZMETKA GÉNIA NEUDĚLÁ!(2.5.2003)
Radko
Desivý krimi thriller, s premyslene vystavanou štruktúrou deja, o vrahovi nechávajúci na svojich obetiach pečať ich vlastného konania, ktoré predstavovalo jeden zo smrteľných hriechov. Detektívi vidia, že napriek snahe domôcť sa spravodlivosti, ich konanie nemá temer žiadny zmysel a sami sú len súčasťou obrovskej devastácie medziľudských vzťahov v preplnených mestách. Hustý lejak, samota, či tiché zúfalstvo hrdinov, do temných farieb ladený obraz len podtrhujú neradostné vyznenie príbehu. David Fincher vo svojich filmoch zachytáva aktuálne trendy doby. Zamýšľa sa nad svetom a nad spôsobom ako žijeme. Forma tohoto zamyslenia je u neho vždy na veľmi vysokej remeselnej úrovni. Ak sa k tomu pridruží i premyslený scenár a kvalitné herecké výkony je z toho výborný film. Približujúci sa prelom storočia v polovici 90. rokov a medializované správy o tom, čo za katastrofy môže priniesť letopočet začínajúci sa dvojkou ako následok zmien sveta (napr. technologických, populačných, ekologických), v ktorom chýbajú tradičné morálne hodnoty našli tiež v tomto filme svoj odraz .(24.1.2005)
3DD!3
Málokdy se poštěstí napsat komentář k takovému filmu v takový den (7.7.2007). SE7EN určitě patří mezi deset nejlepších filmů, které jsem viděl. Dokonalá, pohlcující atmosféra ponurého města, kde se neděje nic dobrého, doplněná o jednoho vyšinutého psychopata s podivným plánem. Naprosto brilantní scénář. Skvělé herecké výkony (hlavně nezapomenutelný Kevin Spacey). Fincherovo mistrovské dílo. Nechci se tady utápět v superlativech a proto přestanu.(7.7.2007)
Dever
Soundtrack Howard Shore: 1. In The Beginning - The Statler Brothers [2:22] ,2. Guilty - Gravity Kills [4:05] ,3. Trouble Man - Marvin Gaye [3:50] ,4. Speaking Of Happiness - Gloria Lynne [2:33] ,5. Air (Bach) - Stuttgarter Kamme-Rochester/Karl Muchinger [3:39] ,6. Love Plus One - Haircut 100 [3:37] ,7. I Cover The Waterfront - Billie Holiday [3:20] ,8. Now's The Time - Charlie Parker [4:16] ,9. Straight, No Chaser - Thelonious Monk [9:38] ,10. Portrait Of John Doe - Howard Shore [4:57] ,11. Suite From Seven - Howard Shore [14:48],(10.5.2011)
EdaS
S odstupem snad desíti let mě Sedm zdaleka už tolik nesejmulo: na depresária si teď moc nepotrpím a místy mě dost štvala ta přehnaná stylizace - samý déšť, svícení pouze lampami nebo baterkami policistů (viz např. scéna v knihovně, kde v noci svítí všechny lampičky u stolků!) atd. U Zodiaka jsem se letos bavil přeci jen líp.(30.11.2007)