Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva policisté (Brad Pitt a Morgan Freeman) jsou na stopě geniálního vraha, zodpovědného za sérii děsivých vražd, jejichž oběti spojuje sedm smrtelných hříchů. V jedné z rolí tohoto kvalitního trhilleru, zasazeného do temného města nasáklého bolestí a zkázou, uvidíte také Gwyneth Paltrow. David Fincher (Klub rváčů, Zodiac, Podivuhodný případ Benjamina Buttona) s dokonalou znalostí našich nejhlubších obav pevně svírá otěže akce – fyzické, psychické i spirituální – neodvratně směřující k rozuzlení, které do hloubi otřese i tou nejzatvrzelejší duší. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (135)

  • Závěrečné titulky neběží zezdola nahoru, ale shora dolů, což je přinejmenším neobvyklé. (Marfysu)
  • Když se mluvilo o možném pokračování filmu, šeptalo se, že by děj sledoval Morgana Freemana (Somerset), zatímco Brad Pitt (Mills) by byl zavřen v psychiatrické léčebně. (pornogrind)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. září 1995 v New Yorku. (Varan)
  • Leland Orser se na svou traumatickou scénu ve vyšetřovací místnosti připravoval tak, že nadechoval a vydechoval rychle, aby jeho tělo bylo přeplněno kyslíkem, což mu umožnilo hyperventilovat (druh dýchání, který je výrazně hlubší nebo rychlejší oproti normálnímu dýchání) po dobu natáčení. Také nespal několik dní, aby dodal své postavě dezorientovaný pohled. (Sancoo)
  • Brad Pitt (Mills) při natáčení honičky uklouzl, prorazil rukou skleněnou tabuli a poranil si šlachu. Během několika dní byl herec zpátky na place, ale s rukou v sádře. Nebyl to zásadní problém, protože jeho postava se měla podle scénáře zranit, jenom ne na ruce. Stačila ovšem drobná úprava scénáře. (Epistemolog)
  • V úvodních titulcích filmu nejsou použitý žádné digitální triky. Produkční designér John Sabel strávil týdny tím, že popisoval desítky stran papírů nesmysly. Vše také natáčel a záběry z toho, jak pracuje, jsou právě v úvodních titulcích. (Dr Lizal)
  • Denzel Washington nepřijal roli detektiva Millse (Brad Pitt) kvůli tomu, že se mu film zdál až moc temný a zlověstný. Potom, co herec finální snímek viděl, prohlásil, že svého odmítnutí lituje. (cihlenka)
  • Do role Viktora, hříšníka lenosti, chtěl režisér David Fincher obsadit herce velmi vyzáblého. Na konkurz se dostavil herec Michael Reid MacKay, který v té době vážil necelých 41 kg. Herec roli dostal a režisér mu ze srandy při odchodu řekl, že by měl ještě do natáčení něco málo zhubnout. MacKay se na natáčení dostavil s váhou 38 kg. (cihlenka)
  • Brad Pitt (Mills) vyinkasoval z celkového 33 milionového rozpočtu filmu 7 milionů dolarů. (cihlenka)
  • Brad Pitt (Mills) se při natáčení seznámil s Gwyneth Paltrow (Tracy), která ve filmu hrála jeho manželku, a stal se z nich pár. Později se dokonce zasnoubili, v roce 1997 se ale rozešli. (JARDAHONDA)
  • Ve scéně, kdy Mills (Brad Pitt) prohlašuje: „Jodie Foster mi řekla, ať to udělám,“ je narážka na událost ze 30. března 1981, kdy John Hinckley Jr. postřelil prezidenta Ronalda Reagana poté, co několikrát viděl film Taxikář (1976) a byl posedlý poselstvím role Jodie Foster. (jirka.jindra11)
  • Odkaz na film se objevil ve videoklipu ke skladbě „Haifisch“ od kapely Rammstein. (Panfilmex)
  • Verze filmu pro televizi BBC ve Spojeném králoství byla zkrácena o záběry pitvy oběti motivované hříchem obžerství a několik dalších krvavých záběrů. Podobně byla z dialogů vynechána i všechna slova o souložení. (Terva)
  • Natáčelo se v Kalifornii a Pensylvánii, a to od 12. prosince 1994 a do 10. března 1995. (Terva)
  • Původně měl film ještě temnější závěr. Diváci ho však po zkušební projekci odmítli. (Chrustyn)

Související novinky

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

Seriálový Mindhunter je definitivně mrtvý

23.02.2023

Patříte mezi fanoušky seriálu Mindhunter od režiséra Davida Finchera? Pak pro vás má tvůrce špatné zprávy. Zdá se, že po pár let starých informacích, že herci byli uvolněni ze svých smluv a se třetí… (více)

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (více)

Fincher a zombíci?

Fincher a zombíci?

12.08.2016

Kdybyste nechali filmové fandy hlasovat o tom, zda by chtěli vidět blockbuster od Davida Finchera, dopadlo by to celkem jednoznačně. Režisér Sedmi nebo Klubu rváčů patři mezi filmařskou elitu, která… (více)

Reklama

Reklama