Reklama

Reklama

Hlavolam

  • angličtina The Mindbender (festivalový název)
Krátkometrážní / Animovaný
Česko, 2009, 5 min

Režie:

Dana Bubáková

Obsahy(1)

Animovaný film na hraně reálného příběhu a abstraktního vyjádření komplexních emocí v obrazech. O věcech, pro které slova nestačí. [Mezipatra 2009] (oficiální text distributora)

Recenze (3)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Blbina o jednom emo účesu a rubikovo kostce, která se snaží pracovat s pocity a city, ale vůbec jí to nejde a přestože to má jen nějaké čtyři minuty čistého času, je to zoufale dlouhé a postrádá to tempo. Ale tak, pokud si v tom někdo najde něco hlubšího, co se dotkne, budiž, mě to nebavilo ani z hlediska řemeslného. http://aniont.com/cs/film/hlavolam ()

felliss 

všechny recenze uživatele

nejsem si plně jistá, jestli jsem to pochopila správně, ale i kdyby ne, vyložila jsem si to po svém a to se mi líbilo ()

Reklama

Wendy 

všechny recenze uživatele

Na začátku odůvodnění svých subjektivních 2* bych měla podotknout, že (na rozdíl od některých) nezavrhuji všechny krátkometrážní/animované a hlavně abstraktní/nevysvětlené filmy. Aby se mi však takový snímek zalíbil (jelikož jakýs takýs animací vzniká docela dost a začínají se ohrávat), musí splňovat aspoň některé z následujících kritérií: jelikož je abstraktní/nevysvětlený, hodilo se aspoň nějaké vodítko či prostor pro vlastní, divákovu interpretaci; (pří)běh by měl přiměřeně odsýpat; a hlavně, pokud všechno ostatní selže, film by na měl měl zanechat nějaký umělecký dojem nebo na mě emocionálně zapůsobit (ergo Lynchovy filmy a krátké filmy nepatří k mým nejoblíbenějším proto, že bych je plně pochopila, ale protože poslední kritérium zvládají dokonale). V případě Hlavolamu byl v podstatě jediným vodítkem fakt, na jakém festivalu se snímek promítal (i když moji malou interpretaci po shlédnutí v bloku Queer as FAMU pak shodil další fakt, totiž že se film nacházel i v bloku Choulostivá místa žen). No fajn, to se dá přejít, abstraktní díla či díla o lidské identitě ani tak moc interpretovat nepotřebují. Jenže Hlavolam dle mého zklamal i v odsýpání - stejně jako u dalších filmů z výše zmíněných Choulostivých míst (jinak skvělé A domicilio a S/HE, které tam mimochodem tématicky moc nepatřilo) mi trochu haprovala moje laická představa dějové výstavby (přeneseně řečeno, vím, že to nemělo mít děj). Zbývá tedy dojem, který byl značně pochroumán předchozím bodem a nezachránil ho ani, no, pasující hudební doprovod. Abych jen nekritizovala, z autorčiny tvorby se mi více líbil Room, který měl možná podobný námět (?), ale zpracování a snad i kratší stopáž přispěla k pro mě kvalitnějšímu diváckému zážitku. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama