Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní zpracování jednoho z nejvýznamnějších Lermontových dramat v režii Petra Weigla. Milostný příběh, v němž o mladou kněžnu (J. Brejchová) soupeří dva bratři – naivní zamilovaný Jurij (J. Satoranský) a démonický milenec Alexandr (J. Tříska). Příběh je jednou z variací na Démona, ústřední téma autorovy tvorby. Jeho námět čerpal Lermontov z vlastního života, když se setkal se svou dívkou poté, co se provdala za někoho jiného... Bratři Alexandr a Jurij mají společnou lásku, Věru, provdanou kněžnu Lygorskou. Jurij, její láska od dětství, se vrací na panství v okamžiku, kdy se kněžna objímá s jeho bratrem Alexandrem. Právě láska k jedné ženě dokáže naplno odhalit vlastnosti obou bratrů. Naivní a laskavý Jurij znovu v kněžně rozpoutá city, ale mstivý Alexandr vše nasměruje ke kruté pomstě… (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Zápletka je banální, rozuzlení taktéž...." No možná to tak i je, ale jinak se Petru Weiglovi podařilo tuhle Lermontovovu romantickou předlohu o ženě (jako vždy úchvatná Jana Brejchová) mezi třemi muži obdařit  velmi působivými filmovými obrazy (viz třeba Brejchová i Satoránský kráčející sami v dubovém háji) a též nádhernou Brahmsovou hudbou. Dohromady pastva pro oči i požitek pro uši. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Okamžitě rozpoznatelný Petr Weigel. Naprosto stejný styl jako u Radúze a Mahuleny. Stejná dramatičnost, výtvarné pojetí, překrásné kostýmy a interiéry i exteriéry zámku. Výborné propojení obrazu s orchestrací Brahmsovy symfonie. Velká paráda! JANA BREJCHOVÁ. Nejkrásnější žena československého filmu. Vím to už dlouho, ale tady je její tvář, tělo a vystupování symbolem ženství. Opravdová nádhera! Ostatní herci rozhodně nejsou zanedbatelní a ve svých rolích dokonale přesvědčiví. Děkuji Petru Weiglovi za jeho filmy a jeho originální umělecké cítění. ()

Reklama

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Už dlouho - pokud vůbec - jsem neviděl tak toporné vedení herců jako v téhle miniatuře. Chvílemi mně připadali jako loutky, jen ty provázky k rukám chyběly. Prkenné dialogy, nyvé pohledy... Jaká škoda - tak výborní herci tam hráli. Tu hvězdu dávám Brahmsově 1. symfonii, která si jinak zaslouží těch hvězd asi osm. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Rozkošná rozkoš. Weigl se tentokrát neobklopil půvaby Magdy Vašáryové, ale onu božskou mu sehrála Jana Brejchová. Leč nyní již víme, že kohokoli si Weigl vybral jako božskou, pro ni učinil službu skutečně nemalou a tato se vlivem jeho estetického génia stala věčnou. Slastná slast je tento přepis z Lermontova. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

S předlohou, resp. jejím lyrickým podáním, ani s délkou filmu nemám problém; zato s herci a použitou hudbou ano. Hudba mě tu místy vyloženě rušila, což bych u režiséra, co se proslavil operami, opravdu nečekal. A herci? Jako by dostal každý jiné zadání. Jestli to všechno byl záměr, tak je mi líto, ale to neocením. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama