Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rajské zahrady chtějí pro televizní diváky objevit a zprostředkovat hodnoty, skryté v naší kulturní krajině. Nabídnout možnost pochopit něco z odkazu naší minulosti, z dob, kdy se zahrada měnila v park a park se měnil v krajinu. Přineseme důkazy o tom, že české země zaujímaly v Evropě po celou dobu její novodobé kulturní historie své pevné místo. Napříč čtyřmi staletími (od r. 1700) se prolíná téma schopné zaujmout širokou i odbornou veřejnost. Nový publicistický cyklus přichází v komplexnějším rozsahu s doposud nezpracovaným a přitom společensky závažným tématem, které může posílit opomíjené povědomí o evropských historických a myšlenkových proudech ve vývoji české kultury.
Jednotlivé díly: I. řada:  1.-Kratochvíle
2.-Jaroměřice nad Rokytnou
3.-Slavkov u Brna
4.-Slezské Rudoltice
5.-Velké Losiny
6.-Vrchotovy Janovice
7.-Český Krumlov
8.-Průhonice
9.-Krásný Dvůr
10.-Podzámecká a Květná zahrada Kroměříž
11.-Libosad u Jičína

II. řada:  1.-Olomouc, město květin
2.-Kolem Pražského hradu
3.-Romantická Lednice a Valtice
4.-Valdštejnův manýrismus
5.-Barokní Holešov a Buchlovice
6.-Kuks, krajina jako park
7.-Karlovy Vary, sadové město
8.-Malostranské palácové
9.-Báječná brněnská botanická
10.-Mnohotvárná Troja
11.-Pohádková Dobříš
12.-Zapomenutý Bečov
13.-Brněnské městské parky (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Rajské zahrady vybryndané jako debilní šašskotelevizácký protlak s všelijak hýkající a pitvořící se zoufalkou Slavíkovou. Ona si ta chudera snad fakt myslí, že je >velká< herečka... %-/.. . . . Každopádo s >vlasti vědou< v tom pravém smyslu slova má tahle plytká matérie společné asi tolik, jako paní S. s ptáčkem zpěváčkem... Jedna hvězdička tedy jen za ty plenéry a zprávy o nich, zbytek zase jenom čuročirá šmíra coby výtok peněz pro protlačené čudláky, krytý hrou na >veřejnoprávní ráj< , formou i obsahem ryzí hnus a rutinní bída zase jednou z oblastě... - - - - - (Sledováno občas nahodile na nedělně obědovém >kečupovém prostoru< , hodnocení 17.7.2011, komentář zde jako dvanáctý - 14.8.2011) ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Pepíka i Arnošta, miluji zahrady i dokumenty. Tím víc mne mrrzí, že se tento seriál moc nevydařil, právě díky familiérnímu způsobu obou protagonistů, které mám jinak opravdu ráda. Podstatně lepší je série se Zuzanou Slavíkovou, kterou ani osobně neznám, ani mi tak úplně nesedne. Paradoxy života. :o) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nesympatická Slavíková to celé dosti zhazuje... její obhroublé chování a hlasová dispozice bohužel odráží její opravdový charakter, který jsem měl na vlastní uši možnost slyšet.!!! :-(( ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Za nápad a nevídanú krásu, ktorá je pastvou pre oči - maximum (a za nádhernú Morriconeho hudbu z filmu Misia tiež). Za trápny scenár a sprievodkyňu - takmer odpad. Výsledok - slabé *** (komentár iba za Květnú zahradu v Kroměříži). ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Mínusem je hlavně ta všudypřítomná hudba! Nemám nic proti tomu, k tomu to stylu dokumentu se hodí, ale čeho je moc, toho je příliš.. Nedají s ní na chvíli pokoj. To už moc zábavné není. Tak tohle fakt není určeno pro mě. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

1. série: Příjemný, oddechový seriál ukazující, jakou krásu skýtá člověkem zkrocená příroda. Osobně se mi tedy více líbily parky a zahrady s nižší mírou "zkrocenosti", tzn. ty anglické, spíše než francouzské. Proto jsem si víc užíval druhou půlku této první řady - Krásný Dvůr, Vlašim, Nové Hrady, Průhonice a samozřejmě "naše" Veltrusy. Slavíková v roli moderátorky mi vyhovovala, byla přirozená, nic škrobeného a i ty herecké etudy se daly snést. V průběhu natáčení navíc získala skvělou posilu v podobě charismatického Ondřeje Zatloukala, odborníka přes zahrady a parkovou architekturu, který dokáže o tématu skutečně zaníceně vyprávět. Ještě bych zmínil ústřední melodii, která se mi líbila a nakonec musím ocenit taky kameru - pohledy ze shora z plošiny a různé průjezdy kamery mezi větvemi stromů byly úžasné. 2. série: Radikální změna konceptu se podle mého názoru příliš nevydařila. Tata s klukem, které znám už z jeskyní a hub, tady opět předvádí své typické hašteří, které je občas zábavné, ale často taky na úkor věcného výkladu. Nebylo to vyloženě špatné, ale první série se Slavíkovou se mi líbila daleko víc, a to jak z hlediska formátu, tak z hlediska navštívených zahrad. Tady to byly často různé městské parky, botanické zahrady a další vyumělkované areály. Míst, které by mě lákaly k návštěvě, tady bylo o poznání méně než v první sérii (Dobříš, Bečov, Kuks). Celkově jsou Rajské zahrady vydařený seriál a nebránil bych se ani třetí sérii. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Když už někdo vymyslí docela solidní a zajímavé téma, filmaři to totálně zprasí. Jasně, že natáčet skoro 20 minut o zahradě, není lehké. Ale hrané scénky jsou hrozně trapné a šíleně zdržují. Raději bych se procházel s kamerou po zahradě nebo se dozvěděl více o historii zahrad. Pořad mě hrozně zklamal. Hudební režie: Jiří Bura ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Tohle by mohlo být tak skvělé. Stačilo by to dělat normálně a ne ve stylu O poklad Anežky české. Ani ta Slavíková by mi tolik nevadila, kdyby tam nebyly ty pitomé scénky. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Zahrady krásné, nádherné. Zuzana Slavíková? No, nevím. Poprvé šok, podruhé menší šok. Teď už se snažím ji vzít za svou, ale co to má na sobě za (stále stejný) hadr, to nepobírám. Arnošt ok, Josefa nekomentuji. Prostě - chtěli zahrady přiblížit i obyčejnému (davu) člověku, jenže... Jednak tím namíchli nás, opravdové botaniky, a druhak - stojí ten masový dav vůbec o poučování o historii a o krásných zahradách? Krom názoru historika (Ondra skvělý, správci též), postrádám průvodcovství botanika. Když Zuzana v díle "Krásný dvůr" obdivuje "pááámelníííky" (obyč. keř), tak si říkám, jestli té hrané slepice není už moc. ()

suzanne1997 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad na dokumentární sérii o zahradách, avšak nemohu jej pochválit. V jedné z částí účinkuje žena, která se stále převléká, ale musím říct, že tato část se mi velice líbila. Dokumenty začaly zlehka a vypráví příběhy jednotlivých zahrad. Toto se o druhé z částí říct nedá. Jde o to, že tvůrci natočili až přílišnou komedii o otci a synovi, kdy syn je poněkud přerostlý, chová se jako puberťák a oba se přitom chovají, jako by pobrali všechnu moudrost světa. Chápala bych, kdyby do role syna obsadili mladšího herce, jenže takto se z celkem příjemného dokumentu stává šaškárna na entou. Abych nezůstala jenom u té kritiky, měla bych pochválit především nádherné zachycení zahrad a všeho podstatného, co v okolí najdeme. Série jako takové nejsou špatné, dojem z nich však dost kazí fakt, že tvůrci druhé řady naprosto pohořeli v příběhu, který zahrady doprovází a tím nemyslím jejich příběh, ale ty dva ňoumy, co zahradami provází. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, herci se vždy museli podbízet chlebodárci, ale v minulosti se snažili pobavit horních kdoví kolik – čili snažili se, ale když „došli“ diváci se vkusem, muselo se s úrovní dolů. Co se médií veřejné služby týká, mají hrůzu z osvěty či nedej bůh poučení divactva. Nemohu se zbavit pocitu, že tvůrci se šaškováním jistí pro případ, že kdyby to s tou osvětou nevyšlo, ať je to alespoň bžunda!... Jistě jste si všimli, že kompromisy za moc nestojí. Podobný (ne-li stejný) pořad byl o houbách. Běs a hrůza – tu šaškovskou omáčku nedovedu odfiltrovat... Čili pro mne k nesnešení... ()

Reklama

Reklama